Maanantai 10.12.2018

Meppi: Vainajan rahat voivat jäädä pankille – ”Suomen tapauksessa ikuisiksi ajoiksi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.8.2016 13:15
 • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
  Kuva
  Pirkko Ruohonen-Lerner.
|

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kertoo blogissaan niin sanotuista nukkuvista pankkitileistä, joita ei ole käytetty vuosikymmeniin. Tällaiset tilit voivat olla esimerkiksi vainajien tai lopetettujen yritysten pankkitilejä.

–  Unohdettujen tilien varat vain sattuvat jäämään pankeille ja Suomen tapauksessa ne jäävät sinne ikuisiksi ajoiksi, Ruohonen-Lerner kirjoittaa.

– Toisin kuin yleisesti luullaan, Suomessa ei ole säännöksiä siitä, että pankkien tulisi oma-aloitteisesti ilmoittaa vainajan pankkitileistä kuolinpesälle tai sen osakkaille. Ei tarvitse, vaikka pankit saavat automaattisesti tiedon asiakkaansa kuolemasta, jotta osaavat sitten periä asunto- ja autolainat takaisin kuolinpesältä, Ruohonen-Lerner kertoo.

– Perunkirjoituksissa on usein huolena, onko vainajan koko omaisuus tiedossa. Pahimmillaan tieto tileistä, joista osa voi sijaita myös eri puolilla Eurooppaa ja kauempanakin, ei saavuta omaisia koskaan, sillä pankit makuuttavat kuolinpesien rahoja holveissaan mieluummin kuin toimittavat ne niiden oikeille omistajille, hän jatkaa.

Ruohonen-Lernerin mielestä pankkien pitäisi ottaa vastuu vainajien tiliasioiden loppuun hoitamisesta. Hän ehdottaa Suomeen brittikäytäntöä, jossa tällaisten tilien varat voidaan ottaa yhteiskunnan käyttöön ja ohjata hyväntekeväisyyteen.

Ruohonen-Lernerin mukaan nukkuvien pankkitilien ongelma on nyt Finanssivalvonnan, Finanssialan keskusliiton ja valtiovarainministeriön käsittelyssä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Pirkko Ruohonen-Lerner
Pirkko Ruohonen-Lerner
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Josa Jäntti

Tietääkö Ruohonen - Lerner, että kuolleen eläkeläisen maksamat työeläkemaksut omaa eläkettään varten jäävät työeläkeyhtiöille. Niitä ei anneta kuolinpesälle ! Samoin konkurssiin menneiden yritysten eivät mene konkurssipesälle .