Tiistai 24.4.2018

Etla: Uusi leikkauskierre voi olla luvassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.1.2017 11:05
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Hallitus ei selviä ilman uutta leikkauskierrettä, jos se ei onnistu viemään läpi lisää rakenneuudistuksia, linjaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Tutkimuslaitoksen tuoreen "Muistioita hallitukselle – Talouspolitiikan linjaus keväällä 2017" -julkaisun mukaan hallitus ei tule pääsemään työllisyys- ja velkatavoitteisiinsa, mutta sen finanssipolitiikan yleislinja on oikean suuntainen. Tämän tueksi tarvittaisiin kuitenkin panoksia sote-uudistuksen läpiviemiseen, paikallisen sopimisen lisäämiseen, kannustinloukkujen lieventämiseen, työvoimapolitiikan tehostamiseen sekä liikennettä ja lääkkeiden jakelua koskevan sääntelyn uudistuksiin.

Koulutuksen ja tutkimuksen osalta rakenneuudistuksiin tulisi Etlan mukaan kytkeä lisäpanostuksia.

– Koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksesta on leikattu liikaa ja tilannetta on korjattava. Korkeakoulujen rahoituksen osalta valtion kertaluonteiset pääomasijoitukset ovat luultavasti toteuttamiskelpoisin ratkaisu, Etla linjaa.

Nyt ei ole Etlan mukaan aika kiristää finanssipolitiikkaa, sillä se voisi vaarantaa orastavan kasvun. Toisaalta elvytystäkään tutkimuslaitos ei suosittele lisättäväksi, sillä merkittävä lisävelkaantuminen ei olisi perusteluta.

– Jonkin verran tavoiteltua nopeampi julkisen velan kasvu ei ole kohtalokasta julkisen talouden pidemmän ajan kestävyydelle, jos talouden kasvukykyä pystytään nostamaan ja julkisen talouden menopaineita hillitsemään suunnitellulla tavalla, Etla linjaa.

– Finanssipolitiikan pieni liikkumavara on syytä varata huonompiin aikoihin.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Josa Jäntti

Eduskunnalla on käsissään keino elvyttää, mutta se ei sitä käytä ! Siirtymällä palkkaindeksiin saataisiin lisää verotuloja ja elvyttävää kulutusta ( tavarat + palvelut ja niistä alv ). Varat ( 300 miljoonaa ) saadaan osasta eläkerahastojen tuotoista ( v. 2016 yli 4 miljardia ). Rahastot nyt 184 miljardia kasvavat silti lisää tuotoilla. ETK : n mukaan v. 2080 1.500 MILJARDIA taitetulla ja 800 - 900 MILJARDIA palkkaindeksillä. Miksi miellä on yli 10 eläkeyhtiötä 10 ( + säätiötä ), joiden yhteiskulut ovat n. 600 miljoonaan VUOSITTAIN ( 10 vuodessa 6 miljardia ) " isännätöntä " rahaa. Niiden toimintaa ei kukaan valvo kunnolla ( Finanssivalvonta sai huomautuksen saamattomuudestaan ) . Meillä riittäisi hyvin 2 yhtiötä ( Varma + Ilmarinen + KEVA. Jos missä , niin tässä on rakennemuutoksen paikka. Tätä yritti ex - kansanedustaja Sampsa Kataja ( kok ), mutta ei pääsyt enää vaaleissa ehdokkaaksi.

Mikko Toivonen

ETLA on lähes ainoa laitos, jota vakavasti kuuntelen, jos he jotain lausuvat. Varsinkin Mika Malirantaa.
Tutkijoiden lähdöstä ja koulutuksen leikkauksista en ole vielä lainkaan hermostunut, sillä maailman perspektiivistä arvioituna joudumme joka tapauksessa muuttamaan koulutustamme tuotanto ja tulosläheisemmäksi. Enemmän myyvää käytäntöä ja vähemmän akateemista tuottamatonta tutkintaa kuten vaikkapa islam tutkimus.

Velkarahaan ottoakaan en pelkää, jos sitä otetaan tuottavaan ja itsensä maksavaan tarkoitukseen. Syömiseen, tukiin ja virkamiesten ylipalkkoihin en tietenkään yhtään senttiä käyttäisi. Ensimmäinen loistava kohde velkarahalle olisi PK seudun noin 50000 kpl 30-50m2 järjellisten vuokrahintojen vuokra asuntojen välitön rakentaminen niin että uusiin asuntoihin otetaan vain itse vuokransa maksamiseen sitoutuvia vuokralaisia. Muut "vuokralaiset" asutettaisiin ihan toisella tavalla.

Hannu Rautomäki

Kataisen hallituksen noin 100 miljardiin euroon kasvattamaa velkakuormaa seuraavatkaan hallitukset eivät ole merkittävästi supistaneet, vaan nekin ovat ottaneet lisävelkaa, joten edessä on joka tapauksessa valtion kustannuksien lisäleikkaukset.
Se tapahtuu joko vapaaehtoisesti tai pakon edessä.

Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitat Vanhsen II kasvattamaan velkaa 80 mrd/8 mrd alijäämään
VM Heinäluomalta -07 saamasta perinnöstä Velkaa vain 54 Mrd/Ylijäämää 3 mrd?

-Kun tuo 100mrd ei taida vieläkään olla täynnä.
Mutta VM virkamiesten laskelmilla se on -19 n.124 Mrd.

Kas kun porvarihallitus ei hoksanut Kikyn lisäksi tehdä EK kanssa samaa sopimusta kuin työttömien kohdalla?
Perusturva/peruspäivärahaa/Toimeentulotukea vastaan työvelvoite. Työtä yrityksissä ilmaiseksi verovaroista. Nyt jo tekee 142 000 tukeaan vastaan. 6000 enemmän kuin -15 (TEM)
Koska palkansaajatkin kuten kaikki (työnantajatkin )saa Kelasta sosiaalisia etuuksia,omista verovaroistaan .Olisi voitu tehdä taksvärkkipäivät lapsilisiä,kotihoidontukia ym. työtä vastaan yrityksille. esim. 1pv viikossa ilmaiseksi.

Nyt tapahtuvien irtisanomisien mukaan ilmaistyötä tekevät ei lopu pitkään aikaan .Entisiäkin työttömiä kun on yli 300 000.
Tukien saamisen ehto,työvelvoite.

Ilkka Korkalainen

Kaikki varmaankin muistavat miten Urpilainen halusi vääristellä talouden sopeuttamistarvetta ja jatkaa velkaannuttamista. Katainen oli niin lepsu ettei pystynyt laittamaan sossuja kuriin jotta velkaantuminen olisi saatu taitettua. Nykyinen velkaantuminen on Kataisen-Urpilaisen perintöä. Demarien talouspoliittinen tietämys rajoittuu pankin seinässä olevaan aukkoon josta rahat tulevat, kaikki muu on pimeän peitossa.

Markku Matikainen

Maamme tämänhetkisen surkean taloustilanteen perusvirhe on käsittämättömäksi paisunut ja kallis julkinen sektori!
Kun lasketaan yhteen kuntien,kaupunkien,kirkon ja valtion listoilla olevat työntekijät,saadaan loppusummaksi noin 620 000 ihmistä!!! Aivan järkyttävä määrä kun otta huomioon Suomen työllisten ( n.2,4milj) määrän.Tuotannollisessa työssä olevien määrä ei riitä tienaamaan riittävästi rahaa julkisektorin palkkojen maksuun,näin yksinkertainen tämä yhtälö on.
Ja kun talous on alijäämäinen,niin myös pakolaisten vastaanottoon ja hoitoonkin joudumme ottamaan lainaa,jonka sitten lapsemme joskus joutuvat maksamaan.
Kilpailukyky (KiKy) asiaa ei auta tippaakaa julkis-sektorin työajan pidennys (ylimääräinen liikuntatunti!!!) esimerkiksi ,vaan sektorilta olisi leikattava pois 200 000 tarpeetonta virkaa tointa.Luopuminen on niin tuskallista.
Itsekkäänä esimerkkinä ovat esimerkiksi yliopistot,itketään kun joudutaan vähentämään väkeä,kukaan ei kuitenkaan ole esittänyt yliopistojen älyttömien lomien (jopa 8-viikkoa!?) leikkamista !