Sunnuntai 16.6.2019

Kansanedustaja: Kuukautissuojille veronalennus – hinta halpenisi

Luotu: 
30.1.2017 10:12
Päivitetty: 
30.1.2017 13:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen esittää verohuojennusta kuukautis- ja inkontinenssisuojille.

Lue myös Sarkkisen blogi aiheesta Puheenvuorosta.

– Kyse on välttämättömistä hygienia- ja terveystarvikkeista. Monessa EU-maassa ne nähdään farmakologisina tuotteina, joiden arvonlisävero on matalampi. Atlantin toisella puolella New Yorkissa kuukautissuojien arvonlisävero on jopa poistettu kokonaan, Sarkkinen sanoo tiedotteessaan.

Sarkkisen mielestä tuotteiden arvonlisävero pitäisi alentaa nykyisestä 24 prosentista 10 prosenttiin, sillä tuotteet ovat verrattavissa apteekeissa myytäviin terveystuotteisiin.

– Kuukautissuojiin voi kulua naisen elämän aikana tuhansia euroja. Olisi oikeus ja kohtuus, että nämä välttämättömät hygienia- ja terveystarvikkeet siirrettäisiin alennetun arvonlisäveron piiriin. Näin kevennettäisiin naisten sukupuolesta aiheutuvia erityismenoja, Sarkkinen sanoo.


– Arvonlisäveron alentamisen jälkeenkin suojat olisivat suuri menoerä, mutta kuitenkin nykyistä pienempi. Hintojen alentuminen helpottaisi erityisesti ikääntyneiden taloutta. Valtiontalouden mittakaavassa veromuutoksen vaikutus ei olisi kovin suuri, Sarkkinen sanoo.

Pitäisikö kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveroa alentaa?

Kyllä, alv pois kokonaan
45% (158 ääntä)
Ei
33% (114 ääntä)
Kyllä, 24:stä 10 prosenttiin
22% (78 ääntä)
Ääniä yhteensä: 349
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomo Niemelä

Feministi maksaa veroa mieluummin ruuasta kuin kuukautissuojista. Tulee mieleen se kokoomuksen naiskunnanvaltuutettu, joka vaati täällä suureen ääneen oikeutta itkeä, kuten miehet.

Feminismin voittokulun salaisuus oli se, että miehet ottivat naisten puheet tosissaan.

Veli Laurinsalo

On hyvä herätä todellisuuteen, ja tiedostaa, että Suomessa on eräs maailman korkeimmista ALV prosenteista. Siitä tämäkin episodi saa juurensa. Suurimmassa osassa Eurooppaa on siinä 19 - 20 % korkein ALV-taso, josta yleensä on vielä paljon alennustuoteryhmiäkin juuri ns. välttämättömille tavikkeille, kuten esim. tämän artikkelin kuukautissuojille ,elintarvikkeille jne.

USA:ssa yleinen ALV taso on siinä 10% tietämillä. Siis siinä syy, kun USA:ssa kaikki tuntuu niin halvalta. Toisaalta palveluhenkilökunnan palkka muodostuu suurimmaksi osasta tipistä (n. 10% laskun summasta) työnantajan maksaman palkan ollessa todella alhainen. Mutta palvelu sitten onkin todella hyvää, jotta tippiä saataisiin. On siinä puolensakin, ainakin maksavan asiakkaan näkökulmasta.