Torstai 19.10.2017

Varoitus Suomen ”uudesta myrskystä”: ”Näkymät ovat hyvin huolestuttavat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.3.2016 12:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nordea varoittaa Suomea "uudesta myrskystä".
|
Pintapuolisesti näyttää siltä, että Suomea koskevat uutiset ovat viime aikoinaan olleet ainakin hieman vähemmän negatiivisia. Näin kommentoi Nordean päästrategi Jan von Gerich tuoreessa katsauksessaan, jonka otsikko on ”Tyyntä uuden myrskyn edellä”. Hän kuvailee Suomen näkymiä ”hyvin huolestuttavaksi” positiivisista uutisista huolimatta.
 
Hän nostaa hyvänä merkkinä esiin sen, että Suomen aikaisemmin tässä kuussa liikkeeseen laskema uusi 10-vuotinen laina kelpasi hyvin markkinoille. Suomi onnistui keräämään markkinoilta tavoittelemansa neljän miljardin euron summan.
 
–Suomen lainoille on edelleen kysyntää, kunhan hinnoittelu on houkutteleva. Paine Suomen lainoissa todennäköisesti hellittää nyt vähäksi aikaa, ja korkoeron leveneminen saattaa pysähtyä väliaikaisesti. Näkymät ovat kuitenkin hyvin huolestuttavat, von Gerich sanoo.
 
Erityisenä riskinä hän nostaa esiin yhteiskuntasopimuksen vesittymisen ja mahdollisen rauhattomuuden työmarkkinoilla ensi syksynä. 
 
–Heikkona jatkuva talouskehitys ja rakenteellisten uudistusten läpiviemisen vaikeus laittavat edelleen painetta Suomen luottoluokituksille. Sekä Moody’s että Standard & Poor’s odottavat näkevänsä kasvua ja molemmilla on vielä ollut luottamusta Suomen poliittisen järjestelmän kykyyn viedä uudistuksia läpi. Molemmat todennäköisesti leikkaavat Suomen luottoluokitusta myöhemmin tänä vuonna.
 
Twitterissä von Gerich huomauttaa Suomen 8-vuotisten valtionlainojen koron nousseen jo Ranskan vastaavia korkeammaksi. Hän kuvailee kehitystä epäluottamuslauseeksi Suomen uudistusprosesseille.
 
–Ranskan luottoluokitukset ovat muuten kautta linjan Suomea alempana. Ei ole vaikea arvata, mihin suuntaan Suomen luokitukset ovat menossa, hän kommentoi.
 
 
Kolmesta suuresta luottoluokittajasta Fitch alensi Suomen luottoluokitusta maaliskuussa. Standard & Poor’s pudotti luokitusta vuoden 2014 lokakuussa. Viikko sitten se toisti Suomen negatiiviset luottoluokitusnäkymät. 
 
Standard & Poor’s kiinnitti katsauksessaan erityistä huomiota neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta ja varoitti Suomen hallituksen haavoittuvuudesta.
 
 
Kolmannen suuren luottoluokittajan Moody’sin luokitus Suomelle on edelleen AAA.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Mistä tekijöistä suomalaisten yritysten kilpailukyky muodostuu ja mitä niille voidaan tehdä kilpailukyvyn parantamiseksi ? Yhteiskuntasopimusprosessia seuranneena tuntuu siltä, että asioita on tarkasteltu aika kapeasta näkökulmasta.

Timo-Pekka Mustakallio

Juuri näin! Yhteiskuntasopimus on yhä edelleen murheellisen yksipuolinen. Lukuisia keinoja rakentaa kansallista "nyt me pistämme tämän kuntoon!"-yksituumaisuutta on yhä jätetty käyttämättä - asenne-/ilmapiiriseikkoja joissa vaikutus syntyy usein hyvin lyhyessä ajassa - sillä tietenkin kokonaisetua ajava ratkaisu edellyttäisi aika kivuliaita muutoksia monien erityisryhmien nyt nauttimiin etuihin. Uumoilen hyvän tahdon olevan jo olemassa... mutta missä hyvä johtajuus, kun sitä tarvittaisiin?!

Carolus Linden

"Molemmat todennäköisesti leikkaavat Suomen luottoluokitusta myöhemmin tänä vuonna". Tämä todennäköisyys ilmeisesti perustuu oletukselle, että ei aikaansaada talouden kohentumiseen johtavia toimenpiteitä.
Koska luottoluokitusta ei ole enemmin laskettu on luokittajilla, kuten kirjoittaja toteaa, vielä luottamusta Suomen poliitisen järjestelmän kykyyn viedä uudistukisa läpi.
Tämä on jotenkin lohdullista verrattuna some- ja muussa mediassa ilmeneviin yleisiin käsityksiin. Ehkä on niin, että "peli ei ole vielä pelattu".

Karri Majava

Paras vaihtoehto olisi se, että Suomen luokitus laskettaisiin kertarytinällä sille tasolle, jolla sen oikeasti kuuluisi olla. Tämä myös pakottaisi päättäjät toimintaan; muuten näitä samoja "tarttis tehdä jotain"-lausuntoja kuullaan vielä ensi vuosikymmenelläkin.

Janne Kuusi

Nykyinen finanssijärjestelmä perustuu toistuviin taantumiin ja nousukausiin, jotta pelurit voisivat pelata. Me maksamme reaalitaloudesta (siis työstä ja todellisista aikaansaannoksista) finanssipelien ne tappiot, joita ei enää voi kuitata lisälainoilla, ja kun tuo pelitappioiden lisälainahana sulkeutuu, seuraa romahdus – täällä reaalitodellisuudessa.

Sellainen saattaa olla piankin ovella.

Carolus Linden

Noin se kai menee niin kauan kuin erilaisten imaginaaristen finanssiinstrumenttien kehittäminen ja käyttö, sekä "rahan luominen tyhjästä" sallitaan ja hyväksytään.
Joku voi ehkä olla sitä mieltä, että nousu- ja laskukaudet johtuvat juuri finanssipelin käytännöistä enemmänkin kuin ovat niiden perusta.