Maanantai 18.2.2019

Ylen MOT:ssä uutta Panama-tietoa: Metso, suursijoittaja Puolimatka, Rosbergit

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.4.2016 20:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Nico Rosberg, joka on yksi MOT:ssä esillä olleista henkilöistä.
|

Faktakulma

Panama-tietovuodossa on kyse panamalaisesta veroparatiisipalveluja tarjoavasta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta, josta on vuodettu miljoonia asiakirjoja. Niitä ovat tutkineet sadat toimittajat kaikkiaan 80 maasta.
Asiakirjat vuodettiin alunperin saksalaiselle Süddeutsche Zeitungille.
Suomesta mukana tutkimassa asiakirjoja ovat olleet Ylen MOT ja Spotlight.

Ylen MOT-ohjelma nostaa nyt Panama-tietovuotoon liittyen esille pörssiyhtiö Metson, jonka suurin omistaja on Suomen valtio.

MOT:n mukaan panamalaisyrityksestä on tehty useita rahansiirtoja sveitsiläistilin kautta Metson Nordea-tilille Helsinkiin.

– Maksujen takana on Metson Venäjän myyntipäällikkö, Alexey Sukmanov, MOT kertoo.

Sukmanovilla on MOT:n mukaan viisi panamalaisyritystä, joista yksi on maksanut ainakin puoli miljoonaa euroa Metso Automationille Suomeen vuosina 2012 ja 2013. Asiaa kommentoi ohjelmassa Metson pitkäaikainen sisäisen tarkastuksen johtaja Jarmo Kääriäinen, joka jäi viime vuoden lopussa eläkkeelle.

– Tässä on ensinnäkin dokumentteja, jotka antaa vähän, viittaa siihen, että silloinen myyntipäällikkö olisi mukana semmoisen yhtiön toiminnassa, joka on rekisteröity Panamaan. Siellä Panamassa olisi valtuuttamassa maksuja, jotka menee sitten suoritetuista toimituksista Metsolle, niin tuota tää on täysin epänormaalia, hän sanoo.

– No tässä on aika selviä viitteitä kyllä rahanpesuun, hän kommentoi kuviota.

MOT:n mukaan Sukmanov on edelleen Metson palkkalistoilla. Metsosta kerrotaan, että asiassa käynnistetään sisäinen tutkinta ja myöhemmin, että Sukmanov on irtisanottu. Metson mukaan yhtiö ei ole ollut osallisena epäselvyyksissä.

Ohjelmassa esitellään myös suursijoittaja Rauno Puolimatkan vuonna 2005 perustamaa Rapu Global -yhtiötä, joka on rekisteröity Panamaan.

– Omistin mainitun yhtiön, mutta se on lopetettu. Minulla on ollut vuosikymmenet erilaista sijoitustoimintaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin, Puolimatka kommentoi ohjelmassa lyhyesti.

MOT:n mukaan myös F1-maailmanmestari Keke Rosberg on perustanut vuonna 1981 yrityksen Panamaan. Yritys lopetettiin vuonna 2001.

MOT:n mukaan Luxemburgin kaupparekisterin mukaan Rosberg ja hänen poikansa Nico Rosberg perustivat vuonna 2005 maahan Grand Ocean -yhtiön.

– Panama-papereista ilmenee, että Nico Rosberg on tehnyt Formula 1 -järjestön kanssa ajosopimuksen 2014 Brittiläisillä Neitsytsaarilla rekisteröidyn postilaatikkoyrityksensä kautta. Nico Rosberg näyttää käyttävän isänsä verokonsulttia. Kuvio on aivan yhtä monimutkainen ja anonyymi kuin Keken vanha yhtiö, MOT kertoo.

Keke Rosberg kuittaa ohjelmassa, että hänen yhtiöönsä liittyvät asiat ovat vanhoja eikä hän tiedä poikansa asioista mitään.

Suomalaispoliitikkojen nimiä ei Panama-aineistosta ole Ylen mukaan tullut esille.

Lue myös: MOT paljasti ensimmäiset suomalaisnimet

Faktakulma

Panama-tietovuodossa on kyse panamalaisesta veroparatiisipalveluja tarjoavasta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta, josta on vuodettu miljoonia asiakirjoja. Niitä ovat tutkineet sadat toimittajat kaikkiaan 80 maasta.
Asiakirjat vuodettiin alunperin saksalaiselle Süddeutsche Zeitungille.
Suomesta mukana tutkimassa asiakirjoja ovat olleet Ylen MOT ja Spotlight.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Muurinen

Ajankohtainen Yle-ohjelma: "Juuri ohjelmamme tulossa ulos Metso ilmoittaa, että tämä työntekijä on saanut potkut." Talouselämä lehti kertoi jo klo 10.14 saman asian.
Heikkoa on Ylen ajankohtaisuus kun 10 tuntia ennen ohjelman alkua tullut asia ei vaikuta ohjelmaan mitenkään.

Jukka Mattsson

"Suomalaispoliitikkojen nimiä ei Panama-aineistosta ole Ylen mukaan tullut esille".

Satoja suomalaisnimiä ja NORDEA:lta 20 kertainen määrä toimeksiantoja kuin ruotsilla jolla nyt sentään on rahaa mitä piilottaa.
Ei löytynyt viimeksi eikä löydy nytkään. Alkaa haiskahtaa siltä että joko on laitettu rahamiesten toimittajat tutkimaan tai sitten on sanottu että turpa kiinni ja mitään ei saa löytyä!

Juhani Karlsson

"Panamalaisnainen hoitaa 11 000 yhtiön asioita ja kuollut johtaja allekirjoittaa papereita. Yhtiöiden todelliset omistajat - vastuunkantajat ja hyödynsaajat piilottelevat näiden valejohtajien eli bulvaanien takana. Veronkierto on vain yksi ongelmista..."
-
"Yksi bulvaaneista ehti jopa olla kuolleena kahdeksan vuotta ennen kuin hän "lakkasi allekirjoittamasta" yhtiöiden papereita."
-
---
"Analyysi: Nordea mukana veroparatiisien bulvaanien piiloleikissä"
"Panamalaisnainen hoitaa 11 000 yhtiön asioita ja kuollut johtaja allekirjoittaa papereita. Yhtiöiden todelliset omistajat - vastuunkantajat ja hyödynsaajat piilottelevat näiden valejohtajien eli bulvaanien takana. Veronkierto on vain yksi ongelmista, joita finanssiteollisuuden siunauksella pyörivä bulvaanien piiloleikki aiheuttaa, kirjoittaa ajankohtais- ja featuretoimituksen toimittaja Salla Vuorikoski."
"On oikeastaan sääli, että näiden puheena olevien valtioiden ja alueiden nimitykseksi on vakiintunut veroparatiisi. Parempi termi voisi olla salaisuusvaltio.
Salaisuusvaltiot tarjoavat toki luovia mahdollisuuksia väistellä oman kotimaan veroja, mutta ennen kaikkea ne antavat hupun päähän. Joku pakenee huppu päässä verottajaa, joku ulosottoa, joku poliisia, joku liikekumppania, joku perinnöstä kilpailevaa sukulaista, joku oman maan kansalaisten katsetta."
"Keskeinen työväline tässä piiloleikissä on bulvaani. Hänen tehtävänsä on näytellä vastuuhenkilöä ja lyödä nimeään papereihin todellisten vallankäyttäjien puolesta."
"Suomessakin törmää bulvaaneihin, kun selvittää, kuka oikeasti vastaa tai hyötyy jonkun yrityksen kyseenalaisesta toiminnasta. Joskus bulvaani löytyy vallankäyttäjän lähipiiristä: esimerkiksi puoliso voi olla rekisteriin merkitty virallinen vastuuhenkilö, vaikka todellisuudessa hänellä ei olisi hajuakaan liiketoimista. Tyypillinen järjestelyn syy on se, että yrittäjällä itsellään on rikos-, maksuhäiriö- tai ulosottotaustaa."
"Miksi bulvaani on ongelma? Kuvittele itsellesi remonttifirma, joka myy palvelua toiselle yritykselle. Haluaisit kenties tietää, että ostajayrityksessä todellinen vallankäyttäjä ei olekaan Erkki vaan hänen hulttioveljenpoikansa Jaakko, jolla on tapana jättää laskut maksamatta. Jos joudut kuitenkin velkomaan remonttisaataviasi, olisi mukavaa, ettei Jaakko olisi piilottanut omaisuuttaan veroparatiisiin ulosoton ulottumattomiin.
Tai jos kuntasi tekee miljoonien urakkasopimuksen yrityksen kanssa, kuntalaisena sinua saattaa kiinnostaa, että sen todellinen omistaja polveilevien omistusketjujen takana onkin kunnanjohtajan puoliso.
Otetaan kolmaskin esimerkki. Rikollisryhmä tekee isot voitot huumekaupalla kotikaupungissasi. Tuotot uitetaan rahanpesutarkoituksessa monipolvisia omistusketjuja pitkin panamalaiseen yhtiöön, jossa vastuuhenkilönä on joku Leticia. Sinusta voisi olla hyvä ajatus, että poliisi pystyisi jäljittämään näitä rahoja ja saamaan rikolliset kiinni."
"Ensi vuonna alkavan automaattisen tietojenvaihdon toivotaan vaikeuttavan piiloleikkiä. Poliisin ja verottajan mukaan se tulee valitettavasti antamaan vain rajallista apua veronkiertäjien löytämiseen. Pahamaineinen Panama ei ole allekirjoittanut koko sopimusta eikä siis luovuta tilitietoja muille. Lisäksi järjestelmä tarjoaa läpinäkyvyyttä vain viranomaisille. Lisätoimia siis tarvitaan."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_nordea_mukana_veroparatiisien_bulvaanien_...
---
"Veroparatiisivaltion ja -yhtiön käsitteet"
"Esimerkkeinä tyypillistä veroparatiisivaltioista mainittakoon Bahamasaaret, Belize, Bermuda, Brittiläiset Neitsytsaaret, Caymansaaret, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Hong Kong, Kypros, Mansaari, Monaco, Panama ja tiukan pankkisalaisuuden maista Itävalta, Liechtenstein, Luxemburg ja Sveitsi. Joidenkin näkemysten mukaan maailman pahimmat veroparatiisit edellisten sijaan ovat Yhdysvallat ja Lontoon City."
https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Veroparatiisit/Veropara...
---
"Veroparatiisien tärkein myyntituote on kuitenkin salaisuus."
"Liituraitamafian valtakunta"
"Veroparatiisien toiminta ei olisi mahdollista ilman teolliseen mittakaavaan kasvanutta palvelualaa, joka pyörittää pöytälaatikkoyhtiöitä ja rakentaa monimutkaisia veronkierto-operaatioita. Brittiläinen kirjanpitoalan professori Prem Sikka kutsuu ammattikuntaa "liituraitamafiaksi". Tilintarkastajat, verokonsultit, juristit, bulvaani- eli sijaisjohtajat sekä monet muut ammattilaiset pyörittävät miljoonia veroparatiiseissa toimivia yhtiöitä."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_tietovuodot_nakertavat_veroparatiiseja/87...
---
"Yhdysvalloista tulossa suurin veroparatiisi – ei tarvetta Panamalle"
"Jo useat sveitsiläiset rahoitusalan yhtiöt ja lakitoimistot ovat perustaneet sivukonttoreitaan muun muassa Nevadaan, koska Sveitsin pankkisalaisuus on viime vuosina alkanut osoittaa murtumisen merkkejä."
"USA vaatii verotustiedot, mutta ei kerro omiaan....OECD.....on luonut sopimuksen maailmanlaajuisesta automaattisesta verotietojen vaihdosta....Vain muutama OECD:n jäsenmaa ei ole sopimusta hyväksynyt. Näitä ovat muun muassa Bahrain, Vanuatu ja – Yhdysvallat"
"USA:sta on tulossa maailman suurin veroparatiisi, toteavat paikalliset verotuksen ja lakien asiantuntijat."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suurin_veroparatiisi__ei_ta...
---
"US overtakes Caymans and Singapore as haven for assets of super-rich"
1. Switzerland (1)
2. Hong Kong (3)
3. US (6)
4. Singapore (5)
5. Cayman Islands (4)
6. Luxembourg (2)
7. Lebanon (7)
8. Germany (8)
9. Bahrain (13)
10. UAE (16)
11. Macao (22)
12. Japan (10)
13. Panama (11)
14. Marshall Islands (23)
15. UK (21)
http://www.theguardian.com/politics/2015/nov/02/united-states-overtakes-...

Jukka Mattsson

Lukekaapa tuo hyvä US lukijan kirjoitus:

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214821-kiistelty-hallintarekisteri...

Tänä aamuna haastateltiin YLE ajantasassa. PERSU:jen Kai Turusella meni pullat suuhun kun toimittaja kysyi hallituksen puuhaamasta hallintarekisteri uudistuksesta ja lakimuutoksen ajamisesta. Tämä poliitikko rinnasti asiaa Ruotsalaisten nuuska lupaan!

Lakimuutoksella on poliitikkojen suunnalta kannatusta joten nyt nimet ylös jotka sitä kannattavat.

Harmaa talous musta tulevaisuus... kansalle.