Perjantai 24.5.2019

1980–1995 syntyneiden tuloromahdus: Tilastokeskuksen kuva kertoo sen yhdellä silmäyksellä

Luotu: 
1.4.2016 09:56
  • Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta näkyy, että eniten talouden taantumasta ovat kärsineet alle 25-vuotiaat. Tilastokeskuksen mukaan tulomuutokset laskettu kotitalouksien ekvivalenttien käytettävissä olevien rahatulojen mediaanista. Ekvivalentti tulo = kotitalouden käytettävissä oleva rahatulo jaettuna kotitalouden kulutusyksiköillä.
|

Y-sukupolven eli vuosina 1980–1995 syntyneiden tuloromahduksesta on nyt saatu tuoretta tietoa. Tilastokeskus kertoo tänään, että taloudellinen taantuma on leikannut eniten nuorten tuloja.

– Heikoin tulokehitys on ollut kotitalouksissa, joiden pääasiallisesta toimeentulosta vastannut henkilö oli iältään alle 25-vuotias. Tässä ikäluokassa käytettävissä oleva mediaanitulo oli vuonna 2014 lähes 6 prosenttia matalampi kuin vuonna 2010. 25–34-vuotiaiden ikäluokassa tulot pienenivät 2 prosenttia ja 35–44-vuotialla puolitoista prosenttia samalla aikajaksolla, Tilastokeskus kertoo.

– Parhaiten viime vuosien taantumassa ovat selvinneet eläkeiässä olevat kotitaloudet, joiden tuloihin ei vallitseva taantuma ole vaikuttanut yhtä voimakkaasti kuin nuorempien kotitalouksien tuloihin. 75 vuotta täyttäneiden ikäluokassa reaalitulot olivat vuonna 2014 lähes 6 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2010. 65–74-vuotiaiden ikäluokassa tulot kasvoivat samalla ajanjaksolla 3,5 prosenttia, Tilastokeskus toteaa.

Erilaista tulokehitystä selittää se, että eläkeikäisten kotitalouksien tulot eivät ole yhtä herkkiä suhdannevaihteluille kuin työikäisten tulot.

– Sekä 1990-luvun taloustaantuman että viime vuosien taloustaantuman aikoina on eläkeläistalouksien suhteellinen tuloasema parantunut palkansaajatalouksiin verrattuna. Tämä johtuu eläketulojen vakaudesta, sillä eläkkeisiin ei ole taloudellisesti vaikeinakaan aikoina kohdistettu suoranaisia leikkauksia. Sen sijaan työikäisille tyypilliset palkka- ja yrittäjätulot ovat herkempiä suhdannevaihteluille, Tilastokeskus kertoo.

Samalla Tilastokeskus kuitenkin huomauttaa, että eläkeläisten tulot ovat selvästi matalammat kuin työikäisten tulot. Nuorimmassa eli alle 25-vuotiaiden ikäluokassa tulot kuitenkin alittivat eläkeläisten tulot.

–  75 vuotta täyttäneiden kotitalouksien ekvivalentti mediaanitulo oli vuonna 2014 noin 17 000 euroa. 65–74-vuotiaiden kotitalouksien mediaanitulo oli 20 600 euroa. Nuorimmassa ikäluokassa (alle 25 vuotta) kotitalouksien tulot alittivat eläkeikäisten tulotason. Tässä ryhmässä ekvivalentti mediaanitulo oli vain 13 600 euroa. Suurituloisimpia olivat kotitaloudet, joiden viitehenkilön ikä oli 45–54 vuotta. Tämän ryhmän kotitalouksien koko ja rakenne-erot huomioiva ekvivalentti mediaanitulo oli 26 400 euroa vuonna 2014, Tilastokeskus kertoo.

Ekvivalenttien rahatulojen mediaani on kansainvälisesti vertailukelpoinen, eikä se sisällä laskennallisia tuloeriä (kuten asuntotulo) eikä myyntivoittoja. Ekvivalentti tulo on kotitalouden käytettävissä oleva rahatulo jaettuna kotitalouden kulutusyksiköllä.

LUE MYÖS: Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980-1995 syntyneisiin

LUE MYÖS: Tuloromahdus: 1980–1995 syntyneiden ”petos” totta Suomessakin – ”Suuret ikäluokat pelastivat nahkansa”

LUE MYÖS: 85 337 nimeä – Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Auramäki

Miksi otsikkotasolla ja kyvalla halutaan rakentaa vastakkainasettelua nuorten ja eläkeläisten välille. Tuossahan näkyy selvästi työttömyyden ja nuorisotyöttömyyden seuraus. Ja artikkelissakin todetaan, että ei ne tavallisten eläkeläisten tulot nyt kovin kummoiset ole: 17000-20600 VUODESSA. Todella hienoa, että ne ovat kasvaneet. Toivottavasti siellä alapäässäkin, yläpään eläkkeethän ovat aivan kohtuuttomia eivätkä millään tavoin ansaittuja. Kyllä ne oikeat ihmisten elintasoon vaikuttavat erot löytyy rikkaiden ja köyhien, ei ikäryhmien välillä. Jostakin syystä nyt vaan yritetään häivyttää oikeat asiat kaikenlaisilla harhautuksilla.

Tarja Laakso

Niinpä - miksi niitä, jotka ovat järjestäneet asiat niin, että heidän vanhuutensa olisi turvattu - rahoittaen hyvin pitkälti tuon omalla työllään (ja eläkemaksuillaan), syytetään siitä, että he ovat pyrkineet siihen, että toimeentulo olisi turvattu myös vanhuuden päivinä ja toisaalta ovat omalla järjestäytymisellään jne. pitäneet huolta omasta toimeentulostaan. Eivät käsittääkseni huuda nuoria heitä pelastamaan vaan yrittävät vain pitää kiinni siitä, että heidän itse huolehtimansa asiat myös tulevat heille eivätkä mene niille, jotka eivät muuta osaa tehdä kuin valittaa etteivät heitä vanhemmat huolehdi heidän elintasostaan myös heidän eläkepäivinään ja tietenkin jo sitä ennenkin.

Miksiköhän nuorten tulotaso on laskenut? Olisiko yksi syy se tapa, millä he suhtautuvat elämään ylipäänsä, että heidän ei pidä tehdä mitään, muut hoitakoon heidän elintasonsa ja hyvinvointinsa. He parjaavat ay-liikettä, kun toki he saavat taivaasta hyvinvointinsa, ja työnantajat hyvää hyvyyttään tarjoavat heille töitä ja superpalkat. Nämä tulotasonsa "menettäneet" (voiko menettää mitään jonka eteen ei ole koskaan mitään tehnyt?) ovat niitä jotka kannattavat sitä, että työnantajat nostavat mammuttiosinkoja ja ottavat ne työntekijöiden selkänahasta. Heidän mielestään johtajat ovat ansainneet miljoonakorvauksensa - mutta eivät osaa ajatella sitä, että se otetaan heidän omasta toimeentulostaan. He eivät käsittääkseni edes kritisoi ylipaisunutta julkista hallintoa, vaan ainoastaan ovat sitä mieltä, että eläkeläiset eivät tarvitse itse säästämiään rahoja, vaan ne kuuluvat nykynuorille jotka eivät ole vielä tehneet mitään tämän maan pystyssä pysymisen eteen (ovat vain tuhlanneet opiskelemalla ja opiskelemalla...)

Mutta ennenkaikkea, eikös nuoret ovat tämän maan toivo? Ehkä heidän pitäisi tehdä jotain parantaakseen tilannettaan? (muutakin kuin vain vaatia, että muut huolehtivat heidän tulevaisuudestaan ja säästävät heille kaiken). Ehkä heidän pitäisi alkaa lunastamaan niitä meidän vanhempien rahoilla saamaansa koulutusta ja pohtia, miten saisivat huolehdittua elintasostaan (omalla työllään eikä muiden kustannuksella).

Ei se ole eläkeläisten vika, että he pyrkivät turvaamaan elämänsä - niin pitäisi tietenkin tehdä myös nuoremman polven. Ja kun he kerran ovat niin fiksuja, he varmaan keksivät tavat, joilla kaikille luodaan kohtuullinen elintaso, niin heille itselleen kuin muillekin jotka ovat jo oman osansa tehneet tämän maamme eteen.

Huomioitavaa on myös se, että tämän päivän tilanne ei ole lopullinen tilanne - se voi muuttua joko entistä huonommaksi tai entistä paremmaksi - ihan vaikkapa niiden nuorten omilla ratkaisuilla. Nykypyrkimyksillä tosin uskon, että tilanne vain pahenee - jos ostovoima hävitetään kaikilta, ei enää kohta ole kenellekään varaa ostaa mitään joten entistä vähemmän tarvitaan tavaraa ja entistä vähemmän tulee sitä jaettavaa. Eläkeläiset siis pitävät tuloillaan yllä hyvinvointia - sekä kuluttamalla mutta toki myös maksamalla myös eläkkeistään veroja ja muita veroluonteisia maksuja. Niin toki myös nuoret - jos vain tekevät jotain mistä voi verottaa ja toisaalta jos pitävät huolta toimeentulostaan niin, että kysyntää = työtä tarvitaan.

Samu Karesma

No onpas aika törkeetä yleistystä. Toivottavasti et omaa omia nuoria aikuisia lapsia, joista oletat samaa.

Ymmärrän ettei nykyinen taloustilanne ole kenenkään mielestä kiva, mutta turha rueta tuolla lailla toisia syyttelemään. Kyllä se on tarvinnut monelta taholta pitkältä ajalta monta sössintää, että ollaan tähän päädytty, eikä siitä ole enää vain jotain yhtä tahoa, jota syyttää.

Itse olen sitä mieltä, että jos nyt koitettaisiin täältä päästä ylös, niin ay-liikkeiden nimenomaan pitäisi hellittää otettaan: heidän syystään kellään ei ole enää varaa ottaa ketään vakituiseen työhön, ja käsittämättömän vaikean byrokratian takia (mm. Kelaan ja työkkäriin liittyen) ei kenenkään kannata otta mitää muuta kuin yli 2000€/kk tienaavaa vakituista paikkaa - ja yllättävää kyllä, näitä ei kauheasti ole varaa tarjota.

Kyllä ne suurimmat syypäät on juuri ne ay-liikkeet, järjetön byrokratia kaikessa ja mielettömät verotukset, joiden takia kukaan ei halua/pääse töihin.

Jo Ka

Valhe, emävalhe ja tilasto. Kun muistelee nuoruuttaan niin ei nuo palkat kaksisia olleet eivätkä nytkään. Tilastoissa voidaan painottaa tai rymitellä miten halutaan tulokset esittää. Jo katsotaan esimerkiksi ryhmää 80+ niin eipä tulot taida kummoisia olla tai jos lasketaan alle 24 vuotiaiden rymään vaikkapa vauvat niin johan ovat pienet tulot. Siispä aprillipilaa koko juttu. Ai niin opiskelijathan saavat käteensä puhtaana isommat tulot kuin heidän isoäitinsäja veronmaksajathan sen maksavat.