Keskiviikko 22.11.2017

Suomen entinen pääministeri raivostui: ”Onko ruotsalaispankin röhkeydellä enää mitään rajaa?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.3.2016 09:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Paavo Lipponen.
|
Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) arvostelee Nordean viikolla julkistamaa talouskatsausta suorin sanoin mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.
 
Nordea totesi keskiviikkona julkistamassaan katsauksessa muun muassa, että Suomi on ”toivoton tapaus”.
 
– Emme voi kuin kateellisina katsoa sivusta, kun Ruotsin talous rulettaa. Kotitalouksien kulutus kasvaa, vienti vetää ja teollisuustuotantokin on kääntynyt kasvuun, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kirjoitti.
 
Lipponen ihmettelee perusteluja lyttäykselle.
 
–Onko ruotsalaispankin röyhkeydellä enää mitään rajaa? Väite on perusteeton, eikä sellainen sovi pankkiperinteeseen, joka vaatii edes hieman arvokkuutta, hän kirjoittaa.
 
–Liittyneekö tällainen ylimielisyys Suomen Nordean alentamiseen sivukonttoriksi, vai onko kyseessä hybridisodankäynti? Ja pitääkö paikkansa, että Nordean korkea-arvoinen toimihenkilö on ulkomaita myöten käynyt kerjäämässä Suomen luottoluokituksen alentamista? Se olisi epäisänmaallista toimintaa, Lipponen jatkaa.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Ollikainen

Ruotsilla menee hyvin, siellä on paljon paremmat palkat ja muutkin edut. Kotitalouksilla paljon enemmän rahaa käytettävissä kulutukseen. Rakenustyöntekijällä palkka 250 kruunua tunti. Ruotsissa on aina ollut paremmat palkat ja halvemmat hinnat . Ihan aina.

Suomalaisten harjoittama propakanda ei tätä muuksi muuta!

Pertti Vaulasvirta

Vai lieneekö ylimielisyys suomalaisilla jotka yhä ovat pitämässä kiinni eduista joihin ei näytä olevan enää varaa. Otamme lainaa ja käytämme sitä elämiseen emme niinkään investointeihin. Milloin tulee päivä kun tämä muuttuu, sen jälkeen voi tulla uutta nousun alkua.

Kalle Savolainen

Eipäs lipsuta aiheesta.

Lipposen ulostulon iso asia on se että nordean toimesta on lobattu maailmalla luottoluokituksen määrittelystä päättäviä instituutioita siten että on tarkoituksella haluttu alentaa suomen luokitusta.

Se tarkoittaa sitä että on omia etuja ajaakseen aiheutettu massiivista vahinkoa valtiontaloudelle. Jo prosentin osien nousu koroissa tarkoittaa miljardiluokan kustannusten lisäystä suhteellisen lyhyessä ajassa.

Suomeksi - kaikkein puolustuskyvyttömät kansalaisemme pannaan maksumiehiksi wahlroosin onnen eteen - jotta hän ja juoksupoikansa saavat ohjattua järjestelmää taas kerran pykälää enemmän siihen asentoon että siitä saa puristettua palan lisää harvalukuisen osakepalkkioporukan taskuun.

Sellaista sanotaan valtiopetokseksi ja siitä saa lain mukaan 10 vuotta istumista.

Lipponen moista tuskin heittää julkisuuteen ilman perusteita. Homma on laitettava rikostutkintaan asap.

Jukka Sarjanen

Mistäköhän eduista ruotsalaiset ovat luopuneet päästääkseen nykyiseen tilanteeseen, kun vielä palkatkin ovat paremmat kuin meillä?... Suomi on aina apinoinnut viiveellä Ruotsin hyvinvointivaltiota...

Paavon aikaan tehtiin kovia päätöksiä ja saatiin Suomi nousuun... Toimet oli hyvin pohjustettuja, eikä perustuslaillisiin kömmähdyksiin sorruttu...

Arto Bäcklund

Ottamatta kantaa Ruotsi - Suomi vertailumielessä, on sanottava, että mediajulkkis Aki Kangasharju ei ole ollut aikoihin vakavastiotettava. Turha Lipposen on Nallen agitaattorin puheista ottaa itseensä. Vaikka tunnetusti herkkähipiäinen onkin.

Muutenkin tämä herra Kangasharju on yksi pahimmusta kansallisen opitimismin ja yhtenäisyyden romuttajista, jonka pääasiallinen tavoite on edistää uusorjayhteiskunnan syntymistä.

Olli Bäckström

Olen itsekin ihmetellyt, miksi Nordean Aki Kangasharju täyttää yksin median ilmatilan. Eikö Osuuspankilla, Danskella tai POP-pankilla ole lainkaan ekonomisteja palkkalistoillaan? Jos on, eikä heidätkin voisi joskus päästää ääneen?

Karri Majava

Voisi Lipponen entisenä pääministerinä myös itse pohtia sanomisiaan. Viittaus Nordeaan sotaa käyvänä tahona ei (erityisesti nykyoloissa) ole sopivaa. Kun eri tahot kommentoivat Suomen talouden nykytilaa, joskus olisi mukava lukea myös parannusehdotuksia. Mitä Ruotsiin tulee, sen taloudessa on muhimassa huomattavia riskejä ja niiden realisoituessa Suomella vasta "hyvin" meneekin.

Pekka Saukkonen

Tämä Paavon ulostulo lopetti hänen pitkäänjatkuneen *mökötyksen*, jona aikan hän toivon mukaan on saannut 'kirjalliset muistelmansa' jonkinsa silaustavailla-kuntoon. Tehnee näitä 'tutkivana ja täyspäiväisenä' d/tosenttina. Tietenkin näillä teksteillään on tyylilleen uskollinen, kuten tiedämme. Ja onhan kohta pressankin vaalit tulossa jne.

Kaarle Akkanen

Suomi on toivoton tapaus. Totuus tekee tietysti kipeää. Onhan tämä nyt nähty yhteiskuntasopimuksen tiimoilta jos ei muualta! Hyvä, että tämä masentava tilanne tuodaan julki edes jossakin! Meillähän vain hehkutetaan saavutettua, "torsoa" tulosta!

Seppo Korppoo

Nordea – Lipponen debattia on syytä jatkaa seuraavasti:

Suomen Ay-liike on toivoton tapaus. Onko sen röyhkeydellä enää mitään rajaa?
Ay-liike sanoo olevansa heikompien puolustaja. Tämä on täydellistä bluffia ja harhautusta.

Todellisuudessa se on hyväosaisten etujen itsekäs puolustaja ja puolen miljoonan työttömän sekä heidän yli miljoonan läheisensa julma sortaja. Sen moraalittomuus ja rumat kasvot ovat nyt kaiken kansan nähtävissä. Ay-kuninkaalla ei ole vaatteita!

Kaikille täysjärkisille pitää olla jo selvää, että Suomen kipeästi tarvitsema talouskasvu voi tulla vain uusista työpaikoista. Uusista työpaikoista pk-sektori luo noin 90% ja sillä on myös parhaat uudet business-ideat.

Tästä johtuen vain Pk-sektori voi pelastaa Suomen talouden. Joka muuta väittää, valehtelee.

Kuitenkin Ay-liike on törkeällä tavalla sulkenut pk-sektorin kaikkien neuvottelujen ulkopuolelle. Tällä toiminnallaan Ay-liike on nyt ajamassa Suomen talouden konkurssiin.

Seppo Korppoo
Toimitusjohtaja, pk-yrittäjä
Rate International Oy
Isänmaan puolesta 40-vuotta vientipalvelua

Pasi Harjamäki

Suomessa on paljon pk-yrittäjiä joilla menee hyvin.
Jos sinun busines-ideasi toimii vain , jos saat työvoiman 2€ tuntipalkalla, se ei ehkä ole elinkelpoinen busines-idea.
En tiedä miten moraalitonta on se, että vaikkapa 1600€/kk tienaava kaupanalan työntekijä ei halua alentaa palkkaansa veronkiertäjien, finansikeinottelijoiden tai osinkomiljonäärien hyväksi.

Seppo Korppoo

Kuules Pasi,

En tiedä paljonko alaa tunnet, mutta minulla on pk-yrittäjänä 25 vuoden hands-on kokemus ja yhteensä 40 vuotta vientikokemusta.

Kuten tunnettua, Suomi on verohelvetti varsinkin pk-yrittäjälle ja meillä on maailman jäykimmät työmarkkinat, sekä huiman korkea kustannustaso.

Pk-sektorin olosuhteet on Suomessa sellaiset, että jos yhtiö monivuotisen 24/7 riskinoton jälkeen onnistuu tekemään tulosta, se tupla-verotetaan heti kuralle. Vieläpä osinkotuloja osittain verotetaan progressiivisesti ansiotuloina.

Melein missä muussa maassa tahansa voi Suomeen verrattuna toimia aivan laillisesti kuin "veronkiertäjien ja finansikeinottelijoiden" veroparatiissa.

Ei olikaan ihme, että parhaat pk-yrityksemme myyvät ideansa ulkomaille tai siirtävät toimintansa sinne.

Näin laittoman työvoimakartellin seurauksena Suomen talous ajautuu yhä syvemmälle kohti konkurssia ja hirvittävää työttömyyttä.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #17

Samaa mieltä verotuksen suhteen, mutta siihen suomalaiset työntekijät ovat syyttömiä. Palkat ovat seuranneet kustannustason nousua. Asumisen, ruoan ja muiden välttämättömyyksien hinnan nousu on tehnyt Suomesta EU:n kalleimman maan elää.

EU:ssa on kuusi maata joissa työnantaja- ja työntekijäliitot sopivat työehdoista. Ilmeisesti liittoutumisoikeus tulisi toimitusjohtajan mielestä sallia vain työnantajille?

Tämähän olisi toki käytännöllistä, jokainen varmasti osaa heikentää sopimusehtoja ihan itse. Nyt meillä vaaditaan suureen ääneen että asetelman tulee olla EK ja Suomen yrittäjät vastaan yksittäinen työntekijä. Lisäksi Suomessa ei ole tällä hetkellä lakisääteistä minimipalkkaa lainkaan.

Me voimme lähteä tälle tielle, mutta toki voisimme katsoa mihin se kapitalismin emomaassa USA:ssa on johtanut. Koska ei ollut minimisopimusehtoja vaiheittain työssä käyvien köyhien joukko kasvoi kestämättömäksi.

USA:ssa on tehty kaikissa muissa osavaltiossa paitsi kolmessa "pakkolaki" jolla määritellään työehdot ja minimipalkka. Siis kamalaa kommunismia, eikä vain?

Täysin sama kamala yleissitovuus joka meillä on, on USA:ssa säädetty sekä liittovaltion laissa että osavaltiokohtaisesti osavaltion laissa. New Yorkiin ajetaan tällä hetkellä 15 dollaria tunnilta olevaa minimipalkkaa, keskiarvo on noin 9 dollaria tunti ja Suomessa PAM:in sopimuksessa myyjä saa 8-10 eur tunti 5 vuoden työssä olon jälkeen. Elinkustannukset USA:ssa ovat 20-30% alemmat.

Tästä voi lukea lisää.

https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_in_the_United_States

Ilmeisesti me emme voi oppia mitään siitä mitä USA:ssa tapahtui kun se mitä täällä kiimassa halutaan rusikoida läpi oli toimintatapa? Siellä se johti siihen että osavaltiot muuttuivat AY-liikkeeksi ja pakkolailla säätivät ehdot ja minimipalkat.

Koska osavaltiot eivät hyväksyneet sitä että toisien työssä käyvien pitäisi maksaa työssä käyvien köyhien palkasta se osa jolla he pystyivät elämään ja jonka työnantaja jätti maksamatta.

Minusta jos haluaa ajaa liberaalikapitalismia, voisi edes tutkia miten se toiminut sen emomaassa.

Lisäksi kannattaisi herätä siihen että Amerikassa on köyhiä tai vähävaraisia kansasta jo nyt kaksi alinta tuloviidennestä. Alemman keskiluokan varallisuus on kääntynyt laskuun.

47% Amerikkalaista ei kykene maksamaan yllättävää 400 dollarin kulua kuin myymällä omaisuuttaan tai ottamalla velkaa.

http://www.politifact.com/punditfact/statements/2015/jun/09/hunter-schwa...

Tämäkö olisi unelmasuunta meillekin?

Kilpailukykyä on kaukaista pyrki yhdistämään siihen että työllä pitää voida tulla toimeen. Jos rahan kierto yhteiskunnassa jatkuvasti alenee, menee taloutemme kiihtyvällä tahdilla pakkaselle.

Nobel -ekonomistin tapaan sanoisin että paras tapa elvyttää ei ole antaa rikkaimmille yrityksille lisää, vaan jakaa samat miljardit lahjana kansalaisille. Tällöin rahan kierto yhteiskunnassa lisääntyy, yrittäjät saavat lisää tilauksia ja talous elpyy.

Nykyiset miljardien verohelpotukset ovat menneet suoraan suuryritysten jakamiin osinkoihin, ei investointeihin, ei viennin kilpailukykyyn.

Suomi on yrittäjille maailman neljänneksi kilpailukykyisin paikka toimia, kertoo World Econimic Forumin raportti:

http://www.weforum.org/reports/global-competitiveness-report-2014-2015

Olemme edullisempi maa kuin Saksa. Se ainoa mistä kritisoit on kysymys joka kysyy sitä että sovitaanko työehdoista työntekijöiden puolella keskitetysti vai ei. Kaikki pohjoismaat ja Saksa ovat tässä sijoilla 130+.

Kysymys on kompa, USA on tämän mukaan paikallisen sopimisen maa, mutta eihän se ole kun minipalkat siellä säädetään lailla keskitetysti. Mutta sitähän ei kysytty.

Raimo Korhonen
Vastaus kommenttiin #17

Niin että "Melein missä muussa maassa tahansa voi Suomeen verrattuna toimia aivan laillisesti kuin "veronkiertäjien ja finansikeinottelijoiden" veroparatiissa."

Ja varmaan juuri siksi amerikkalais-suomalainen firma päätti perustaa pääkonttorin Suomeen eikä USA:han?

Todellisuudessaha firma pakeni USA:n 40% yritysveroa ja amerikkalaista byrokratiaa.

Pasi Harjamäki
Vastaus kommenttiin #17

Jossain saksalaisessa tutkimuksessa vertailtiin yritysten kustannusrakennetta Euroopan unionin maissa. Tuossa tutkimuksessa suomalaisten, saksalaisten, ruotsalaisten ja tanskalaisten yritysten työvoimakustannukset olivat suurimmat Ruotsissa. Saksa ja Suomi olivat lähes tasoissa. Saksassa hieman korkeammat palkat, mutta matalemmat välilliset kustannukset. Tanska oli hyvin lähellä neljäntenä. Kaiken kaikkiaan, Etelä- ja Itä Euroopan maita lukuunottamatta, kulut ovat hyvin lähellä toisiaan ja ero tulee lähinnä siinä mitä painotetaan. Verotuksessa sama juttu. Byrokratiassa yllättäen Saksassa byrokratia oli suurinta.
Suomen ongelma ei ole työvoima, vaan se että meillä ei ole tuotteita mitä myydä ja yritykset hakevat vain helppoja voittoja. Pitkäjänteisyyttä ei ole.
Pk yrityksistä valtaosa toimii kotimaan markkinoilla, jolloin toimintaympäristö on kaikille sama. Poislukien tietysti näiltä moraalittomilta keinottelijoilta, jotka siirtävät yrityksensä Viroon, mutta toimivat edelleen Suomessa.
Työvoimalla on laillinen oikeus järjestäytyä ja puolustaa omia työehtojaan.
Hallituksen ajama "yhteiskuntasopimus" on moraaliton, koska siihen osallistuu vain palkansaajat. Sopimuksesta hyötyy välittömästi yhteiskunnan rikkaat ja muiden kansalaisten saama hyöty tulee välillisten vaikutusten kautta joskus vuosien kuluttua, jos tulee. Suomessa talous lähtee joka tapauksessa pian nousuun ja se tapahtuu ilman yhteiskuntasopimustakin.

Carolus Linden

Hallituksella on vielä mahdollisuuksi tehdä toimenpiteitä PK-sektorinkin mahdollisuuksien ja toimintaedellytysten parantamiseksi tällä vaalikaudella. Toivoa sopii, että niihin ryhdytään heti kun tämä käynnissäoleva "sopimisfarssi" aikanaan päättyy.

Pentti Motti

On harvinaista, että joku haluaa omalla nimellään ja firmansa nimissä kommentoida jotain näin pöhköä.

Työnantajien pöhköydellä ja typerillä väitteillä on merkitystä, sillä ne kertovat siitä ettei oikeisiin ongelmiin kyetä keskittymään - syyllinen löytyy pertti perusyrittäjän mielestä aina jostain muualta; mieluiten juuri työntekijöiden joukosta ja ay-liikkeestä. Kaikenlainen menestyminen on herra yrittäjän mielestä omaa ansiota ja vastoinkäymiset muiden syytä.

Seppo Korppoo

Pentti,

Katsoppas tuosta ylempää Pasi Harjamäelle antamaani vastausta.

Ymmärrän hyvin, että totuus kirpaisee, mutta tosiasioiden tunnustamien on viisauden alku.

Isänmaan edun nimissä todellakin toivonkin että kommenteillani on jotain merkitystä.

Pk-yrittäjällä ei syylisten hakemisella ole mitään lisäarvoa. Sen sijaa seuraavan kaupan saamisella on, varsinkin armottomassa kansainvälisessä kilpailussa.

Jos sinulla Pentti paukkuja riittää, niin tervetuloa tänne taloussodan eturintamalle.

Täällä Siperia opettaa "keskittymään oikeisiin ongelmiin"!

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #18

Tuota noin, oma 15v kokemus kansainvälisessä yrityksessä ja nyt yrittäjänä on se että jos joutuu kilpailemaan viimeisestä eurosta on yrityksesi epäonnistunut luomaan arvoa tarjonnalle.

2.9 Definition and Meaning of Value Creation. Value creation is the primary objective of any business entity. It is obvious that most successful organisations understand that the purpose of any business is to create value for its customers, employees, investors as well as its shareholders.

Asiakkaanne eivät halua maksaa pyytämäänne hintaa koska tarjoomassa ei ole sen vaatimaa uniikkia lisäarvoa.

Joonas Ranta

Hyvä että Nordea uskaltaa sanoa miten asiat ovat. Nykyisessä systeemissä ei kannata yrittää, työllistää eikä tehdä töitä. Tietenkin kaikki menee päin prinkkalaa pitkällä aikavälillä tällaisessa järjestelmässä.

Tero Ilén

Nordea teki viisaan liikkeen, se ei enää ole euroalueen pankki, joten yhteisvastuu euroalueen pankkikriisistä ei enää ole Nordean eikä sen tallettajien ongelma.

Kyllä minä nukkuisin yöni paremmin kun rahani olisivat sellaisessa pankissa joka ei ole yhteisvastuullinen euroalueen pankkikriisistä eikä kukaan vie minun rahojani ja pelasta niillä konkurssikypsiä europankkeja.

Sari Laine

Paavo Lipponen raivostunut epäisänmaallisesta toiminnasta.

Lipponen ja Suvi-Anne Siimes myivät yli 70 000 maamiestään ja -naistaan norjalaisille vuosikymmeniä kestäneeseen velkaorjuuteen, jossa ilman minkäänlaista apua osa jaksoi/jaksaa sinnitellä, osa ei kun noin 14 000 päätti päivänsä itse ahdinkotilanteessa.

Tämäkö on sitä Lipposen peräänkuuluttamaa isänmaallista toimintaa ja ilman röyhkeyttä?

Maylis Karjalainen

Lipponen on täysin väärä henkilö syyttämään muita epäisänmaalliseksi. Venäläisten kaasuputkikonsulttina tietonsa ja suhteensa jo 10 v sitten myynyt mies on syypää siihen, että jonain päivänä rantavesissämme saatta uiskennella sukellusveneitä venäläisten intressejä turvaamassa. Vaan eipä ole ukko ainoa, Esko Aho on nyt keksinyt tienestin paikan venäläisten afäärejä jouduttamassa.

Hilkka Laikko

Kysytäänpä herra Paavo Lipposelta epäisänmaallisuudesta hieman tarkemmin: Arsenal sopimuksen 31.3.2000 kohta 4.2.3.2: Herra Lipponen, katsohan tuo kohta -tuosta salaisesta sopimuksesta. Mietihän, miksi kutsutaan sellaista ministerin toimintaa, jossa viedään vapailla vaaleilla valitulta, itsenäisen Suomen eduskunnalta lainsäändäntövalta 10 vuodeksi ja siinä sivussa Ihmis- ja Perusoikeudet 56 000 kansalaiselta ja heidän perheiltään.? Mietihän oikein tarkkaan,,,herra Lipponen, miksi sellaista ministerin toimintaa kutsutaan, jos hän ministerin toimessaan ottaa määräyksiä vastaan vieraan valtion PERINTÄTOIMISTOLTA? Mietihän...ja vielä ministerinä menee suostumaan tällaiseen toimintaan, joka on suoraan sekä valtion että kansalaisten etujen vastaista? Tätä laskua maksetaan edelleen vuonna 2016.

Osa Arsenal uhreista maksaa edelleen jopa 4. kertaa ýhtä ja samaa velkaa, jota osalla ei edes todellisuudessa ollut, vaan ne oli jo maksettu. Kerrohan herra Lipponen, miksi Säästöpankeilta tai Skopilta ei vaadittu laillista tilitystä velan, suoritusten ja realisointien välille -ennen "velkojen" siirtoa Arsenalille? Miksi Arsenalin annettiin ja annetaan edelleen periä samoilta velallisilta, jotka Te myitte velkaorjiksi norjalaiselle perintäfirmalle?

Käsi sydämelle Lipponen- oletteko sitä mieltä, että Teidän kannattaisi olla ihan hipihiljaa epäisänmaallisuudesta - vai maksatteko supermarketissa maitopurkin mielellänne 4 - 5 kertaa? Tämän tilanteen Te aiheutti 31.3.2000 Arsenal sopimuksella 56 000 suomalaiselle ja heidän perheilleen.