Torstai 23.5.2019

Miljonäärien ranta nousee keskelle Helsinkiä

Luotu: 
7.4.2008 14:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Näkymä Helsingin huippukalliista Eiranrannasta rakennusvaiheessa.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin kunnallisvero on maamme alhaisimmasta päästä, 17,50 prosenttia. Kuvassa vaurasta Eiranrannan asuinaluetta rakennusvaiheessa.

Helsingin Hernesaaren kupeessa sijaitsevan Eiranrannan luksustaloista osa on jo valmiita ja osa vielä tekeillä. Kuka näihin noin 200:aan huipputason asuntoon muuttaa?

Asunnonmyyjien mukaan hän voi olla EU:n virkamies, korkean tason akateeminen henkilö tai vaikka Nokian optiomiljonääri. Iältään hän on noin viisikymppinen eikä hänellä ole pieniä lapsia.

Asuntokauppiaiden mukaan luksusasuntojen kauppa on käynyt hyvin siihenkin nähden, että suomalaisilla on yleensä tapana ostaa vasta valmista.

- Nyt olemme myyneet asuntoja paperilla, kertoo Huoneistoforumin toimitusjohtaja Jukka Ignatius uusisuomi.fi:lle.

Huoneistoforum on jo myynyt kolme talollista asuntoja ja myy nyt NCC:n kahta taloa. Yhteensä näissä viidessä talossa on noin sata asuntoa.

NCC:n taloistakin jo toinen on mennyt kokonaan kaupaksi Satolle, joka aikoo omien sanojensa mukaan vuokrata asuntoja muun muassa yritysten johtotason henkilöille sekä Euroopan kemikaaliviraston ja lähetystöjen henkilöstöille.

Jäljellä olevasta yhdestä NCC:n talosta on mennyt kaupaksi puolet asunnoista.

Bulevardin kotimeklareiden 45 asunnosta on toimitusjohtaja Nina Uiton mukaan noin kolmannes jäljellä, ja ne ovat nimenomaan vasta rakenteilla olevassa talossa.

- Kalliimpia asuntoja olisi voinut olla enemmänkin, sanoo Uitto.

Asuntojen neliöhintahaarukka on 7 000 - 15 000 euroa.

SRV:n 47:stä huoneistosta on enää yksi myymättä, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Juha Heijala uusisuomi.fi:lle. SRV:n huoneistot valmistuivat joulukuussa 2007. NCC:n asunnot valmistuvat viimeisenä arviolta kesällä.

Kukaan asuntokauppiaista ei myönnä, että Eiranrantaan olisi muuttamassa julkkiksia.

- En välttämättä sanoisi, että julkkiksia, vaan varallisuutensa vuosien mittaan luoneita, vaativissa työtehtävissä olevia ihmisiä, kuvailee Bulevardin kotimeklareiden Nina Uitto.

- En kommentoi, sanoo SRV:n Juha Heijala ykskantaan.

- No onneksemme asukkaissamme ei ole yhtään niin sanottuja ”seiskalehden kohteita”, sanoo Huoneistoforumin Jukka Ignatius.

Ignatius myöntää kuulleensa, että Kimi Räikkönen olisi varannut asunnon yhdestä Huoneistoforumin taloista.

- Mutta sellaista asuntoa ei koskaan rakennettu, Ignatius toteaa.

Kaikki asuntokauppiaat sanovat, että lapsiperheen koteja eivät Eiranrannan asunnot ole.

- Sellaisia perheitä voi olla, joissa lapset ovat aikuistumassa tai jo aikuistuneet. Ikähaarukka on melko laaja, sanoo Heijala.

Ignatius kuvailee asukkaita ympäripyöreästi varakkaiksi ja menestyneiksi. Nuorimmat ovat 30-vuotiaita, keskimääräinen ikä on 50.

Voisiko sanoa, että joukossa on esimerkiksi Fortumin tai Nokian optiomiljonäärejä?

- No kyllä, asukkaat edustavat eri ammatteja aina akateemisista ihmisistä yrittäjiin ja yritysjohtajiin, sanoo Ignatius.
Ignatius huomauttaa, ettei Eiranrannassa ole mitään ökyasuntoja. EiraMare-asunnot on suunnitellut Timo Vormala Gullichsen Vormala Arkkitehdit Ky:stä.

- Tyyli on selkeä, pelkistetty, materiaalit eivät korostu tai hyppää asukkaan silmille. On annettu tilaa asukkaan kalusteille. Ei ole kultahanoja tai kultaisia mosaiikkeja. Joillain asukkailla on tosin ollut omat sisustussuunnittelijansa, jotka ovat tehneet erikoisratkaisuja, kertoo Ignatius.

Erityistä EiraMaressa ovat lisävarustelut: kaksi uima-allasosastoa, joista toinen ulkopuutarhalla, sekä kuntosalit ja vierashuoneistot.

Nina Uitto muistuttaa, että myös merinäköala maksaa. Asuntoihin ei Uiton mukaan kukaan näe sisälle. Materiaaleihin on panostettu.

- Vaativimmatkaan asukkaat eivät ole vaihtaneet materiaaleja, kertoo Uitto.

Aivan kulman takana Eiranrannan asunnoista sijaitsee huumepäivystysklinikka. Asuntomyyjien mukaan asukkaat eivät ole olleet tästä huolissaan.

Ignatius muistaa, että Töölössä ja Kulosaaressa vastaavantyyppisestä on noussut kovakin häly. Ignatiuksen mukaan Eirassa naapurusto on kuitenkin tottunut klinikkaan, eikä sen sijainti ole vaikuttanut asunnonostopäätöksiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jonathan

Viimeaikoina on ollut paljon puhetta siitä, että maahanmuuttajat (somalipakolaiset, afgaanit, irakilaiset ja mahdollisesti romanikerjäläiset) keskittyvät liiaksi tietyille alueille. Ollisi suotavaa, että heitä hajasijoitettaisiin nyt rakennettavaan EiraMareen. Etenkin Somaliperheet tarvitsevat kipeästi isoja, noin seitsemän huoneen perheasuntoja.

Tsakke

Kohta on tämäkin viestiketju täynnä valitusta ja katellisten vinkunaa. Antaa ihmisten nauttia varallisuudestaan. Suurin osa siitäkin käytetystä rahasta tulee veronmaksajien iloksi. Pääasia että talouden pyörät pyörivät.

ja sitäpaitsi noilla hinnoilla saa esim. vaikka karibialta merenrantatalon tai penthousen Manhattanilta että kyllä näiden ihmisten täytyy Suomesta ja sen veroista tykätä..

TSV

On se jännää kun lehdistökin luulee Suomi julkkisten olevan oikeasti rikkaita. Ulkomailla joku julkkis/malli/näyttelijä/laulaja voikin olla rikas mutta harvemmin Suomessa.

Julkkikset tienaavat noin 30-60k muutama yli, ei näillä rahoilla yksin tuommoisia asuntoja ostella. Nuorin ostaja on varmaankin joku näistä meidän pokeri pelaajista.

Henkilökohtaisesti minusta on hienoa, että saadaan tällaisia asuntoja Suomeenkin (siis uusia), onpahan nuorille jotain mitä tavoitella. Valitettavasti suurin osa pamahtaa ihanaan akateemiseen keskiluokkaan, miettien missä meni vikaan kun kaupassa käytäessä pitää katsoa mitä juustoa ja kinkkua ostaa?
Ja miksi naapurin Pena nauttii puuseppänä olosta ja tekee triplat sen mitä minä. Harkitkaa nuoret mitä opiskelette.

emjn

Kyseiset asunnot sijaitsevat Munkkisaaressa. Munkkisaari ja viereinen Hernesaari ovat olleet saaria, mutta nyt ne ovat maannousun ja täytemaan johdosta osa yhteistä merenniemeä. Eiranranta-nimi on keksitty pelkästään markkinointitarkoituksiin, ja hyvin näyttää tehoavan.

Mitä taas tulee asuntojen ostajien verotukseen, joukossa on varmaan niitä, jotka maksavat kovia veroja. Mutta myös paljon sitä "omistavaa luokkaa", joka maksaa tuloistaan prosentuaalisesti vähemmän veroa, kuin pienituloinen siivooja.

marttirokka

Samat ongelmat ovat ökyasuntojen seinien sisällä, kuin muuallakin. On perheväkivaltaa, alkoholismia, huorintekoja, lasten pahoinpitelyjä, alistamista, nalkutusta, saituruutta, kateutta, mustasukkaisuutta ym. toimeliaisuutta.
Köyhät eivät tosin nurkissa pyöri, paitsi joskus uteliaisuuttaan ohi kävelevät korvat luimussa.
Eiranrannassa ongelmat voidaan kätkeä toisin kuin esim. Skitsopacassa.

tuulakiilamo

JOS joku sijoittaa asuntoonsa/kotiinsa tällaisia
astronomisia summia, hänellä on perusteensa.

Korkeintaan voi miettiä, saako hän vastinetta sijoitukselleen.
Kerrotaan, että asuntojen varustustaso on keskinkertainen ja lisävarusteet etupäässä kosmeettisia.

Talojen sijainti ei ole kummoinenkaan, muutamaa lukuunottamatta.

En usko, että on syytä kadehtia, vaikka sisällä olisi mitä harmonisin perhe.

tapio_o_neva

Otsikot uusiksi:"Edelleen luottokelpoisten ranta".

Saksalaisten tutkimuksen mukaan 1/3:lla Porschen omistajista todella on varaa autoonsa. Suomalainen miljonääri on sellainen, jolla on varaa juuri ja juuri maksaa alhaisella korkokannalla asuntonsa korot.

Olisi hyvä, jos joku kerta tehtäisiin tutkimus siitä, mikä on jonkin uuden ja mainostetun asumaa-alueen varallisuusasema rahoituslaitoksiin nähden.

Sulo Hytonen

Tällekin alueelle ilmaantuu "miljonäärejä" Gambiasta ja Nigeriasta. Huntupäiset naiset lykkäävät kaksosten rattaita jalkakäytävillä. Eikä aikaakaan kun kämppien arvo putoaa murto-osaan.
Rakennuttaja onneksi ehtii rahastaa omansa pois sitä ennen.

hblafield

Oliko tämä se alue, jonka kaavoitus tehtiin niin, että edelliset talot mantereelle päin rakennettiin ja myytiin ensin merinäköalalla. Edessä ei ollut mitään kaavoitusta taloille. Hinta oli hyvä.

Sen jälkeen Helsinki kaavoitti tämän eiranrannan taloille paikan, viemään edellisten merinäköalan. Hinta on hyvä.

Oliko näin ja jatkuuko tarina vielä merta edemmäs, kun nämä on myyty?

mallipoisto

"... eikä hänellä ole pieniä lapsia"

Mikäli alueelle ei haluta lapsperheitä, vaaditaanko heiltä lupaus suostua aborttiin, mikäli perheeseen aletaan odottaa lisäystä?

Kaiketi adoptiolapsikin lienee täysin kollektiivista poissuljettu, joten ainakaan pari naisministeriämme ei sieltä saane ostaa asuntoa.