Torstai 19.10.2017

Nyt jysähti: Suomelle kaksi todella huonoa uutista - ”Valitettavasti tämäkään tuskin toimii herätyksenä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.3.2016 09:18
Päivitetty: 
12.3.2016 09:24
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Fitch on pudottanut Suomen luottoluokitusta.
|

Luottoluokittaja Fitch on alentanut Suomen luottoluokitusta yhdellä pykälällä. Luokitus on nyt ”AA+”, kun se aikaisemmin oli paras mahdollinen ”AAA”. Samalla Euroopan komissio on varoittanut Suomea julkistalouden tilasta. Varoitus tarkoittaa sitä, että komission on EU:n artiklojen ja sääntöjen mukaan aloitettava Suomen julkistalouden tarkempi tutkinta, jos vuotta 2015 koskevat ikävät ennakkoarviot toteutuvat.

-Tutkinta voi johtaa pitkäaikaisiin kontrolliprosesseihin, joiden päätepisteessä voi pahimillaan olla oman poliittisen päätösvallan rajoittaminen, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi blogissaan.

Kaksi luottoluokittajaa on nyt pudottanut Suomen luokituksen parhaasta mahdollisesta kolmesta A:sta. S&P pudotti luokitusta vuoden 2014 lokakuussa ja Fitch siis viime yönä. Enää vain Moody’s pitää Suomea kolmen A:n luottoluokituksen arvoisena. Nordean päästrategi Jan von Gerich uskoo, että sekin pudottaa luokitustaan pian.

-Sinne meni Suomen toinen huippuluottoluokitus. Valitettavasti tämäkään tuskin toimii herätyksenä ongelmiemme syvyydestä. Fitchin luottoluokituksen alennus ei jää viimeiseksi. Vuoden päästä Suomella ei ole enää yhtään kolmen A:n luokitusta jäljellä, von Gerich kirjoittaa Twitterissä.

Fitch perustelee Suomen luottoluokituksen pudotusta muun muassa sillä, että Suomen talouskasvu on tällä hetkellä heikointa koko EU:n alueella Kreikkaa lukuunottamatta. Suomen talous kasvoi viime vuonna vain 0,4 prosenttia.

-Talouden heikkous näkyy epäsuotuisana kehityksenä. Fitch odottaa että Suomen valtionvelan suhde bkt:hen nousee 67,5 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, luottoluokittaja sanoo.

Alexander Stubbin mukaan viesti on syytä ottaa vakavasti.

-Luottoluokituksen aleneminen ei ole mikään ”business as usual” –varoitus, jonka jälkeen kaikki jatkuu kuin ennallaan. Se on merkki siitä, että meitä ulkopuolelta arvioivat ovat alkaneet menettää uskoaan Suomen kykyyn uudistua, hän sanoo.

 
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Seppo-Juha Pietikäinen
Seppo-Juha Pietikäinen
      Lars-Erik Wilskman
Lars-Erik Wilskman
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Kyllä Kataisen hallituksen valtionvarainministerille Jutta Urpilaiselle kuuluu suuri ansio valtionvelan paisuttamisesta. Urpilainen vääristeli tietoisesti sopeuttamistarvetta. Hän käytti demarijohtoista Palkansaajien tutkimuslaitoken tutkimusta apuna sopeuttamistarpeen vääristelyssä. Tutkimus totesi että sopeuttamistarve on vaivaiset 500 miljoonaa joten mitään ei tarvitse tehdä. Todellisuudessa sopeuttamiastarve oli jo silloin yli 10 miljardia euroa. Kataisen ansioksi on laskettava ettei hän kyennyt laittamaan Urpilaista ja demareita kuriin vaan antoi itsepetoksen jatkua koko hallituskauden ajan.

Pentti Westerholm

Politiikka sotkee liikaa Suomen talouden kehitystä.Puolueiden kannatus on tärkeämpi kuin suomalaisten hyvinvointi.Sipilää moititaan milloin mistäkin kun hän laittaa maan asioita kuntoon.Totuus on se,että Sipilä kyllä pärjää jos hän ei saa asioita vietyä maaliin,mutta kansalle tulee vaikeuksia .Ilmeisesti jotkut toivovat sitäkin.

Jaakko Aalto

Aivan oikein. Sipilän ansioksi pitää sanoa, että hän yrittää. Kaikista ratkaisumalleista ei välttämättä tarvitse olla samaa miltä, mutta perustavoite, kilpailukyvyn parantaminen ja viennin saaminen nousuun ovat ehdottoasti oikeita. Ja opposition suuri kauhun aihe tuntuu olevan, että Sipilän keinoilla se saattaisi onnistua, ainakin jossain määrin. Siksipä kaikessa pitää harata raivokkaasti vastaan, maksoipa se maalle ja kansalaisille kuinka paljon tahansa.

jouko viitala

Kiitos Ay-liike ja Ek.
Hallituksen pitäisi ottaa omistavansa valta käyttöön ja tehdä todellisia päätöksiä. Kuukausien "neuvottelemisella" ei näköjään saada mitään aikaan. Tuntuu pelleilyltä koko neuvottelutilanne. Kokonaisedun sijaan aiheena näyttää olevan vain oman ja omien edun ajaminen. Suomesta viis!

Ilkka Mäkivuoti

Pohjimmiltaan ongelma tämän maan hallinnossa on kaksijakoinen. Isoin ongelma lienee siinä, että asioiden tärkeysjärjestys tuntuu olevan

1. oma etu
2. kaverien etu
3. puolueen etu
4. kansan etu

Kansanedustamisen pitäisi olla kunniatehtävä ja kutsumus, ei tilaisuus rahastaa. Ja toisaalta tehtävästä pitää maksaa sen verran, että parhaat kyvyt saadaan tehtävää hoitamaan. Mikä ei nykyisellä puoluepolitiikalla tunnu toteutuvan.

Minä-minä -ajattelusta pitäisi siirtyä takaisin entiseen me-henkeen, joka toki kestävän kehityksen saadessa jalansijaa tulee olemaan vääjäämätön muutoksen suunta.

Timo Jokela

Totta. Sekä korruptio, vakuutussektorin ostamat lait ja muut vastaavat temput, jolloin poliitikot joutuvat pitämään lupauksensa ja tekevät näin päätöksiä vastoin isänmaan etua.
Verovuoto, ja seuraus järjetön, murhaava alvi. Ay-liike kiristää verottomilla jäsenmaksuilla, melkein miljardin vaikutus hallituskaudella.
Jaetaan poskettomia osinkoja, muutetaan valtion omaisuutta surutta yksityiseksi ja otetaan voitot pois. Esimerkkinä Imatran voima-Fortum-Caruna.
Suomalaiset kohta kuin slobot, kaikki vaan veivaa omaan handuun massit.
Sitten hirveässä kunnossa olevaa tieverkkoa korjataan 20 millin potilla, kun oikea summa olisi 200. Muukin infra rapistuu huolella. Kaikki tämä juuri tämän tärkeysjärjestyksen takia. Nyt tapetaan yliopistojen kehitys, ei tunnu missään vaikka tutkimustyön ja tieteellisen tutkimuksen uskottavuus hupenee samalla. Minusta suomesta puuttuvat valtiomiehet. Presidentti on onneksi sellainen ja rohkea.
Ruotsi elvyttää kun suomi leikkaa? Tietysti elinkeinorakenne ja varallisuus eivät ihan vertailukelpoisia.Onneksi on terävää nuorta sukupolvea tulossa, mutta vaarana on että maamme stalinistiset jäänteet voivat vielä tuhota kasvavat taimet. Työvoimahallinto, ja muut vastaavat tekevät parhaansa, että suomi ei kehity. Sekä muumioitunut Ay-liike, joka kuolinkorinoissaan yrittää hakea paikkaansa. Uskon että SAK. häviää maan päältä suhteellisen pian, ja liitot jatkavat itsenäisinä.
Attitude is everything. Kaikki tietävät tämän. Kun maan etu laitetaan etusijalle, asiat muuttuvat. Suomi on syöksykierteessä, mutta oikaistavissa.

Oma Nimi

Minä-ajattelu ei ole se ongelma, vaan vallan keskittyminen ja sen väärinkäyttö. Ennen suomalaisilla oli enemmän valtaa ja vastuuta itsestään ja silloin syntyy aitoa, vilpitöntä me-henkeä. Nykyisessä sosialismissa valta ja vastuu on ulkoistettu, eikä kansalaisilla ole mitään hajua kuka ajaa kenenkin etua. Käytännössä poliitikot, virkamiehet, liitot ym. ajavat lähinnä omia etujaan.

Ilkka Korkalainen

Hallituksen pitää ottaa sille kuuluva valta käyttöön. On turhaa vatulointia neuvotella vuosikausia ay-liikkeen taantumuksellisten kanssa koska siltä suunnalta ei olla valmiita mihinkään muutokseen. Kaikki pitää säilyttää entisellään tai lisätä etuja. Hallitus vastaa siitä että maan taloutta uudistetaan ja luottoluokitus säilyy. Jos hallitus antaa korporaatioiden johdatella päätöksiään on edessä holhoukseen joutuminen ja korkojen raju nousu.

Eero Laine

Tack vare SSS-regeringen som är kanske den uslaste regeringen i Finland på 2000-talet. Före SSS-fist-up-regering var det i ring Jyrki Katainen som anade vad man kan följa på grund av hans politik. Han sade sig upp och reste till EU:s köttgryta. Han mår nu bra men Finland inte. Regeringen av Stubb var skuldavgrund utan inget håll. Nu stubbar han som finansminister som inte kan säga vad är procent eller i procent räknat.

Antti Harkila

Lapsellinen kirjoitus! Eihän edellinen sateenkaarihallitus pystynyt tekemään tarvittavia päätöksiä kun vasemmisto vastusti aina! Nyt toivottavasti onnistuu kun vasemmisto on oppositiossa. AY -porukka pois Eduskunnasta, eivät edes osallistuneet vaaleihin!
Oder was sagst Du?

Martti Immonen

Suomen ehdot voisi suorittaa vaikka näin :
-Kaikille työntekijöille samat lomat kesällä 4 vko ja talvella 1 vko
-vanhat ”lomaltapaluurahat” pois .
-Kaikki säätiöt verolle
-AY maksujen verovähennys pois ja liitot saisivat itse kerätä jäsenmaksunsa. Tämä on normaali tapa.
-Ylen budjetti on törkeän suuri, Ruotsalaisen ohjelman taso vastaamaan väestöpohja eli n.4%.Lisäksi 200 miljoonaa pois budjetista
-Älytön henkilömäärä vähintään puolitettava. Mm. miksi on kaksi uutisten lukijaa jne?
-Eläkevakuutusyhtiöiden Vähentäminen , Keva + 1.
-Verotus samalle tasolle mm.optioissa, osingoissa ,bonuksissa , millä niitä nyt kutsutaankin. Kai se on sama miten sen tilinsä tienaa, toiset työllä, toiset sijoittamalla
– Yritystukien perkaus, miksi erittäin tuottoisat yhtiöt saavat yritystukia vuodesta toiseen. Taatanko niillä tasainen osingonmaksu veronmaksajan piikkiin?
-Vuokra-asuntoihin jotain tolkkua hinnan korotuksille, koska ne ovat linkitetty valtion maksamiin asumistukiin automaattisesti.
-Suomalainen sosiaaliturva koskee vain Suomen kansalaisia, maahantunkeutujien kulut saatava EU:lta, YK:lta ,IMF, jne , koska sinne me maksamme molokin kitaan melkoisia summia.
Venäjän kauppa rokottaa Suomea liikaa, pitää irtautua pakotteista ja aloittaa uudelleen vientikauppa. Tai EU:n pitää korvata menetykset täysimääräisenä Suomella.
-Taitaa tämä EU-kokouksissa istuminen turhauttaa, kun päätökset on tehty linjalla Merkel, Hollande, Juncker ja Draghi, muut vain nyökyttelevät. Mutta ollaanhan me ytimissä !
-AY-mafia johtaa Suomea, Hallitus ja eduskunta ovat vain marionetteja tässä pelissä.
Tämä pitää kääntää päinvastoin. Eduskunta ja hallitus ovat kansan valitsemia ,Suomen hyvinvoinnista vastaava instanssi.
-Oman edun, kaverin edun,puolueen edun tavoittelu pitää saada kaikille selväksi, että sijalla nro 1 , pitää olla oma isänmaa SUOMI, sen viennin ja talouden kasvu !

Jan Stenvall

Tärkein asia on saada talouden pyörät pyörimään. Se ei tapahdu kotona makaamalla!
Yritystoiminta ja yrittäminen pitää saada uudelleen kunniaan! Byrokratian purku, rahoitus, joustavuus, päätöksenteon nopeus ja ennen kaikkea usko tulevaisuuteen ja investoinnit käyntiin. Epävarma maailma estää myös voimakkaita yrityksiä kehittymässä, heikoista puhumattakaan.

Olavi Nieminen

Nyt ovat vastakkain talouden faktat ja Suomen rakenteen virheet.
Vierheet: Korruptio, AY-mafia, kartellit, pöhöttynyt julkishallinto, maan tapa, väärä politiikka, maakriisi...
Korjataanko kaikki vai annetaanko EU:n hoitaa asia kuntoon?