Maanantai 20.11.2017

Kansanedustajan lakialoite: Pullonpalautusrahat verovapaiksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.9.2016 18:28
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Tuloverolain mukaan on juomapakkausten keräämisestä ja palautusjärjestelmälle luovuttamisesta saatava tulo veronalaista. Lakia ei tältä osin voi pitää tarkoituksenmukaisena, kansanedustaja Tytti Tuppurainen katsoo.
|

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen on jättänyt eduskuntaan lakialoitteen, jossa hän ehdottaa verovapautta pullon- ja tölkinpalautusrahoille.

Tuppurainen toteaa lähtökohtana olevan, että veroja kerätään laillisesti hankituista tuloista siitä riippumatta, millaisesta tulonlähteestä on kysymys. Tästä on kuitenkin olemassa poikkeuksia: esimerkiksi marjojen poimimisesta tai äidinmaidon luovuttamisesta saadut tulot eivät ole veronalaisia.  

Tuppuraisen mielestä pullojen ja tölkkien palauttamisesta saadut rahat ovat vastaavalla tavalla yleisesti hyödyllistä ansaintatoimintaa.

– Tuloverolain mukaan on juomapakkausten (pullojen ja tölkkien) keräämisestä ja palautusjärjestelmälle luovuttamisesta saatava tulo veronalaista. Lakia ei tältä osin voi pitää tarkoituksenmukaisena, sillä kysymyksessä ovat pääsääntöisesti hyvin vähäiset tulot. Lisäksi palautusjärjestelmästä saatavat tulot (panttimaksut) jäävät säännönmukaisesti verottajalle ilmoittamatta. Lakia tulisi muuttaa siten, että veronalaisuudesta vapautetaan myös pullojen ja tölkkien keräämisestä saadut tulot. Lain muutos viestisi yhteiskunnan tukea kierrätykselle ja asuin- ja luonnonympäristöä siistinä pitävälle juomapakkausten keräämiselle, Tuppuraisen lakialoitteessa esitetään.

Lue myös: 

Suomen pullonpalautus ihmetyttää ympäri maailmaa – ”Suomalaiset ovat maailman parhaita”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

näin oululaisena tulee kyllä mieleen, että eikö sillä meidän kansanedustajalla ole siellä pääkallo paikalla mitään muuta tehtävää, kuin tällaisia pähkäillä?. luojan kiitos, en ole koskaan sossuja äänestänyt, enkä äänestä. saati tyttiä. ei me kaikki olla täällä ihan typeriä sentään.

Jaakko Aalto

Näpertelyä mikä näpertelyä. Haluaa siis lainsäädäntökoneiston jauhamaan hyttysen kokoista asiaa, kasvattamaan säännösviidakkoa ja lisäämään virastokankeutta. Toimii siis täsmälleen Parkinssonin kolmennen lain mukaisesti. Sehän sanoo, että mitä pienempi asia, se suuremman huomion se saa ja sitä perusteellisemmin sitä käsitellään.

Henrik Heino

Juuri näin. Varsinkin kun verottaja vielä alusta asti täsmensi, ettei heitä edes kiinnosta pullojen keräys, koska sen verottamisessa jäisi vain miinukselle.

Mutta niin onnistui silti iltaripuli tekemään asiasta kohun, joka upposi 90 % kansasta. Nyt sitten kauhistellaan miten verottaja vaanii pullojen keräilijöitä.

Juhani Lempiäinen

Olen joka vuosi ilmoittanut löydetyn kaljapurkin palautuksen tulot 0,15 eur verottajalle mutta ei siitä lisäveroa ole minulle maksuun pantu, kun viime vuonna löysin virolaisen pantillisen kaljapurkin ja yritin saada Tallinnan matkan tulonhankkimiskuluna vähennyksiin. Ollaan siis verottajan kanssa sujut, minä maksan itse Tallinnan matkani ja he eivät verota löytämiäni panttipurkkeja.

Jari-Jukka Annala

Jos pullojen ja tölkkien kerääminen tehtäisiin palkkatyönä, se olisi todella kallista. Jos joku jaksaa kiertää keräämässä pullot ja tölkit pois, annettakoon tämä tuotto hänelle verottomana. Se kun vain laillistaisi vallitsevan tilanteen.

Esko Kotilainen

Heti kannatan,jos vain hankintakulujen verotusarvo on vähennyskelpoinen lopullisessa verotuksessa.Itsellä menee noin 1000 purkkia kaljaa joka vuosi.Paljonko se nyt tekisi niiden vero näistä,mitä maksan.Tämähän on täysin rinnastettavissa esim.osakekauppaan jossa tappiollinen toiminta on vähennyskelpoista.Mikään laki ei kiellä tekemästä tappiollista liiketoimintaa.Osakeyhtiön toimintalaissa on kuitenkin pykälä ettei yhtiö voi toimia miinuksella kovin monta vuotta,vaan joutuu likviditeettiin.Aika on kuitenkin noin 3-4 vuotta,ja yhtiö Ab järjestyy helposti NUF yhtiönä Englannissa olevan emoyhtiön kautta.Eikä maksa kuin muutaman satasen.Tiedä sitten hyväksyykö veroviranomaiset vähennykset,tuskin,koska jo nyt hakkaavat pelkällä ehdotuksellaan päätään seinään.Tyhmyyksissään,kun muuta taitoa ei ole.Näyttää todellisuuden taju hävinneen Suomen "päättäjillä" huitsin nevadaan.Ei voi kuin nauraa.

Esko Kotilainen

PS.Eikö tästä voisi joku tehdä uutisen että,SDP haluaa saattaa romanialaiset kerjäläiset ,suomalaisen lainsäädännön piiriin,laittamalla tulohankinnat tyhjistä pulloista yhteiskuntakelposeksi työnteoksi,joka oikeuttaa myös tarvittassa sosiaaliapuun,sekä asuntoon.

Lauri Hirvonen

Minusta kysymys on "pullopantista". Kassakuitissakin on erikseen laskutettu pullon sisältö (juoma) ja sitten erikseen kirjataan pullopantti. Kun kuluttaja palauttaa kauppaan pullon, saa hän takaisin kauppiaan veloittaman pullopantin. Kysymys siis ei ole lisätulosta pullonpalauttajalle. Tavallaan kauppias lainaa pullon ostajalle. Jos hän ei palauta sitä, hän menettää maksamansa pantin, kun kauppias ei saanut pulloaan takaisin.

Aura Pirkko

Tàssà on nyt hieman sekoitettu hommia: ne nazit on ààrioikeistoa, ja ne jotka ovat myymàssà kansan omaisuutta...myòs! Se ettei poliisi millàànlailla puutu sen oikeiston heilumisiin lipputankojen kanssa torilla, (mutta vasemmistoa on saarrettu lipputikkujen ollessa vaarallisia) eikà lòytànyt vàkivaltaista nazia ennenkuin se itse kàveli ilmiantamaan itsensà, voisi jollekin tuoda mieleen kysymyksen siità, ettà olisivatko ne nazit oikei pyynnòstà ajoittaneet tàllaisen vàlikohtauksen sopivaan aikaan?