Sunnuntai 27.5.2018

Riita Tullin kanssa paisuu: Pienpanimoille lätkähtää isoja jälkiveroja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.1.2017 09:54
  • Kuva: Saimaan Juomatehdas
    Kuva
|

Saimaan Juomatehtaalla ja Malmgårdin Panimolla on verokiista Tullin kanssa useiden muiden pienpanimoiden tapaan. Tulli päätti viime vuoden lopulla jälkiverottaa liki kaikkia sellaisia panimoita, joiden taustalta löytyy omistajina joko samoja henkilöitä tai samoja yrityksiä.

Aiemmin mainittujen Lammin Sahdin, Bryggeri Helsingin ja Turun Panimon lisäksi Saimaan Juomatehdas ja Malmgårdin Panimo kertovat saavansa Tullin tulkinnan vuoksi roimat jälkiverot.

Saimaan Juomatehdas ja Malmgårdin Panimo selventävät omaa tilannettaan yhteisellä tiedotteella. Pienpanimot kertovat halunneensa varmistaa ennalta, ettei yhden omistajan omistus kahdessa pienpanimossa vaaranna pienpanimoille alkoholilaissa määriteltyä verohuojennusta.

– Saimaan Juomatehdas kävi alkuvuonna 2015 neuvotteluja K. Hartwall Invest Oy:n kanssa osakeannista, joka turvaisi Saimaan Juomatehtaan kasvumahdollisuudet. K. Hartwall Invest on ollut yhtenä omistajana Malmgårdin Panimossa aina panimon perustamisvuodesta 2009 alkaen, pienpanimot kertovat tiedotteessa. 

– Alkuvuodesta 2015 yhtiöiden edustajat saivat sekä valtiovarainministeriöltä että Tullilta neuvon, jonka mukaan kaksi pienpanimoa lasketaan alkoholiverotuksessa yhdeksi kokonaisuudeksi, jos ne katsotaan riippuvaisiksi toisistaan. Tämä tarkoittaa, että tuotantomäärät lasketaan yhteen ja pienpanimoiden verohuojennus myönnetään yhteenlasketun tuotantomäärän perusteella.

Pienpanimioiden mukaan sekä valtiovarainministeriö että Tullin vahvistivat tämän kannan, joten K. Hartwall Investin tytäryhtiö Micro Beverage Holding Oy Ab tuli huhtikuussa 2015 Saimaan Juomatehtaan vähemmistöomistajaksi.

Saimaan Juomatehdas ja Malmgårdin Panimo kertovat hakeneensa sen jälkeen Tullilta ennakkoratkaisua, milloin kaksi pienpanimoa katsotaan riippuvaisiksi toisistaan. Tulli antoi ennakkoratkaisunsa tammikuussa 2016.

Ennakkoratkaisussa Tulli kuitenkin katsoi, että Saimaan Juomatehdas ja Malmgårdin Panimo olisivat yhteisen vähemmistöomistajan takia riippuvaisia toisistaan. Samalla Tulli ilmoitti, että riippuvaisuuden takia panimot eivät olisi oikeutettuja minkäänlaiseen verohuojennukseen vuosilta 2015 ja 2016.

– Tullin tulkinta verohuojennuksesta oli täysin vastakkainen siihen tietoon nähden, jonka yritykset saivat valtiovarainministeriöltä ja Tullilta itseltään alkuvuonna 2015 ja johon yritykset olivat luottaneet, pienpanimot toteavat.

Saimaan Juomatehtaan ja Malmgårdin Panimon tapausta puidaan nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kyseessä on alalle tärkeä ennakkopäätös, joka tulee vaikuttamaan pienpanimoiden tulevaisuuden näkymiin sekä suomalaisen pienpanimoalan kilpailukykyyn myös kansainvälisesti, pienpanimot arvioivat.

– Lain tulkinnan selventäminen on koko pienpanimoalalle elintärkeä kysymys, joten olemme vastuullisina omistajina sitoutuneet ajamaan asiaa loppuun asti ja samanaikaisesti turvaamaan pienpanimoiden liiketoiminnan, K. Hartwall Investin toimitusjohtaja Niclas Diesen toteaa.

Viime vuoden lopussa Saimaan Juomatehdas ja Malmgårdin Panimo sulautuivat yhdeksi osakeyhtiöksi.

– Yhtenä sulautumisen tuomana synergiaetuna on verohuojennusoikeuden varmistaminen tuotteillemme, yhtiön toimitusjohtaja Jussi Laukkanen selventää.

– Sulautumisen jälkeenkin Saimaan Juomatehtaan tuotteet valmistetaan Mikkelissä ja Malmgårdin Panimon tuotteet Malmgårdilla Loviisassa.

Lähde: Talouselämä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: