Perjantai 17.11.2017

”Karmaiseva” Caruna-kuvio: ”Asiakas itkee ja maksaa – Rahat kulkevat EU-veroparatiisiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.2.2016 08:05
Päivitetty: 
3.2.2016 08:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva.
|

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta lyttää JHL:n blogissa ”karmaisevaksi” kuvailemaansa kuviota, jossa sähkönsiirtoyhtiö Caruna maksattaa Fortumille maksamaansa kauppahintaa asiakkaillaan ja ohjailee rahavirtansa pois Suomesta.

Carunan sähkön siirtohintojen korotuksista on noussut viime päivinä valtava kohu.

– Yksittäisellä asiakkaalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa tai itkeä ja maksaa. Verkkoyhtiöthän ovat luonnollisia monopoleja toiminta-alueellaan, Eloranta kirjoittaa.

– Fortum myi sähköverkkonsa pääosin ulkomaisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle vuonna 2013 kauppahinnan ollessa 2,55 miljardia euroa. Nyt Caruna rahastaa kauppahinnan kuluttajilta takaisin korkojen kera. Kuvio on tyypillinen yhteisten ja välttämättömien palvelujen myynneissä ja yksityistämisissä. Jo kertaalleen veronmaksajien tai palvelujen käyttäjien maksamat palvelut ja infrastruktuuri maksatetaan heillä toisen kerran ostajan toimesta, Eloranta kritisoi.

– Carunan tapauksen karmaisevuutta lisää se, että yhtiö ei juurikaan maksa voitoistaan veroja Suomeen. Rahat kulkevat konsernin sisäisen lainan korkomaksuna Hollantiin ja Suomi jää nuolemaan näppejään. Vuonna 2014 voittoa tuli yli 50 miljoonaa, mutta veroja Suomeen maksettiin vain 1,6 %. Konsernin sisäisillä toimilla suomalainen toiminta käännettiin tappiolliseksi ja näin veroja Suomeen ei tarvinnut maksaa. Hollanti taas on tunnettu EU:n sisäinen veroparatiisi, joka tekee monikansallisten yhtiöiden kanssa anteliaita verosopimuksia, Eloranta jatkaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kritisoinut Carunan verosuunnittelua jyrkästi.

– Tämä verokikkailu on kaiken kaikkiaan vastenmielistä, Sipilä sanoi eilen Iltalehden mukaan.

– Kyllä me tähän alikapitalisaatioon voimme ehkä vielä puuttua, hän sanoi myös.

Sipilä selittää asian selkokielellä Iltalehden paperiversiossa:

– Normaali tapa on se, että ulkomailla oleva yritys perustaa tytäryhtiön Suomeen. Siihen tehdään iso investointi ja tämä rahoitetaan emoyhtiön toimesta. Sitten maksetaan korkoina emoyhtiölle. Korot saa Suomessa vähentää verotuksessa, jolloin Suomessa ei näytetä verotettavaa tulosta ja voitto menee tavallaan korkoina Suomen rajojen ulkopuolelle, Sipilä selvittää.

Carunan talousjohtaja Jyri Tammivuori on kertonut Ylellä, että omistusten keskittäminen Alankomaihin oli omistajien tahto.

– Meidän omistajina on ulkomaalaisia infrastruktuurisijoittajia sekä suomalaisia eläkevakuuttajia, ja se että omistetaan ulkomailta holdingyhtiön kautta on normaali käytäntö tämän tyyppisessä järjestelyssä, Tammivuori sanoi.

Caruna-kaupan aikaan silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vakuutti, että siirtohinnat eivät nouse. Eloranta toteaa, että pääoman enimmäistuotoksi on laissa asetettu 5 prosenttia ylisuurten hinnankorotusten estämiseksi.

– Voittoahan Caruna ei ole juurikaan tehnyt, koska konsernin sisäisellä lainalla toiminta on painettu tappiolliseksi. Lainan korko on 8,5 prosenttia eli reilusti lain määräämään enimmäistuottoa suurempi, hän kirjoittaa.

Poliitikkoja on kritisoitu siitä, etteivät he ole tajunneet, millaista lakia ovat säätämässä. Eloranta herättelee, että tulevien uudistusten kanssa seurauksia pitäisi miettiä etukäteen.

– Nyt Sipilän hallituksen toimesta halutaan entistä enemmän siirtää julkisia palveluja markkinoiden hoidettavaksi. Näin on vaikkapa raideliikenteessä ja sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon markkinat ovat kymmeniä miljardeja ja siellä yksityiset toimijat näkevät valtavan markkinapotentiaalin. Jälleen kerran toivoisi, että ennen massiivista ulkoistamis- ja yksityistämisvyöryä mietittäisiin ja arvioitaisiin, mitä seurauksia sillä on pitkällä aikavälillä, Eloranta kirjoittaa.

LUE MYÖS: Pörssigurukin turhautui Caruna-munaukseen – ”Raha häviää kummasti, kun kapitalisti askartelee”

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Aaltonen

No se ettei Sipilän hallitus ole tätä "paskalakia" (kaapelien maahan kaivamisvelvoite) jäädyttänyt ja laittanut valmistelua liikkeelle sähkön siirron todelliseksi vapauttamiseksi ON hallituksen syy!!!
Nyt olisi viimeinen tilaisuus mahdollistaa uusia siirto-osuuskuntia ja kilpailevia verkkoyhtiöitä pääsemään markkinaan, koska olemassa olevat monopolitkin joutuvat uudistamaan verkkonsa. Jos nyt nähtävissä oleva investointikierros jätetään nykyisille monopoleille, niin tänne ei ikinä saada kilpailua...

Jouko Helenius

Osattiin sitä ennenkin. Aikoinaan meillä oli suuri ja kaunis sähkölaitos, Hämeen Sähkö. Isännät halusivat yht'äkkiä mennä pörssiin ja niin mentiin. Tuli iso ostaja Ruotsista ja puhdisti pöydän. Lopputulos oli, että ostosumma perittiin uudelleen kuluttajilta pikku hiljaa. Oli pakko olla samoissa langoissa. Hämäläiset rasvasivat oman hirttoköytensä.

Tuomo Niemelä

Juuri tällaisen kysymyksen takia koko yksityistä monopolia ei pitäisi olla edes olemassa. Yksi vastaus voisi olla globaali keskiarvotuotto, mutta siinäkin on riski olla keskimääräistä tyhmempi tai epäonnisempi. Carunan tuotto on korruptioperäistä eikä sijoitustaidosta.

Carolus Linden

Näinollen on ymmärettävää, että halutaan vähentää voitosta maksettavaa veroa. Kuitenkin saattaisi olla aiheellista, että viranomaiset puuttuisivat konserinen sisäisten lainanjärjestelyjen avulla tapahtuvaan verosuunnitteluun. Senhän voisi määritää veronkierroksi. On kuitenkin otettava huomioon tällaisenkin toimenpiteen vaikutus investointihalukkuuteen.

Antti Latvala

Tjoo, mutta aiheellinen pelko on, että roistofirma kerää nyt 4 vuotta törkeetä ylihintaa ja sit ku valvontajakso vaihtuu, myyvät puljun vaikka osissa siten, ettei lain tarkoittamaa tuottojen tasausta voida periyttää. Näin voivat hyvinkin jäädä merkittävästi voitoille. - sikäli kuin valvontaviranomainenkaan mitään mahtaa, ku on ku märkä lapanen. Tuottohan on laissa nettotuotto l. liikevoitto, ja Suomessa ny sattuvat tekemään tappiota jatkuvasti. Päätyvät vielä siihen että valtion pitää korvata noita tappioita tälle "yritykselle".

Tuomo Niemelä

Pääministeri oli ainakin rehellinen; Suomen hallitus ja eduskunta "ehkä" voivat vaikuttaa asioihin Suomessa. Vaan voihan tuo olla toisinkin. Jokin ennen tuntematon kv. sopimus voi tulla esteeksi. Eihän sitä tiedä.

"Me emme voi tälle mitään. Meidän pitää hyväksyä ja sopeutua muuttuvaan maailmaan." Vai miten se meidän työväen presidenttimme lausui.

Edustaja Turunen sentään reilusti neuvoi kansalaisia olemaan maksamatta. How's that?

Tuomo Niemelä

Eiköhän... mutta menneet olkoon menneitä. Jollet halua haastaa pariasataa entistä ja nykyistä kansanedustajaa oikeuteen - onnea sen poliittisen vastuun peräämisessä. Juuri sen takia Suomen poliittista johtoa pitäisi valvoa herkeämättä. Jos vapaa media ei sitä tee, demokratia joutaa roskiin. Eihän esim. Stubbiakaan kukaan tuosa taannoin erottanut vaikka valehteli eduskunnalle kirkkain silmin ja rikkoi ministerinvalansa.

Nykyään valtaa vaan käytetään ilman vastuuta. Ennen kuin Sinä sen muutat, niin:

Eteenpäin! Sanoi mummo lumessa.