Perjantai 24.5.2019

Caruna-piina yrityksissä: ”Arvatkaa mitä tapahtuu, jos me lyömme tällaisen hinnankorotuksen”

Luotu: 
9.2.2016 15:05
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sähkönsiirron hinta nousee.
|

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala ja Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen kertovat yrittäjien olevan pettyneitä sähkönsiirtoyhtiö Carunan päätökseen nostaa sähkönsiirron hintaa.

Neimalan mukaan paljon sähköä tarvitseville yrityksille hinnankorotus on selvästi korkeampi kuin kuluttajille arvioitu keskimäärin 27 prosentin hinnankorotus.

–On tullut palautetta. Erityisen käärmeissään ovat olleet teollisesti toimivat pienet yritykset, Neimala sanoo Uudelle Suomelle.

Pärssinen on kuullut samansuuntaista puhetta espoolaisilta yrittäjiltä.

–Se ärsyttää näitä pienyrittäjä, kun on samantien tullut julkisuuteen, että Caruna kikkailee näiden korkojen kautta, joilla se siirtää verotettavat tulot Hollantiin verotettavaksi. Tietysti pienille yrittäjille tällainen tuntuu todella pahalta. Heillä ei ole mahdollisuutta tällaiseen kikkailuun, Pärssinen sanoo Uudelle Suomelle.

–He maksavat täällä kaikki maksut ja sitten joutuvat maksamaan korotettua maksua tuonne [Carunalle], joka sitten verona valuu kuitenkin ulkomaille. Onko tässä mitään järkeä, hän pohtii.

Caruna ilmoitti viime viikolla korottavansa asiakkaidensa sähkönsiirron hintaa kerralla noin 27 prosenttia, mikä nostatti kansallisen kohun.

Pärssinen ja Neimala ovat huolissaan, voivatko yritykset siirtää rajusti nousevat tuotantokustannukset kuluttajahintoihin. Tilanne on normaaliyrityksille hankala, koska alueellista monopolia pyörittävän Carunan asiakkaat eivät voi vaihtaa kilpailijalle, mutta sen asiakasyrityksillä tällaista suojaa ei ole.

–Ne, joilla on yritystoimintaa, joka on tuotannollista tai korjaamopalveluita tai muuta, ja jossa sähköä käytetään runsaasti, ovat olleet tosi ärtyisiä, että voivatko he lyödä tällaisen hinnankorotuksen. Arvatkaa mitä sitten tapahtuu? Asiakkaat kaikkoavat, Pärssinen kertoo.

–Niiden pitäisi pystyä omassa hinnoittelussaan vyöryttämään se omien palveluidensa hintaan, Neimala sanoo.

Neimala arvioi, että pieni yritys voi joutua sähkön siirtohinnan korotuksen takia vaikeaan tilanteeseen.

–Jos yritykset ovat budjetoineet sähkön hintaan jotain ja on tiukka paikka, niin joissakin poikkeuksellisissa tapauksissa se voi tarkoittaa sitä, että pitää saneerata muita toimintoja tai päätyä toiminnan supistamiseen tai lopettamiseen, Neimala kertoo.

Hänen mielestään ei ollut järkevää, että valtio myi sähkönsiirron Carunalle.

–Kun tässä on tällainen tausta, se on varmaan lisännyt sitä suuttumusta, mikä on muutenkin ollut ihan riittävää, Neimala kertoo.

Hän kuitenkin ymmärtää, että verkkoyhtiöillä on velvollisuus pitää verkko kunnossa ja se vaatii investonteja.

–Kun kansalaiset ja yritykset tarkastelevat Carunan toimintaa, ei ole mitään mieltä ihmetellä, miksi ollaan niin vihaisia, Neimala sanoo.

Hänen mielestään nyt olisi tärkeää luoda yrityksille myönteistä tulevaisuuden uskoa, että yritykset uskaltaisivat investoida. Neimala ja Pärssinen ovat tyytyväisiä, että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ehdottaa lakimuutosta, jotta kohtuuttomat kertakorotukset voitaisiin välttää jatkossa.

Pärssinen toivoisi, että sähkönsiirronkin pystyisi kilpailuttamaan.

–Sen [sähkönsiirron] pitäisi olla tällaista torimaista toimintaa, että se verkko pitää pystyä luovuttamaan, hän ehdottaa.

Yle kertoo, että sähkön siirron hinnan korottaminen iskee pahasti myös kuntiin. Suurin yksittäinen lisälasku verkkomaksuista paukahtaa Espoolle, joka on yksi suurimmista Carunan asiakkaista.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Eikös meidän pitänyt tehdä kilpailukykyloikka? Yle keksi vihdoin muutaman viikon ihmettelyn jälkeen, että siirtomaksujen korotus koskee kuntiakin. Yritysten kilpailukyvyn heikkeneminen on vielä ylen toimittajilta jäänyt havaitsematta. Koska joku tsurnalisti havaitsee, että vikaa voi olla myös energiavirastossa? Miksi tuottotaso korotettiin 3 prosentista 6 prosenttiin hei kun Fortum myi verkkonsa ulkomaille? Tosi isänmaallinen teko (vai oliko kyse lahjuksista?).

Seppo Ilvessalo

Onhan korotus iso, mutta kyllä tässä keskustelussa häiritsee se tavaton populismi , jolla erilaisia kommentteja esitellään kaikki faktat unohtaen tai niistä tietämättä. Onhan se selvää, ettei tuollaisia hinnankorotuksia voi mikä tahansa yritys tehdä, mutta mitä sillä on tämän Caruna asian kanssa tekemistä? Eihän valtio käsittääkseni myöskään aseta useimmille yrityksille sellaisia kustannuksia aiheuttavia velvoitteita kuin Carunalle ja muille alan toimijoille sähkömarkkinalaissa ja nekin on kyllä asetettu ihan asiakkaiden vaatimuksesta.
Huuto on nyt sitten kova, kun on saatu, mitä on haluttu, mutta se maksaa. Carunan siirtohinta on tosin korotuksenkin jälkeen vasta viidenneksi kalleinta. Jos joillakin muilla yhtiöillä on vielä kovemmat hinnat, miksei niistäkin kohkata samaan tapaan?
Jos varsinkaan yrittäjät ja yritykset eivät tätä tajua niin ei voi kuin ihmetellä. Ehkä sielläkin on joukossa niin paljon niitä erilaisten yritystukien saajia, jotka eivät enää ymmärrä , että on sellaisiakin yrityksiä, joiden pitää pystyä tienaamaan enemmän kuin niillä on kuluja.
Jos Fortum ei olisi myynyt verkkoa, luuletteko, että korotuksia ei olisi tullut? Jos luulette, uskotte varmaan, että ne olisi maksatettu veronmaksajilla ja Fortumin omistajilla?

Jaakko Savolainen

Syyttä asiasta on Carunaa syyttää. Kysehän on markkinataloudesta.

Kokoomusjohtoinen hallitus teki johti maata ja teki väärät esitykset. Eduskunta, kokoomus suurimpana puolueena hyväksyi esitykset. Sehän on demokratiaa.

Jos asiasta jotain halutaan syyttää, niin syyllinen on Suomen kansa, mukaanlukien nyt valittavat yrittäjät. Kansa, mukaanlukien yrittäjät osoitti huonoa harkintakykyä valitsemalla maan johtoon ihmiset, joilta puuttyui kokonaan järjen käyttämisen kyky. Luulisi kokoomusjohtoisten hallitusten tekojen tulosten tehneen negatiivisen vaikutuksen äänestäjiin, mutta ja tyhmimpäänkin yrittäjään. Mutta ei, yksityistäminen on ainoa sana, johon kokoomusäänestäjät uskovat.

Osmo Marttila

Tässäkään tapauksessa ei ole kyse mistään virheestä tai sattumasta vaan täysin tietoiseta tahallisesta toiminnasta, jolla toteutetaan harhaista ideologiaa.

" Profit is private and individual. Loss is public and social. "
General characteristics of fascist economies :
https://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_fascism

Kansojen varallisuudet on pakko saada keskitetyksi muutamien mahdollismman harvojen yksilöiden, sukujen ja verkostojen käsiin maksoi mitä maksoi.