Maanantai 20.11.2017

Täyslaidallinen: ”Suomi on heikoin lenkki – katsomme kateellisina, kun Ruotsi rulettaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.3.2016 10:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Toivoton tapaus, Pohjoismaiden heikoin lenkki. Näin Nordea kuvailee Suomea.
|

Nordea lataa tuoreessa talouskatsauksessaan täyslaidallisen Suomen tilanteesta. ”Toivoton tapaus”, kuuluu Nordean tuomio Suomelle.

– Emme voi kuin kateellisina katsoa sivusta, kun Ruotsin talous rulettaa. Kotitalouksien kulutus kasvaa, vienti vetää ja teollisuustuotantokin on kääntynyt kasvuun, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kirjoittaa.

– Ruotsi jättää naapurimaat varjoonsa. --- Suomi on edelleen Pohjoismaiden heikoin lenkki tämän vuoden ajan, katsauksessa sanotaan.

Kangasharju kirjoittaa, että yhteiskuntasopimus on jäämässä torsoksi ja siitä on turha odottaa viennin parantajaa tai luottamuksen palauttajaa.

Euroeroakaan on turha Suomessa haikailla, koska epävarmuus eroprosessin ajan olisi niin suurta, hän toteaa.

Nordea arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 0,5 prosenttia ja ensi vuonna 0,7 prosenttia.

– Näin Suomi putoaa entistä pahemmin kilpailijamaiden vauhdista. Kansantalous on alkanut ottaa syömävelkaa, sillä kulutusmenot ylittävät käytettävissä olevat tulot, pankki toteaa.

Nordea ennakoi myös, että Venäjän taantuman pohja lähestyy ja ensimmäiset kasvun merkit näkyvät tämän vuoden lopulla.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Suomen talouden vahingollisin riippakivi on euro, jonka kurssiin ei ole minkäänlaisia vaikutusmahdollisuuksia.
Ruotsi sen sijaan voi vapaasti säätää kruununsa arvoa ja se käyttää vapaasti kaikkia raha- ja finanssipoliittisia työkaluja, jotka Suomelta puuttuvat.

Jari Rahkonen

Kuka katsoo kuka ei. Itse en ainakaan näe ruotsalaisen yhteiskunnan nykytilassa mitään kadehtimista. Talous-eliitin nykysukupolvi ei tietenkään osaa katsoa kuin naapurin lompakkoa ja historiakin on jäänyt lukematta, mutta ollos huoleti kyllä nämäkin vielä sivistyksensä saavat.

Jukka Raustia

Ruotsissa yksityinen velkaantuminen on paljon suurempaa kuin Suomessa eikä asuntolainoja juuri lyhennetä. Kulutusluottoja myönnetään pienemmällä korolla kuin Suomessa, myös Nordean toimesta, miksi, jos asuntokupla on kerran suurempi riski Ruotsissa kuin Suomessa?

Yhteenvetona, niin hyvässä kuin pahassa Ruotsissa velka ei ole syntiä.

Ilkka Korkalainen

Annetaan vain ay-liikkeen märitellä talouspolitiikkaa niin kusessa ollaan eikä irti päästä. Suomen taantuma on pitkään harjoitetun kolmikantaisen sopimisen ja korporaatiovallan aiheuttamaa. Miten kukaan järkevästi ajatteleva voi uskoa että jossakin herrakerhossa voidaan päättää kaikkien toimialojen ja yritysten talouteen merkittävästi vaikuttavista asioista. Koko touhu on sosialististä suunnitelmataloutta josta olisi hyvä jo lopulta luotua.

Esko Kotilainen

Mitä suomalaisia keksintöjä on olemassa.Mitä voidaan kehittää ja viedä ulos.Mieleeni tulee ainoastaan Aiv-rehu ja pärehöylä,ja molemmat ovat aikansa eläneet,joten toivoa ei liene ole.Suomi oli ensin vanhan NL.n periferia,nyt Brysselin.NL,n aikaan vienti veti Venäjälle,kaikki kävi kaupaksi,mummun vanhat alushousutkin,armejan vanhat peltikaapitkin.Aivan ostamisen ilosta ryssä osti kaiken,mikä vähänkään oli länsimaista.Ei tarvinnut mitään MYYDÄ,se haettiin käsistä.Nyt onkin tulleet uudet ajat ja ryssän pirulainenkin muuttui kapitalistiksi,eikä enää ostakkaan mitä tahansa. Samaan aikaan Suomi liittyi suuriin pöytiin Brysseliin,vaikuttamaan,ja vaikuttamisen toivossa myi itsemääräämisoikeutensa.Joutuen taas suuren vallan periferiaksi.Perinnettä kansainväliseen myyntiin Suomessa ei ole,eikä kyllä myytävääkään,jos tuotteista puhutaan.Päreitä on hankala myydä.