Perjantai 22.2.2019

33-vuotias yrittäjä selvitti eläkkeensä ja järkyttyi: ”Maksan nyt 440 €/kk – saan 69-vuotiaana 1269 €/kk”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.9.2016 17:36
Päivitetty: 
6.9.2016 13:08
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Tänään vietetään yrittäjäpäivää. 33-vuotias yrittäjä Harri Vuorenpää (ps.) on päättänyt tuoda merkkipäivänä esiin yrittäjyyden epäkohtia.

Vuorenpää haluaa nyt nostaa esiin yrittäjän maksaman eläkkeen eli YEL:n.

– Yrittäjä siis maksaa yrittäjäeläkettä vakuutusyhtiölle ilmoittamansa työtulon perusteella. Työtulon saa aloittava yrittäjä määritellä itse tietyn minimin yläpuolelle. Mitä vähemmän maksat, sitä vähemmän eläkettä kertyy ja päivärahoja muodostuu. Tämä kuulostaa vielä ihan sopuisalta, mutta asia hieman muuttuu siinä kohtaa, kun tajuaa paljonko sitä eläkettä kertyy, Vuorenpää kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Yrittäjän uran surkein sijoitus: yrittäjäeläke

Hän ottaa esimerkiksi itsensä ja kertoo oman eläketilanteensa.

– Eläkeyhtiölle määrittelemäni vuositulo on 22 333.85 euroa. Tästä maksan eläkeyhtiölle vakuutusmaksua 5271 euroa vuodessa eli n. 440 euroa joka kuukausi, hän kirjoittaa.

– Kun maksan kiltisti eläkeyhtiölle tuon 440 euroa joka ikinen kuukausi siihen saakka kunnes pääsen tavoite-eläkeikääni (69,6 vuotta), saan eläkettä 1269 € kuukaudessa. Olen nyt 33-vuotias, eli toisin sanoen maksuvuosia on edessä vielä n. 36 vuotta eli maksettavaa tulee yhteensä n. 190 000 euroa, Vuorenpää jatkaa.

Hän ihmettelee tilannetta.

– Jos heittäisin tikalla lehdestä sijoituskohteen, johon laittaisin tuon vastaavan summan joka kuukausi, olisi se varmasti tuottavampi kohde kuin YEL.

Vuorenpään mielestä YEL-järjestelmää pitäisi uudistaa.

– Voisiko mahdollistaa yrittäjille, ja miksei tietysti palkansaajillekin, jotain muuta ratkaisua oman eläkepäivien turvaamiseen, kuin tämän nykyisen? Miksei voi yksilölle antaa enemmän vastuuta ja sitä myöden vapautta siitä, että rahat eläkepäiviin tulee turvatuksi? hän kysyy.

Lue eläkeyhtiö Ilmarisen vastaus: 33-vuotiaan järkytys 1269 €:n eläkkeestä – ”Yli puolella yrittäjistä liian matala työtulo”

Lue myös: Täyslaidallinen valittajille: Sunnuntaipalkka 175% – Eikö kiinnosta?

 

Lue lisää yrittäjyydestä:

Yrittäjäksi ryhtynyt: ”Herrat narisevat telkkarissa yrittämisen vaikeudesta – mitä hölynpölyä!”

Havainto yrittämisestä Suomessa: ”Onnistuminen Virossa on paljon houkuttelevampaa”

Pienyrittäjä avautuu: ”Työstä kieltäydytään, koska edut menetetään”

Yrittäjän kova avautuminen ay-liikkeelle: ”Sanon nyt ääneen sen, mitä moni ei uskalla”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Mutta heillä on kuitenkin tässä asiassa yksi merkittävä ero palkansaajiin nähden. He voivat itse päättää, paljonko maksavat eläkerahasatoon - toisin kuin palkansaaja, jolta viedään joka kuukausi tietty summa (ja lisäksi työnantajalta), ja palkansaaja ei voi vaikuttaa tähän summaan. Palkansaaja voi ainoastaan kerätä omaisuutta vanhuuden varalle - ja saman voi tehdä myös yrittäjä sen lisäksi että voi päättää, paljonko hän säästää YELin kautta.

Sami Panula

Tämä on tavallaan totta, mutta ei ihan. Jos yrittäjä maksaa itselleen kovin pientä eläkettä, niin se sama vuosiansio on laskennan pohjana esim vakavan sairauden tai onnettomuuden aiheuttaman työkyvyttömyyden osuessa kohdalle.

Pauli Vuorio

Vaikutat hieman katkeralta. Eikö eduskunta voisi tehdä edes yhden hyvän työn ja ottaa
haltuunsa nämä vakuutusyhtiöiden ja ammattiliittojen miljardien verottomat hallinto-
himmelit. Samalla poistuisi näiden johtoportaiden mielettömät palkkiot ja eläkkeet.
Nämä viheltäjät siivestävät kansalaisten rahoilla, eivätkä ole itse niitä ansainneet.

Simo Tamminen

Yrittäjä maksaa itse kaikki. Palkansaaja maksaa palkastaan reilut 6% ja työnantaja siitä työntekijän bruttopalkasta n. 18%. Vertaamalla työntekijää yrittäjään voinee sanoa että työntekijän todellinen bruttopalkka on tuon n. 18% suurempi kuin onkaan. Kun yrittäjä voi harkintansa mukaan päättää oletetun vuositulonsa ja maksaa siitä Yel maksunsa niin. Voisi ajatella, että työntekijäkin päättäisi itse Tyel maksunsa suuruuden jos saisi sen 18% palkassaan. Se vaan ei nykylain puitteissa ole mahdollista.

Mikko Pälli

Mutta eläkevakuutusyhtiöthän on onnistujia jotka kasvattavat bkt:tä joka lopulta on ihmisen tarkoitus, kasvattaa bkt:tä. Enemmistö on oikeassa ja isot eläkejoukot saa täten alistaa pienemmän ikäluokan hurraa demokratian irvikuva! (huomaa sarkasmi)

Timo Sorsa

Takkuueläke on huomattavasti suurempi, kuin pienimmät yrittäjäeläkkeet. Toisaalta, et saa mitään sairauspäivärahoja ym. , jos et maksa tiettyä minimiä. Itse sain isyysrahaa parilta viikolta tonnin. Tuntui hurjalta saada luukkurahaa tekemättä mitään. Tietysti kotona piti hoidella vauvaa ym.

Tomi Ojala

Mitäs kun tämä kyseinen yrittäjä elää 100-vuotiaaksi? Hän ehtii nauttia eläkettä noin 460 000€. Ei kuulostakaan enää yhtään niin huonolta. No, mitäs jos tämä yrittäjä sairastuukin vakavasti 35-vuotiaana ja ehtii maksaa YELiä kaksi vuotta ja n. 10 000€? Sen jälkeen hän voi "nauttia" sairaseläkettä koko loppuelämänsä, joka ei toki valtava ole tuolla työtulolla, mutta aika monikymmenkertaisesti hän saa takaisin maksamansa rahat. Entäpä kun yrittäjä sairastuu väliaikaisesti, mikä tuppaa aika lailla kaikille tapahtumaan jossain kohtaa elämänsä aikana. No, silloin hän saa työansioon perustuvaa sairauspäivärahaa. Näissä jutuissa pitäisi aina kertoa kaikki faktat, eikä vain valikoiden.

Mikko Linnalampi

Meinaaatko, että eläkeyhtiö jemmaa rahat patjan alle? Todellisuudessa korko ja koronkorko tuottaa tuottaa jo eläkeikään mennessä sellaisen summan, että pelkästään siitä eteenpäin tulevat korkotulot riittävät eläkkeenmaksuun maailman tappiin asti ilman, että pääomaan kosketaan lainkaan.

Reijo Helli

YEL.... ihan sama mistä vakuutuksesta puhumme ! Kaikki vakuutukset ovat "PETOSTA" siis harvoin noista vakuutusyhtiöistä pääsee millään tavalla hyötymään... poikkeuksia tietysti on, mutta minä en ole maksanut vuoden 2001 (pettymysteen) jälkeen mitään muuta kuin ihan pakolliset vakuutukset..lähinnä liikennevakuutus, ei mitään muuta enkä maksa milloinkaan !!! Olen pienellä eläkkeellä kitkutteleva EX yrittäjä ! (Olen siis ollut 15v. "Vakuutus säästäjä) säästänyt kaikki koti yms vakuutusmaksut ilman mitään mainittavampaa vahinkoa !

Sami Högström

Tuolla tavalla asiaa on turha ajatella. Normi työntekijä tienaa paljon enemmän eläkettä noin 4x pienemmällä kuukausimaksulla kuin yrittäjä. Jos tuota kuvaamaasi ajattelutapaa käyttää, niin miksi yhtähyvin jokainen säästäisi itselleen eläkkeensä ihan vain korkeakorkoiselle säästötilille. Jäisipähän kuoleman jälkeen perillisille perintöäkin.

Markku Helin

33v yrittäjä puhuu asiaa, mutta mittasuhteet ovat hukassa.
Tietenkin jos yrittäjätuloksi ilmoitetaan YEL yhtiölle vaivaiset 23 000€:a ja siitä maksetaan reilu 5000€:a/ vuosi eläkemaksua ( ei kuitenkaan veroja), miten siitä voisikaan kertyä esimerkinmukaista eläketuloa suurempaa, ei mitenkään. Yrittäjä voisi ilmoittaa ( sitä ei tarvitse todistaa) yrittäjätulokseen esim. 70 000€:a ja maksaa siitä eläkemaksua n. 16.900€/vuosi (ei kuitenkaan veroja tuosta summasta). Eläketulo olisikin 69 vuotiaana n. 3300€:a/kk. Mikäli yrittäjä on liittynyt myös yrittäjien työttömyyskassaan ja joutuisi lopettamaan yrityksensä, hänelle ansisidonnainen päiväraha olisi myös samaa eläketasoa, samoin sairausajanpäivärahat. Mutta kysymys on aina siitä "sitä saat mitä tilaat" myös yrittäjäjille, eläketurva, työttömyysturva, sairauspäivärahat on itse rahoitettava, eikä ole haettavissa jonkun muun pussista.

Jukka Aho

Huonomminkin voisi olla. Itse aloittelin yritystoimintaa vuosituhannen alussa. Starttirahan saamisen edellytys oli YEL-vakuutus. Tuosta ajasta minulla muistona lukee työeläkeotteessa seuraavasti: "Eläkettä ei kartu, koska ikävaatimus ei täyty". Kyllä lämmittää nuoren yrittäjän mieltä. Kun rahat menee mutta mitään ei saa, eikö sitä kutsuta nykyään nigerialaishuijaukseksi?

Teemu Terava

Palkansaajille ei voida antaa vapautta eläkkeensä järjestämiseen, koska heiltä pitää periä rahat nykyisten eläkeläisten eläkkeiden maksuun.
Nykymenolla nykyisten palkansaajien eläkeikä saattaa hyvinkin nousta 70 vuoteen, joten he kerkiävät käydä useasti toimeentuloluukulla jo ennen eläkeikäänsä.
Jos työllisten määrä supistuu tätä menoa ja hyvinvointiyhteiskunnan kustannukset kasvavat samaa tahtia ei näille tuleville eläkeläisille ole enää eläkkeen maksajia eikä rahaa riitä eläkkeen maksuun.
Nykyisten palkansaajien eläkemaksut on käytetty moneen kertaan ennen kuin he voivat toivoa pääsevänsä eläkkeelle.

Sari Hannukainen

Yrittäjällä on mahdollisuus määrittää oma tuleva eläketasonsa lakisääteisen minimitason yläpuolelta mihin hyvänsä. En ymmärrä mikä siinä on ongelma muuten kuin että joinain aikona se minimimaksukin voi olla liian suuri. Pidän sitä jopa erittäin hyvänä kun voi päättää kuinka eläkepäiviinsä voi varautua maksamalla lakisääteistä yrityseläkettä joko riittävän suurena tai liian pienenä ja korvata liian pienenä maksamaansa lakisääteistä eläkettä sijoittamalla vaikka johonkin rahastoon tai omaan osakesalkkuun, metsään tai sijoituskiinteistöihin. Yrityksen omistamaan tuotanto- ja toimitilakiinteistöönkin sijoittaminen on yrittäjän varallisuutta ja eläkepäivien tuloa kasvattavaa samoin oman yrityksen kehittämiseen käytetyt/jätetyt varat. Joskus voi olla fiksua ottaa riskiä ja maksaa pientä yel:iä ja vaurastuttaa ja kehittää silläkin pienellä lisällä yritystään, onnistuessaan tuo isomman tuoton ja aiemmin kuin kuuliaisesti maksettu iso yel-maksu. Tuo pieni yel + sijoitussalkkuyhdistelmä yrittäjälle jopa erittäin hyvä kun sijoitustuottoa saattaa tarvita tuloja lisäämään jo paljon ennen eläkepäiviä sillä yrityshän ei tuota tasaisesti eikä välttämättä mitään silloin kun yrittäjä eniten paiskii työtä. Jos on toinenkin tulolähde niin ei tarvitse heikomman tuloksen ja yrityksen kehittämisen aikoina laittaa pillejä pussiin ja lähteä toiselle töihin. Sitä paitsi lakisääteisen eläkkeen menettää eikä siitä välttämättä hyödy edes lähipiiri jos kuolee ennen aikojaan, sijoitetut pääomat jäävät kuitenkin perinnöksi ja jatkettavaksi. Sen lisäksi että yrittäjän pitäisi jossain määrin kyetä toimimaan myös yrityksensä rahoittajana, ulkopuolisen rahoituksen saaminen voi olla vaikeaa jos omistajat eivät kykene rahoittamaan edes toiminnan omarahoitusosuutta.

Aino Jääskeläinen

Kannattaa muistaa myös, että se yrittäjän maksama YEL ei jää makaamaan minnekään tilille vaan eläkevakuutusyhtiöt sijoittavat sen rahan rahastoihin, joissa on tietty odotustuotto. T.s jos yrittäjä (tai kuka tahansa) voisi sijoittaa tuon summan osakemarkkinoille tms. voi oletusarvoisesti tuotto olla aika paljon suurempi kuin mitä varsinaisen eläkkeen maksuun tarvitaan.....

Markus Tahvanainen

Ja antamalla vastuuta yksilö valitsee aina sen hetken edullisimman eli halvimman.
Ja lopputulos on tämä.

Monikaan ei näe tulevaisuuteen.

Uusia tapoja ja vaihtoehtoja tarvitaan. Jopa niinkin että olisivat kumulatiivisesti vaikuttavia. Ei mustavalkoisia.

Ja moni on sekä yrittäjä että palkansaaja yhtaikaa töissä muilla tai itsellään.

Kai Lähteenmäki

Tasan ei käy onnen lahjat.
Mielestäni pitää puuttua varsinkin julkishallinnon ihmisten palkkoihin ja eläkkeisiin.
Tuttuja on pudonnut vientifirmoista 50v iässä, sen jälkeen monet saa pari v ansiosidonnaista, kunnes putoaa peruspv-rahalle 500€kuussa. Sillä ei eläke juuri kerry. Monet elääkin elämänsä viime 40 v köyhyydessä...
Samaan aikaan tuttuja kuntien ja valtion ihmiset saa palkankorotuksia n 30%/10v aikana. Työttömyys ei uhkaa, eikä monilla edes työstressi.
Ja miä parasta heidän - onnekkaiden Hannuhanhien - kannalta, eläkettä kertyy kivasti 65-68v asti.
Ja sitten nuo HannuHanhet voivatkin virkeinä ja terveinä jäädä hyvälle eläkkeelle. Heille ovat päättäjämme päättäneet turvata vauraan eläkeiän...

Tosin julkisella puolella on myös noita koulutettuja, apurahatutkijoita, yms pätkätyöläisiä- monet ei ole koskaan päässeet lähellekään mediaanipalkkaa eikä siis myöskään -eläkettä?

Tasan ei käy onnen lahjat.
Missä on se tasa-arvo?

Samy Arling

Sehän on selvä ettei kannata maksaa kun minimi ja säästää loput osakkeisiin jonka osingot sinne kasvamaan korkoa korolle.Useampi yrittäjäystävä on sairastunut ja silloinhan vasta alkaa taistelu eläkkeestä joka pitäisi siinävaiheessa olla itsestäänselvyys, silloin on parempi että rahaa tulee pörssiosakkeitten osakkeista taistelematta omista rahoistaan.Siinä on jotakin epäselvyyttä ja suoranaista häikkää kun ei yrittäjäälä ole aina nostettavaa palkkaa, niin silloinkin pitää maksaa eläkemaksua ! Osaako joku kertoa miten tämä asia oikeasti menee?

Janne Kaasalainen

Itsekkinolen yrittäjä ja samanikäinenkin. Ihmettelenpä paljonko sitä eläkettä tuolla maksulla pitäisi hänen mielestä saada. Kun olet eläkeikäinen 69v ja maksanut tuon 190 000€ niin saat sen takaisin eläkkeenä elämällä n.12v eli 81-vuotiaaksi. Jos kupsahdat aiemmin niin eläkeyhtiö voittaa, jos elät pidempään saat enemmän rahaa kuin olet maksanut/säästänyt eläkettä eli eläkeyhtiö häviää...

Matti Räty

Hei, tuo otsikkomaksu oli täysin oikein. EI OLE SIPILÄN vika. Perustuu vaan pieneen maksuun. Vinkki. Ei nuoren yrittäjän tartte maksaa alussa mitään, koksa loppuvuodet viim. 20v määrää pääosin eläkkeen. Pääasia, että yritys toimii, siirrä sieltä rahaa mm. mökkiin, sukkaan, kultaan, harrikkaan, maatilaan tms. siinä sulle eläkeraha. Terv. Räty Espoosta

Ossi Pihlman

Eihän tässä ole muuta ongelmaa, kuin se, että paljonko on halukas maksamaan omasta eläkkeestään työskennellessään! Jos haluat hyvän eläkkeen , niin maksa jopa 500.000 tulojen mukaan ja ota vaikkapa lainaa pankista maksaaksesi eläkemaksusi. Jos olet normaali hyväkuntoinen , suomalainen juntti, niin kyllä saat oivan eläkkeen ja maksat pankkilainan pois ihan sopivasti!! Ei vaan sovi nuorisolle!!

Eero Saastamoinen

Yrittäjällä on mahdollisuuksia - jopa paljon enemmän kuin työntekijällä.
Hän voi maksaa vain noin pienen pakollisen eläkemaksun ja sitten hän voi ottaa toisista kumppanuusyrityksistään myös työntekijän eläkeoikeuden,
koska se on myös mahdollista.
Sitten hänellä on mahdollisuus kokonaan sijoitustoimillaan rakentaa oman sijoitusomaisuuden,
jonka tuotoilla myös lisää eläkeaikansa tuloja!
On siis liian paljon tekemistä,
miksi siis jäädä makaamaan ja itkemään tyhjän yrittäjä eläkkeen mitättömyyttä.
Vai onko Suomesta nuorilta yrittäjiltä loppunut usko omaan tekemiseensä,
kun lisäksi valitetaan kaiken puuttuvan muka myös yrittäjäkansalta!
Se tekee, ken tahtoo ja pärjää ei valittamalla,
vaan tekemällä myös omaa elämää eteenpäin!

Kari Luonteri

Lasketaan vaikkapa konservatiivisella kuuden prosentin vuotuisella tuotolla paljonko yrittäjällä olisi kasassa 69-vuotiaana jos hän maksaa tuon 440 EUR/kk.

Summa olisi n. 630 000 EUR. Jos

Nyt jos hän sitten eläisi 12 vuotta, eli hiukan kauemmin kuin elinajanodote antaisi ymmärtää, niin hän voisi maksaa itselleen bruttona reilun kolmen tonnin eläkettä ILMAN, että pääoma vielä supistuu.

Mutta koska tämä suomalainen eläkejärjestelmä on mikä on niin hän ei maksakaan tuolla 440EUR/kk omaa eläkettään vaan siitä vain murto-osa rahastoidaan hänen eläkkeeseen ja hän maksaa nyt eläkkeellä olevien eläkettä.

Aika kannustavaa eikös totta.

Kati Markus

YEL jos mikä on riski sijoittamista. minullakin tuleva ennuste on että jään vasta 67 vuotiaana eläkkeelle. siihen mennessä olen maksanut näitä maksuja yli 200k. mitä jos kuolla kupsahan vaikka vuoden kuluttua tuosta. lapset eivät saa penniäkään kyseisestä summasta. mutta jos hyvä tuuri käy ja elänkin 100 vuotiaaksi (mitä epäilen) saan rahani takaisin muutaman tonnin voitolla. Kyllä se näin on että eläke yhtiöt käärii rahat näistä. eipä kannusta paljon yrittäjyyteen nämä isot kulut pien yrittäjällä.

Lapin Laatutekniikka

Näillä kirjoittelijoilla ei ole pienintäkään kokemysta mikroyrittäjyydestä, joita meistä yrittäjistä suurin osa on.

On helppo huudella että sen kun maksaa enemmän, kun ei tiedä yrityksen talouden pyörittämisestä mitään ja mistäpä tavallinen työläinen sen voisikaan tietää, on vain mielikuva että yrittäjät tienaavat miljoonia (joutaisivat siis maksaakkin enemmän) ja sen lisäksi voivat päättää työaikansa (vapaata on paljon). Totuus vain on että yrittäjät tekee tuplamäärän työtä kun vertaa normaaliin työntekijään ja se palkka on sitten se mikä jää käteen kun kaikki muu on maksettu, siitä sitten menee vero -jätti osakeyhtiöillä on tilanne aivan eri ja kun heitä kadehtitaan niin myös pienyrittäjät vedetään samaan kastiin ja ollaan kateellisia.

Jokaiselle kateelliselle ja tietämättömälle kommentoijalle suosittelen kokeilemaan yrittäjyyttä, sitten totuus valkenee ja silmät avautuvat -maksuja on yllättävän paljon, pakollisia maksuja joista liikenevän rahan yrittäjä kyllä mielellään sijoittaisi omien eläkepäivin turvaksi jos vain kykenisi ja voisi!