Maanantai 25.9.2017

”Tukifarssi”, viljelijöiden rahat jumissa – ”Lopetetaan koko virasto”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.3.2016 09:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    – On täysin käsittämätöntä, että Maaseutuvirasto MAVI jälleen kerran on lykännyt maatalouden tukien maksua, sanoo RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Oppositiopuolue RKP:n eduskuntaryhmä kritisoi kovin sanankääntein Maaseutuviraston toimintaa. Ryhmän mukaan Maaseutuvirasto ei kykene hoitamaan tehtäviään, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia monilla maatiloilla ja vaikeuttaa viljelijöiden toimintaa.

– Samanaikaisesti viranomaisilla on täydellisen joustamaton suhtautuminen maanviljelijöiden virheisiin, myöhästymisiin jne. Tämä ei voi jatkua. Toivomme, että ministeri Tiilikainen nyt ottaa asiakseen ratkaista ongelmat, sanoo kansanedustaja Thomas Blomqvist (r.).

Eduskuntaryhmän mukaan monen maanviljelijän rahat ovat jumissa, sillä viime vuonna haetuista tuista on jäänyt maksamatta noin 200 miljoonaa euroa. Nyt maksut uhkaavat viivästyä juhannusviikkoon.

– On täysin käsittämätöntä, että Maaseutuvirasto MAVI jälleen kerran on lykännyt maatalouden tukien maksua. Miten on mahdollista, että MAVI edelleen syyttää teknisiä ongelmia, kun eduskunta on myöntänyt lisärahoitusta nimenomaan näiden ongelmien ratkaisemiseksi? Toiminta on lisäksi ylimielistä, sillä MAVI on tiedottanut asiasta ainoastaan verkkosivustonsa kautta, huomioimatta maanviljelijöiden tilannetta, sanoo RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

RKP on aiemmin esittänyt Maaseutuviraston lakkauttamista ja toistaa nyt saman ajatuksen.

– Maaseutuvirasto voitaisiin lakkauttaa, jotta maanviljelijät saisivat keskittyä ammattiinsa paperityön sijaan. Tämä tukifarssi alkaa olla viimeinen pisara. Ellei ministeri saa nopeasti ongelmia ratkaistua, tulee maaseutuvirasto lakkauttaa, sanoo kansanedustaja Mats Nylund (r.).

Munayrittäjä Mikko Välttilä kertoi viime kuussa Puheenvuoro-blogissaan kypsyneensä täysin tukien hakemiseen. Yrittäjän mukaan ”yksi rasti väärässä kohdassa kymmenien sivujen tukihakemuksessa voi aiheuttaa koko vuoden tukien menetyksen”. LUE LISÄÄ: Munayrittäjä kypsyi valvontakoneistoon: ”Mielivaltaista – yksi rasti väärässä kohdassa, niin tuet menevät”

Maa- ja metsätaloustuottajain liiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoi Uuden Suomen haastattelussa pitävänsä maataloustuottajien tukienhakuprosessia ”täysin kohtuuttomana” ja liian pikkutarkkana. LUE LISÄÄ: Kova purkaus Suomen ”hullusta” tukijärjestelmästä – ”Se pitää räjäyttää”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit