Tiistai 21.5.2019

Suomen kaksi ”varmaa rahakonetta” – Sama ulkomainen firma rahastaa molemmilla

Luotu: 
5.2.2016 13:33
|

Sekä sähköverkkoyhtiö Carunan että lähetysverkkoyhtiö Digitan taustalla on sama australialainen pääomasijoitusyhtiö, First State Investments.

Asia tuotiin esiin eilen Ylen Noin viikon uutiset -ohjelmassa. Siinä esiteltiin First State Investmentsin mainosvideota, jossa infrastruktuurisijoittamisesta vastaava Peter Meany kertoo, miksi luonnollisiin monopoleihin kannattaa sijoittaa. Meany tuo esiin, että koska kilpailua ei ole, rahavirta on varma. Hän puhuu myös ”hinnoitteluvoimasta” eli siitä, että hintoja voidaan nostaa ajan myötä.

Caruna on joutunut kohun keskelle ilmoitettuaan kohtuuttomiksi koetuista sähkön siirtohinnan korotuksista. Myös Digitaa on syytelty kohtuuttomasta hinnoittelusta, joskaan viranomaiset eivät ole löytäneet hinnoista vikaa.

Eilen yrityshistorian tutkija, professori Markku Kuisma vertasi Carunaa ja Digitaa Uuden Suomen haastattelussa. Kuisman mielestä Suomi teki Carunan kanssa ”digitat” ja myi ulkomaille varman rahantekokoneen. Kuisman mielestä on mahdoton keksiä motiivia sille, miksi Jyrki Kataisen hallitus salli keskeisen infra-rakenteen myymisen kansainvälisten pääomasijoittajien käsiin. LUE LISÄÄ: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

First State Investmentsin ja suomalaisosapuolten sekä Fortumin välisen Caruna-kaupan yhteydessä First State Investmentsiä kuvailtiin tiedotteessa näin:

– First State Investments on osa Australian suurimman finanssipalveluyrityksen Commonwealth Bank of Australian varainhoitoa. Se hallinnoi globaalisti noin 135 miljardin euron varoja. First State Investments on johtava infrastruktuurikohteiden sijoittaja ja hallinnoija, jolla on 19 vuoden kokemus institutionaalisten sijoittajien infrastruktuurisijoituksista. First State Investments hallinnoi yli 2,4 miljardin euron oman pääoman sijoituksia erilaisiin infrastruktuurikohteisiin Australiassa, Aasiassa ja Euroopassa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Linden

Ennen ostoa voisi määrittää konsernien sisäisillä lainajärjestelyillä tapahtuva verosuunnittelu laittomaksi veronkierroksi. Tämä saattaisi saada omistajat vähemmän haluttomiksi luopumaan omistuksestaan ja siten suostumaan myymään alempaan hintaan. Toimenpiteestä mahdollisesti johtuvia yleisemminin vaikuttavia haittatekijöitä voi vähentää muilla verotukseen ja investointeihin kohdistuvilla toimenpiteillä.

Carolus Linden

En kannata salaliittoteorioiden kaltaisia päätelmiä. En myöskään tiedä mitä nämä kauppat ovat eri asioihin vaikuttaneet. Voidaan kuitenkin tarkastella sitä, onko näihin kauppoihin vaikuttaneita poliittisia päättäjiä siirynyt, kauppojen jälkeen, "kansainvälisiin huippuvirkoihin".

Osmo Marttila

Otetaan kerrankin mallia Britannista - tapauksesta RBS ( Royal Bank of Scotland ) ja pikimmiten kansallistetaan nuo molemmat firmat - ja maksetaan silti nykyomistajille säälirahat, koska todellinen 'maanpetos - rikos' ei ole ostajien vaan meidän ikiomien desanttien.

Timo Nyman

Pelottaa ajatella mitä kaikkea sellaiset päättäjät saavat aikaan joille ei itselle ole kehittynyt kykyä kuvitella asioita tulevaisuuteen. Tulevaisuutta on luonnollisesti vaikeampi ennustaa kuin muistella menneisyyttä mutta sellainenkin apuväline kuin "historia" on käytettävissä.

Rauno Tuomisto

Täytyy pyrkiä carunasta irti pienin paloin. Koko tämä päätöksentekojärjestelmä kaipais remonttia.
Suomessa pääsee presidentiksi (esim 4 kullan olympiavoittajasta olis ilman muuta tullu presidentti. Ehkä Jari Sillanpäästäkin voi tulla?
Sodan jälkeen heti valitsijamiesjärjestelmä oli hyvä samoin tietyissä asioissa 2/3 lain läpimeno säännös. Jne..