Tiistai 18.6.2019

Ammattilaisen arvio miinuskoroista: ”Osassa pankeista mietitään jo keinoja”

Luotu: 
27.8.2016 16:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan keskuspankki EKP laski ohjauskorkonsa nollaan maaliskuussa. EKP:n talletuskorko on ollut negatiivinen jo kahden vuoden ajan.
|
Negatiiviset korot tuovat paineet tarkistaa talletustilien korkoja alaspäin myös Suomessa. Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna sanoo, että finanssitoimijat ja yritykset ovat jo kohdanneet tämän arjessaan.
 
–Nollakorkokin on jo kova juttu tänä päivänä. Arvelen, että osassa pankeista mietitään jo keinoja valuttaa negatiivinen korkoympäristö tavalla taikka toisella tavallisiin palkka- ja maksutileihin sekä säästötileihin. Tällä voi olla mielenkiintoisia vaikutuksia pankkien väliseen kilpailuun, Pauna kirjoittaa blogissaan
 
Tässä markkinatilanteessa Paunan mukaan paras tapa toimia on hajauttaa asiointiaan keskittämisen sijasta. 
 
–Palkkatili- ja laskunmaksu yhteen pankkiin. Lainat ja säästäminen toiseen pankkiin. Arvopaperit ja sijoittaminen kolmanteen pankkiin. Vakuutukset kokonaan muualta. Ihan hyvä vaihtoehtoinen resepti finanssiasioinnin järjestämiseksi. Vertailu eri vaihtoehtojen todellisen edullisuuden esiin saamiseksi vaatii vain sen, että kannattaa purkaa pankkien keskittämistarjoukset  ”osiin” ja tehdä niiden talletuskorkotarjouksista aidosti vertailukelpoisia muistaen, että bonukset ovat yleensä leikkirahaa, jonka keskittäjä kustantaa omasta kukkarostaan ihan oikealla riihikuivalla rahalla tavalla taikka toisella. Bonusten avulla pankki voittaa aina – tavalla taikka toisella, hän neuvoo.
 
Euroopan keskuspankki EKP laski ohjauskorkonsa nollaan maaliskuussa. EKP:n talletuskorko on ollut negatiivinen jo kahden vuoden ajan. Miinukselle vat painuneet myös markkinakorot, kuten euriborit. Suomalaisten asuntolainojen yleisen viitekorko 12 kuukauden euribor noteerattiin perjantaina -0,05 prosentissa.
 
OP:n ekonomistit arvioivat tuoreessa suhdanne-ennusteessaan viikolla, ettei EKP enää laske ohjauskorkoaan. Lyhyet korot säilyvät ekonomistien arvion mukaan nykytasolla myös ensi vuonna.
 
–Markkinoilla odotetaan perustellusti euribor-korkojen pysyvän ensi vuonna nykytasollaan. Myös pitkät korot ovat painuneet yhä matalammalle. Pitkien korkojen osalta pohja alkaa tulla vastaan, mutta erityisempää nousua ei ole näköpiirissä ensi vuonnakaan, katsauksessa ennakoidaan.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: