Torstai 23.11.2017

Suomen 13 mrd. € vaarassa: ”Tämä on todellinen uhka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.1.2016 12:15
Päivitetty: 
9.1.2016 12:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Isot lakot uhkaavat Suomen taloutta ja johtavat uusiin luottoluokitusten laskuihin, Nordean Jan von Gerich varoittaa. Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi.
|

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich varoittaa lauantaiaamuna julkaisemassaan katsauksessa Suomea lakoista.Uudet lakot voivat hänen mukaansa estää Suomelle tälle vuodelle ennustetun varovaisen orastavan talouskasvun ja johtaa valtion luottoluokitusten putoamiseen. Ne voivat haitata myös Suomen asemaa valtionlainamarkkinoilla.

-Ilman uusia shokkeja Suomessa todennäköisesti nähtäisiin varovaista toipumista vuonna 2016. Valitettavasti uusia shokkeja näyttää kuitenkin olevan tulossa, kun hallitus ja ammattiliitot ottavat yhteen. Isot lakot uhkaavat Suomen taloutta ja johtavat uusiin luottoluokitusten laskuihin. Valitettavasti juuri nyt näyttää siltä, että tämä on todellinen uhka, von Gerich kommentoi.

Lännen Media julkisti lauantaina työmarkkinakyselyn, jonka mukaan 88 prosenttia työntekijäkeskusjärjestö SAK:n keskeisistä päättäjistä kannattaa lakkoon ryhtymistä hallituksen esittämien pakkolakien vastustamiseksi. Kyselyn mukaan myös akavalainen Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja STTK:hon kuuluvat Pro ja Tehy ovat valmiina lakkoihin.

Von Gerich korostaa, että Suomen työmarkkinoille tarvitaan muutos ja tämä muutos on itse asiassa ainoa syy edes jonkilaiseen optimismiin siitä, että tilanne Suomessa voisi asteittain muuttua. Hän varoittaa samalla, että Suomea vaivaava poliittinen ja taloudellinen epävarmuus saattaa haitata valtion rahan hankintaa kansainvälisillä lainamarkkinoilla.

-Suomen valtion odotetaan laskevan lainoja liikkeeseen yhteensä 13 miljardin euron arvosta tänä vuonna, eli 40 prosenttia enemmän kuin 2015. Useimmissa euroalueen maissa liikkeeseen laskujen määrä on laskussa, joten tämä luku erottaa Suomen vertailumaistaan, eikä positiivisessa mielessä, hän kommentoi.

”Parhaimmillaankin tuskallisen hidasta”

Kaikkien kolmen suuren luottoluokittajan eli Fitchin, Moody’sin ja Standard & Poor’sin luottoluokitusnäkymät Suomelle ovat negatiiviset.

-Uudet lakot johtaisivat erittäin todennäköisesti luottoluokituksen laskuihin. Myös ilman lakkoja luottoluokitukset todennäköisesti putoavat, sillä parhaimmillaankin Suomen talouden toipuminen on tuskallisen hidasta ja uudistuksia tehdään liian hitaasti, von Gerich toteaa.

Suomen tilanteeseen ovat kiinnittäneet huomiota myös muun muassa Inderes ja FIM.

Inderesin strategi Juha Kinnunen kuvailee blogissaan Suomea malliesimerkiksi koko Euroopan ongelmista. 

-Rakenteellisia ongelmia ei ole saatu korjattua ja kilpailukyky on heikko, Kinnunen sanoo.

FIMin analyytikot puolestaan arvioivat perjantaina, että Suomen ero muuhun euroalueeseen on kasvamassa ennätysmäisen suureksi. Havainto liittyy siihen, että suomalaisten talousluottamus on laskussa, kun muualta euroalueelta on saatu positiivisia lukuja talousluottamuksesta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari-Vesa Parviainen

No, lakko on niin helppo. Sen osaa jokaikinen junttikin. Onko se kenenkään etu on jo eriasia, "rakettitiedettä, ei kuulu mulle".
Jotkut näemmä luulee, että maailma on edelleen sama kuin muinoin. Eipä ole enää.
Pitää siis odottaa ammattipäsmäreiden luonnollista poistumaa.
Sitten ehkä asiat saadaan mittasuhteisiinsa. Kiekkokulta on hieno, mutta ei tässä auta.

Ari-Vesa Parviainen

Porsche siirsi Cayman- alihankintatuotantonsa Uudestakaupungista Itävaltaan. Junat vievät valmiit tuotteet tilaajille ajallaan, ei tarvitse purra kynsiään, miettien laittaako ehkä AKT- mafia taas satamat seis?
Tuo voi koitua kohtalokkaaksi myös jo sovitulle Mersun citymaasturin tuotannolle.

Olen näemmä typerästi luullut tätä maata sivistyneeksi, jossa ei mikään yksi ukko voi vaaleilla valitsematta päättää kansan toimeentulon kohtalosta. Väärin päätelty.

Jaakko Savolainen

Jo kahdeksas peräkkäinen vuosi, kun alkuvuodesta ennustetaan taloudelle orastavaa nousua loppuvuodeksi. Loppuvuonna taas ennustetaan orastavaa kasvua seuraavaksi vuodeksi.

Vähennetään yritysten maksuja tai pudotetaan yritysvoittojen verotusta niin aina on juuri nyt tilanne on heikko, mutta pian tilanne paranee. Ja ennusteen toteutumisesta ei ole näkynyt merkkejäkään. Näin ainakin viimeiset kahdeksan vuotta oli lakkoja tai ei. Ainoastaan yritysten maksamat osingot omistajille ovat kasvaneet ennätyksellisiksi.

Olavi Nieminen

AY mafia on jo lopetettava laittomana. Se toimii Suomea vastaan, estää kilpailukyvyn ja aiheuttaa vahinkoa sekä velkaantumista.
AY menee toisten kukkarolle ja jättää velat lasten maksettaviksi.
Maata johtaa eduskunta/hallitus eikä AY.

Kalle Karvinen

Kylläkyllä.

Se jarruttaa wahlroosia ja poikia "järjestelemästä - myymästä - siirtämästä - halpuuttamasta" - täältä sitä vähää omaisuutta mitä ei ole vielä kääritty - omiin taskuihinsa.

Pois vaan mokoma AYliike tieltä ja takaisin siihen aikaan kun sitä ei vielä ollut olemassakaan eli 1800 - luvun puoliväliin. Lapset joutaa myydä suuromistajille huutolaisiksi ruokapalkkaa vastaan - eipähän jää ressukoille velkoja maksettavaksi.

Verotuskin pois tieltä - jokainen eläköön täällä miten tahtoo - varastamalla ja kerjäämällä - jos ei pärjää niin painukoot hankeen tai linnaan - vai mitä ?

Ari-Vesa Parviainen

Huom. Nalle ja kaltaisensa pelaavat omilla rahoillaan, osin tietty EU- tuilla, mutta mikään tuosta ei ole pois valtion varassa kituuttavilta.
Kateus vie kuulemma kalatkin vedestä. Totta tai ei, mutta turhan pähkäily toisten onnesta ei auta mitään tai ketään. Itse pitää tehdä.

Ari-Vesa Parviainen

Mikä mahtoi olla tämän Karvisen datapläjäyksen pointti? Jokainen voi pimittää tulojaan, jättää jälkiverot maksamatta, jne. Tuo ei älliä vaadi, vain koomaa tai siihen verrattavaa olotilaa.

Veloista ei nykyisin taideta päätyä vankilaan, vaikka näyttää että tuo täysihoito saataa olla useiden toivelistalla. Eikä vain täkäläisten valkonaamojen. Luulen.

Harri Kota-aho

Hei Olavi olen ollut yrittäjänä 30 vuotta. AY ei ole syynä velkaantumiseen. Julkisen talouden paisumisesta vastaa valtio. Palkka neuvottuleista voin vain sanoa,että voima vaatii vastavoiman. Ammattitaidosta olen ollut aina valmis maksamaan. Hakisin ennemkin syytä huonosta johtamisesta ja myyntitaidoista ,joista ei meillä ole puhuttu eli ay liike ei ole vastuussa. Poliitikkojen puheet ne voi unohtaa.

Simo Hyytinen

13 miljardia? Katainen heitti 50 miljardia vastuuta Suomelle tuosta vaan. Niin ja paljonko on Suomen saamiset EKP:lta? Saksa, Hollanti ja Suomi saamapuolella. Meidän kai pitäsi sitten laittaa omat yksityiset eläkesäästömme vielä lisää pantiksi. Turhaan kait seisotamme tuottavilla sijoituksillamme 180 miljardia eläkesäästöjä.

Mikä järki hallituksella on säästellä indeksejä yksityisillä eläkkeillä? Pelkkä kateus, kun valtiollinen ja kunnallinen eläkesäästöt ei riitä, pitää ottaa yksityiseltä puolelta.

Jukka Mattsson

Tätä samanlaista matematiikkaa olen nähnyt yritysten johtajien käyttävän hyväkseen kun bisnekset ovat vuosi toisensa perään päin persettä.

Jos "menetetään" kahden miljoonan kauppa niin meriselityksenä kerrotaan hallitukselle että valitettavasti niin kävi, mutta meillä on nyt uusi 20 miljoonan kauppa tulossa.
Kun totuus tästäkin maalatusta kuplasta selviää ja hallituksen jäsenet huomaavat että sekin 20 miljoonan kauppa oli kusetusta, johtajat puhaltavat uuden kuplan 200 miljoonan kaupasta... ja taas ahne hallitus kiinnostuu. Näin johtajat saavat istua yrityksen johdossa vuodesta toiseen, vaikka yritys on tosiasiassa tuottanut ja tuottaa koko ajan pelkästään tappiota.

Samaa matematiikkaa harrastavat Kokoomuksen ja Keskustan poliitikot sekä myös Nordean Jan von Gerich mutta huomatkaa, vain käänteidenä! Uhkakuvien kasvattamisessa. Ja mikä pahinta MILJARDILUOKASSA !

Itse pidän tälläistä toimintaa maan kannalta todella lyhytnäköisenä, pelkästään pikavoittojen keräämisenä.
Mainittakoon vielä että lakkoja en kannata missään nimessä, mutta ei niitä pidä näillä puhella estääkään.

Jukka Mattsson

Ei mitään tekemistä. Miksikö? Lähes kolmenkymmenen työvuoteni aikana yrityksissä joissa olen ollut töissä ole ollut ainoatakaan lakkoa!
Mutta persnettoa olen nähnyt firman tehtävän johtajien typerillä päätöksillä. On ollut ilmeisesti liian helppo pyörittää firmaa kun muut maksavat laskut.

Työntekijät ovat tehneet töitä juuri niin kuin heille on määrätty, joten turha on heitäkään syyttää.

Jukka Mattsson

Kerrotko vielä mistä noita "lakkokenraaleita" löytyy? Tuo syksyinen mielenilmauspäivä oli vasta veryttelyä.
Nyt ollaan menossa sille tielle kuin kolme ässää ja EK määrää. Kun nakkikioskilla soittaa poskea niin poskeen alkaa koskea eli nyt meillä on hallituksessa johtajia jotka eivät tiedä mitä he ovat tekemässä ja mihin se johtaa.

Eero Laine

Mikähän noita perussuomalsisia Ay-liikkeen vihaajia vaivaa? Tietämättömyys vaiko tyhmyys. Yksinään oleva työntekijä ei pärjää palkka-eikä muissa neuvotteluissa, sen nyt luulisi olevan jokaiselle selvää. Mitä tulee von Gerichin lakkohuoleen, siihen voi yhtyä. Sipilän hallitus toivottavasti ottaa lusikan käteensä.

Jukka Mattsson

Samoin minä. Paikallinen sopiminen on sitä että sinulle ei makseta mitään indeksikorotuksia mutta perseennuolijat saavat minunkin osuuteni, ja kaiken lisäksi muutama röyhkein johtaja saa miljoonaluokan eläkesopimuksen TEKES:in sponsoroimana.

Rauno Ruusunen

Pakkolait on ainoa keino viedä asioita eteen päin.Muuta vastaavaa säästöä ei ole näkyvissä.Yhteiskuntaa on yhdenmukaistettava.Loma aikojenkin osalta.Järkevää olisi leikata yli 7000 € ansiot kuukaudessa pois,mutta siihen ei vielä ole lakiehdotusta valmiina,koska se koskisi kaikkia.

Ari-Vesa Parviainen

Pakkolaki tai -lait on varsinkin YLE:n mieluusti käyttämä nimitys. Antanee "potkua puheeseen", kun ollaan vassariasialla, aina ja usein piinallisen havaittavasti.
Mikä mahtaisi olla YLE:n suojaduunien kohtalo, jos maksajat (me) saisimme päättää rahoituksestaan?
YLE- vero jos mikä on pakkolaki. Peritään tulopohjaisesti kaikilta, niiltäkin joita ei vähempää voisi kiinnostaa asenteelliset, usein provoavat ohjelmat.

Päivärintainttäjä ei tätä muista, tai ole älynnyt. Kaiketi ei tarvitse, kun on pakkorahastettu suojaduuni, useimmista poiketen.
Lait kaiketi pääosin ovat "pakko", vapaaehtoisista ehdotelmalaeista en ole kuullut.

J.a. Tauriainen

Yli kuusivuottasitten kirjoitin usealle politikolle tarpeellisesta korjausliikkeestä suomen nostamisesta pois velkakierteestä, mutta turhaan !
Änestäjiä ei tarvita, kuin vaalien aikana ainoastaan. Vaalienjälkeen saa äänestäjät unohtaa ja purjehtia lupausten aallonharjalla keräten kannatusta seuraaviin vaaliin.
Kakusta on auttamattomasti jaettu liiansuuria palasia kansalle. Mikä surullisinta, kun se yhteinen kakku on leivottu velkarahalla.
Jokainen ihminen haluu mahdollisimman ison osan tuosta jaettavasta kakusta. Kun on saatu erilaisia etuja, ja kulut on rakennettu senmukaisesti, niin miten voit vähentää kuluja, kun on totuttu vuosia niin elämään. Voisi tuota tilannetta verrata siihen, että kun annat nälkiintyneelle koiralle luun, niin yritäppä ottaa se pois koiran hampaista.
Kun Kataisen hallitukseen tungettiin sisään, kynnyskysymyksiä taisi olla itsekullakin puolueella. SDP llä taisi olla sadan euron korotus, omalle äänestäjäjoukolle kuukaudessa. Se merkitsi miljardien lisävellanottoa neljanvuoden vaalikauden jaksolle.
Usein kuulee sanottavan, että olemme vastuussa tekemisistämme yhteiskunnalle. Missä ne vastuunkantajat nyt on, kun maa on saatettu konkkurssitilan partaalle ?
Suurimpia vastuunkantajia mielestäni ovat lakkokenraalit. Niitä on istunut useita hallituksessakin ja loppua ei näy tuohon hulluuteen. Lakkokenraalit edelleenkin saavat uhkailla ja yllyttää vihaan kannattajiaan,hallitusta ja työnantajia vastaan.
Missä on lainsoveltaminen heihin, kun tavallista kansalaista ranitaan vihapuheista ja yllyttämisestä vihaan?????
Miten he voivat nousta hallitusta vastaan ? Se on mielestäni kansan yllyttämistä kapinaan. Miksi se ei ole rangaistava teko ?
Kiireesti pitäisi saada uusi laki, jonka voimalla voitaisiin lakkokenraalit ja lakkolaiset yhteisvastuullisesti panna korvaamaan aiheuttamiensa vahingot yrityksille ja valtiolle.
Vihapuheista vielä senvarran, kun kuuntelee eduskunnan keskusteluja, niin ei ne sovi esimerkiksi tavallisen kansalaisen jokapäiväisiin puheisiin. Siellä laulellaan omia laulujaan ja silmätkiiluen nokitaan hallistusta , kuin ROITSALINNUT.
Antakaa työrauha Sipilän hallitukselle ja heittäkää nokkiminen pois eduskunnassa !

Ari-Vesa Parviainen

Sipilä, kuten muutkin välttämätöntä eteenpäin ajavat, saavat perinteisesti kuraa niskaan. Ihmettelen keiltä? Oikeasti ei kenelläkään ole tuohon riittävää evästä.

Eduskunnassa harjoitettu p:n jauhanta on kaiketi "debattia"? Muualla luokitettaisiin törky- tai vihapuheeksi. Nuo neljän vuoden pätkäduunariparat on kuitenkin hunajapurkilleen kansalaiset valinneet. Pitäisikö äänestää viisaammin?

Outi Naukkarinen

Voi voi, nyt tuli hätä, mistä mamuille ja matuille rahaa ja kaikkia kivaa, jos suomalaiset alkaa lakkoon. Sossukin jakelee ilmaisia lappuja kauppoihin kun kauppoihin, ei ihme että ovat kun taäit tervassa,eikvätkä lähe kulumallakaan täältä.

Sitähän tässä koko ajan , pakkolaki että herrat ja muut rikastuu. Työläiset alas.

Ari-Vesa Parviainen

Ennen ehkä jotkut "herrat" rikastui. Sitä tietääkseni lottoajatkin toivovat.
Ongelma juuri nyt on se, että kukaan ei enää rikastu. Ei synny verotettavaa jaettavaa.
Rahaa on jaettu Nokia- aikojen mukaisesti, enää ei puutu kuin Nokian rahasampo.

Suomalaisten on väitetty osaavan sopetua, ankeisiinkin oloihin. Tuo lie ollut itsenäisyyden rippeittemme tausta. Nyt näyttää tuokin piirre täältä jo kadonneen.
Eli jokainen sukupolvi saa sellaisen maan, jonka on itse osannut ansaita. Reilu peli.

Lauri Furtato

Kenen talous on kasvamassa? Kun ei ole lama palkatkit nousevat hyvin maltillisesti inflaation mukaisesti yleensä. Lisääkö se talouskasvu vai vähentääkö se työttömyyttä. Mitä merkitystä on millään kasvulla jos pieni rikkaiden osa saa kaiken hyödyn? Sitten laillisesti kierretään veroja ja viedään rahat ulkomaille ja todetaan, että Suomessa ei ole edes rikkaita (virallisesti koska rahatkin ovat toisaalla).

Ari-Vesa Parviainen

Miten indexikorotuksista luopuminen voisi olla mikään haitta, nyt? Ne oli taannoin laadittu automaatiksi, kompensoimaan inflaatiota. Tuo kuitenkin näyttää puuttuvan.

Selkeimmin inflaation puute valkenee kysymällä pankeista talletuskorkoja. Aktia maksaa vanhalle säästötalletukselle nyt 0,75% miinus lähdevero. Mutta uusille tileille enää 0,5% brutto. Ei ole enää eroa siinä, pidätkö rahasi tilillä vai kotosalla.

Miksi mitään pitäisi kompensoida indexikorotuksin, kun aihe puuttuu? Eli tarve on 0.

Mauri Merikari

Ulkoistetaan ulkomaisille yrityksille kaikki AKT laisten työt. Hieman epäortodoksinen keino mutta voisi tässä tilanteessa tehota. Merenkulussa ay-liike teki itse saman mutta nykytarpeeseen liian hitaasti. Lakot tässä tilanteessa köyhdyttää kaikki - duunarit tietenkin perusteellisemmin kuin muut - duunari vaurastuu jonon viimeisenä. .

Ari-Vesa Parviainen

Juuri on uutisoitu kabotaasivapautuksesta, EUn mukaan pitää kuulemma olla vapaa kilpailu rahdissakin. Kaluston kunto ja kuskin palkka kaiketi oikenevat ajanmyötä kilpailukykyisiksi?
Ehkä noin käykin, joten AKT- mafia voi enää vain sulkea satamat, lempipuuhaansa. Mitä tehnevät sitten, kun junatunneli Eurooppaan joskus saadaan valmiiksi?
Muiden diktaattorien tavoin, ei koskene enää jo arkkuun ehtineitä?

Mauri Merikari

Ulkoistetaan ulkomaisille yrityksille kaikki AKT laisten työt. Hieman epäortodoksinen keino mutta voisi tässä tilanteessa tehota. Merenkulussa ay-liike teki itse saman mutta nykytarpeeseen liian hitaasti. Lakot tässä tilanteessa köyhdyttää kaikki - duunarit tietenkin perusteellisemmin kuin muut - duunari vaurastuu jonon viimeisenä. .

Ari-Vesa Parviainen

Yleensä on "duunari" palkkansa ansainnut. Perse penkkin lakkoilijat usein eivät.
Tuon hoitaminen kohdilleen, ei vaadi muuta kuin sopua. Tajua siitä, että samassa vuotavassa paatissa olemme kaikki.
AY- väki tosin voi todeta, että pumppaus ei ole sopimuksen mukaan meidän kontolla.
Mitäpä väliä tuollakaan, jos upotaan kaikki. Kumivene näemmä päästi ilmat ulos. Ei tietenkään koskaan ollut kenenkään syy, joku muu kaiketi ryssi. Helppo selitys.

Sauli Harju

Pakolaiset ne on tämän hetken pahin ongelma. Ne tulee maksamaan Suomen valtiolle vähintään 4 miljardia joka vuosi, eli aivan sama mitä tehdään niin kusessa ollaan. Poliitikot on tosissaan saanu asiat pilalle koko euroopassa.

Pauli Vuorio

Olet muuten aivan oikeassa. Norjan uuden maahanmuutto ministerin laskelmien mukaan
samalla rahalla, mikä menee 10000 niin sanotun "turvapaikan" hakijan elättämiseen
Norjassa, voitaisiin elättää 140000 ihmistä lähialueella. Euroopassa 1 miljoonaa
"turvapaikanhakijaa", mikä edellyttää että Eurooppa voisi elättää 14000000 "turvapaikan" hakijaa maailmalla. Näitä pakolaisia on "ainoastaan" vain
60000000 maailmalla. Joten Eurooppa yksinään voisi elättää neljännes osan kaikista
maailman pakolaisista. Samalla Euroopan työttömät työllistyisivät näitä parakkikyliä
rakennettaessa ja kai nämä pakolaiset itsekin voisivat vähän auttaa omien olojensa
parantamiseen, kun muut maksavat viulut. Arvoisat poliitikot, tekeekö se kipeää, kun
viimeinenkin järki lähtee päästä, vai onko koulussa ollut väärä laskuoppi. Suosittelen
Niilo Kallion, sen avulla ratkaistaan pulmia.

Kai Lähteenmäki

Hyväosaiset julkisen puolen työnsä säilyttäneet ym.
Missä on solidaarisuus, tasa-arvo ?
Te onnekaat ette myönny senttiäkään, vaikka yksityisuolella 1/3 porukasta on pudonnut ensin 50% ansiosidonnaiselle, parin v päästä 500€ peruspv rahalle?
Teillä eläketä nakuttaa hyvistä liksoista 65 - 68v asti- toisin kuin meillä yksityispuolen pudokkaille?
Teillä on toimeentulo turvattu sinne 100v asti hyvän eläkkeen takia- toisin on meillä tavallisella rahvaalla...
Niin, missä on tasa-arvo, solidaarisuus?

Kai Lähteenmäki

Valoa sentään siintää jo ...joitain investointeja on tullut energiaintensiiviseen teollisuuteen.

Google, saksalainen ym. serverifarmit investoi Suomeen koska meillä on viileä ilmasto, hyvät tietoliikenneyhteydet maailmalle, osaavaa porukkaa, JA ennenkaikea sen takia , että meiltä saa varmasti aina hyvänlaatuista,päästötöntä halpaa (ydin)sähköä - varsinkin kun nuo OL3 ja Fennovoima-1 valmistuvat lopulta.
Toisin kuin esim Saksassa, jossa sähkö maksaa paljon ja se tehdään suurimmaksi osaksi ruskohiilellä energiewendestä - ja 30+ mrd/v tukiaisista - huolimatta.

Energia ja kuljetukset ovatkin suurin kustannuserä monilla prosessiteollisuuden aloilla.
Kuljetuskustannuksia maailmalta ja maailmalle pitää saada myös alas...

Työkustannukset?
Mutta IT-, konsultti-, T&K-, palvelu-, julkishallinto- yms aloilla TYÖn kustannukset on tärkein kustannustekijä.
Siksi on välttämätöntä saada työkustannuksia alemmas, jotta julkishallinto, T&K, ym voisivat saada halvempaa työvoimaa meilläkin, eikä niillä olisi niin kovaa painetta siirtyä esim itäiseen EUhun, Intiaan, Brasiliaan, joissa hyvän insinöörin saa töihin 500- 800€/kk- siis 1/10 suomalaisen insinöörin kustannuksista?

Työnantajakustannuksia voitaisiin oleellisesti vähentää - ja silti työntekijöiden reaaliansioita parantaa - kun elämisen kustannuksia saadaan alemmas.
Asuminen. liikkuminen, verot, . ovat tärkeimmät T&K-insinöörin, sairaanhoitajan, hallintoihmisen, elämisen kustannuksia.
Varsinkin asumiskulut ovat meillä kasvukeskuksissa törkeän isot suhteessa osaajan saamaan palkkaan.
Eikä pk-seudulle pysty muuttamaan tarvittavat hoitajat, poliisit, insinöörit, tradenomit,..
Siksi tänne ei ole myöskään syntynyt juurikaan niitä piilaaksoja- huippuosaajat muuttaa pois heti kun saavat paremmat olot Englannista, Kaliforniasta, Ranskasta...

Mutta JOS asumiseen pystyikin 100-300 €/kk - eikä 1300 €/kk kuten nyt ?
No halpa asuminen mahdollistaa pienemmät nimellispalkat vaikka reaaliansiot kasvaa, sanoo maalaisjärkikin.
Ja pienempien työkustannusten takia työllisyys ja verotulot lähtee kasvuun..

Asuntojen hintakuplan pitää puhjeta, mieluummin ennen kuin myöhemmin...

Luonnonlain voimalla pitää myös asumisen kustannusten olla järkisuhteessa suomalaisen tuloihin.

Tuossa lähellä itäisessä EUssa keskipalkka on 300-800€/kk

Suomalaisen työn arvo globaaleilla työmarkkinoilla, mitä se on?
Meillä keskipalkka on nyt n 3-4 tonnia, siis työnantajakustannukset n 4-6 tonnia kuussa.
Eli meillä maksetaan noin 5-10 kertaista liksaa samoilla markkinoilla oleviin verrattuna? Ihmekös jos työnantajat karkaa muualle.

Viime 7 vuotta julkinen hallinto on ottanut velkaa 10 mrd/v maksaakseen julkisen puolen kovia palkkoja ja palkankorotuksia- n +30% vuodessa (?)- samalla kun yksityis/avoimella sektorilla palkkasumma on laskenut -30% ?

Mielestäni vastuunalaisten päättäjien pitää rivakasti päättää toimista, joilla rakennetaan ne Rakennusliiton visioimat 600 000 edullista vuokra-asuntoa kasvukeskuksiin.

Elämisen, erityisesti asumisen kustannukset alas!
Asuntomoduulien teollinen sarjavalmistus- kuin laadukkaita Audeja sisätiloissa, robottien avustamana, liukuhihnalta.
Meilläkin löytyy näitä osaavia ja innovatiivisia puu-, metalli-, merikontti- ,parakki-, yms moduulirakentajia- kuten tuo www.Lapwall.fi Pyhännällä Pohjanmaalla- pitkälle valmis 50 m2 kaksio 20 tonnia, ilman sisukaluja.
Kesällä Porissa oli esillä Nuorisosäätiön merikonttiin tekemä pikku-yksiö, jota ne tarjosi yksitäistuotantona n. 25 tonnia.
Isompi 40 jalan kontti pitkissä sarjoissa voi olla tuo 20 tonnia/yksiö moduuli.
Ongelma oli tonttien puute kuulemma....taas tökkii tuo kuntien byrokratia?

Kuljen päivittäin erään rakennustyömaan ohi, jonne ilmaantui parissa päivässä 50kpl jämäkän näköisiä työmaaparakkeja, joista pikkuisen tuunaamalla saa ihan kivoja peruskämppiä.
Eivätkä varmaan maksa 50 tonnia/kpl- lisätöineen.

Kai Lähteenmäki

Pakkasten aikaan- pelätessä sähkön loppumista...
Saksan Energiewende on tuhnnut koko EUn kilpilukykyä- ilman mitään hyötyä ilmastolle!
Mielenkiintoinen saksalaisprofessorin analyysi Energiewendestä, miksi Merkel päätyi moiseen tyhmyyteen ajamaan alas ydinvoima ja rakentaa 30 isoa hiilivoimalaa tilalle- jaa tukee valopaneeleita ja tuulimyllyjä 30+ mrd/v ?

Joachim Weimann is a professor of economics at the Otto von Guericke University, in Magdeburg. In his book “The Climate Policy Catastroph

www.euractiv.com/sections/energy/joachim-weimann-renewables-we-are-wasti...

No form of support for renewable energy sources has an effect on the actual amount of CO2 reduction, says Magdeburg-based environmental economist Joachim Weimann, recommending emissions trading and burden-sharing with developing countries to tackle climate change.

Joachim Weimann is a professor of economics at the Otto von Guericke University, in Magdeburg. In his book “The Climate Policy Catastrophe”, Weimann criticises traditional climate policy based on government regulations and subsidies

The United States already tried it out in the 70s with the Clean Air Act and to fight acid rain. It has definitely been a success story. The Americans were able to get their sulfur dioxide emissions under control in record time and at an extremely low cost with their emissions trading system.

the costs of these policies are getting out of hand. The Federal Environment Agency’s energy balance sheets show that wind and solar technology covered a 2.2% share of our primary energy budget in 2012. But for this 2.2% we are already spending €400 billion over the next 20 years. We are paying €400 billion to supply 2.2% of our energy demand. Now if you imagine politicians are saying we need 80% renewables, it becomes clear what kind of dimensions we are talking about.

If you consider that the best locations for wind farms will be occupied first, then the conditions for wind energy cannot improve, but will only get worse. And the point is not to generate energy but, rather, to reduce CO2. With 2.2% renewable energy you are not replacing 2.2% of carbon-fired power, but much less. Renewables simply have the unfortunate characteristic that they have volatile feed-in properties. A large portion of this energy cannot be used as a one-to-one substitute for fossil fuel power stations.

For example, to compensate for the volatility of feeding in, back-up power stations have to idle on standby to a certain extent. During periods with high winds, a lignite power station does not shut-off, it is simply disconnected from the grid and continues to burn coal. In this way, we might be replacing power, but we are not reducing CO2 emissions.