Tiistai 25.6.2019

Laskelma: 6 €/h päihittää toimeentulotuella elämisen

Luotu: 
9.9.2016 17:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta laskee, että kuuden euron tuntipalkalla jää enemmän rahaa käteen kuin pelkästään tuilla eläen, kertoo Kauppalehti.

Rakennusliitto on sopinut, että ensimmäistä kertaa alalle tulevat pääsevät töihin vähintään kuuden euron tuntipalkalla. Työkokeilulla on tarkoitus auttaa ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevia, lähtökohtaisesti nuoria ihmisiä pääsemään työelämään.

Kaukorannan tekemän laskelman esimerkki on Helsingissä yksin asuva henkilö, joka maksaa vuokraa 700 euroa kuussa. Hän tekee puolen vuoden kokeilun aikana kahdeksan tunnin työpäivää.

Vuosilomakorvauksen jälkeen työntekijän bruttopalkka on 1 302 euroa kuussa. Veron sekä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksun jälkeen käteen jää 1 158 euroa. Helsingissä hän saa asumistukea 306 euroa, joka kasvattaa käteen jäävän ansion 1 463 euroon.

– 700 euron vuokran jälkeen hänelle jää muuhun elämiseen 763 euroa. Kuukaudessa palkkaa kertyy 300 euroa enemmän kuin pelkän toimeentulotuen varassa elävälle. Kannustimet ovat kyllä kohdallaan, ja kokeilussa mukana oleva pääsee uralle ja myöhemmin paremmille palkoille, Kaukoranta arvioi.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kiitteli kokeilua tänään Uuden Suomen haastattelussa.

– Tätä en tulkitse ihan vaan työksi, vaan opiskeluksi., Fjäder kuitenkin sanoi.

Lue lisää: 6 €/h -palkasta raivoaminen ihmetyttää – ”Minusta tämä ei ole työtä”

Lähde: Kauppalehti, Pirkko Tammilehto

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Tämän laskelman mukaan asunto on ilmeisesti järjestetty työmaan yhteydessä parakissa, ja työn suorittamiseen kuluva energia korvataan ilmaisella työmaaruokailulla, kuten 1970-luvun alussa. Muutoin tuo laskelma kyllä kusee, ja pahasti!

Maarit Suokas

Mitähän laskuoppia tuossa on käytetty ku ite saan yli 10€ tunnilta niin käteen jää kuukaudessa korkeintaan se 1300€ ja silloinkin on jo pikkasen ylitöitä tehtynä. ja sitten tuonvuokran päälle pitää laskea kuluiks työmatkat, sähkö, vesimaksut ja kaikki puhelinlaskut niin js netti, koska ilman sitä ei nyky yhteiskunnassa enään pärjää. Ruokaan jää 6€ tuntipalkasta korkeintaan 200€ kuussa Ja kyllä jos toi hyväksytään niinne normipalkkalaiset tulee lentämään pihalle ja sinne otetaan just van näitä joille maksetaan tää minimi mutta ne joutuu tekeen ihan saman työnkin kuin jos ois normipalkalla.. Eikö nää herrat jo tajuu et EK vie niitä kuin pässiä narussa

Jari Mäenpää

On tässä yhtälössä järkeä. Kundi joka on täysin vailla ammattikoulutusta. Häntä ei normipalkalla kukaan ota duuniin. Tuossa puolen vuoden kokeilussa saa jalan oven rakoon, oppii kuviot, saa valtti kortin, työturvallisuuskortin ja suhteet alan kundeihin. Jos pokka ja asenne on kohdillaan alkaa työputki. Raksapuolella yhä nykyäänkin tekevä ja osaava saa tiliä josta monikin on kade. Pitää vain päästä uskottavasti tekijäksi. Nyt on liitto tehnyt aidon ja oikean päänavauksen.

Mikael Bäck

Itsellä työkokeilun (9e/pv + Kelan tuet) aikana rampautu työmotivaatio täysin, koska korvaus tehdystä työstä oli aivan mitätön. Samalla mielenterveys kärsi, jouduin ottamaan sairaslomaa ja tämän jälkeen jätin työn kokonaan, koska en uskonut jaksavani sitä.

Turha yleistää näissä asioissa, että kenelle tälläinen järjestely sopii. Ihmiset ovat yksilöllisiä ja kaikki ympärillä tapahtuva vaikuttaa ihmiseen eri tavalla.