Sunnuntai 26.5.2019

Tyly varoitus miinuskoroista: ”Omaa talouttaan ei kannata rakentaa matalan korkotason varaan”

Luotu: 
20.2.2016 11:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Miinukselle painuneet korot eivät välttämättä ole hyvä asia.
|

Asiantuntijat varoittavat suomalaisia innostumasta liikaa miinusmerkkisistä koroista. Esimerkiksi asuntolainojen viitekorkona yleisimmin käytetty 12 kuukauden euribor on ollut pari viikkoa miinuksella. Perjantaina korko noteerattiin -0,3 prosentissa. Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan lisäksi laskevan talletuskorkoaan edelleen maaliskuussa. Korko on nyt ´0,3 prosentissa.

-Asuntolainojen korot pysyvät edelleen matalalla. Vaikka nämä ovatkin kuluttajille myönteisiä asioita, ei omaa talouttaan kannata rakentaa matalan korkotason varaan, Danske Bankin ekonomistit varoittavat katsauksessaan.

OP-Pohjolan strategi ja salkunhoitaja Harri Kojonen viittaa markkinaennusteisiin ja arvioi esimerkiksi kolmen kuukauden euriborin pysyvän miinuksella vielä pitkään. Kojosen mukaan se ei ole hyvä asia.

-Jos markkinahinnoittelua on uskominen, kolmen kuukauden euribor nousee nollan päälle nykyiseltä -0,2 prosentin tasoltaan vasta maaliskuussa 2019, eli pysyttelisi negatiivisena vielä kolme vuotta. Toivottavasti markkinat kuitenkin ovat väärässä tästä, koska tämä tulema merkitsisi melkoisella varmuudella sitä, että taloustilanne pysyttelisi heikkona, ellei jopa nykyistä heikompana vielä vuosia, hän kommentoi blogissaan

Nordean päästrategi Jan von Gerich puolestaan huomauttaa, että miinuskoroista ei ole talous- ja inflaationäkymien piristäjäksi, ja niillä voi olla myös huomattavia haittavaikutuksia.

-Vaikka lyhyet markkinakorot ovat laskeneet negatiivisiksi ja pankit maksavat keskuspankkitalletuksistaan, negatiiviset korot eivät koske kaikkia. Useimmat talletukset ovat edelleen nollakorkoisia, kun taas monissa lainoissa viitekorko ei voi laskea nollan alapuolelle. Juuri laina- ja talletuskorot ovat olennainen osa keskuspankin rahapolitiikan välittymistä, joten negatiiviset korot eivät välity täysimääräisesti talouteen, hän kirjoittaa blogissaan

Von Gerich toteaa myös, että vaihtoehto säilyttää rahaa käteisenä jarruttaa negatiivisten korkojen välittymistä, koska käteinen ei kärsi negatiivisista koroista. 

-Suurten käteissummien säilyttämiseen liittyy kuitenkin omat haittansa ja kulunsa, jotka eivät välttämättä ole pienen negatiivisen koron kustannusta suuremmat. Käteisen mahdollisuus kuitenkin rajoittaa sitä, kuinka syvälle negatiivisiksi korot voivat laskea. Negatiivisten talletuskorkojen seuraus olisi joka tapauksessa jossain määrin talletusten nosto käteiseksi, mikä toisi uutta epävarmuutta myös talouteen pankkijärjestelmän kautta. 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit