Sunnuntai 21.4.2019

Shokkilaskelma: Päästökaupasta jopa 10 miljardin lasku Suomeen

Luotu: 
12.3.2008 09:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tiedottaa, että Euroopan komission kaavailema uusi päästökauppajärjestelmä aiheuttaa suomalaiselle teollisuudelle ennennäkemättömän suuret lisäkustannukset.

EK:n esittelemien Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen laskelmien mukaan koko päästökauppajaksolla 2013–2020 teollisuuden lisäkustannukset olisivat yhteensä 4,9 – 9,9 miljardia euroa. Tämä romuttaisi monen teollisuudenalan toimintaedellytykset Suomessa.

PTT:n laskelmassa suurin menettäjä on metsäteollisuus. Sen kustannukset nousisivat täyden huutokaupan alkaessa 450 – 950 miljoonaa euroa vuodessa päästöoikeuksien hinnasta riippuen. Teknologiateollisuudessa yhden vuoden nousu olisi 290 – 580 miljoonaa, kemianteollisuudessa 210 – 390 miljoonaa ja rakennustuoteteollisuudessa 80 – 140 miljoonaa euroa.

– Luvut ovat Suomen kannalta hälyttävät. EU:n tulee tehdä jo tämän viikon huippukokouksessa selkeä linjapäätös siitä, että paljon energiaa tarvitseva ja kansainvälisessä kilpailussa mukana oleva teollisuus rajataan päästöoikeuksien huutokaupan ulkopuolelle. Maksulliset päästöoikeudet voidaan ottaa käyttöön vasta, kun myös Euroopan ulkopuolisille laitoksille asetetaan vastaavantasoiset velvoitteet. Elinkeinoelämä pitää tärkeänä, että maailmanlaajuinen ilmastosopimus syntyy Kööpenhaminassa joulukuussa 2009, korostaa johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala EK:sta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

desi

päästökaupassa paremmin asiansa lobbanneisiin maihin joissa päästöt raaka-ainetonnia kohti ovat huomattavasti suuremmat kuin mallioppilaana toimivassa Suomessa.

Jos tuotanto loppuu Suomessa se korvautuu tuotannolla muualla. Muualla päästöasiat eivät ole hoidettu yhtä hyvin kuin täällä. Työpaikat menetetään Suomesta, investoinnit nykyisiin tehtaisiin menevät hukkaan, ja alkeellisemmilla laitoiksilla tuotetaan korvaavat tuotteet muualla Euroopassa (tai Venäjällä) ja voitot menevät naapurimaiden taskuun.

Tuotannon volyymin suhteen tuo on nollasummapeliä. Päästöjä per tuotettu tonni tuotetaan Suomessa hyvin vähän muihin maihin verrattuna joten tuotannon siirtyminen muualle johtaa lähes kaikissa tapauksissa voimakkaasti päästökaupan tavoitteiden vastaiseen lopputulokseen.

KKalevi

Taas pitää olla luokan paras oppilas ja kuvitella, että on olemassa jokin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ja että se vaatii nyt meiltä helvetillisiä uhrauksia, "jotta maailma pelastuu".
Todelliset saastuttajat eivät korvaansa lotkauta moiselle, mutta täällä pohjolassa pieni hölmö kansa kuvittelee pelastavansa maailman kun ajetaan alas tai ulos kaikki teollisuus.

pilari

Ei kait tällä ole mitään tekemistä tuon parhaan oppilaan syndrooman kanssa. Eikös tämä koske koko EU:n alueen teollisuutta? Suomessa sen raskaan teollisuuden osuus vaan sattuu olemaan väkilukuun suhteutettuna suuri.

Toki sitä parhaan oppilaan statusta kannattaa sikäli yrittää hankkia, että kehittämällä tuotantomenetelmiä vähäpäästöisemmiksi siitä koituisi oikeasti kilpailuetua. Tämä toimisi vaikka ei päästösakkoja joutuisikaan maksamaan, energiaa kuluisi vähemmän.

joukoakoskinen

...ihan viisasta - kasvishuoneilmiöistä riippumatta ?
Laskeskelevat parinsadan ennenaikaisen kuoleman syyksi pienhiukkasia hengitysilmassa.

Ja mikä "ilmiö" ? Katso TVn sääkarttaa: Kun painekeskuksia ohjaava suihkuvirtaus työntää matalan keskuksen Tanskan ylle tuulee täällä etelänpuolelta. Kun vielä keskus siirtyy Suomenlahdelle sammuakseen siihen niin vettä ja räntää piisaa.

Joitain viikkoja sitten oli Moskovan tienoille syntymässä matalan keskus. Joka aiheuttaisi Suomeen kylmän koillistuulen, 10 - 20 asteen pakkaset eteläänkin. Voimakas matala rynnisti kuitenkin suoraan Atlantilta ja väliin jäi kapea korkean selänne.
Parin poutapäivän nollakelin jälkeen taas lämmintä ja sadetta.
Ennusteet meni pieleen - se on niin pienestä kiinni.

marttirokka

Kyllä täällä pärjäillään. Ruvetaan vaan kierrättämään entistä enemmän. Kirpputoreja pystyyn joka mutkaan. Lisäksi voimme palvella toisiamme entistä tehokkaammin, pesemällä toistemme pyykit. Tuulimyllyt pyörimään ja kuntopyöriin pakolliset dynamot. Polkupyöräkorjaamoja ja suutareita lisää.
Näillä toimilla olemme kohta kirineet kiinni Saksan, joka on viherpiipertäjien taivas.

y. nieminen

Onhan tässä hiemen snärkkäri-olo. Suomi lähettää tällä viikolla Brysseliin ainakin kaksi tahtoihmistä. Tuulimyllytaistelija Vanhasen, jonka innovatiivisyyskäsitys perustuu tuulimyllyjen puolesta puhumiseen, aikaisempi Don Quijote kun taisteli niitä vastaan.
Toinen tahtoihmisistä, kuin kohtalon pakosta on riskin rajoista hurmioitumaan taipuvainen Kanerva, jonka taatulla tulotasolla ilmastomantraan perustuvat hintojen ja verojen korotukset lienee pelkkiä itsestään selvyyksiä.

Jumala Suomea varjekoon ja tulkoon se Manun ilmestymisen myötä kadotettu hyvä herraonni takaisin.

tapiosimonen

Energia-ja ilmastostrategia, ilmastopolitiikka, päästökauppa ja ilmastotalkoot ovat päivänpolttava puheenaihe. Siihen liittyy monia epäterveitä piirteita kuten ihmisten (esim. autoilijoiden ja öljylämmitystä käyttävien ihmisten) syyllistäminen median ja ympäristöjärjestöjen suulla. Poliitikot puolestaan "ideoivat" keinoja
päästötavoitteiden savuttamiseksi (kenties elintason alentamisen ja
ihmisten syrjäytymisen unohtaen). Kun lisäksi ilmastotiimien tulokset osoittavat, että (ainakin tällä hetkellä) lämpeneminen on hidastunut tai jopa pysähtynyt, on syytä seurata poliitikkojen "puuhastelua".
Lue lisää täältä:

http://www.tapionajatukset.com/58

Sagahelena

Mitä tahansa EU käskee, Suomi tottelee. Vanhanen ym. ovat liian kilttejä, nyt pitäisi iskeä nyrkkiä pöytään ja sanoa, että Suomi on oman osansa tehnyt. Koska suuria saastuttajia ei koskaan saada koskaan vähentämään päästöjään, niin Suomen kaltaisia mallioppilasta on helppo määräillä. Nyt pitäisi sanoa, kuten Rokka, että pohja se on miunkin säkissä. Perkele!

Ramses123

Kyllä tälläkin palstalla on paljon passiivisia ja, ei meidän tartte mitään tehdä -asenteella olevia ihmisiä.

Missä on talvisodan henki? Luovuudella ja sitkeydellä me hoidetaan homma.

Maailma on jatkuvassa muutoksessa, halusimme sitä tai emme. On parempi olla muutoksien eturivissä, kuin jäädä ruikuttamaan.

Brititkin on jo kovasti tekemässä, ehkä ne tosin pelkää että niiden saaret hukkuu pian jos ei mitään tehdä.

Ja sitten kun tulee tarpeeksi paha paikka, niin on pakko keksiä, myös niiden jotka ei NYT välitä mistään päästöistä mitään.

Että tsemppiä vain suomi ja hoidetaan homma!

pontiac59

Sanoihan jo Hassi ja Tuomiojakin että savupiipputeollisuudesta on luovuttava. Ja polttoaine kortille. Ja pistetään nyt kaikelle energialle kunnon vero (paitsi tuulimyllyille, niiden rakentaminen ja huoltaminenhan ei saastuta). Eihän tuo nykyinen 70% polttoaineen hinnassa ole mitään. Näin voimme kaikki lopettaa työssäkäynnin tai siirtyä hommiin johonkin valtion virastoon. Eipä saastuta. Laitetaan 500M€ innovaatioyliopistoon, ne voi sitten väkisin innovoida vaikka kännykän joka tunnistaa käyttäjän hajusta, teetetään niitä Intiassa. Ostetaan Kiinasta tavarat ja elintarvikkeet. Mutta kukas sitten maksaa virkamiesten n. 60 000 vuosittaista lentomatkaa eri konferensseihin?

joukoakoskinen

Salarakkailla myös US;n lukijakunta kasvaa, se lienee ihan oikein meille ;)

Ilmatiteenlaitos / Kuopion (huippu?) yliopisto on julkistanut tuloksia pienhiukkasten käyttäytymisestä.
http://fmi.fi/uutiset/index.html?Id=1204705826.html
Hyvin kiinnostavaa - vaikka jättääkin puolitiehen hiukkasten ja säteilyn yhteisvaikutuksen. Sen mallinnus laboratoriossa erittäin vaikeata, jopa mahdotonta.

Yläilmakehässä syntyy hiukkasia ja niiden toiminta pyrkii tasapainottamaan lämpötilaa ja kaasutasapainoa.

Marsupilami

Jyväskylän kaupunki on ehkä ainoa kaupunki koko Suomessa, joka "ajattelee globaalisti" eli ei piittaa tuon taivaallista päästöistä ja rakentaa uuden turvevoimalan Päijänteen rantaan. Globaaliajattelu on peräisin toimitusjohtaja Juha Lappalaiselta, joka kommentoi uuden turvevoimalan rakennusta sillä, että päästöjä pitää ajatella globaalisti ja pieni Jyväskylän kokoinen lisäys ei tunnu juurikaan missään maailmanlaajuisesti.
Näin saastuttaa Jyväskylä asukkaitaan jo nyt. Kts you tube videot:
http://www.youtube.com/results?search_query=keljonlahti&search_type=