Keskiviikko 22.5.2019

Näin talouden nobelisti ratkoisi euron ongelmat: ”Jokaiselle oma valuuttakurssi”

Luotu: 
9.8.2016 19:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Talousnobelisti Joseph E. Stiglitz.
|
Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz jakaisi yhteisvaluutta euron eri maiden tai maaryhmien ”omaksi euroksi”. Jokaisella alueellisella eurolla olisi hänen visiossaan oma, tietyn valuuttaputken sisällä kelluva valuuttakurssi.
 
–Jos jokaisella maalla, tai ryhmällä maita olisi oma valuuttakurssi, se antaisi yhteisvaluutalle joustavat valuuttakurssit, jotka nyt puuttuvat. Näin valuutta-alue saattaisi pystyä saavuttamaan alkuperäiset tavoitteensa vaurauden, eurooppalaisen solidaarisuuden ja poliittisen integraation luomisesta. Lopulta valuuttaputken vaihteluväli kapenisi niin paljon, että käytössä olisi jälleen nykyisenlainen yhteisvaluutta, Stilgitz kirjoittaa Vanity fair -lehdessä.
 
Stiglitz uskoo, että erityisesti eteläisen Euroopan maat hyötyisivät hänen ideastaan.
 
–Heikommalla valuuttakurssilla maat kuten esimerkiksi Kreikka tai Italia voisivat viedä enemmän ja tuoda vähemmän. Kysyntä kasvaisi ja sen myötä tulot ja työllisyys kasvaisivat. 
 
Hän toteaa kirjoituksessaan, ettei aio ottaa kantaa siihen, miten idea voitaisiin teknisesti toteuttaa käytännössä.
 
Samalla Stiglitz moittii euromaita, erityisesti Saksaa siitä, ettei yhteisvaluutan rakenteita ole edes yritetty muuttaa ongelmien ratkaisemiseksi.
 
–Euroeluaan rakenteeseen, ei yksittäisten maiden sisälle,  tarvittaisiin muutoksia pikaisesti. Joitakin askeleita tähän suuntaan on otettu, mutta ne ovat olleet vähäisiä ja liian hitaita. Saksa ja muutamat muut maat ovat keskittyneet syyttämään yhteisvaluutan uhreja, hän kommentoi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Stiglitz on lähtenyt kehittämään ajatustaan rajoittuneelta ajatusrakenteelta. Hänen jos kenen pitäisi tietää, että yhteisvaluutta toimii vallan mainiosti aidossa liittovaltiossa kuten USA. Ja sitten jos tarkastelette, halutessanne, dollarin sisäistä osavaltiokohtaista ostovoimaa niin kas, kas, sehän vaihtelee peräti 26% raamissa. Liitteenä dollarin ostovoima US valtioittain:
http://finance.yahoo.com/news/map-shows-100-actually-worth-184219078.html

Euroa siis voitaisiin toteuttaa erittäin hyvin jos EU olisi liittovaltio ja kaikki jäsenet liittyneet Euroon. Nyt tuota oikean liittovaltion sisäistä kilpailua ja arvoa ei voida yhtä hyvin toteuttaa vaan ilman aitoa liittovaltiota omat valuutat olisivat helpoin vaihtoehto maakohtaisille poliitikoille ja talouspoliitikoille hoitaa asioita joutumatta parantamaan fundamentteja joista heikkous johtuu. Meillä Kiky oli hyvin heikoksi jäänyt yritys fundamenttien parantamiseen kun oman valuutan devalvointimahdollisuutta ei ollut. Muita sisäisiä devalvaatiomalleja hallituksella ei ollut rohkeutta edes ottaa keskusteluun.

Stigltz ehdottaa eräänlaista omaa valuuttaa jonka nimi olisi Euro kaikilla. Tämän ajatuksen toimivuudesta ei ymmärtääkseni ole mistään konkreettista näyttöä vaikka kaikenlaisista valuuttamanipuloinneista on.

Parasta varmaankin olisi muodostaa Eurooppaan aito liittovaltio jonka valuutta olisi Euro. Samalla kuitenkin jouduttaisiin pyyhkimään pöytää valtaosalla nykyisistä EU direktiiveistä ja laeista ja aloittamaan kaikki puhtaalta pohjalta liikadirektiiveistä oppineena ja uuden liittovaltion osavaltioille annetaan vähintäin saman verran sisäisiä oikeuksia kuin US osavaltioille. Nythän monessa asiassa sisäinen liikkumavara on vähemmän ja se on monitasoinen ongelma valtioille.

Hans Kotkavuori

Euroopan Unionin kehittäminen liittovaltioksi ratkaisisi ajan myötä euro ongelmat. Vaan mistä löytyisivät ne kansalliset päättäjät, jotka enää nykyvaiheessa lähtisivät jäsenmaita osavaltioiksi muuttamaan? Ennen kurki kuolee kun suo sulaa.

Mielenkiintoiseksi Stiglizin kommentista tekee tuo viimeinen kappale. "Euroeluaan rakenteeseen, ei yksittäisten maiden sisälle, tarvittaisiin muutoksia pikaisesti. Joitakin askeleita tähän suuntaan on otettu, mutta ne ovat olleet vähäisiä ja liian hitaita. Saksa ja muutamat muut maat ovat keskittyneet syyttämään yhteisvaluutan uhreja." Me taidamme vielä kuulua siihen syyttäjien porukkaan? Tosin senkin aika hoitaa kun emme mitään tee.

Karri Majava

"Samalla Stiglitz moittii euromaita, erityisesti Saksaa siitä, ettei yhteisvaluutan rakenteita ole edes yritetty muuttaa ongelmien ratkaisemiseksi." Saksa on johtava maa eurossa, mutta se vaikuttaa olevan täysin kyvytön tekemään tarvittavia uudistuksia, jotta kriiseistä päästäisiin normaaliin tilanteeseen. EKP:n mättäessä satoja miljardeja sinne-tänne ja sen pitäessä korkoja jopa negatiivisina kertoo siitä, ettei euroa ole mahdollista saada toimimaan ilman merkittäviä uudistuksia.

Markku Savikivi

USAn lamassa olevat osavaltiot ovat haaveilleet omasta valuutasta, mutta ilmeisesti pelkäävät Washingtonin pommikoneita.

Ruotsin kaksoisvaluuttasysteemi näyttää onnistuneen. Tanskassa valuutan sitominen euroon koettiin vaihteluväleiltään liian ahtaaksi ainakin vuoden 2008 tienoilla.

Suomen kankeat työmarkkinat edellyttäisivät, että valuutta joustaisi.