Sunnuntai 21.7.2019

Työttömän veroprosentti ihmetyttää jopa kansanedustajia – ”Jotain on pielessä, jos ihmiset eivät tiedä tätä”

Luotu: 
8.2.2016 18:55
  • Esimerkiksi 12 000 euron vuosituloista työtön maksaa 21 prosenttia veroja ja palkansaaja 8,5 prosenttia (keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla), valtiovarainministeriön taulukosta selviää. - Mielestäni tässä on jotain pielessä, jos ihmiset eivät tiedä, miten heitä verotetaan. Kannustimet eivät voi saada tarkoitettua efektiä aikaiseksi, jos ihmiset eivät edes tiedä, mitä verotuksessa on tapahtunut, finanssineuvos Elina Pylkkänen sanoo. Siirry kuvasta toiseen klikkaamalla kuvan sivuilla olevia nuolia.
  • Kun vuositulot ovat 25 000 euroa vuodessa, marginaaliveroaste on pienempi kuin esimerkiksi 20 000 euroa vuodessa tienaavilla, ilmenee valtiovarainministeriön grafiikasta. Elina Pylkkänen kuvaa ilmiötä rytmihäiriöksi.
|

Työttömän saaman päivärahan verotus on kireämpää kuin palkansaajan verotus, kun vuositulot ovat alle 38 000 euroa. Tämä yllättää valtiovarainministeriön finanssineuvoksen Elina Pylkkäsen mukaan monia, jopa kansanedustajia.

Esimerkiksi 12 000 euron vuosituloista työtön maksaa 21 prosenttia veroja ja palkansaaja 8,5 prosenttia (keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla), valtiovarainministeriön taulukosta selviää.

– Hallitukset toinen toisensa perään 20 vuoden aikana ovat jatkuvasti kasvattaneet työtulovähennyksen kokoa kannustaakseen työn tekemistä. Tähän siinä on pyrittykin, Pylkkänen kommentoi Uudelle Suomelle.

Pienituloisten verotusta on siis kevennetty, mutta samaan aikaan työttömien verotus on pysynyt lähes ennallaan.

– Se ihmetyksesi on ihan aiheellinen sen takia, että tietävätkö kaikki tämän? Mielestäni tässä on jotain pielessä, jos ihmiset eivät tiedä, miten heitä verotetaan. Kannustimet eivät voi saada tarkoitettua efektiä aikaiseksi, jos ihmiset eivät edes tiedä, mitä verotuksessa on tapahtunut, Pylkkänen sanoo.

Hänen mukaansa myös moni kansanedustaja on ollut epätietoinen ilmiöstä ja kysellyt asiasta.

Pylkkäsen mielestä olisi tärkeää tiedottaa työttömille, mitä työn tekemisen kannustimet tekevät verotukselle: pienistä tuloista ei peritä lainkaan tuloveroa, kun ottaa vastaan työtä. Tosin hän muistuttaa, että työttömillä on sosiaaliturvan puolella kannustinloukkuja, jotka voivat vaikuttaa siihen, että esimerkiksi keikkatöitä ei kannata ottaa vastaan.

– Asumistuki ja toimeentulotuki vähenevät melkein euro eurolta palkkatulon suhteessa, Pylkkänen sanoo.

Valtiovarainministeriön toisesta taulukosta ilmenee mielenkiintoinen seikka – palkansaajan marginaaliveroaste ei suinkaan aina nouse sitä mukaa, mitä korkeampi palkka on. Kun vuositulot ovat 25 000 euroa vuodessa, marginaaliveroaste on pienempi kuin esimerkiksi 20 000 euroa vuodessa tienaavilla.

Marginaalivero eli rajavero tarkoittaa veroa, joka menee lisätulosta.

Finanssineuvos Elina Pylkkänen, mistä tämä outo kuoppa taulukossa kertoo?

–Se on ihan todellinen kuoppa, eli se ei ole mikään virhe. Meidän ansiotulon verotuksessa on jo niin monta erilaista verovähennystä, eli toinen kasvaa vielä, kun toinen vähenee. Kun on monta vähennystä samassa järjestelmässä, ne aiheuttavat tällaisia rytmihäiriöitä siellä, Pylkkänen vastaa.

–Työtulosta annetaan tulonhankkimisvähennys, joka annetaan kaikille saman suuruisena, 620 euroa, kunnallisverotuksen ansiotulovähennys ja valtionverotuksen työtulovähennys, jotka myönnetään vain työtulolle ja lisäksi vielä perusvähennys. Sen lisäksi ovat palkansaajan pakolliset sotumaksut vähennyskelpoisia verotuksessa. Kaikki nämä vähennykset vaikuttavat siihen, miltä marginaaliveroaste näyttää, eli paljonko seuraavasta tienatusta eurosta joutuu maksamaan veroa, Pylkkänen kertoo.

Hänen mielestään ansiotuloverotus on liian monimutkainen ja sitä pitäisi yksinkertaistaa, jotta ihmiset ymmärtäisivät, miten vero määräytyy ja osaisivat suunnitella työhön liittyviä valintoja paremmin.

–En usko, että monetkaan ymmärtävät, miten kaikki vähennykset vaikuttavat maksettavan veron määrään. Ilman laskentavälineitä ei pysty edes itse laskemaankaan, kun on niin monta eri tavalla vaikuttavaa elementtiä, Pylkkänen sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Markkanen

Juuri tällainen monimutkaisuus on kasvattanut suomen virkamiesten ja virkailijoiden määrän järjettömän suureksi. Ongelma vaan on että esim kunnissa ja valtionhallinnossa työskentelevät on valitttu poliittisin perustein. Eli yksikään puolue ei n puolueen valitsema "turhakekamreeri" joutuisi työttömäksi. Verotus on lopulta hyvin yksinkertasta matematiikkaa. Jos se hoidetaan oikein, siitä selviää peruskoulun matematiikalla. Pyytäkääpä apua riippumattomalta (ei liike-elämä, eikä puolue sidonnaisuuksia) matemaatikolta. Vaan ongelmaksi jää poliitikot ja virkamiehet jotka ei halua muutoksia koska HE eivät osaa sanoa mitkä tulee olemaan todelliset vaikutukset (omiin ja kavereiden tuloihin)

Timo Nenonen

Työmarkkinatuestakin joutuu maksamaan veron yli 20%. Siinä on teille ihmeteltävää , kun 650-700 eurosta viedään viidennes valtiolle, takaisin. Sekin osuus menisi suoraan ruokakauppaan. Ei ole työttömillä heleppoo, kun koko ajan nälkä on päällä. Eikä töitä löydy mistään.

Esa Auramäki

Tarvitaan yli 10500€/kk tulot, jotta saisi tuon 38000 €/v ansiosidonnaista päivärahaa, joten aika erikoista tämä rahan liikuttelu edestakaisin on. Ja melkoista pienituloisten työttömien kurmootusta. Ansiosidonnainen päiväraha lienee nyt keskimäärin luokkaa 1300 €/kk, minkä saa n. 2100 €/kk tuloilla. Tämä tosiaan arvio, kun v. 2009 ollut keskimäärin 1186 €/kk.

Matti Toivanen

On järjetöntä, että työttömät maksavat ylipäätään veroja. Toki näin saamme työllistettyä virkamiehiä valtion hallinnossa, mutta lisäarvoa verokertymään tai valtion / kuntien budjettiin ei tule kun sama raha kiertää taskusta toiseen.

Krisse Karinti

Vuoden alusta ansiosidonnaisesta 25% veroa + jäsenmaksu kun ei kuulemma riitä se 20% että näin :/ tälläkö sitä kannustetaan töihin kun ei niitä oo mistä napata :/ jottei tulis kellään väärin käsitystä niin tuo on ihan yleinen veroprossa niin ku kelan työttömyyspäivärahoissa se 20%

Escobaristo Halainen

Sain verovirastosta normaalisti verotodistuksen vuoden lopuilla ja jos olisin töissä niin veroprosenttini pienestä palkastani olisi ollut 17%. Työttömyyteni kuitenkin alkoi lähellä vuoden vaihdetta ja saan siis ansiosidonnaista 60% entisestä palkastani josta otetaan 25% veroja +liiton jäsenmaksu kuten töissä ollessakin. Aika reilua. On meillä taas hyvä hallitus.

Jari-Jukka Annala

Ei tämä ongelma ole tämän hallituksen aikaansaama. Sama oli tilanne jo 1990-luvulla. Kukaan ei ole asiaan puuttunut, koska tilanne on normalisoitunut lopullisessa verotuksessa ja seurauksena on saatu veronpalautuksia. Valtio on toisin sanoen saanut kansalaisilta korotonta lainaa.

Olli Saarinen

Tämän ei pitäisi olla uutinen kansanedustajille. Asian tekee hankalaksi, että alimmilla tulotasoilla moni saa asumistukea ja toimeentulotukea, jotka ovat verottomia jolloin kokonaisveroaste jää alhaiseksi. Ongelman juuri on siinä, että ansiotuloilla ja eläketuloilla on omat vähennyksensä, joiden seurauksena eri tulolajeja ylipäätään verotetaan eri lailla. Työtulovähennystä nyt vain ollaan lisäämässä! Oma ratkaisuni on, että kaikki henkilökohtaiset tulot verolle samalla asteikolla luonnollisten vähennysten (mm ansiosidonnaiset maksut) jälkeen. Veroasteeseen on käyrässä luettu ansiosidonnaiset maksut (palkansaajalla) mikä on väärin ja on syvästi valitettavaa, että ministeriö käyttää tällaista veratilukelvotonta tulokäsitettä. Palkansaajan bruttotulon verotusta ei saa verrata eläketuloon tai päivärahatuloon vaan oikeudenmukaisuustarkastelussa on käytettävä maksuilla vähennettyä tuloa.

Eric Paatelainen

Oma käsitykseni on että 2 hengen työttömässä taloudessa asumistukineen verotus on noin 16% kaikesta talouteen päin liikkuvasta rahasta. Verottamatta se toki siirtyisi suoraan kulutukseen ja sitä kautta työpaikkoihin. Kukin laskekoon tahollaan asian kannattavuuden/kannattamattomuuden.

Erkki Helminen

Höpö höpö...n.12000 tienaava on peruspäivärahan ja sossun varassa joten vaik maksaa veroja ni se huomioidaan laskelmissa ja käteen tulee sama summa kuukaudessa vaik ois 0% vero! ....AIVAN turhaa marinaa! Tietoa ja kokemusta on! Siitä 20% huolimatta sain yli satasen mätkyjä... ;)

Tuija Venninen

tuloni 520€/kk netto,siis peruspäivärahasta minulta menee 25% veroa,enkä mitään muuta tukea saa kun mies töissä..vuokra 650€,joten voin osallistua siihen tuolla summalla,eikä edes riitä..töitä haen hullunlailla mutta kukapa ottaa yli 50v töihin?

Tuomo Niemelä

Eikö jompikumpi Vanhasen hallitus nostanut peruspäivärahaa 25% ja samalla laittoi sen verolle 20 prosentilla? Eli suomeksi piti sen ennallaan, mutta laittoipahan verolle.

Saa oikaista, jos olen väärässä.

Muuten artikkeli on ehkä aiheellinen. Typerintä on hehkuttaa jotain työtuloverotuksen 0,00001 % kevennystä ja kuvitella sen vaikuttavan työllistymiseen juuta tai jaata edes tilastollisesti (jollet ole jokin Juhana Vartiainen, joka hoitaa ihmissuhteetkin Excelillä) . Eivät elävät ihmiset tee päätöksiä prosenttien perusteella.

Vielä kun yksinhuoltajat saataisiin houkuteltua "kannustinloukuistaan", niin a vot! Siihen paras keino olisi muuttaa elatusmaksujen määräytymisperusteita. Mm. alkaa viimein käsitellä yhdessä asuvaa paria yhteistaloutena myös tässä tapauksessa.

Jarmo Kanerva

Tuloloukku, byrokratia ja muut saadaan kuriin seuraavasti. Työntekijän 1200 eur/kk palkka olisi verotonta ja ei veisi sivukuluja. Tämä on usein aputyötä ja ihmiset olisivat kortistossa muuten. Ihmiset pidetään töissä ja koulutetaan samalla seuraamaan aikaansa. Asia vähentää byrokratiaa ja pimeää taloutta. Raha voidaan maksaa ja antaa kuitti ja ilmoittaa helposti. Työntekijän tuet katsotaan vuoden periodilla. Kannattaa ottaa pätkätyö eikä menetä heti tukea. On suurempi mahdollisuus työllistyä pätkätyöstä.

Osmo Marttila

Kuinka vaikeaa se on ymmärtää ettei kyse ole mistään muusta kuin siitä että sadat tuhannet suomalaiset pidetään väkisin työttöminä kun ei anneta mitään töitä ja pakotetaan elämään kurjuudessa - tai lopettamaan elämänsä enneaikaisesti niin kuin moni tekeekin epätoivoissaan. Sehän tulee halvimmaksi.

Tuula Öz Os Viiki

Niin siis noihin prosentteihin jos olet työtön ym. edunsaaja jos et toimita erikseen etuuttavarten verokorttia etuuden maksajalle niin menee 25% veroo mutta toki sitten se on vähän pienempi jos olet etuutta varten lasketuttanut verokortin verotoimistolla. Siis täähän on ihan hanurista koko verotus jäin työttömyys päivärahalle niin verotus nousi työtuloihin nähden mutta ansio pieneni melkein puolella vuodessa että ei kyllä oo mitään logikkaa tässä asiassa. Kiskotaan työttömiltä jotka vähiten saa ansioita isoimmat verot ja sitten ollaan huulipyöreenä kun ostovoima pienenee no tottakai jos ei jää rahaa mitä kuluttaa. Olen ollut jo vuosia sitä mieltä että kukin kansanedustaja saisi istua vain max. 6 vuotta ja sit uudet tilalle josko siellä alkais oikeesti tapahtuun jotain muutakin kun oman edun ajoa

Rauno Härkönen

Muistan aikoinani työelämästä kun sain kunnon palkankorotuksen niin käteen jäävä rahamäärä oli vähemmän kuin ennen palkankorotusta...?!
-Progressiivinen verotus, palkka nousi jonkun pykälän päälle ja verot tietenkin monen pykälän.... :-(

Matti Heikkilä

Palkkatuloista maksetaan 20% veroja, ennenkuin se päätyy palkansaajalle verotettavaksi tuloksi. Työnantaja välittää työnantajamaksuiksi kutsuttuna eläkemaksuja 20%. Tämän takia tuossa ei näy todellista veroprosenttia.

Jokaisesta verotettavasta palkkaeurosta ensin otetaan 20% veroa eläkemaksuina. Vasta sitten siirrytään henkilöverotukseen kunta- ja valtioveroihin.

Tämä epätietoisuus vallitsee suomessa, koska palkka kuitissa ei näy kaikkia veroja.

Työttömillä tämä kompensoidaan 5% verotuksen nostolla.

Eläkkeet alas! (suuret ikäluokat ovat edelleen verotuksen nettovoittajia)

Matti Heikkilä

Palkkatuloista maksetaan 20% veroja, ennenkuin se päätyy palkansaajalle verotettavaksi tuloksi. Työnantaja välittää työnantajamaksuiksi kutsuttuna eläkemaksuja 20%. Tämän takia tuossa ei näy todellista veroprosenttia.

Jokaisesta verotettavasta palkkaeurosta ensin otetaan 20% veroa eläkemaksuina. Vasta sitten siirrytään henkilöverotukseen kunta- ja valtioveroihin.

Tämä epätietoisuus vallitsee suomessa, koska palkka kuitissa ei näy kaikkia veroja.

Työttömillä tämä kompensoidaan 5% verotuksen nostolla.

Eläkkeet alas! (suuret ikäluokat ovat edelleen verotuksen nettovoittajia)

Jouni Sirkiä

Eikä tässä vielä kaikki. Myös lasten kotihoidon tuet vähennetän työkkäristä, näin peruspäivärahasta netto voi hyvinkin jäädä noin 300 EUR kuussa, mutta onneksi lapsikorotukset nostavat sitä 10 Eurolla / lapsi. Hienoa.

Maire Kiiveri

Jos ihmetellään työttömän vero% niin on sellaisia sairauksia joista myös pitäisi olla alempi % ilmeisesti Virastoja ja lääkäreitä ei ole informoitu tarpeeksi antamaan asiallisen lääkärin todistuksen että vie tämä verottajalle vai kuinka. esim. vammaisen vamman % luokiteltuna on diabetespotilas jolla on insuliini hoito ja mitä muita niitä löytyy. Tällaiset asit pitäisi olla itsestään selvyyksiä Mutta eivät ole.

Mika Peltokorpi

Kuittailin tästä Kelalle aikoinan, kun vaimo oli työmarkkinatuella. Vastaus oli tyyliin näinhän tämä ainaon ollut. Omalla kohdalla ansiosidonaisen ennakonpidätysprosentti oli lopulta lähellä palkansaajan verotusta; jos otetaan se 9 €/pv aktivointipäiväraha huomioon.

Hihavakiolla sanoisin, että tuohon 4 800 €/kk päivärahaan vaaditaan yli 10 000 €/kk tulot. Toisaalta leikkurikin on tuolloin luokkaa 60%, kun pienillä tuloilla puhutaan selkeästi pienemmästä pudotuksesta tulotasoon.

On muuten mielenkiintoista, että ensi vuonna aiotaan leikata työttömyysetuudellla opiskelevilta 180 €/kk netto. Eli se "kirottu" 9€/pv. Tämä on sikäli mielenkiintoista, että opiskelu on lienee paras tapa kasvattaa työmarkkinakelpoisuutta. Ei niinkään ne työllisyysharjoittelut, joskin niistäkin kai työllistytään - ja joilta ko. päivärahaa ei ole suunniteltu poistettavan.