Keskiviikko 24.7.2019

Guardian: 1980–1995 syntyneet ”petetty” ennennäkemättömällä tavalla – tuloromahdus 7 länsimaassa

Luotu: 
8.3.2016 14:44
Päivitetty: 
8.3.2016 14:48
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Muun muassa globaali talouden taantuma, sen aiheuttama työttömyys ja samanaikainen väestön ikääntyminen on ajanut pari-kolmikymppiset länsimaalaiset edeltäviä sukupolvia pienituloisemmiksi. Kuva työttömyyden vastaisesta mielenosoituksesta Italiasta.
|

Brittilehti The Guardian kertoo lehden selvityksen osoittavan Y-sukupolveen eli vuosina 1980–1995 syntyneisiin länsimaisiin ihmisiin kohdistuvan taloudellisen ”petoksen” koko kurjuudessaan.

Lehden mukaan Y-sukupolvi tai ”milleniaalit” on sivuutettu teollisuusmaihin kertyneen rikkauden ja taloudellisen hyvinvoinnin jaossa useimmissa suurissa länsimaissa. Tähän on syynä velkaantumisen, työttömyyden, globalisaation, demografisten muutosten kuten ikääntymisen ja asumisen hinnan nousun yhdistelmä, Guardian tiivistää selvitystään.

– Tuloksena on ennennäkemättömän epätasa-arvoinen tilanne sukupolvien välillä, lehti väittää.

Guardianin mukaan tilanne on muuttunut ratkaisevasti viimeisen 30 vuoden aikana. Kun nuoret aikuiset silloin tienasivat kansallista keskipalkkaa enemmän, nuorten aikuisten tienestit ovat nyt romahtaneet monissa maissa 20 prosenttia keskitulojen alle. Sen sijaan eläkeläisten tulot ovat nousseet.

Nuorten aikuisten keskimääräisen tulotason lasku suhteessa muuhun yhteiskuntaan koskee ainakin Isoa-Britanniaa, Saksaa, Ranskaa, Espanjaa, Italiaa, Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Sen sijaan Australiassa tilanne on päinvastainen.

– Kahdessa näistä maista – Yhdysvalloissa ja Italiassa – milleniaalien käytettävissä olevat tulot ovat reaalisesti hädin tuskin korkeammat kuin 30 vuotta sitten, vaikka muu väestö on samaan aikaan kokenut merkittävän [tulotason] nousun, Guardian raportoi.

Esimerkiksi Ranskassa on ensimmäistä kertaa havaittu tilanne, jossa tuoreiden eläkeläisten käytettävissä olevat tulot ovat keskimäärin korkeammat kuin alle 50-vuotiaiden ”perheenpäiden” tulot. Italiassa keskiverto alle 35-vuotias oli pienituloisempi kuin keskimääräinen, alle 80-vuotias eläkeläinen.

Lehden kuulemien asiantuntijoiden mukaan ”epäreilulla” kehityksellä voi olla merkittäviä seurauksia muun muassa perheiden perustamiseen ja myös yhteiskunnan sosiaaliseen koheesioon. Asiantuntijat vaativat päättäjiä puuttumaan tilanteeseen nopeasti.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría sanoo, että köyhyyden uusjako alkoi 80-luvulla, mistä lähtien pienituloisuus on ollut kasvussa nuorten aikuisten ryhmissä ja laskussa eläkeläisryhmässä. Entisestään tilanne on pahentunut vuodesta 2008 alkaneen globaalin taantuman vietyä nuorilta työpaikkoja.

– Kapitalismin aikana meillä ei ole koskaan ollut tällaista tilannetta, jossa väestö ikääntyy vauhdilla ja joissain maissa myös supistuu, emmekä tiedä, voimmeko enää jatkaa talouden kasvattamista kuten olemme aiemmin tehneet, sanoo Britannian hallituksen neuvonantajana toimiva professori Diane Coyle Guardianille.

Yhteistyössä Joseph Rowntree Reform Trust -järjestön kanssa tehty selvitys ja siihen liittyviä artikkeleita löytyy Guardianin verkkosivuilta tämän linkin takaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Savolainen

Tämä on ollut asioista perilläolevilla tiedossa jo pitkään.

Meillä löytyy siitä edelleen näitä "pikku-apusia" jotka laulavat kuorossa suurpääomistajan laulua "saavutettujen etujen laskemisen välttämättömyydestä" - milloin milläkin perusteella.

Nämä hännystelijät harhaisesti kuvittelevat että kun nuoleskelee tarpeeksi - ´pääsee lopulta pelastusveneeseen isojen poikien kyytiin. Tai sitten hännystelevät optio- ja osinkokeisareita puhtaasti ihan tyhmyyttään.

Voin kertoa - pelastusveneeseen ei pääse - se on varma.

Osmo Marttila

Joopa, joo. Aivan kuin olisi vain kaksi pakkovaltaista vaihtoehtoa valtiokommunismi tai yritysfasismi, jotka tuottavat samanlaiset lopputukset. Lueppas oheinen liite - jos todellisuus kiinnostaa.

" The Nordic Model - Shared Norms for The New Reality - Davos 2011 "
www.globalutmaning.se/wp-content/uploads/2011/01/Davos-The-nordic-way-fi...

Se maailman paras malli, jota ei käytännön elämän elävästä esimerkistä huolimatta sen koommin idässä kuin lännessäkään ei paikallisten järki ole riittänyt edes kopioimaan. Meillä taas heikkolahjaiset ovat rähmällään milloin minnekin ilmansuuntaan, koska "Suomessa ei ole osaamista" - siis heillä itsellään.

Henrik Tikanvaara

Nykyjärjestelmässä on kyllä nyt moni asia pielessä. Kaiken logiikan mukaan kun tiede, maailmanlaajuinen kauppa, tietokoneet ja internet ovat ennennäkemättömän kehittyneellä tasolla, talouden pitäisi jauhaa kaikkea maan ja taivaan väliltä kyllästymiseen asti.

Kuitenkin maailmantalous on hitaasti hiipumassa. Halpaa öljyä nyt ainakin on, mutta ei sekään ilahduta kun tuottajamaat romahtavat.

Matti Loikkanen

"maailmantalous on hitaasti hiipumassa" höpö höpö maailman talous porskuttaa paremmin kuin koskaan ennen. Mutta aina on niitä, jotka haluaisivat takaisin kolhoosin kaalimaata kuokkimaan.

Suomen talous voisi aivan hyvin olla Ruotsin ja Tanskan tasolla, jos yhdessä päättäisimme niin.

Esa Auramäki

Eläkeläistalouksien tulot suhteessa palkansaajatalouksien tuloihin eivät kylläkään ole kasvaneet 2000-luvulla. Sen sijaan eläkeläistalouksien tuloerot ovat suuret. Ylemmillä toimihenkilöillä näyttää menevän edelleenkin hyvin. Näinhän se näyttää hyvätuloisilla olevan ja tulevan. Kannattaa kyllä muistaa myös se, että tavan eläkeläisiä ja jopa työttömiä verotetaan huomattavasti palkansaajia enemmän. Siis prosenteissa. Siis kun ei ole juuri mitään vähennyksiä. Ja oikein hyvätuloiset ei juurikaan maksa veroja. Suurituloisimpien lopullinen verotushan on suurelle osalle luokkaa 32-35 %. Ja osingoissakin veroja maksavat lähinnä piensijoittajat.

Osmo Marttila

" Ei ne rahat kierrosta katoa piironkiin, vaan sijoitetaan uudestaan. " - Tiedätkö minne ne 'sijoitetaan'? - Katso ko opetusvideonpätkästä.

Clayton M. Christensen , the Kim B. Clark Professor of Business Administration at Harvard Business School :
www.youtube.com/watch?v=_ukREOADEKM

Vastoin yleistä harhaluua/-käsitystä nuo rahat eivät palaa koskaan missään maailmankolkassa takaisin reaalitalouden tuottavaan toimintaan, kuten työllistävään teollisuuteen tai palveluihin.

Sitäpaitsi kyse ei ole mistään osinkokateudesta vaan siitä että siivelläeläjät vetävät välistä muiden tekemän työn hedelmistä valtavan osan. Kommunistit 'ansaitsevat' juuri samalla tavalla.

Osmo Marttila

Guardian toteaan tietämämme täysin kiistattoman tosiasian.

Harjoitettu talous - kutsuttiinpa sitä vaikka uusliberalistiseksi tai miksi muuksi hyvänsä - on tosiasiallisesti luonut väkisin länsimaihin ennen vain alikehittyneissä ja idässä olevissa maissa näkemämme valtavan eron kansalaisten keskinäisessä hyvinvoinnissa erittäin suurten sekä tulo- että omaisuuserojen mahdollistamana ja juuri siksi ne erot on väkisin tehty.

Tulos on suunnitellut pitkäjänteisen yhteiskuntia tuhoavan työn seurauksena keskiaikainen feodaalinen luokkayhteiskunta laajoine kurjallistoineen ja pienine ''ylimystöineen'' - eli sivistymätön de facto riisto-totalitarismi.

Ei ole riittänyt että luotu alaluokka on kurjistettu nyt on ollut myös vuoro keskiluokan suistua pakotettuun toivottomuuteen hajoita ja hallitse keskinäisessä taistelussa työpaikoista aina vain hunonevilla ehdoilla pienen (puolue-) eliitin edessä.

" Pankkiiri Björn Wahlroos on piiskannut kulissien takana Alexander Stubbia ja muita porvaripäättäjiä nujertamaan ammattiliittomafian vientikriisinkin uhalla. Wahlroosin ajatusten paras tulkki on kansanedustaja Elina Lepomäki. Wahlroos on Lepomäen vaalirahoittaja, kumpikin toimii konservatiivisen ajatuspajan Liberan hallituksessa. Viimeksi perjantaina Lepomäki maalaili twitterissä paikallisia joustoja mainiona keinona alentaa palkkoja. "
- Iltalehti 5.3.2016 " Köyhien kuppi meni nurin "

Vain (muut) kommunistit ovat saaneet aikaiseksi yhtä karmean ala-arvoisia tuloksia. Tosiasiallisesti kansalaisten - eli kansallisvaltioden - kannalta oikealta fasismi ja vasemmalta kommunismi ovat yksi ja sama asia tuhoten todellisen vapauden, jonka vain todellisen demokratian keinoin voidaan saavuttaa.

Aimo Wiren

Maailman sotien jälkeinen jälleenrakennus ja tuotantotekniikan nopea kehitys sekä kehittyvien maiden riisto tuottivat 50 vuoden jakson, jolloin Gauss-käyrän vasemman rinteen porukalle kelvollisia ja sopivia tehtäviä täystyöllisyyteen asti. Rutiinityö vähenee teknologian ja automaation vuoksi vauhdilla, jota ei ole vielä sisäistetty. Kiina ja sen seuraajat kiristävät koko ajan kilpailua yhä korkeamman tason osaamista vaativien tuotteiden valmistamisessa. Kiina kilpailee täydellä rintamalla myös niitä vastaan, jotka hokevat koulutuksen autuudesta.

Pertti Tervala

Tämä kehityshän on täysin looginen ja ymmärrettävä seuraus osittuneen ihmismielen toiminnasta Telluksella. Osittunut ihmismieli egoineen pyrkii kahmimaan yhteisistä varoista niin paljon kuin mahdollista juurikin egon joksikintulemistoiminnon vuoksi. Mikäli tätä tosiasiaa ei aleta laajemmassa mittakaavassa oivaltamaan ja ihmismielessä ei ala tapahtumaan merkittävää muutosta, mikään tuskin tulee oleellisesti muuttumaan. Sama typerä ja itsekäs menohan on jatkunut Telluksella jo tuhansia vuosia.

Juhani Kleemola

Suomessa suuret ikäluokat edustavat maamme historian ahneinta sukupolvea. He saivat lapsilleen ilmaisen koulutuksen. 1960-1980 luvuilla he saivat suurelta osin halpakorkoisten aravalainojen avulla valtion maksamat asunnot: Parhaimmillaan inflaatio ja palkankorotukset olivat pitkälti toistakymmentä prosenttia vuodessa, ja näiden myötä lainapääoma kutistui mitättömäksi. Nyt nuoret maksavat asuntojaan yli 20 vuotta nolla inflaatiolla eikä tietoakaan palkkatasojen noususta.

Suuret ikäluokat ovat varsin ohuilla koulutuspohjilla päässeet avainammatteihin. Pankinjohtajaksi on riittänyt merkonomin tasoinen koulutus. Ylioppilastutkinto on taannut hyvät virat julkisella sektorilla. Nyt yliopistotason tutkinnon suorittaneita nuoria pukataan kortistoon tai kaupan kassoille.

Suuret ikäluokat pääsivät eläkkeelle jo alle 60-vuotiaina, vaikka heidän maksamansa eläketurva ei alkuunkaan kata sitä mitä he eläkettä nyt nostavat. Kimmo Kiljunen yrittää nyt jopa rosvota täysin nuorempien sukupolvien eläkerahat. X-sukupolven eläkeiän rajaa ollaan nostamassa kohti 70:tä vuotta. Syy: Pitäähän jonkun tienata rahat suurten ikäluokkien eläkkeiden maksuun. X-sukupolven miehet saavat siis nauttia eläkkeestä keskimäärin alle 10 vuotta ennen kuin kuolo korjaa.

Ei siis ihme että nuori Z-sukupolvemme katselee tulevaisuutta ulkomailla. Maamme suuret ikäluokat toimivat hyvin epäeettisesto lapsenlapsiaan kohtaan. Ahneus on pahasta.

Elina Timonen

On se häpeällistä, ettei lapsenlapsille nämä päättäjät halua antaa mitään, vaikka nikn kauniisti puhuvat seuraavaa: " Emme voi siirtää velkataakkaa seuraavien sukupolvien maksettaviksi". Lääke tähän heillä on se, että nuorten työ/opiskelu/aikustumis/yrittämismahdollisuudet estetään näiden pian eläkkeelläolevien toimesta. Innolla odotan sitä aikaa, kun nämä nykyiset päättäjät ovat vanhainkodeissaan vaipat märkinä ja nämä nuoret päättävät heidän vaippakuluistaan.
Parempia aikoja odotellen☺