Keskiviikko 19.12.2018

Carunan korotuksista nousi epäilys: ”Rajoittaisiko TTIP valtion oikeutta puuttua?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.2.2016 11:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustalainen europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki vaatii Euroopan komissiota selvittämään, estäisikö TTIP-sopimus Suomen valtiota puuttumaan esimerkiksi Carunan ilmoittamiin hinnankorotuksiin.
|

Europarlamentaarikko, parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki (keks.) vaatii Euroopan komissiota vastaamaan, voisiko TTIP-vapaakauppasopimus estää valtion puuttumista esimerkiksi sähköverkkoyhtiö Carunan ilmoittamiin hinnankorotuksiin.

Aiemmin lauantaina kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi pohti Helsingin Sanomissa, että jos Carunalla olisi yhdysvaltalaisia omistajia ja Yhdysvaltain ja EU:n neuvottelema TTIP-vapaakauppasopimus olisi voimassa, ei Suomi voisi puuttua yhtiön kohuttuihin hinnankorotuksiin.

– Olen jättänyt Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen siitä, rajoittaisiko TTIP:n investointisuoja valtioiden oikeuksia puuttua kansalaistensa kannalta elintärkeiden palveluiden tai infrastruktuurin käytön kohtuuttomiin hinnankorotuksiin, Jäätteenmäki sanoo.

Caruna on aiemmin ilmoittanut nostavansa sähkön siirtohintoja 22–27 prosentilla Suomessa. Yhtiön mukaan korotuksiin vaikuttavat lain vaatimukset investoida vakaampaan, esimerkiksi myrskyjä paremmin kestävään sähköverkkoon. Poliittisella tasolla ilmoitettuja hinnankorotuksia on pidetty kohtuuttomina ja hallitus on ryhtynyt selvittämään, miten vastaavat korotukset voitaisiin jatkossa estää.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Jos Suomi rajoittaa yhtiöiden liikevoittoa ja sisäisiä korkoja, muuttuu se vähemmän kiinnostavaksi etenkin kansainvälisille yrityksille. Jo tämä rajaa mahdollisuuksiamme, sillä
yritystoimintaa ja sijoituksia toki kipeästi kaipaamme.

Suomessahan on energiayrityksiä, joiden siirtohinnat ovat Carunaakin korkeampia.

Sähkönsiirtohan on tyypillisesti alle 50% energian kokonaishinnasta eli korotushan nostaa kokonaishintaa yleensä vain n. 12 %. Mistä tämä kauhea meteli ?

Ilse Holmström

Eit kai usa turhaan ollut niin aktiivinen TTIP:n sopimuksien kanssa, jos sillä ei olisi huomattavaa hyötyä sopimuksesta. Tästähän varoiteltiin, mutta suomen eu-edustajat eivät vaivautuneet ottamaan asiasta paremmin selkoa, mentiin kuin lampaat teuraaksi.

Timothy Kestrel

Sylttytehdas löytyy Arkadianmäeltä. Caruna toimii tekemänsä sopimuksen ja eduskunnan säätämien lakien mukaisesti uudistaessaan jakeluverkkoa, jotta se paremmin kestää myrskyjä ja parantaa huoltovarmuutta.

TTIP:n sijoittajasuoja on tarkoitettu nimenomaan suojaamaan yksityisiä sijoittajia Jäätteenmäen kaltaisten poliitikkojen mielivaltalta.

Mika Kovin

Jäätteenmäen kysymykseen yhtyy varmaankin myös vasemmiston edustaja, jos asiaa kysytään.
– Nyt on kuitenkin todettava, että TTIP ei ole vielä valmiiksi sovittuna. Ja se tarkoittaa, että sen sisältöä voidaan vielä todellakin muuttaa. Eikä ole vielä kirkossa kuulutettu, että koko sopimuskaan astuisi noin vain voimaan. Nyt olisikin tarpeellista saada lisäinfoa sopimusneuvottelujen nykytilasta.

Osmo Marttila

Tottakai rajoittaisi tai oikeammin estäisi, koska mm. TTIP ja TISA sopimusten tärkein tehtävä on siirtää kansallisvaltioiden demokraattisen valta suuryrityksille.

" U.S. firm sues Canada for $10.5 billion over water "
www.cbc.ca/news/canada/u-s-firm-sues-canada-for-10-5-billion-over-water-...

Me kansallisvaltion kansalaiset menettäisimme kansallisomaisuutemme ja julkisten palveluiden hallinnan - itseasiassa kaiken määräysvallan - sijoituspääomalle.
Tätä tulevaisuutta globalistit kutsuvat ' kansallisvaltioiden jälkeiseksi ajaksi '.
Kuuluisa luonnehdinta : ''The sovereign state has become obsolete''.

Petteri Tyni

Aihetta huoleen on.
-Salassa neuvottelu. Murentaa demokratiaa.
-Sijoittajansuoja: mahdollista valtioiden vetämisen oikeuteen jos lainsäädäntö ei ole sijoittajalle suosiollista.
-Palvelukauppa: mahdollistaa kaiken valtion omistaman palvelun yksityistämisen ja sitä kautta tavallisen kuluttajan edun toiseksi.
-Rahoituspalvelut: suojelevat vain pääomasijoittajia ja pankkeja. Kuluttaja jää jälleen toiseksi. Ihan sama miten väännät asiaa, niin suurpääoma ei palvele ikinä tavallisen kansalaisen etua.

-TTIP-sopimuksella kaveenetaan kansallisten demokratioiden sääntelyvaltaa.

TTIP-sopimuksen kaltaiset sopimukset ovat Amerikan mantereella luoneet seuraavaa: tuhonneet valioiden talouksia, ympäristökatastrofeja, inhimillisiä tragedioita.

Asiat ovat sitä miltä näyttää.