Tiistai 11.12.2018

Äimistys: Miksi Suomi antaa jättiedun ulkomaalaisille sijoittajille? – ”Viron veromalli heti käyttöön”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2016 17:51
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kansanedustaja ottaa kantaa Carunan siirtohintakohuun ja yhtiön verosuunnitteluun ja vaatii Viron veromallia Suomeen.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä ihmettelee blogissaan, miksi Suomi antaa suuren veroedun ulkomaalaisille sijoittajille. Eestilä tarkastelee ongelmaa sähkön siirtoyhtiö Carunaan liittyvän kohun valossa. Hän myös tyrmää totaalisesti Energiaviraston toiminnan sähkön siirtohintoihin liittyen.

– Miksi ulkomaisten sijoittajien kannattaa ostaa yrityksiä Suomesta sellaisella hinnalla, jolla suomalaiset tahot eivät tarjouskilpailussa pysy mukana? Ulkomaisilla sijoittajilla on mahdollisuus maksaa 25 prosenttia ylihintaa suomalaisista yrityksistä, koska monimutkaisten korko- ja omistusjärjestelyjen avulla heidän ei tarvitse maksaa yhteisöveroa eikä osinkoa, kun voittoa ei tule.

– Veroetu on aikamoinen, kun kaksi veroelementtiä jää pois. Osingon korvaa veroparatiisiin ohjattu korko. Näin Suomen veromalli on ulkomaisten sijoittajien silmissä Viron veromalli potenssiin kaksi, Eestilä kirjoittaa.

LUE MYÖS: Suomen kaksi ”varmaa rahakonetta” – Sama ulkomainen firma rahastaa molemmilla

LUE LISÄÄ: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

Hän toteaa, että korkomenojen vähennysoikeutta rajoitettiin tämän ongelman takia jo vuonna 2013, mutta laki on ilmeisesti yhä hampaaton. Toinen ihmetyksen aihe Estilälle on se, että monet poliitikot haluavat korjata ongelman EU-tasolla. Eestilällä on kuitenkin tarjota ratkaisu, jonka Suomi voi itse tehdä.

– Suomi ajautuu hyvää vauhtia tytäryhtiötaloudeksi, mutta varsinaisia tuotannollisia investointeja ei tule. Sivuvaikutuksena verotus muuttuu suomalaisia syrjiväksi ja ulkomaisille paratiisiksi. Oma käsitykseni yritysverotuksesta on selvä: Suomen on mahdollisimman pian otettava Viron veromalli käyttöön, Eestilä vaatii.

Lisäksi hän haluaa, että vuoden 2013 lakia arvioidaan uudelleen.

– Lähtökohtana pitäisi olla se, että jos verottaja pitää korkoa voitonjakona, voidaan korkovähennys jättää hyväksymättä.

Energiavirastoa Eestilä kritisoi kovin sanoin.

– Carunan kohtuuttomien siirtohintojen taustalla on Energiavirasto. Se on todella haksahtanut antaessaan monopoliyhtiöille oikeuden rahastaa tuplasti aikana, jolloin muut kärvistelevät laskevien hintojen maailmassa. Energiaviraston päätös on niin kohtuuton, että sen pitää korjata virheensä ja tehdä uusi päätös, kansanedustaja vaatii.

LUE MYÖS: Konkariekonomisti: Caruna-pomolla ”syytä olla kiitollinen” – tuotto tuplattiin juuri

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Kokoomuslainen kansanedustaja ihmettelee mitä kokoomus on tehnyt. No, onhan tämäkin tietysti jonkinasteista edistystä, tosin ei se asia täällä ihmettelemällä miksikään muutu. Kataiselta asiaa ei kannata enää kysyä, mutta perintöprinssi Stubbilta voisi kysäistä, tosin siinä kannattaa olla tarkkana prosenttien kanssa, ne kun ei välttämättä ihan helposti aukea...

Pentti Hagelin

Olen luullut, että kansanedustajilla on aloiteoikeus. Luulisi, että hallituspuolueen kansanedustajan aloitteella on myös jonkinlainen painoarvo vai onko uutinen vain aloitteen pohjustusta. Itse olen 70-luvulta lähtien aina silloin tällöin ja viime aikoina aika usein esittänyt, että siirrytään verottamaan vain yrityksestä ulos nostettavaa tulosta siten, että verotus tapahtuu aina lähteellä eli siellä missä tulos tehdään riippumatta siitä mikä tai kuka on tulon saaja. Samalla pitää lailla poistaa mahdollisuus esim. markkinakorkoa korkeampaan sisäiseen korkoon samoin kuin oikeus erilaisiin verottomiin konserniavustuksiin. On ihan varmaa, että yrityksiin jäävä varallisuus luo lisää työpaikkoja ja vaurautta ja samalla vain ulos nostettavien tulojen verotus lähteellä poistaisi verojen välttämismahdollisuuden eli veroparatiisiongelmaa ei olisi. Tässä asiassa päättäjien pitäisi laittaa maan etu ja kavereiden edun edelle.

Mauno Strandén

Kuinka voi olla vasemmalla ja demareissa noin typeriä, ovat sorvaamassa lakeja jossa annetaan kaikki veroitta ulkolaiselle sijoittajille!
Suomessa ollaan karheita ja laitetaan leegio verottajia ja poliiseja tarkistamaan 6€ pizzojen kauppiaita ja kymmenet ja sadat miljoonat valuu ulos verottomasti?
Samoin ay liikkeiden vvo valtionrahoituksen turvin tehdyistä asunnoista saatavat voitot on verottimia, joita jaetaan vasemmistopuolueille? Siinä menee taju talouden pitoon, kun itse saavat verotonta tuloa. Jäsenmaksuistakin pitäisi maksaa vero.

Seppo Tossavainen

Varoitus: Seuraava teksti sisältää synkistelyä ja voi aiheuttaa masennusta. Teksti on luettava kylmän rauhallisesti.

Nykyinen veromalli, korkeat palkkauskulut ja työmoraalin rapautuminen on pienyritystoiminnan ja yrittäjyyden kannalta tuhoisaa.

Osingon kautta tulo kertyy hitaasti ja pienyrityksen osinkoa verotetaan isolla veroprosentilla. Myyntivoiton saa heti käteen. Siitä johtuen kannattava pienyritys kannattaa myydä. Ei kannata jäädä odottamaan, nouseeko osinkovero vielä nykyistäkin korkeammaksi.

Ulkomainen ostaja säästää veroparatiisi- ja lainajärjestelyjen avulla sekä yhteisöveron että osinkoveron ja voi ostaa kaikki tuottavat suomalaiset tuottavat yritykset, ilman varsinaista omaa rahaa, kun käyttää ostoihin säästyneet yhteisö- ja osinkoverot. Vaikuttaa siltä, että ulkomaisten sijoittajien kannattaa ostaa Suomesta samasta syystä myös kannattavat valtionyritykset.

Jos yritys on riittävän iso ja tuottaa, eikä pienyrittäjä halua myydä yritystään, niin se kannattaa siirtää Suomen korkean kustannustason ja verotuksen takia kokonaan ulkomaille.

Näin Suomeen jäävät lopulta vain kannattamattomat pienyritykset joita ulkomaisten sijoittajien ei kannata ostaa ja ne ovat liian pieniä siirrettäväksi kokonaan ulkomaille. Näissä todellisissa pienyrityksissä me kaikki voimme sitten harrastaa yrittäjyyttä ja voimme nauttia hetken aikaa korkeasta sosiaaliturvasta ja hyvinvointivaltiosta.

Osmo Marttila

Äimistys? - Täysin johdonmukaisesta toiminnasta.

"As much as $2 trillion is laundered each year, much of it by hiding company ownership."
www.transparency.org/news/pressrelease/report_launch_transparency_intern...

"Profit is private and individual. Loss is public and social." - General characteristics of fascist economies :
https://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_fascism

Suomeakin viedään meiltä kysymättä täysin väkisin ns. ''kansallisvaltioiden jälkeiseen'' suuryritysten diktatuurin aikaan. - Suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti.

Pentti Lappi

Kilpailuvirasto yrittää hillitä sähkön verkkohinnan nousua ja kauhistellaan ulkomaalaisia yrityksiä. Vähän aikaa sitten kotimainen Valio "taisteli" markkina asemasta niin tuli tuomio markkina aseman väärin käytöstä ja tuntuvat sakot. Nyt ruotsalainen Arla kuorii voitot kotimaahansa.