Tiistai 11.12.2018

Tapaus Caruna repesi taas – ”Luonnollisia monopoleja ei pidä myydä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2017 12:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kommentoi Facebookissa sähköyhtiö Carunan uusinta hinnankorotusjupakkaa.

Muun muassa Länsiväylä kertoo, että sähköyhtiö Carunan tulevat hinnankorotukset herättävät jälleen kapinamieltä. Caruna on nostamassa hintoja jopa 14 prosenttia.

– Luonnollisia monopoleja ei pidä myydä sijoittajille, jotka rahastavat välttämättömyyksillä. Luonnolliset monopolit tuottavat varmaa voittoa ja hintoja voi nostaa surutta, jos sitä ei rajoiteta. Siksi esim. sähköverkot pitää säilyttää julkisessa omistuksessa, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

Carunan hinnankorotuksista puhkesi valtava kohu vuosi sitten. Professori Markku Kuisma summasi Caruna-keskustelun Uudelle Suomelle muun muassa näin:

– Myydään tällaisia rahanpainokoneita ulkomaisille sijoittajille. Mitä järkeä siinä on?

Lue lisää:

Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

Suomen kaksi ”varmaa rahakonetta” – Sama ulkomainen firma rahastaa molemmilla

Kova purkaus eduskunnassa – ”Digitat” lyötiin Sipilän nenän eteen

Pörssigurukin turhautui Caruna-munaukseen – ”Raha häviää kummasti, kun kapitalisti askartelee”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tais niillä 12vas.olla yhtä tyhjän kanssa mitä porvarit sopi.

Lapin -sähkö myytiin Carunalle keskuu-15. Kauppa sinetöitiin joulukuu-15.
Energiaministeri O.Rehn (kesk),Pm Sipilä (kesk)
Carunan maakaapeloinnit pohjoisen kuntiin maksaa etelä.
lähde:
Carunan-tiedote

Mikko Räsänen

No mutta mutta... Vai maksaa etelä maakaapeloinnit. Mietipä samalla sitä mistä vesivoimaa on tullut maamme tarpeisiin viimeisen sadan vuoden ajan? Ei ole Vantaa joesta paljon watteja irronnut. Omahyväiset etelän asukit voisivat perehtyä faktoihin samalla kun mollaavat omia entisiä kotiseutujaan täällä pohjan perukoilla.

Kari Aaltonen

Kyllä joku hymyilee, millaisia hölmöläisiä sieltä pojolasta löytyy,myyvät omaisuuden pilkkahintaan ja sitten ovat vamiita maksamaan moninkertaisesti käytöstä. Nyt keskusta olisi valmis tekemään saman tempun tieverkoille.

Markku Nieminen

Viime vuonna hinta nousi vain valtion kohtuulliseksi säätelemän 17 prosenttia ja nyt sitten vain 14 prosenttia. Hyvin on sopimukset tehty ja lupaukset lunastettu. Katainenhan tämäkin töllöntyön teki ja Vasemmistoliiton Arhinmäki siunasi, vaikka tänään toisaalla arvosteleekin hinnannousua. Tekopyhyys paistaa kevätaurinkoa kirkkaammin kusetettujen silmiin.

Ensio Jauhiainen

vain Suomalainen politiikko on niin mätä että tässäkin asiassa tekee ahneuksissaan tarpeensa housuun kuten vanha kansa sanoo se ihan jonkun sekunnin lämmittää näin talvella ei sitäkään kun jäätyy se melkoinen kara kylmää hiertää ja jos kesä niin haisee eli kaikki ne "muka poliitikot" pitää saattaa taloudelliseen henkilökohtaiseen vastuuseen

Eero Pekonen

Liikenneministeri puhui tässä taannoin lämpimästi Suonen tieverkoston yhtiöittämisestä ja uuden luonnollisen monopolin hyödyllisyydestä. Omistajaohjaus toimisi ilman ongemia ja hinnat pysyisivät kurissa. Nyt olisi liikenneministerillä näytön paikka: Kuinka Carunan ryöstöhinnat saadaan kuriin. Vai onko niin, että muutaman lypsytilan takia maaseudun sähköverkot pitää kaapeloida ja kaupunkilaisethan maksavat valtaosan siitomaksuista, vaikka kaupungeissa kaapelointityöt on tehty jo vuosia sitten. Kepu pettää aina? Ei taida luonnollisena monopolina toimivalle Carunalle tulla esteitä hintojen korotuksille.

Mikko Räsänen

Jos kaupunkilaiset maksavat maalaisten kaapeloinnit, voisi hyvin sanoa, että kaupunkilaiset syövät maalaisten ruoat. Ai niin, kaupunkilaisethan ostavat tuontiruokaa. Oikein hienoa italialaista pastaa ja ranskalaisia omenoita. Tosin rahansa kaupunkilaiset saavat metsäteollisuudesta, jolla ei etelän kaupunkien kanssa ole muuta tekemistä, kuin se Helsinkiin rakennettu pääkonttori. Siellä ei puita kasva eikä paperia tehdä, mutta sehän on toinen juttu. Vai olisiko sittenkin paikallaan alkaa matalaotsaisesti provosoimaan sitä, että etelän kaupungit rosvoavat pohjoisen puurahat ilmaiseksi ja samaan syssyyn fiilistelevät luomuruoan kanssa. Tosin tuon luomuruoankin kaupunkilaiset saavat pohjoisesta...

Marja-Liisa Kalkela

Kepu/kok EU-94?
Lukiko Eurooppa 2020 sopimuksessa:Valtion ja kuntien palvelut avattava ulkomaalaisille yrityksille,kilpailua varten .
Hallitus oli -07-11 /Kepu/kok joka sopimuksen teki.
Sote,Liikenne,energian tuotanto . Kepu/kok
Miten se eroo jo myydyistä UPM,NOKIA ym?

Mikko Toivonen

Turha on todellakin Arhinmäen tai for that matter yhdenkään poliitikon tulla tänne steppailemaan, sillä meille kansalaisille, varsinkin tietoisemmille kansalaisille ei edes päähän pälkähtäisi myydä kansan perustarvetta monopolina hoitavaa yhtiötä markkinavoimille.
Caruna ei suinkaan ole ainoa. Gasum myi kaasujakelunsa samoin välistävetäjä "Auroralle" ja rahastettavaksi täysmonopolilla.

Muita vastaavia on maamme teollis-kaupallisessa lähivuosikymmenien historiassa vaikka kuinka paljon. Erinomaisen itsensäkannattavia täyskotimaisia teollisuuksia on paloiteltu ja jaettu kavereille tai myyty pilahinnalla ulkolaisilla siirtäen käytännön monopolin samalla heille. Pahin esimerkki lienee Kemiran lannoitusteollisuuden irroittaminen ja antaminen Sokleineen norjalaisten Yaralle ja siirtämällä samalla Kemiran monopoli Yaralle. Kukapa muistaa ken oli silloin vastuussa tuostakin megaluokan virheestä