Keskiviikko 19.12.2018

Caruna-johtajan ulostulo: ”Todellinen kustannus ja käteen jäävä raha ovat kuluttajan tiedossa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.2.2016 10:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Carunan mukaan sähkönsiirtohintaan lasketaan verot mukaan, koska hintamerkintäasetus niin vaatii.
|
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen avaa yhtiön hinnoittelua mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa. Koponen kiistää väitteet siitä, että yhtiö kikkailisi korotuksilla laskemalla verot mukaan siirtohintoihin.
 
-Valtioneuvoston antama hintamerkintäasetus (VNA 553/2013) velvoittaa kertomaan hinnan niin, että siihen on sisällytetty verot. Verkkoyhtiön osalta tämä tarkoittaa arvonlisä- ja energiaveron sisällyttämistä hintaan. Ymmärrettävästi asiakkaat haluavat tietää kokonaishinnan veroineen, jolloin todellinen kustannus ja käteen jäävä raha ovat kuluttajan tiedossa, Koponen vastaa.
 
Hän myöntää, että alalle kaivataan selkeyttä hintojen ilmoittamiseen. 
 
-Hintamerkintäasetuksen johdonmukainen noudattaminen tai tarvittaessa uuden lain laatiminen olisi tervetullut muutos kirjavaan käytäntöön, joka nyt hämmentää kuluttajia.
 
Helsingin Sanomat arvosteli Carunaa viikolla verojen laskemisesta mukaan siirtohintoihin ja moitti samalla Carunan siirtymistä uusiin yö- ja päiväsähkön kellonaikoihin.
 
Koposen mukaan Energiateollisuus ry on suositellut, että verkkoyhtiöt noudattaisivat asiasta annetun mittausasetuksen pääsääntöä yö- ja päiväjaottelusta, jotta asiakkaiden olisi helpompi vertailla sähkönmyyntituotteita. Asetuksessa määritellään edullisemman yösiirron alkamishetki.
 
Koponen sanoo, että muutos koskee kahdeksaa prosenttia Carunan asiakkaista, koska suurimmalla osalla asiakkaista on käytössään yleissiirto, jossa hinta on sama vuorokaudenajasta riippumatta.
 
-Muutos ei yksiselitteisesti merkitse sähkönsiirtolaskun suurenemista. Halvan yösiirron tunnit eivät siis automaattisesti vähene ja kalliin päiväsähkön lisäänny, kuten (Helsingin Sanomien) jutussa todettiin, vaan hyöty tai haitta riippuu aikaisemmasta aikajaotuksesta. Osalla sähkönsiirron osuus sähkölaskusta laskee joitakin prosentteja aikajaksotuksen muutoksen seurauksena, Koponen kommentoi.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Asiaa ei tarvitse tehdä monimutakisemmaksi kuin mitä se on.
Mielestäni asia on yksinkertainen. Kaapelit pitäisi panna maahan ja TJ vetosi tähän. Se, että huippukorot maksetaan Hollannin yhtiölle ja osingot veroparatiisiin vie investointirahat maakaapeloinnilta.
Ihme, jos hallitus hyväksyy tämänlaisen veronkierron. Se on paljon helpompaa todistaa kuin "siirtohinnoittelu".