Tiistai 11.12.2018

Brexitiäkin isompi pommi koko Euroopalle? – Pankkikriisi uhkaa isoa euromaata Italiaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.7.2016 10:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Monte dei Paschi di Siena -pankki on vaikeuksissa.
|

Suuren euromaan Italian pankkisektorin kriisi syvenee, kirjoittavat arvostetut talouslehdet Financial Times ja Wall Street Journal.

FT:n mukaan EU:ssa on suhtauduttu Italian pankkien tilanteeseen ylimalkaisesti. Jos tämä asenne jatkuu, ”EU on vaarassa laukaista traagisen uusinnan vuoden 2011 euroalueen kriisistä”, FT varoittaa.

The Australian Business Review puolestaan varoittaa, että Italian ja Euroopan unionin välisen kiistan täysimittainen puhkeaminen olisi Euroopan vakaudelle pahempi isku kuin Britannian EU-ero eli Brexit.

Italian ja EU:n välinen ristiriita on pahentunut Brexit-tuloksen jälkeen.

Italian on julkisuudessa kerrottu varautuvan EU:n uusien sääntöjen rikkomiseen ongelmissa olevien pankkiensa pelastamiseksi. Italia on kuitenkin kiistänyt tiedot.

Deutsche Welle ja FT kertovat, että erityisen vaikea tilanne on MPS-pankilla (Monte dei Paschi di Siena). Se on perustetu vuonna 1472 ja on DW:n mukaan maailman vanhin toiminnassa oleva pankki.

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Pia-Noora Kauppi linjaa, ”ettei Brexitistä voi tehdä keppihevosta, joka oikeuttaisi Italiaa toimimaan vastoin EU:ssa yhdessä hyväksyttyjä sääntöjä”.

– Pankkien pääomittaminen julkisista varoista on kiellettyä valtiontukea ja sotii vastoin sijoittajavastuun periaatteita. Mikä on markkinoiden luottamus sijoittajanvastuun toteutumiseen jatkossa, jos heti ensimmäisessä tositilanteessa isolle euromaalle sallitaan poikkeuksia? Kauppi kirjoittaa.

Brexit on iskenyt erityisen voimakkaasti Italian pörssiin, FT kirjoittaa. Lehden mielestä tämä heijastelee pelkoja jopa koko EU:n hajoamisesta.

FT arvioi, että Italia voisi pyytää EU:lta apupakettia, mutta siihen liittyy ikävä leima. Lehti arvioi, että ongelma on niin suuri, että Italian pääministeri Matteo Renzi harkitsee radikaalia pankkipelastusta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Ei tässä ole kysymys mistään uusinnasta, tämä on jotain aivan uutta ja ennen kokematonta. Ja tavanomaiseen tapaan tilanne on paljon pahempi kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Rahoja on vatkattu holvista toiseen ja käytetty kaikki mahdolliset kirjanpidolliset kikat, jotta todellinen tila ei paljastuisi. Italian romahdus kesken pakolaiskriisin olisi jotain sellaista, mitä kukaan ei takuulla haluaisi nähdä, se johtaisi täysin hallitsemattomaan väestön liikehtimiseen koko Euroopassa.

Britit saattavat vielä kiittää Brexit-äänestyksen tulosta kaksin käsin, sillä jos Italian pankkeja alkaa kupsahdella nurin, puhutaan tuhansista miljardeista euroista heti kättelyssä. Herää epäilys, että olisiko tässä syy siihen, että remainin kannattajat olivat niin vaisuja, oliko tilanteen vakavuus jo tiedossa? Italian talouden romahtamisen vaikutukset euroalueen talouteen olisivat niin mittavat, että on vaikeaa edes kuvitella mihin ne voisivat johtaa. Se ainakin olisi varmaa, että usko komission toimintaan loppuisi välittömästi, ja koko Euroopan Unionin olemassa olo olisi uhattuna. Unionin entistä syvempi hajaannus, ja kansalaisten luottamuksen romahtaminen olisivat selviö.

Tätä nuoralla tanssia on jatkettu jo niin kauan, että EKP:n kikkavarasto on typötyhjä, kansainvälinen valuuttarahasto on jo antanut ymmärtää, että mitta on täysi. Italian romahtaminen johtaisi väistämättä euron pyllähdykseen ja täysimittaiseen osakemarkkinoiden sekoamiseen. Jos tämä ketjureaktio jatkuu Kiinaan, jossa tilanne on myös äärimmäisen vaikea, seurauksena voi olla koko maailman laajuinen ja totaalinen lama, joka pyyhkisi finanssimarkkinat tieltään kuin tsunami. Niiden uudelleen rakentaminen kestäisi jopa vuosikymmenen, eikä se todennäköisesti tapahtuisi ilman konflikteja.

On olemassa hyvä indikaattori tilanteen edistymisen seuraamiseen. Kun kullan hinta alkaa nousta, on tavallisen tallaajan syytä varata pakkaseen kalaa ja marjoja, ja ryhtyä tinaamaan pontikkapannun vuotoja. Muutama lihakani ja kanakaan ei varmasti ole pahitteeksi. Vanikkaa ja jauhoja on syytä olla myös normaalia enemmän kaapissa.

Antti Kettunen

Miten niin ei ole kysymys uusinnasta, oikein tutunnäköistä tekstiä: pankit ovat pulassa, ne on pelastettava!

Ja ollapa unohtavainen kuin Kauppi. Eihän tässä ole muuta tehtykään kuin pääomitettu pankkeja julkisista varoista. Se mitä oikeasti pitäisi tehdä on pistää ne pankit liekaan. Joko niin että se investointipuoli erotetaan kokonaan peruspankkitoiminnasta tai sitten niin että pilkotaan pankit niin pieniksi että niiden on varaa antaa kaatua. Nykytilanne on täysin kestämätön.

Martti Issakainen

Italian romahdus on ollut näköpiirissä jo pitempään. Nytkö se sitten tapahtuu?
Jokohan Suomen päättäjien silmät alkavat avautua. Onko Suomella varaa ola pöngittämässä heikkoja Välimeren maita, jotka kupsahtavat yksi kerrallaan.
Koko EU: n ja etenkin euroalueen lähtölaskenta on alkanut.

Paavo Vaattovaara

"– Pankkien pääomittaminen julkisista varoista on kiellettyä valtiontukea ja sotii vastoin sijoittajavastuun periaatteita."

Miksi pankkien tukeminen julksista varoista on kielletty, jos valtio siihen kykenee. Eu:n tukipaketeillako se pitää tapahtua.

Carolus Linden

Kun muidenkin pankkien kuin keskuspankkien sallitaan "luovan rahaa", on koko maailman pankki-ja finanssijärjestelmät jatkuvassa kriisissä. Ne pysyvät pystyssä ainoastaan luovalla mielikuvituskella toteutettujen näennäisesti toimivien raktaisujen avulla. Kun enään ei pysytytä luomaan tällaisia ratktaisuja, romahtaa koko "maailmantalous".
Tähän kehitykseen voi ratkaisesvasti vaikuttaa yhden valtion pankkijärjestelmän romahdus. Nyt pitäisi saada järjestettyä Italian järjestelmän kestävyys ja lakkauttaa muiden kuin keskuspankkien mahdollisuudet "rahan luomiseen". Tuokaan ei ilmeisesti käy aivan ongelmitta.

Timo Nenonen

Tällaista pelletouhua se on jatkuvasti Eu:n ja euron ja pankkien kanssa. aivan sekoboltsi touhua, josta on välittömästi irtauduttava. Ei Eu ja mätävaluutta euro parempaan muutu, eivätkä banksterit pysty muuhun kuin veronmaksajien rahojen rosvoukseen.

Juhani Norrkniivila

Kyllä Euroopassa ja EU:ssa on asiat täysin kaaoksen partaalla. Italian ja Ranskan suuret pankit on kaatumassa, niitä ei pelasta mikään. Suomen tulee nyt nopeasti pelastaa mitä suomalaisilla on pelastettavissa. Euroopassa on menossa suurten valtioiden johdolla todellinen taloudellinen huijaus / rosvous, ihmetyttää eikö Suomen päättäjät ymmärrä missä mennään, vai onko suomalaisia päättäjiä mukana tässä suuressa huijauksessa. Meillähän on suurena asiantuntijana EU:ssa, johto kaartissa entinen pääministerikin, kyllä Suomen päättäjillä pitäisi olla tietoa , jos on ymmärrystä. Nyt rupeaa olemaan vastuunkantajilla Suomessakin totuudenhetket käsillä, aikaa ratkaisujen tekemiseen on vähän.

Hannu Rautomäki

Italiassa muhivasta pankkikriisistä on oltu tietoisia jo monen monta vuotta, mutta asiasta on EU-tasolla tietoisesti vaiettu, kun Irlannin, Portugalin, Espanjan, Kreikan ja Kyproksen tukiruletit ovat liian tuoreessa muistissa.
Nähtäksi jää lähinnä se, montako miljardia riihikuivaa rahaa ja takauksia uppoaa Italiaan pankkitukena suomalaisien veronmaksajien taskuista.
EU-kolhoosin yhteisvastuullinen sosialismi velvoittaa.

Henri Järvi

Mario Draghi sementoi puheissaan Euron ikuiseksi. Eurooppalainen ikuisuus kestää ilmeisesti pidemmilläänkin ehkä yhden ihmisiän. Draghi puheiden motiivina oli varmaan pelastaa Italian talous, tai pitää sitä pystyssä mahdollisimman pian eurooppalaisten veronmaksajien tuella. Täällä Suomessa hänellä onkin iloinen SSS apuri, Juha SSSipilä. Heitetään täällä ihmiset yli laidan jotta saamme nauttia eurooppalaisesta ikuisuudesta mahdollisimman kauan, Liikasen eroanomusta odotellessamme.

Henri Järvi

Puheet ikuisuudesta kumpuavat tietysti imperiumi nostalgista, ikuisesta Roomasta. Ainoa olemassa oleva ikuisuus on kuitenkin se minkä Draghikin tulee kohtaamaan kun hän siirtyy tästä ajasta ikuisuuteen. Ehkä hän siellä kohtaakin golleegojaan sieltä ikuisesta Roomasta.