Lauantai 23.9.2017

Professori varoittaa tietoisesta riskistä: Pörssiä turha syyttää, jos kauppa ei käy

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2016 19:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa professori Vesa Puttonen.
|
Vähän vaihdettuun osakkeeseen tarttuessaan sijoittaja ottaa tietoisen riskin. Usein vähäisen vaihdon syynä on vahva pääomistaja. Ankkuriomistajuus on yhtä hyvä kuin ankkuriomistajan kyky tehdä bisnestä, sanoo professori Vesa Puttonen.
 
Helsingin arvopaperipörssissä on joukko osakkeita, joiden vaihto on ollut todella vähäistä, sillä peräti neljän osakkeen vaihdon arvo jäi viime vuonna satoihin tuhansiin euroihin. 15 yhtiöllä vaihto jäi alle kolmen miljoonan euroon.
 
Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen varoittaa näiden osakkeiden huonosta likviditeetistä. Pienempiä yhtiöitä sijoituskohteena suosiva ja aiheesta paljon bloggaava Jari Saarhelo muistuttaa, että pienempiin yrityksiin sijoittaminen edellyttää kipinää myös niiden seuraamiseen.
 
Vähäisen vaihdon yhtiöt jäävät toimittajien ja analyytikoiden seurannan katveeseen. Tämän voi nähdä positiivisestikin, sillä esimerkiksi Saarhelo etsii sijoituskohteikseen juuri näitä vähemmän seurattuja osakkeita. Hän sijoittaa myös amerikkalaisiin yrityksiin.
 
–Jotain mielenkiintoista voi löytää esimerkiksi sellaisista yrityksistä, joiden puhelinkonferensseissa ei kuule yhtään analyytikon kysymystä.
 
Professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta huomauttaa, että usein pörssin pienessä päässä olevilla yhtiöillä ei ole paljon osakkeita, joilla kauppa voitaisiin ylipäätään käydä. Iso osa osakkeista saattaa olla juuttuneina ankkuriomistajien käsiin. 
 
- Jos näitä osakkeita ylipäätään pystyy ostamaan, niin on syytä varautua siihen, että myyminenkin ottaa aikaa.
 
Kaikissa neljässä pienimmän vaihdon pörssiyhtiössä on vahvoja ankkuriomistajia. Puttonen sanoo, että jos vaihto ottaa tällaisissa yhtiöissä pompatakseen, niin se tapahtuu tulosjulkistuspäivänä. 
 
–Monen yhtiön kohdalla on niin, että neljästi vuodessa voi kohtuullisen vaivattomasti mennä sisään tai poistua.
 
Pörssiä ei kannata syyttää, mikäli vaihtoa ei synny.
 
–Likviditeetti ei synny tyhjästä. Ankkuriomistajuus on ihan yhtä hyvä kuin ankkuriomistajan kyky tehdä bisnestä, Puttonen sanoo.
 
Kirjoitus on julkaistu Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä 2/2016. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit