Keskiviikko 20.2.2019

Maija Vilkkumaa: Osa muusikoista jätti jo Suomen Teoston – ”Ei ole reilua, että se on Suomessa palkkatuloa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.7.2016 10:03
Päivitetty: 
13.7.2016 14:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Maija Vilkkumaa on menestynyt laulaja-lauluntekijä.
|

Laulaja ja lauluntekijä Maija Vilkkumaa kertoo Uuden Suomen toimittajan Linda Pelkosen videohaastattelussa (katso alta) artistien ongelmista etenkin Verohallinnon kanssa. Vilkkumaa oli Suomi Areenassa puhumassa luovan alan asioista.

Keskustelussa tuli esiin se, että osa suomalaistaiteilijoista on valinnut mennä Ruotsin Teoston eli STIMin asiakkaiksi. Syynä on se, että Suomessa verottaja pitää Teosto-korvauksia ansiotulona eikä korvauksia voi maksaa kokonaan tekijän yritykselle. Vilkkumaa itse ei ole toistaiseksi siirtynyt Ruotsin tekijänoikeusjärjestöön.

 – Suomessa vaatisi lakimuutoksen, että tekijä voisi ottaa korvauksen yritykselleen, Vilkkumaa kertoo.

– Se tarkoittaa, että jos on paljon Teosto-tuloja, niin veroprosentin saa firman kautta hieman alemmaksi. Kun se raha tulee Ruotsista, niin verot menevät sinne. Raha on nykyään vailla isänmaata, hän sanoo.

Ruotsissa tekijänoikeustuloja voi myös jaksottaa toisin kuin Suomessa, jossa veroprosentti voi heitellä rajustikin eri vuosina.

– Ei ole hirveen reilua, että se [Teosto-korvaukset] on palkkatuloa. Teosto-tulo ei ole palkkaa, se ei ole suhteessa siihen, paljonko teet. Yrityksen kautta laskuttaminen olisi tosi järkevää ja reilua, sanoo Vilkkumaa, joka kuitenkin kertoo kannattavansa progressiivista verotusta.

Elvis ry on nostanut vastaavia ongelmia esiin jo usean vuoden ajan.

”Kun joku ei sovi pirtaan, kaikki menee sekaisin”

Vilkkumaa sanoo yllättyneensä siitä, että yksittäiset virkailijat voivat tehdä niin erityyppisiä päätöksiä. Vilkkumaa kertoo, että nykyisin hänellä on toiminimi ja hänen omat ongelmansa ovat koskeneet lähinnä verottajaa.

– Suomalainen järjestelmä on rakennettu tavallisen palkkatyöläisen, päivätyön [ehdoilla]. Sitten kun sulla on joku työ, joka ei sovi tähän pirtaan, niin sitten kaikki menee sekaisin. Tämä järjestelmä ei jotenkin yhtäkkiä toimi, eikä ole olemassa mitään toista järjestelmää. Sitten pitää käyttää tätä vanhaa kehikkoa, johon laitetaan vain hirveä määrä kaikkia poikkeuksen poikkeuksia, Vilkkumaa kuvailee Uudelle Suomelle.

– Olisi varmasti hyvä, että tämä järjestelmä ainakin jotenkin rentoutuisi, hän toteaa.

– Veroprosentin nostaminen on ollut ongelmallista. Verottaja ei ole ymmärtänyt sitä, että en voi sanoa, paljonko tuloja saan jonain vuonna, että se ei ole palkkaa, Vilkkumaa kuvailee omalle kohdalleen sattuneita ongelmia.

Katso Vilkkumaan haastattelu tästä:

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Pennanen

Mistä ihmeen verosuunnittelusta oikein puhut? Sinulla on tainnut nyt mennä puurot ja vellit sekaisin. Kyse on siitä, että onko yrittäjä, freelancer vai sivutoiminen musiikintekijä. Puhutaan vain siitä, että musiikkialan yrittäjiä koskevat samat säännöt kuin KAIKKIA muitakin yrittäjiä.

Bettina Rummukainen

Autetaan Maijaa, ei osteta hänen musiikkiaan enää. Ei tarvitse sitten niitä verojakaan tilittää, kun se nyt näyttää olevan tälle kommarille niin epämiellyttävää.
Kyllä Maija sellaisen vitsin taas murjaisi, etten tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa...

Pasi Pennanen

Mistä sait päähäsi, että Maija on kommari vai veditkö väitteen ihan omasta päästäsi? Kysymys on siitä, että musiikkialan yrittäjät ovat samalla viivalla KAIKKIEN muiden yrittäjien kanssa. Jollei tätä perusasiaa edes ymmärrä, niin ehkä kannattaisi jättää kommentoimatta ihan puhtaalta mutu-pohjalta.

Veli Laurinsalo

"Kyllä Maija sellaisen vitsin taas murjaisi, etten tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa..." Mikä vitsi? Tuohan on enemmänkin merkki typerästä verotusjärjestelmästä. Mitä vitsiä siinä on? Muusikoilla voi, samoin kuin urheilijoillakin, yhtenä vuonna olla hirmu tulot, ja sitten 10 seuraavaa vuotta vaikeaa taas. Kyllä nuo tulot on pystyttävä tasaamaan useammalle vuodelle. Muuten progressio nappaa leijonan osan hyvästä vuodesta ja heikoille vuosille ei jää juuri mitään. Sossustakin on turha hakea "veronpalautusta". Ne nauraa sut ulos sieltä.

Markus Kilpijoki

Sama voi käydä ihan minkäalan yrittäjälle tahansa. Myös työntekijällä saattaa jonain vuonna olla ylitöitä helkutisti ja toisena taasen ei välttämättä töitä ollenkaan. Yhtälailla verottaja rankaisee näissä tapauksissa. Tai jos vähien toimeentulon takia otat toisen työn (sikäli mikäli semmoisia on tarjolla), niin taas maksetaan lisäveroprosentilla.

Arto Brummer

Jeps, mutta kun muusikolla nuo tulot nimenomaan eivät mene firmaan vaan ne verotetaan ansiotulona. Toisin kuin yrittäjällä. Rahaa tulee esim. niiltä vuosilta kun julkaiset levyn ja saat radiosoittoa. Toisilta vuosilta taasen ei. Vaikka tätä voi tasata keikkailulla, niin ongelma on silti älytön koska taas näinä tulottomina vuosina pitäisi nimenomaan elää sillä yhden vuoden lihavalla rahalla samalla kun taasen tehdään uutta materiaalia, jonka julkaisusta saa sitten taas joskus (toivottavasti) lisää rahaa. Tuotekehityssykli on yrityksen, mutta verotus palkkatyöläisen ilman mahdollisuksia investointiin ja tulojen tasaukseen.

Bettina Rummukainen

Veli hyvä,

kuten tuossa joku jo mainitsikin, näin se toimii myös pienyrittäjällä. Jos vuosi on hyvä, maksat kohonneet tulot veroina, ei verottaja anna laittaa mitään pahan päivän varalle jemmaan ja jos taas on vaikkapa 3-laihaa vuotta olet ainakin yrittäjänä täysin lyhjän päällä. Sellaista on elämä, myös kaikenmaailman vilkkumaille, vaikka hän ei selvästikään tätä ymmärrä ja haluaisi jonkin sortin erityiskohtelun muihin verrattuna. Voisitko hieman selventää miksi juuri hänen tai esimerkiksi urheilijan kuuluu saada erityiskohtelu tässä asiassa?

Tommi Lindell

Artikkelissa mainitaan: "Syynä on se, että Teosto pitää korvauksia ansiotulona..."
Eiköhän se kuitenkin ole verottaja, joka nämä asiat määrittelee. Teosto kerää ja tilittää korvaukset verottajan ohjeiden mukaisesti.

Timo Virtanen

Mikä lehti ehtii ensiksi paljastamaan nämä suomalaiset veropakolaiset / veronkiertäjät ? Syytä olisi. Progressiota kannatetaan, kunhan se ei koske itseä ! Nyt vaan hommiin lehtien toimitukset . Ja MOT myös. Ei ole mikään syy, että, että tulot vaihtelevat vuosittain. Niin ne vaihtelevat palkansaajilla ja yrittäjillä varsinkin. Jos ilmoittautuu ammatinharjoittajaksi tai yrittäjäksi, niin verot tämän kaavan mukaan.

Arto Brummer

Vilkkumaahan (eräs Suomen tunnetuimmista naislaulajista) tässä siis nimenomaan koettaa olla yrittäjä. Hän tekee tuotteita (musiikki). Hän haluaisi että hänen tuotteistaan (musiikki) saamia tuloja (tekijänoikeuskorvaukset) voitaisiin käsitellä yrityksen tuloina eikä palkkatyönä. Nyt hän toimii käytännössä yrittäjänä, mutta maksaa tuotteistaan saamistaan tuloista veroja kuin kyse olisi palkkatuloista. Mikä on vähän hölmöä.

Ei sen vaikempaa.

Jarmo Nummenpää

Pasi Käyhkö, ymmärsin Maijan sanomiset hiukan eri lailla. Maija haluaa toimia laulaja Maija Vilkkumaan yrityksensä kautta. Jos yritys omistaa patentteja niin niidenkään käyttöoikeuksista saatavia maksuja laiteta yrityksen omistajan palkkatuloksi vaan yrityksen myyntituloksi. Tästä on kysymys.

Petri Suomi

Sössöttämisestä saa Teostokorvauksia, jos tuotos esitetään julkisesti. Lisäksi siihen liittyy tekijänoikeudelliset seikat. Oliokin voi saada näin teostomaksuja. Olen kerran nähnyt kirpputorilla vinyylilevyn, jossa oli levy-yhtiön merkki ja kannet. Levy sisälsi pelkkää hiljaisuutta. Hiljaisuudella oli pitkä lista tekijöitä. Äänittäjä, tuottaja yms. Kun hetken keskustelimme äänitteen myyjän kanssa päätimme ampua sen ilmapistoolilla palasiksi. Ostin muistoksi sen ilmapistoolin. Laatutavaraa, harjoitusase ampumaurheilun harrastajalta.

Heikki Paananen

Tämän voisi ratkaista myös niin, että artisti sopii Teoston kanssa rajasta, jonka ylitse menevä osa jää Teoston tilille odottamaan laihaa vuotta ja Teosto maksaa sen ulos vasta sitten. Siten artistin verotettava tulo pysyy kohtuullisen tasaisena.

Toinen tapa on se, etäi artisti ei laita kaikkia hyviä biisejä samalle levylle, vaan jättää hittejä jemmaan seuraaville vuosille.

Petri Suomi

Mainitsemastasi syystä, kun CD levyjä vielä myytiin kasapäin, niiden tekijät laittoivat vain yhden myyvän ja radiokanavien musiikkipäälliköille koekuunteluun lähetetyn singlen albumilleen. Nyt biisit menee ja tulee. Kukaan ei muista mikä oli tai on eniten myynyt musiikkiesitys. Paljon hyvää musaa jää sivuun, kun muutama päällikkö toteuttaa itseään vuodesta toiseen. Nyt näyttää olevan kuumaa kamaa, kun piipittää joka ikisen laulun ja on kuin itkuun purskahtamaisillaan. Onneksi on kaukosäätimet kotona ja autossa. Vain peukalon painallus piipitys loppuu. Maija ei piipitä.

Petri Suomi

Se, että Maija Vilkkumaa otti asian esille, ei ole merkityksellinen tai on toisen jutun aihe.
Kun Teosto korvauksia saa, niin soittajan, laulalajan lauluntekijän tekijänoikeudet omaava teos pitää soida jossain julkiseksi mainitussa paikassa, kuten taksissa. Siitä Teosto veloittaa muutaman sentin taksiyrittäjää ja tietysti myös siitä pitää maksaa mistä teos esitetään. Jos CD-levy, niin siitä on maksettu Teostolle. Jos radio, niin sielläkin maksetaan Teostolle. Moninkertaista rahastusta, josta hyvin vähän päätyy itse tekijöille.
Kuka sitten päättää kenen teos soi radiossa? Tietenkin se musiikkipäällikkö. Ei juontaja. Hän laatii soittolistan ja joka ikinen kerta, kun teoksesta soi edes pieni osa, kilahtaa kassa. Tekijä itse ei päätä kuinka monta kertaa kappaletta soitetaan.
Jos joku halausi olla ilkeä Maija Vilkkumaalle, niin hän soittaisi Maijan teoksia kuukauden putkeen, jolloin Teostomaksuja tuloutettaisiin hänelle jo melko paljon.
Keikkojen liäksi ja muualta tulevien tulojen kanssa Suomen progressiivinen verotus puuttuu tietenkin tähän ankarasti. Maija pääsisi lööppeihin, kun tuli mätkyjä.

Tässä Teostokorvauksien verottamisessa tai ei keskustelussa on pointtinsa, sillä muut ihmiset päättää lupaa kysymättä kuinka paljon tekijä maksaa veroja. Tietty myös saa tuloja, mutta levyyhtiöiden ja Teoston ansiosta ei muutamasta soittokerrasta kerry yhtään mitään.
Eräs ystäväni on ammattimuusikko ja hän tekee sovituksia ja soittaa taustoja monelle artistille. Kerran hän laski, että tekemällä yhden CD-levyllisen musiikkia yksin kokonaan jossa ainoastaan levyjen painatus ja jakelu jäisi muiden tehtäväksi, niin 5000:sta (hurja määrä Suomessa) myydystä levystä hänelle jäisi bruttona alle 5000€ käteen, josta verot n. 35%. Se olisi sitten ekstraa jos levyn joku kappale päätyisi edes jonkun kanavan soittolistalle. Jos kaikkien kanavien, niin tuosta levystä seuraisi karmeat jälkiverot.
Koskahan keksitään, että jonkun patsaan katsomisesta pitää maksaa Teostolle, nythän jo taksit, ravintolat (paikkamäärän mukaan maksaa radion soittamisesta) ja kaikki yleiset tilat maksaa, vaikka kukaan ei edes kuuntelisi musaa. Teostomaksut eivät ole mielestäni verotettvaa tuloa, koska et itse pysty niihin vaikuttamaan muuta kuin ammattia vaihtamalla. Taksiautoilijankin pitää maksaa vuosimaksu, jos autossa on radio. Lisää jos CD soitin ja vielä lisää jos takapenillä voi katsella elokuvia.
Enää ei puutu kuin se, että Teosto vaatisi maksun, jos kuljettaja osaa laulaa "aikuisen naisen" karaokessa. Onhan siinä vaara, että julkisessa liikennevälineessä hän laulaisi jotain asikaan pyynnöstä tai yksinään, kyytiä odotellessaan.

Jyri Hänninen

Ei ole maijan, tekemiä eikä äänitetuottamia kappaleita, saati sanoittamia ja säveltämiä, mikaan noista tuloista ei kuuluisi sille , sen sijaa tekijäoikeuslain mukaan,äänite tuottajalle ja sanoittajalle ja säveltäjalle ja oma kustantajalle ja talodelliselle tuottajalle joka ei ole se maija vilkkumaa, valvonta on korruproitunut ja pitääkahta kauppaa, otta palkan ja myy oikeuksia ja laiskuutta valvoa oikeuksia.järjestőineen ja viranomaisvalvontoineen, todisteet
ttavissa, tutkintapyynnoitä huolimatta,.ei.aisiassa , em syistä.. Vero on okei.15%alempi voisi olalIPRkavaltakavaltaminen, kaikkien esittäjien ©™® rikokset tulisicompensoidavaltionpussista ääniteestä todistettavalleäänitetuottajallesanoittajasaveltajalle koska valvoo,valvoo,verottaataaottveverottaarotverottaa,ottaa kriminaalit lahjukset .

Jyri Hänninen

Siis joku euroippalainen taitava epäjäävi selvitysvaliokunta, selvittämää integroituja ääniteilmoituksia, ja oikomaan© alkuperäiselle tekijälleen,
Edelleeen lähetä pystyvalle oikeustajuiselle ja pyydäedelleenlährttämää

Tapio Katavisto

Outoa että henkilöä joka haluaisi kohtuullista verotusta haukutaan kommunistiksi.
Se että haluaisi jakaa tulonsa ja verotuksensa useammalle vuodelle pidetään paskana, on mielestäni kapitalistamielestäni oikeutettua.
Ei niitä hittejä tehdä joka vuosi.
Ja, jos. Laulaja on yksitysyŕittäjä, niin pitää ne YEL maksaa joka kuukausi, oli hittejä tai ei.
Hän kuka menee konttoriin tai raksalle duuniin, ei voi käsittää yrittäjää, ja vielä vähemmän artistia.
Nm. YRITTÄJÄ/ONNISTUJA
Tsemiä Maija