Sunnuntai 26.5.2019

Uusi pörssikaaos uhkaa maanantaina: ”Sijoittajat panikoivat”

Luotu: 
17.1.2016 20:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Iranin vastaisten pakotteiden purkaminen on painanut pörssit laskuun Lähi-idässä. Kuva Dubain pörssistä. Kuva: EPA / All Over Press.
|
Iranin vastaisten pakotteiden poistaminen on painanut osakekurssit kovaan laskuun Lähi-idässä, jossa pörssikauppaa käydään myös sunnuntaisin. Analyytikot ennakoivat rajun kurssiluisun jatkuvan maanantaiaamuna ensin Aasiassa ja myöhemmin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Osa puhuu ”pörssipaniikista”.
 
-Sijoittajat panikoivat, Cairo Capital Securitiesin päämeklari Tamer Ismail kommentoi uutistoimisto Bloombergille
 
Rajuinta lasku oli Lähi-idän suurimmassa pörssissä Saudi-Arabiassa, jossa yleisindeksi putosi sunnuntaina 5,4 prosenttia ja päätyi tasolle, jolla se on viimeksi ollut vuoden 2011 maaliskuussa. Abu Dhabissa yleisindeksi laski yli kaksi prosenttia ja Kairossa reilun prosentin. Ainoastaan Teheranissa kurssit nousivat.
 
Kurssilaskun taustalla on sijoittajien pelko siitä, mitä tapahtuu, kun Iran tulee uudelleen mukaan raakaöljymarkkinoille. Raakaöljyn hinta putosi jo ennen pakotepäätöstä perjantaina alle 30 dollariin tynnyriltä, eli alimmilleen 12 vuoteen. Iranin arvioidaan pyrkivän myymään 500 000 tynnyriä öljyä päivässä.
 
-Iranin öljyvarannot tulevat markkinoille tänään tai huomenna. Markkinoiden reaktio riippuu kokonaan siitä, nouseeko tynnyrihinta takaisin yli 30 dollariin, Saudi Fransi Capitalin meklari Nayal Khan ennakoi Boombergille
 
Raakaöljyn hinnan putoamisen lisäksi osakesijoittajia hermostuttaa Kiinan tilanne. Maailman suurimman varainhoitoyhtiön, amerikkalaisen BlackRockin toimitusjohtaja Larry Flink ennakoi perjantaina, että osakekurssit voivat pudota vielä jopa 10 prosenttia.
 
-Myös öljyn hinta putoaa edelleen ja lähestyy jopa 24 dollarin tasoa, hän sanoi MarketWatchin mukaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Mattila

Mikä kaaos? Kenellä? Osakkeiden hinnat luonnollisesti laskevat kun öljymarkkinoille tulee uusi toimija. Mutta entä sitten. Osakekurssit luonnollisesti elävät aina markkinatilanteen mukaan.
- Aika outoa uutisointia...