Sunnuntai 22.7.2018

Suomalaisilla vankka luottamus pörssiin: 72 prosenttia aikoo sijoittaa osingot takaisin osakkeisiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2016 12:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Markkinoiden alkuvuoden rauhattomuus ei ole järkyttänyt suomalaisten osakesäästäjien uskoa sijoitustoimintaan.
|
Markkinoiden alkuvuoden rauhattomuus ei ole järkyttänyt osakesäästäjien uskoa sijoitustoimintaan. Sijoittajat aikovat selvästi lisätä osakkeita ja rahasto-osuuksia salkuissaan. 
 
– Erityisen kiinnostavaa on, että peräti 72 prosenttia aikoo sijoittaa osingot takaisin osakemarkkinoille, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.
 
Yksityisten sijoittajien arvioita kysyttiin Osakesäästäjien keskusliiton ja Pörssisäätiön sijoittajabarometrissä, jonka aineisto kerättiin maaliskuun lopussa. 
 
Osakkeiden, rahasto-osuuksien ja muiden sijoitustuotteiden veto ei ole kuitenkaan aivan samaa tasoa kuin puoli vuotta sitten. 56 prosenttia barometrin vastaajista aikoo lisätä osakesijoituksia seuraavan puolen vuoden aikana, 17 prosenttia taas aikoo keventää osakesalkkuaan. Puoli vuotta sitten osakeostojaan kasvattavien määrä oli korkeampi. 
 
Suosiotaan ovat kasvattaneet eritoten asuntorahastot, joiden osuutta sijoitussalkussaan aikoo lisätä 34 prosenttia vastaajista. Pankkitalletuksia on vähentänyt yli viidennes.
 
Markkinoiden epävarmuutta kuvaa vaikeus ennakoida kurssikehitystä. Karkeasti kolmannes uskoo nousuun, kolmannes kurssien säilyvän ennallaan ja kolmannes laskuun. Isojen salkkujen omistajat ja kokeneet sijoittajat ovat aavistuksen verran pessimistisempiä.
 
Sijoittajia kiinnostavissa toimialoissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Lääkkeet ja terveydenhuolto sekä energia ja raaka-aineet ovat nousseet kiinnostavimmiksi toimialoiksi.
 
Kestosuosikit Fortum, Kone ja Nokia ovat pitäneet pintansa. 
 
– Suosikkilistan kärkiyhtiöt ovat pääsääntöisesti markkina-arvoltaan suuria yhtiöitä, Lounasmeri toteaa.
 
Vastaajista lähes puolet perustaa sijoitusnäkemyksensä siihen, että maailmantalous kasvaisi tänä vuonna. Tämä on hyvin linjassa ennustelaitosten arvioiden kanssa. 
 
Myös Suomen talouden suhteen sijoittajat ovat realistisia: viidennes ennakoi sen kohentuvan, neljännes heikkenevän. Runsas viidennes vastaajista uskoo oman talouden paranevan, 10 prosenttia huononevan.
 
Tämä juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.
 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit