Lauantai 25.5.2019

45% yksinyrittäjistä tienaa alle 2000 €/kk – palkansaajien keskipalkka 3338 €/kk

Luotu: 
28.12.2016 09:11
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva

Neljäsosa yksinyrittäjistä ansaitsee alle 1 000 euroa kuukaudessa ja toinen neljäsosa alle 2 000 euroa, selviää Suomen Yrittäjien tekemästä Yksinyrittäjäkyselystä.

Päätoimisista yksinyrittäjistä vajaa puolet, 45 prosenttia, kertoi bruttotulojensa olevan alle 2 000 euroa. Yli 3 000 bruttotuloihin ylsi noin yksi kolmesta päätoimisista yksinyrittäjistä.

Sivutoimisista yksinyrittäjistä alle 2 000 euron bruttotuloista kertoi 84 prosenttia vastaajista.

Vertailun vuoksi: palkansaajien nimellinen keskiansio oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 3 338 euroa kuukaudessa.

Marraskuussa 2016 tehtyyn kyselyyn vastasi 2 215 Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäjäsentä. Yhteensä Suomessa on tällä hetkellä lähes 180 000 yhden hengen yritystä.

Edellinen vastaava kysely tehtiin vuonna 2013, ja siihen verrattuna alle 2000 euroa ansaitsevien yksinyrittäjien osuus on kasvanut hieman.

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Leppänen

"Vertailun vuoksi: palkansaajien nimellinen keskiansio oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 3 338 euroa kuukaudessa."
Eikähän suurin osa palkansaajista tienaa alle 2500€/kk. Tämä ositä keskipalkka-propagandaa. Suurituloiset vaikuttavat "keskimääräisen" palkan suuruuteen.

Mikko Toivonen

On se Pasi kuitenkin hyväksi, että yrittämisen koko todellisuudesta raportoidaan ihan faktoilla. Edelleenkin nimittäin, varsinkin virkamieskunnassa muhii sinnikkäästi käsityksiä, että jokainen "yrittäjä" olisi automaattisesti miljonääri ja todennäköisesti ketku joka huijaa meiltä kaikilta vero ynnä muut varat, vaikka todellisuudessa niiden käyttäjät ja "huijarit" ovat juuri ylipalkatut virkamiehet ja palkansaajien "eliittiosa" eli aggressiivisen ammattijärjestön avulla suhteettomia etuja "anastaneet" liitot työntekijöineen. Esimerkiksi VVO tyyliin.

Mikko Toivonen

Onhan tuohon listaan tasapuolisuuden nimissä lisättävä tukirahoilla toimiva "yrittäminen", mikä on yhteiskunnan pahimpia rakenteellisia sairauksia.
Samoin monet monopoli, ja käytännön monopoli välistävetäjät ja veronpiiloittajat

Tarja Laakso

Minun on jälleen kerran ihmeteltävä sitä, miksi ay-liikkeen liiketoimintaa pidetään aina ja jatkuvasti kauhistuttavana asiana. Ay-liike toimii kaikkien palkansaajien hyväksi (ei siis vain jäsentensä - koska on yleissitovuus, jota sitäkin kauhistellaan jatkuvasti). Ay-liike toimii täysin samojen periaatteiden mukaisesti kuin muutkin työmarkkinajärjestöt ja muutkin yleishyödylliset yhteisöt tai VVOn tapauksessa kuten kaikki muutkin valtion tukea saavat ARA-vuokra-asuntoja vuokraavat yhteisöt - siis samoilla periaatteilla toimii kymmenet muutkin vastaavat järjestöt, ja VVO:n vuokrat ovat selvästi halvemmat kuin esimerkiksi joskus vertailukohteeksi löytämäni Saton asunnot (Viikissä samana vuonna rakennetut asunnot, joissa Saton vuokrat olivat useita satoja euroja korkeammat kuin VVO:n vastaavissa asunnoissa. Siinä missä VVO vuokrasi pitkälti alle 1000 eurolla / kk, Saton vuokrat olivat kaikki pitkälti yli 1000 euron saman kokoluokan asunnoissa). ARA-asuntojen sääntöjen mukaan vuokra määräytyy omakustannushinnan mukaan - joten eipä siitä paljon voittoakaan pitäisi silloin muodostua.

Ja kun se nyt pitäisi olla itsestään selvää, että edunvalvojan tulee yrittää myös järjestää tarvittavaa rahoitusta maksimaalisesti edunvalvontatyöhön. Kyllä niin tekee myös työnantajien EK - ja se on tietysti merkki toimivasta ja hyvästä johdosta, jos pystyy lain puitteissa saamaan rahan poikimaan. Jos taas ei saa rahaa tuottamaan, johto ei ole pätevää, eikä ole ansainnut palkkaansa. Suomeksi - johtajille maksetaan siitä, että he saavat rahat poikimaan ja voivat tehdä sitä edunvalvontatyötä maksimaalisesti, mihin heidät on palkattu. Työtä, joka auttaa myös muita kuin ay-liikkeen jäseniä. Eli muut saavat ilmaiseksi edut, ay-liikken jäsenten maksamilla rahoilla.

Joo, ymmärrän sen, että ay-liikettä karsastavat työnantajat - joilla on omat edunvalvontajärjestönsä ja sen lisäksi he ovat täysin suvereenisti nykyisessä tilanteessa niskan päällä. Haluavat toki ollakin ja siitä kai tämä jatkuva valitusvirsi. Kun työnantajille - siis ainakaan oy:lle, joiden toiminta perustuu sijoittajien pääomiin - ei riitä mikään - siis ainakaan niille suurille työnantajille (pienyrittäjät ovat asia erikseen). Silti juuri noissa sijoittajien rahoilla pyörivissä yrityksissä työntekijät ovat ne, jotka sen voiton mahdollistavat sijoittajille.

Toivottavasti työtilanne paranee pian, ja tulee jälleen aika, jolloin työnantajat joutuvat miettimään, miten saisivat työntekijöitä. Nytkin toki jotkut työnantajat valittavat, kun eivät saa työntekijöitä täysin kestämättömilläja epärealistisilla vaatimuksillaan - koska se on kyllä nähty, että työntekijöitä saa ja halukkaita on liikaa, jos työantaja elää reaalimaailmassa ja tarjoaa järkevät ehdot.

Markku Moilanen
Vastaus kommenttiin #5

Puhut asiaa talous kohenee vain hyvien johtajien ansiosta. Sosslipuolen palkat huippuviroissa on suurimpia rahan reikiä. On Kaupungin johtajia apulaiskaupunginjohtajia jne jne Ely keskus on iso rahan reikä . Näitä pitää yllä duubarilta otettu veroraha

Pertti Tervala

Vertailukohtahan on täysin virheellinen, koska jos verrataan palkansaajien keskiansioon, niin silloin on verrattava siihen tietenkin vastaavasti yrittäjien keskiansioita. Ei näitä täysin typeriä ja lapsellisia uutisointeja voi kuin nauraa. Kyllä ihmismieli on sairas ja sekaisin. Tellus on luusereiden planeetta, ei siitä mihinkään pääse.

Matti Auer

Ärsyttää nämä uutiset, joissa palkansaajat tienaavat 3.400€/kk. Todellisuudessa 80% palkansaajista tienaa alle 2.400€. Tulee paha mieli sekä palkansaajille, että yrittäjille.

Yrittäjille kannustuksena mainitsen, että mainostaminen on kaiken a ja o. Uloshinnoittelu johtuu siitä, kun ihmiset eivät tiedä mitä myydään ja missäkin. Viidakkorumpuun tai ikkuna/katusomisteisiin ei kannata luottaa. Nettikin on jo arveluttava.

Mikko Toivonen

Kannattaisi pysy niissä faktoissa joista minäkin mainitsin.
Esimerkiksi sen väitteen tueksi, että 80% palkansaajista tienaa alle 2400 € brutto pitäisi jotain hyväksyttävää todistetta esittää, eikä vain vetää sitä klassista 80:20 piposta.
Luultavaa toki on, että jos palkansaajiksi virallisesti luokiteltavien tuloryhmistä puhdistettaisiin kaikki johtajat, joita ei oikeastaan voi edes työntekijöiksi kategorisoida vaan omistajien edustajiksi, niin tuo nyt referoitu keskiansio tipahtaisi merkittävästi. Jos vielä päällikköosa puhdistettaisiin niin päästäisiin lähemmäksi "oikeiden" työntekijöiden keskiansioita. Siis täysaikaisissa töissä .
käyvien.

Jos tilastoihin luettaisiin kaikki työkykyisiksi luokitellut avustuksineen, niin taas tulos muuttuisi.

Tilastoilla voidaan siis valehdella tai esittää ihan mitä vaan ellei tilastoa ensin tutkita ja paloitella.

Itse en tiedä mikä on oikean työntekijän valtakunnallinen keskitienesti.
Tiedän varmasti ainoastaan sen, että sekä asumisen, että elämisen kustannukset ovat PK seudulla ja muutamissa muissa kasvukeskuksissa sietämättömät ja niistä selviäminen edellyttää siksi melkoisia tuloja tai tukia´tulojen jäädessä vajaaksi.

Asumisen kustannuksissa on pk seudulla 40-50% keinotekoista ilmaa ja yleisissä elinkustannuksissa kautta maan muuhun teolliseen Eurooppaan verrattuna lähes 20% ylihintaa. Tämä kaikki täytyy näkyä bruttopalkoissa ja se kaikki taas estää työllistämismahdollisuuksia ja kilpailukykyä.

Valtaosalle pienyrittäjistä voi vain nostaa hattua heidän pitäessään maata pystyssä pienillä ansioilla ja siitä huolimatta (tai siitä syystä pienillä tuloilla) työllistäen ihmisiä