Tiistai 21.11.2017

Nyt kolahti: Suomen viennistä ”uusi pohjanoteeraus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.3.2016 09:32
Päivitetty: 
9.3.2016 09:37
  • Kuva: Tulli
    Kuva
    Tullin graafissa näkyy Suomen tavaraviennin, -tuonnin sekä kauppataseen kehitys vuosina 2014-2016. Viennin arvon kehitystä kuvaa sininen katkoviiva, joka tammikuussa laski alhaisimmalle tasolleen kahteen vuoteen.
|

Ei käännettä – ainakaan parempaan. Näin kertovat Tullin julkaisemat tuoreet luvut tammikuun tavaraviennistä.

Suomen tavaraviennin arvo laski ennakkotilaston mukaan tammikuussa peräti kymmenen prosenttia edellisvuoden tammikuun tasosta. Tammikuun tavaraviennin arvo oli nyt 3,6 miljardia euroa.

Tilastojulkistusta kommentoi tuoreeltaan Twitterissä muun muassa ekonomisti-konsultti Roger Wessman.

– Tammikuun tavaraviennin arvo uusi pohjanoteeraus viime kuukausien synkkien lukujen sarjassa, hän toteaa.

Kuten oheisesta Tullin kuviosta näkyy, tammikuun luku on kehnoin vuosien 2014-2016 aikana. Asian huomioi ensin Talouselämä-lehti.

Tullin mukaan kauppatase oli tammikuussa 320 miljoonaa euroa alijäämäinen, mikä vastaa viime vuoden tammikuun tasoa.

Vienti laski kaikilla päätoimialoilla, vaikka tammikuulle ”osunut lentokonetoimitus loivensi hiukan viennin jyrkkää pudotusta”. Vienti EU-maihin laski tammikuussa yhdeksän prosenttia ja tuonti EU:sta kahdeksan prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle väheni 12 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta yhdeksän prosenttia.

Alla Roger Wessmanin Twitterissä julkaisema oma kuvio viennin kehityksestä. Aihetta kommentoi Twitterissä myös kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.).

 

 

 

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Pahoin pelkään, että tuokaan ei opeta noille yhteiskuntasopimusneuvottelijoille yhtään mitään. Löydetään vain lisää syntipukkeja huonojen tuotteiden ja huonojen yrittäjien seuraksi, todistellaan, että hintakilapilukyky nyt ainakaan ei mihinkään vaikuta, vakuutellaan, että verotuksen korkeudella ei ole mitään vaikutusta ja sitä samaa rataa loputtomiin. kunnes tulevat seuraavat vienti- ja vaihtotaseluvut, jonka jälkeen sama selittelykaruselli pyörähtää uuden kierroksen.

Kalle Savolainen

Vaikka maailmantalous ja perinteiset vientimaamme jostain syystä lähtisivätkin rajuun kasvuun ei se enää suomea pelasta. Yksinkertaisesti siksi että täältä on hävitetty tuotantokapasiteetti - ts ei ole enää resursseja joilla tehdä vaikka kysyntää olisikin.

Meiltä on myyty, järjestelty, halpuutettu ja siirretty kiinaan kohta kaikki mitä ei ole lattiaan pultattu kiinni. Tämä on tehty tarkoituksella ja tuottamuksellisesti - ja tempulla saatiin muutettua kansalaisten toimeentulo erittäin harvojen pääomatuloksi ja siinä sivussa meni valtiontalous konkurssiin.

Nyt viimeisenä keinona halutaan halpuuttaa työn hinta niin alas kuin mahdollista jotta viimeisetkin saadaan siirrettyä pörssiyhtiöiden tulosten kautta osinkoihin.

Lauri-Pekka Alanko

Nykymenolla ei ainakaan 20 vuoteen - siis kumpaankaan. Eilakaisla kertoi juuri 200 avoimesta myyntiedustajan paikasta saksaa osaaville myyntiedustajille.

Senpuolen hyvääkään ruotsinkielen osaamista ei juuri arvosteta suomalaisissa yrityksissä. Itse olen kokenut yritysmaailmassa lähinnä pilkkaa ruotsin kielen käytöstä ruotsalaisten kanssa asioidessa.

Mika Uusitalo

- Nyt ensimmäisenä ainakin irti kaikista talouspakotteista ja lähettää tavaraa Venäjän suuntaan.
- Sitten pitäisi tehdä yritysten sijoittaminen itseensä kannattavaksi, mm. veroja alentamalla. Vain osingon nostosta veronmaksu ja palkkatuloista normaali verotus.
- Yrityksiä pitää houkutella sijoittamaan Suomeen, osaavan työmaan koulutus ja muut toimintaedellytykset vastaamaan kilpailijamaiden tasoa. Nyt on vahingossa onnistuttu esim. tietoturvallisuuden parissa. Näitä lisää
- Matkailubisnestä tulisi helpottaa, Venäläisiä ja Kiinalaisia turisteja riittäisi pilvin pimein jos toimintaedellytyksiä helpotettaisiin. Sääntelyä järkevöitettävä ja yritysten sijoittamista itseensä helpoitettava.
- Suomessa toimivat yritykset on verotettava Suomessa. Jos ei pystytä, kotimaiset pitää jollain muulla tavalla asettaa samalle viivalle, jopa antaa pieni etumatka. Jokaiselta jotakin on parempi kuin joiltain ei mitään ja joiltain suurin osa.
- Suomi ei pysty kilpailemaan luonnonrikkauksilla tai halpatyövoimalla, pidetään luonto kunnossa ja osaaminen korkealla. Työperäistä maahanmuuttoa pitää helpottaa, hallitsematon maahanmuutto tulee saada kuriin
- Kateus pitää unohtaa, jos joku menestyy niin sen pitäisi olla esikuva muille, eikä ajojahdin kohde.
- Poliittisia päätöksiä pitää alkaa tekemään eikä vehkeillä puolueesta toiseen joka suuntaan. Kansanedustajia on ehkä liikaa ja jokaisen huutoon ei voi vastata. Kun on rahaa, sitä on helppo jakaa.

Lauri Kiiski

Oletettavasti näin käy. OP-ryhmän ja Aalto-yliopiston tekemän suomalaisiin suuryrityksiin kohdistetussa haastattelututkimuksessa taannoin selvisi seuraavaa:

1. Suuryritykset ovat vähentäneet v. 2013-2015 Suomessa 62.000 työpaikkaa.
2. Työvoiman vähennykset tulevat jatkumaan edelleen.
3. Kotimaisten alihankkijoiden sijasta tullaan käyttämään yhä enemmän ulkomaisia yrityksiä .

Osmo Marttila

Vienti on tietenkin ongelmissa, koska koko maailmankauppa supistuu, Yhdysvaltojenkin todellinen työttömyys on tasolla 9,9 % ja käsittämätöntä kyllä maailmanlaajuinen työttömyys on luokkaa 32 %. Väittää ...

" Global Joblessness: The Real Number ( 32 % ) "
www.gallup.com/businessjournal/186713/global-joblessness-real-number.aspx

" The Big Lie: 5.6% Unemployment "
www.gallup.com/opinion/chairman/181469/big-lie-unemployment.aspx

" Gallup's Top World Findings of 2015 "
www.gallup.com/poll/187973/gallup-top-world-findings-2015.aspx

Syykin on selvä:
www.epi.org/files/charts/img/10452.png