Sunnuntai 26.5.2019

Sukupolvien kiista käynnissä – Eläkeyhtiön johtaja: Nykyisille muhkeille eläkkeille on perusteita

Luotu: 
1.11.2016 14:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Jaakko Kiander.
|

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander nostaa Ilmarisen blogissa esiin sen, että nykyisten eläkeläisten suhteellisesti hyville eduille on perusteita.

– Erityisesti nykyisten eläkeläisten saamia suhteellisesti parempia eläke-etuja voidaan perustella monilla seikoilla: Nykyisillä eläkeläisillä oli aikanaan vähemmän mahdollisuuksia opiskeluun ja heidän elinajan odotteensa on lyhyempi kuin nuoremmilla, Kiander kirjoittaa.

– Lisäksi väestön edullisen ikärakenteen ansiosta suurten ikäluokkien työssä ollessa kartutettiin nykyiset mittavat eläkerahastot, jotka aikanaan hyödyttävät myös nuorempia ikäluokkia, hän myös huomauttaa.

Eläkkeistä ja sukupolvien välisistä eroista on keskusteltu vilkkaasti tänä vuonna. Alkuvuonna selvisi, että Y-sukupolvi kärsii tuloromahduksesta. SDP-poliitikko Kimmo Kiljusen kansalaisaloite eläkeindeksistä on puolestaan saanut aikaan vastalauseiden ryöpyn siitä, että se on nuorten etujen vastainen.

Lue lisää: 

Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

Y-sukupolven tuloromahdus totta myös Suomessa

1550 €/kk sijasta eläkettä 2170 €/kk? – Pelko heräsi opiskelijoiden keskuudessa

Lisäksi hiljattain julkaistiin Jari Hanskan ja Teemu Muhosen kirja, jonka mukaan eläkemenot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti nimenomaan suurten ikäluokkien muhkeiden eläkkeiden takia. Lue lisää: Uutuuskirja: ”Vaietun eläkepommin” pysäyttävät luvut – ”Syy leikkausten takana”

Kiander toteaa Hanskan ja Muhosen osoittavan, että nuoremmat sukupolvet saavat selvästi heikomman tuoton eläkemaksuilleen kuin vanhemmat sukupolvet.

– Tähän on ilmeisiä syitä. Nykyisten eläkeläisten ollessa työelämässä eläkemaksut olivat nykyistä pienemmät ja työeläkkeen karttumasäännöt nykyistä anteliaammat. Lisäksi nykyiset eläkeläiset ovat jääneet eläkkeelle paljon nuorempina kuin mitä nuoremmat ikäluokat voivat odottaa, Kiander kirjoittaa.

Lue lisää aiheesta:

Suora lupaus 85 000 nimen kansalaisaloitteesta – ”Vedän tukeni pois, jos se on nuorten etujen vastainen”

Kiljuselta vaaditaan johtopäätöksiä eläkekiistassa

Eläkkeelle jäävä johtaja: ”Uhkan muodostamme me eläkeläiset – Nuoriso, herätkää”

85 337 nimeä – Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Kaikennäköistä touhua voi perustella. Voidaan perustella ryöstökalastusta nälällä ja kalastajien työllä, voidaan perustella järven saastuttamista teollisuuden tuottamilla työpaikoilla, ilmailun hiilidioksidipäästöjä auringon tarpeella. Varmasti kovaa palkkaa nauttiva johtaja Kiander löytää perusteluja palkkaansa vasten.

Risto Sinkko

Suosittelen kaikille eläkekeskustelijoille tietopohjaksi lukemaan Hannikainen&Vauhkonen kirjan Ansioiden mukaan - yksityisalojen työeläkkeiden historia. Ei ole kuin vähän yli 500 sivua. Kirjasta löytyy tieto siitä, että eläkerahastot on tarkoitettukin purkaantumaan. Sivu 394: "Eläkelaitoksissa yksilötasolla rahastoidut varat purkautuvat eläkettä maksettaessa." Kianderin väite siitä, että suurten ikäluokkien työssä ollessa kerätyt rahastovarat olisivatkin käytettävissä nuorempien ikäluokkien eläkkeiden rahoitukseen on täysin väärä ja työeläkejärjestelmän perusajatuksen vastainen. Rahaliikenteen suunta on nuoremmilta ikäluokilta vanhemmille ja osittain rahastoivassa järjestelmässämme ennustettavuutta lisää työntekijän ja hänen työnantajansa maksujen osittainen rahastointi. Jokainen ikäluokka saakoon eläkkeensä ansioidensa mukaan, eikä ainakaan vanhempien ikäluokkien rahoista.

Jarmo Lius

Eläkerahastot totta tosiaan on tarkoitettu ratkaisemaan ikäpyramidin tuttama ongelma. Rahastot on syytä nyt purkaa ja pienentää nuorten ikäluokkien eläkemaksut alle 20 % palkoista. Se vähentää työttömyyttä ja lisää nuorten mahdollisuuksia rakentaa omaa elämää. Sen sijaan on röyhkeää ehdottaa ne purettavaksi suurten pullamössöikäluokkien hyväksi ja säilyttää nuorilla edelleen lähes 25 % maksuvelvollisuus.

Risto Sinkko

Jokainen ikäluokka ansaitkoon omat eläkkeensä. Jos ansiot ovat pienet, ovat eläkkeetkin pienet. Jokin eläkemaksukatto, esim. 20 % on ihan järkevä. Eläkkeet muodostuvat sitten käytettävissä olevien varojen mukaan. Jos nuorempien ikäluokkien tilanne on se, että niitä pitää avustaa, niin annettakoon siitä vastuu heidän omille vanhemmilleen. Avustavat jos haluavat, jo nyt tiedetään, että vanhemmat avustavat rahallisesti työssä käyviä lapsiaan. Rahat he saavat saada omista tienaamistaan eläkkeistä, tai keräävät perintöä lapsilleen. Viime kädessä turvana on aina kansaneläke ja takuueläke.

Tarja Laakso

En voi olla ihmettelemättä tuota Jarmo Liuksen pullamössönimittelyä suurten ikäluokille osoitettuna. Suuret ikäluokat, no ehkä Jarmo Lius itse on sen aikakauden paremmista piireistä lähtöisin, mutta itse en todellakaan pysty esimerkiksi omista vanhemmistani pysty millään saamaan pullamössökansaa. He ovat niitä jotka ovat luoneet nykyisen hyvinvointi-Suomen, ja ihan omilla rahoillaan. Ei heille ole maksettu opiskeluja, ei ole tullut asumislisiä tai työttömyyskorvauksia, vaan ihan itse on pitänyt elantonsa hankkia. Ja kouluttaa lapsensa - kuten esimerkiksi omat vanhempani ovat joutuneet meidän opiskelut maksamaan keskikoulun ja lukion osalta ja itse sitten on täytynyt maksaa ammatillinen koulutus (siis lukukausimaksut mukaanlukien).

Minulle pullamössöikäpolvi on se ikäpolvi, joka pitää itsestään selvyytenä, että kaikki aataminajoista asti ovat saaneet opiskelut valtion kustannuksella, ja vinkuvat kun joutuvat ihan opintolainaa opiskellakseen ja asumistuet ja työttömyyskorvaukset ovat itsestään selvyyksiä jos ei huvita tehdä töitä - jos siis ei ole tarjolla sitä oman mieltymyksen mukaista työtä. jne. Ja tuo porukka ei todellakaan ole lähelläkään eläkeikää vielä.

Jarmo Lius

Suuret ikäluokat on pullamössö eläkeläiset arvonimensä ansainneet. Toki joukossa on heitäkin joita voi arvostaa muulla nimellä. Annas kun perustelen vaikka se lienee hyödytöntä kun et vieläkään ole sisäistänyt tosiasiaa että eläkeläiset ottavat 4/5 eläkkeistään lapsiperheiden työpalkasta ja vain 1/5 on rahastoitu.

Suuret ikäluokat on ensimmäinen ikäluokka joka on käytännössä itse päättänyt omista eläkkeistään jo työeläkejärjestelmän alkuvuosista alkaen. Ei siis ole olemassa jotain "yhteisesti" päätettyä.

Kun itse itselle jakaa etuuksia, on syytä tarkastella millaisia päätöksiä joukko on tehnyt. Vertaamalla miten he huolehtivat omista vanhemmistaan, muistan yleislakolla uhkailun kun heidän vanhemmilleen yritettiin saada eläkettä edes sen verran, että saisivat lämpimän ruuan muutamana päivänä viikossa. Ei käynyt. Suuret ikäluokat uhkasivat yleislakolla kun heille ehdotettiin suurempaa eläkemaksua. Tuolloin eläkemaksu taisi olla kymmenen prosenttia palkasta ja sitä olisi nostettu 14 prosenttiin.

Nyt sen sijaan nämä kiljuvat pullamössöt etuilevat jonossa ja vaativat hulppeaa eläkettä "koska ovat maksaneet sen itse". Jokainen eläkejärjestelmän tunteva tietää, että se on valhe. Nämä ikäihmiset harhauttavat lapsenlapsiaan avaamaan lompakkonsa.

Entä miten suuret ikäluokat kantavat vastuuta lohkaistessaan valtaosan maan rahakertymästä omalle tililleen? Ovatko he solidaarisia? Ei. Sen sijaan että he surisivat lastenlasten ja lastenlasten lasten kovaa velkataakkaa, eläkemaksujen seurauksena ylimitoitettujen palkkamenojen heikentämää kilpailukykyä, nämä viettävät eläkepäiviään Välimeren lomakohteissa tuhoten kilpailukyvyn lisäksi kauppataseen ja kotimaisen palvelutyöpaikat.

Nyt tarvitaan vanhoja ihmisiä kohtaan solidaarisuutta. Vanhusten palveluun on satsattava perimällä nuorilta eläkeläisiltä solidaarisuusvero heti. Yli 1500 euroa ylittävä työeläke on verotettavat nykyisen veron lisäksi 20 % solidaarisuusverolla ja yli 2000 euroa ylittävä on verotettava 50 %. solidaarisuusverolla. Oletettavasti eivät halua maksaa, mutta kyllä tuossa vaiheessa on syytä oppia solidaarisuutta heikompia kohtaan.

Ja on ihan turha puhua siitä miten nämä suuret ikäluokat ovat rakentaneet maan. 1970-1980-lukujen talot alkavat olla purkukunnossa näiden pullamössöjen rakentamina. Aiempien ikäluokkien talot sen sijaan ovat arvossaan.

Sitä paitsi. Ylistät perusteetta näiden raatamista. Jos tunnet työhistoriaa, Suomi siirtyi 6 päiväisestä työviikosta viisipäiväiseen yllätys yllätys suurten ikäluokkien siirtyessä työelämään. Lapsilisät, ilmaiset kouluruuat, sosiaalietuudet... pulamössöt pistivät perhensäkin valtion elätettäväksi.