Torstai 23.11.2017

Tältä Suomi näyttää suursijoittajan silmissä: ”Yksi heikoimmista tapauksista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2016 12:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomi ei kiinnosta isoja ulkomaisia sijoittajia. Kuva: EPA / All Over Press.
|

Yksi heikoimmista tapauksista koko Euroopassa. Näin tylyin sanoin norjalainen makroekonomisti ja valtionlainoihin sijoittavan Skagen Tellus -rahaston salkunhoitaja Torgeir Høien kommentoi Suomen tilannetta Uuden Suomen haastattelussa.

-Suomen ongelma ei niinkään ole valtion talouden tila, vaan se, ettei kasvua saada aikaiseksi. Suomen talous ei ole vieläkään päässyt samalle tasolle kuin ennen vuoden 2010 taantumaa, hän sanoo.

Valtionlainasijoittajana Høien sanoo, Suomen velkapaperit eivät juuri nyt kiinnosta. Syy tähän on Suomen lainojen edelleen matala korkotaso. Suomen Pankin julkaiseman datan mukaan Suomen 10-vuotisen lainan korko oli perjantaina 0,79 prosenttia.

Høienin mukaan tilanne voi kuitenkin muuttua  erittäin nopeasti.

-Jos markkinoilla aletaan laajemmin ajatella, että Suomi ei todellakaan saa talouttaan käännettyä kasvuun, tilanne voi muuttua dramaattisesti. Suomella on vakavia ongelmia, kuten väestön ikärakenne ja valtava julkinen kulutus. Näiden vuoksi veropohjan on kasvettava. Tätä riskiä ei markkinoilla ole huomioitu eikä se näy Suomen koroissa. Vielä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kommentoi samaa asiaa viikko sitten. Hän arvioi myös, että heikko talous saattaa haitata Suomen asemaa kansainvälisillä lainamarkkinoilla. Lue lisää täältä.

Muun muassa UPM:n osakkeisiin sijoittaneen Skagen Global-osakerahaston  ruotsalainen salkunhoitaja Knut Gezelius on Suomen suhteen toiveikkaampi. Näin siitäkin huolimatta, että UPM on norjalaisen rahastoyhtiön ainoa sijoitus Suomessa.

-Suomi on kovassa tilanteessa. Talous on pysähtynyt ja työttömyys on suhteellisen korkealla. Toisaalta tunnemme suomalaisten kansanluonteen ja uskon, että he osaavat selvittää tilanteen.

Gezeliuksella on kuitenkin myös varoituksen sana Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle.

-Suomessa on erittäin, erittäin korkea koulutuksen taso. Jos hallitus toteuttaa suunnitelmansa koulutukseen kohdistuvista leikkauksista, se saavuttaa hyötyjö lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmässä juoksussa vaikutukset ovat erittäin huonot.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

" Suomessa on erittäin, erittäin korkea koulutuksen taso. "

Siitä on pelkästään haittaa, jos ja koska (painot nimenomaa sanoilla jos ja koska) mitään ei saada aikaiseksi. Emme tarvitse laumoittain maaliman pisimmälle, kalleimmalla ja kauimmin koulutettuja vätyksiä teoreetikkoja vaan me tarvitsemme ahkeria kyvykkyyksiä toteuttamaan asioita, tekemään nopeastikin täysin itsenäisiä päätöksiä ainaisten huuhaa selvitysten sijaan, rohkeutta ottaa vastuuta - toimia ja pakottaa muutkin toimimaan, tekemään tuloksia.

Ketkä estävät kyvykkyyksiemme toiminnan mahdollisuudet?
Tekemiset, reaalitoteutukset ratkaisevat kaiken.

Pekka Kohonen

" Suomessa on erittäin, erittäin korkea koulutuksen taso." tarkoittaa: Eli suomeksi sanottuna korkea koulutustaso on lähes tulkoon ainoita tekijöitä, jotka näyttäytyvät positiivisessa valossa Suomen nykyisessä tilanteessa. Jos sekin tekijä hävitetään tai hassataan, niin Suomella ei ole enää mitään mistä ponnistaa. Globaaleilla markkinoilla pärjää vain olemalla paras, ja suurissa maissa on aina joitain joilla on huipputason koulutus, osaaminen ja tahtoa menestyä. Suomen kaltaisesta pienestä maasta näitä löytyy vähemmän, joten potentiaalia pitää käyttää tehokkaammin. Siksi keskimääräisen koulutustason pitää olla korkeampi. Kuten tiedät koulutus ei kuitenkaan takaa menestystä, mutta monimutkaistuvassa taloudessa on usein sen edellytys.

Raimo Korhonen

"Suomen ongelma ei niinkään ole valtion talouden tila, vaan se, ettei kasvua saada aikaiseksi."

Niinpä... ja melko paljon siihen on vaikuttanut se, että Sipilän yhteiskuntasopimuksen 5% palkanalennusta odottaessa moni yritys on päätellyt, että ei kannata tehdä mitään, kun ilmaista rahaa. on tulossa.

No, nyt on onneksi jokunen yritys kyllästynyt odottelemaan ja päättänyt itsekin tehdä jotakin.

Ja selvä se, että valtionlainoja maailmalle sijoitteleva ei Suomen korkoprosentista innostu - mutta Suomelle alhainen korko ei ole paha.

J.a. Tauriainen

Lukemattomia kertoja olen kirjoitellut tarpeellisesta talouden korjausliikkeestä suomelle.
Kaikki kirjoituskerrat on mennyt ihan turhaan.
Lähes seitsemänvuotta sitten ensimmäisiä kirjeitä kirjoitin kansanedustajille, ja ihan turhaan.
Huutamiseni on mennyt kuin tyhjään metsään. Äänestäjiä tarvitaan ainoastaan vaalien aikana ! Neuvon antajia ei tarvita. Viestieni pääasiallinen sisältö on ollut aina samanlainen. Ensin aloitetaan säästöt yläpäästä 30% leikkaus kansanedustajien palkkioista. Uskoisin, että senjälkeen koko kansalta löytyisi uhrimieltä korjausliikkeen tekemiseksi , kilpailukyvyn korjaamiseksi.
Lakkokenraalit tulisi saada kuriin, koska he nykytilanteessa taistelevat hallitusta vastaan ja yllyttävät kansalaisia kapinaan lakkouhkauksilla.
Surkuhupaisinta on kuulla, miten tituleerataan tapauksia vihaan yllyttämisestä rivikansalaisia tuomioiden uhalla.
Mikä oikeus on lakkokenraaleilla uhkailla laillista hallitusta ? Mielestäni hallitukselle tulisi antaa työrauha, eikä nokkia kuin korppi kalasäkkiä jatkuvasti.
Lakkokenraaleille hilut ja isot puntit jalkoihin ja kivensisään loppuelämäksi.