Lauantai 20.7.2019

Suomelle tärkeä päätös ensi viikolla Euroopasta - ”Narulla voi sittenkin työntää”

Luotu: 
17.1.2016 12:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan keskuspankki EKP julkistaa uudet korko- ja rahapoliittiset päätöksensä ensi torstaina. Kuva: EPA / All Over Press.
|

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto päättää ensi torstaina euroalueen ohjauskorosta ja mahdollisista muista rahapolitiikan toimista. Lähes tasan vuosi sitten sama EKP:n neuvosto päätti lainapapereiden osto-ohjelmasta. OP-Pohjolan pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan Suomi on hyötynyt tästä, vaikka EKP:tä on arvosteltu.

-Voimme todeta, että suomalaisen vanhan rahapoliittisen kansanviisauden vastaisesti, että narulla voi sittenkin työntää. EKP:n politiikka on tukenut euroalueen elpymistä ja pienentänyt deflaatio-kierteen imua Suomessa, Heiskanen kommentoi blogissaan.

Heiskanen nostaa esiin muun muassa rahan määrän kasvun. 

-Aivan erityisen myönteistä on, että myös euroalueen yritysten luotot ovat kääntyneet kasvuun aivan viime kuukausina. Myös Suomessa kehitys on samansuuntaista. Rahan määrän kehitystä kuvaavat luvut ovat jopa parhaimmassa vauhdissa sitten finanssikriisin. Suomessa yritysluotot ovat kehittyneet selvästi euroaluetta myönteisemmin jo aiemmin, mutta myös täällä tahti on ollut hieman elpymään päin.

EKP:n toteuttaman rahapolitiikan kevennyksen sivuvaikutuksena euro on heikentynyt voimakkaasti. Heiskanen toteaa, että Suomen kannalta katsottuna valuuttakurssin heikkeneminen ei tuonut toivottua viennin piristymistä. 

-Vahvemmalla valuuttakurssilla kehitys olisi kuitenkin ollut vielä heikompaa, hän huomauttaa.

Heiskasen mukaan Suomi hyötyy selvästi EKP:n rahapolitiikan kevennyksestä niin kotimarkkinoilla kuin viennissäkin. 

-Politiikka jatkuu kevyenä vielä vuoden päivät. Vahvimmillaan elvyttävä vaikutus on alkuvuoden aikana. Vuoden kuluttua rahapolitiikan lisäpotku alkaa vähentyä. Talouden pitää tällöin alkaa pärjätä omillaan ja suomalaisen talouspolitiikan varassa. Vaihtoehto tälle on kovin huono, hän varoittaa.

Myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kommentoi asiaa viikonloppuna. Hän korostaa, että euroalueen talousnäkymät ovat parantuneet kuluneen vuoden aikana laaja-alaisesti.

-Se tukee myös Suomen vientimahdollisuuksia. Mitä paremmin Suomi pitää huolen omasta kilpailukyvystään, sitä suuremman hyödyn se saa yhteisestä rahapolitiikasta ja myös euroalueen elpymisestä, Liikanen kirjoittaa Ilta-Sanomissa ja Kanavassa julkaistussa kirjoituksessaan

Nordean analyytikot eivät odota EKP:ltä uusia toimia torstaina, vaikka pääjohtaja Mario Draghi on luvannut keskuspankin olevan valmis toimimaan tarvittaessa.

-Draghi tulee toistamaan saman viestin. Maaliskuu on kuitenkin todennäköisempi ajankohta uusille toimille, Jan von Gerich ja Holger Sandte ennakoivat. 

EKP julkistaa maaliskuun korkokokouksen alla uudet ennusteensa euroalueen talouskasvusta ja kuluttajahinnoista.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Öljy on halpaa, korot alhaalla, valtion velka keikkuu edelleen 60% bkt:stä, ( euroalueen keskiarvo 92 % ) Euroopassa talouden käppyrät ovat kääntyneet nousuun, Suomesssa on alkamassa ainkin kaksi suurta investointa Pyhäjoella ja Äänekoskella, saksalaisen Turussa olevan telakan tilauskirjat ovat täynnä, Uudessakaupungissa käynnistetään Mersujen valmistus, kiinalaiset turistit ovat tulleet venäläisten tilalle.... Eihän tässä nyt ihan uppoavassa veneessä olla.

Tokihan meillä on julkisen talouden puolella onnettomia menoreikiä, kuten tuulimyllytukiaiset ja risupaketit. Tuulimyllytukiaisiin on tälle vuodelle varattu valtion talousarvioesityksessä 157,6 miljoonaa euroa.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2016&lang=fi&maindoc=/2016/...

Se on paljon rahaa julkisista menoista uhrattavaksi, kun sen suhteuttaa tuulisähkön tuotantoon. Tällä hetkellä Suomessa kulutetaan sähköä 12 534 MW teholla ja samaan aikaan Suomen tuulisähkön n. 800 MW nimellistehosta saadaan irti 139 MW. Sähkön nettotuoti on tällä hetkellä 2 995 MW joka vastaa kaksi ja puoli kertaa tulevan Fennovoiman voimalaitoksen tehoa.
Lähde: Fingrid, http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/Poh... , 17.1.2016 klo 15:15.
Mitenkä olisi tällä alueella rakenneuudistamisen paikka ?