Tiistai 11.12.2018

Uusi kuittaus talousluvuista: ”Arhinmäen aikana valtion kassaa syötiin 8 miljardia euroa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2017 08:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Arhinmäki lähdössä hallituksesta vuonna 2014.
|

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi kuittaa takaisin oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajalle ja ex-puheenjohtajalle Paavo Arhinmäelle, joka eilen haastoi pääministeri Juha Sipilää (kesk.) talousluvuista eduskunnassa.

– Kun Paavo Arhinmäki aloitti ministerinä keväällä 2011, valtion kassassa oli 11 miljardia euroa rahaa. Kun hän keväällä 2014 lähti hallituksesta, valtion kassassa oli 3 mrd euroa. Kassaa syötiin siis hänen ministeriaikanaan 8 mrd euroa noin kolmessa vuodessa. Lisäksi viime vaalikaudella hallitus otti uutta velkaa 20 mrd euroa. Yhteenlaskien luvut tekevät oli siis 28 mrd euroa eli noin 7 mrd euroa vuotta kohden, Kankaanniemi kirjoittaa blogissaan.

– Viime vuonna Sipilän hallitus kulutti valtion kassaa 1,3 mrd euroa ja otti uutta velkaa 2,5 mrd euroa. (Luvut ovat ennakkotietoja). Yhteensä siis alle neljä mrd euroa, hän jatkaa toistaen pääministeri Sipilän eilen mainitseman 2,5 miljardin euron luvun.

Kankaanniemen mielestä Arhinmäki antoi eilen eduskunnassa ”oudon kuvan tilanteesta”. Arhinmäki puuttui nimenomaan tähän 2,5 miljardin euron lukuun. Valtion vuoden 2016 budjetin lisätalousarviossa mainitaan nettolainanotoksi noin 5,4 miljardia euroa.

Arhinmäki sanoi vasemmistoliiton selvittäneen asiaa Valtionkonttorista.

– Arvoisa pääministeri, juuri sopivasti ennen vaaleja te olette syöneet valtion kassaa ja kehutte sitä täällä talouden parantamisena, Arhinmäki syytti.

Lue lisää:

Arhinmäen ”soitto Valtiokonttoriin” pakotti Sipilän myöntämään koko totuuden velanotosta

Juha Sipilältä kova hehkutus: ”Käänne on nyt tapahtunut – luottamus Suomeen on palautunut”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Voi Toimi Kankaanniemi en ole vasemmistolainen, mutta vääryyttä en siedä.

Heittosi voisi olla jollain tavalla perusteltu jos Arhinmäki olisi ollut edellisen hallituksen pääministeri. Myös se, että hän ei ole yrittänyt harhauttaa äänestäjiä kuten Sipilä esittämällä näitä puolitotuuksia.

Jos sinulla on vielä tuota omaatuntoa jäljellä, eli jos sinussa asuu vielä Pyhä Henki, niin Hän ohjatkoon sinut toimimaan oikein ilman näitä poliittisia heittoja. Rehellisyys kunniaan!

Kenneth Ainetdin

Ei kai tässä ole kyse luvuista vaan rehellisyydestä ´ja asiassa pysymisestä.

Arhinmäki kuittaili Sipilälle sumutuksestä kun luvut esitettiin tarkoituksenhakuisesti. Se, että edellinen hallitus lisäsi Suomen velanottoa ei ole mitään tekemistä tämän sumutuksen kanssa!

Peräänkuulutan edelleenkin rehellisyyttä mikä tuntuu olevan politiikassa katoavaa kansanperinnettä! Niin katoavaa, ettei siihen pystytä enää edes Pohjanmaallakaan.

Marja-Liisa Kalkela

Jos Kataisen hallitus "otti" 47 Mrd ja Vanhasen II perintönä tuli 80Mrd velkaa Yht:127 Mrd?
Niin selitäppä tuo ihan omin sanoin kun velka on nyt rapiat päälle 100Mrd. 2v jälkeen?

Ja kun puhutaan nimiltä ministereistä tuskin Arhimmäki 12 vasem.eduskuntaryhmällä edes pääsi puuttumaan näiden tehtäviin. Pääsiköhän edes Pääinisteri Katainen:

Huhtikuu 25pv 2015

Viime vuoden lopussa (-14)valtiolla oli velkaa 98 miljardia euroa,
karvan verran alle maagisen sadan miljardin – rima heiluen ja siis kassavaroja syöden. Jos olisi menty perustuslain mukaan, valtionvelka olisi nyt kirkkaasti yli sadan miljardin eli 106 miljardia euroa.

4. TAHALLISUUS
Vastuun kassan kutistamisesta kantavat valtiovarainministeriö ja Valtiokonttori.

”Kassan supistaminenkin on nyt käytetty. Jatkossa ei ole enää supistettavaa, ja lisävelkaa on otettava,
-jos tulot eivät riitä menojen katteeksi”, controller Marja Heikkinen-Jarnola sanoo.

5. KUPLa

Velkapallo kuitenkin poksahtaa pian, ja velkavuori paisuu. Nykyhallituksen ns. teknisten budjettikehysten mukaan
-reilun 4 vuoden kuluttua (-19) Suomen valtionvelka on jo yli 121 miljardia euroa.

”Onnemme on, että korot ovat toistaiseksi alhaalla. Ne voivat kuitenkin nousta hyvinkin nopeasti,
-jolloin yhden prosenttiyksikön nousu maksaisi valtiolle reilun miljardin lisää vuodessa”.

Veli Pesonen

Ihan kommunisteista puhun, ilman lainausmerkkejä. Heitä on nykyisin eniten Vasemmistoliitossa ja toiseksi eniten Vihreissä. Vihreiden puheenjohtaja V. Niinistö on kommunisti. Kommunismin kannatus on nykyisin myös suurta mm. Kokoomuksen piirissä koska siellä kannatetaan kulttuurimarxismia, eikä kulttuurimarxismi ole muuta kuin kommunismia. Varsinaisiksi kommunisteiksi en heitä kuitenkaan laske kuin ääritapauksessa.

Jorma Nordlin

Arhinmäen toiminta on todennäköisesti ollut puolueensa linjan mukaista. Kankaanniemi nyt yrittää siirtää huomiota muualle itse asiasta. Sen hallituksen velanotto tiedetään missä Arhinmäki istui.

Koko jutun oleellisin asia mikä nousi esiin on siinä, ettei Sipilän puheet pitäneetkään paikkansa. Eli onko yleensä taipumusta kaunistella asioita, onko nyt käytetty rahaa valtion kassasta, jotta maa saadaan hallituspuolueille edulliseen kunnallisvaalikuntoon? Juuri nämä on niitä asioita joista käännetään huomio muualle Kankaanniemen tyylisellä kirjoittelulla. Kaikki poliitikot ovat samanlaisia myös Kankaanniemikin, toimisi avian samoin. Kyse on poliittisesta pelaamisesta. Siitä syystä äänestäjien on yritettävä löytää tapahtuneita tosiasioita. Juuri niistä huomiota yritetään siirtää muualle erilaisin keinoin.

Hallitus, jossa Arhinmäki istui otti paljon velkaa. Sipilän hallitus vähensi velanottoa käyttämällä kassavaroja ja kertoi velanoton vähentyneen. Ulkopuoliselle tilanne näyttää kuin lumipallojen heittelyssä, toinen haukkuu toista heittelystä, vaikka eilen heitti itsekin, joten kumpakin on ulkopuoliselle samankaltaisessa tilanteessa. Sitten tulee se kolmas, joka kertoo, että heitti se viimeviikolla useita muitakin ja toinen taas nostaa esiin toisen teot.

Jorma Nordlin

Mihinkään minkään hallituksen selittelyihin ei kannata uskoa ilman selviä näyttöjä.

Juha Sipilä veti nyt kuvion esiin – ”Faktat kohdalleen”, vaati Arhinmäki

"Te, pääministeri Sipilä, väititte puheessanne, että pitkäaikaistyöttömyys on laskenut. No, tarkistimme viimeisimmän TEMin taulukon, jonka mukaan vuodenvaiheessa oli 122 000 pitkäaikaistyötöntä: 3 800 enemmän kuin vuosi sitten. Eli tämäkään fakta teidän puheessanne ei pitänyt paikkaansa. Faktat kohdalleen, pääministeri Sipilä!"

https://www.uusisuomi.fi/raha/214159-juha-sipila-veti-nyt-kuvion-esiin-v...

Risto Salonen

Yritysmaailmassa puhutaan aina nettovelasta eli veloista vähennetään likvidit varat joskus myös korolliset saatavat.
Ehkä poliittiset toimijat eivät älyä/tahdo puhua niin. Toimittajat taas eivät ymmärrä. Sipilä liikemiehenä tietysti osaa erottaa termit. Arhinmäki osaa ottaa poliittiset pisteet, kun niitä on tarjolla. 2011 valtion kassa oli aivan liian ylilikvidi.

Marja-Liisa Kalkela

Sipilä liikemiehenä tietysti osaa erottaa termit

Osaa myös piilottaa sanomisillaan asioita.

Kuten Kepun kuntaministerit -05-10
Kuntien ylijäämä ,paljastuikin tarkastuksissa-10 (jonka Kuntaministeri T.Tölli (kesk.) joutui myöntämään
10 Mrd alijäämäiseksi.
Kai sekin oli vasem.12-188 muut ,Arhinmäen ja Demareiden syy?
Kepulla eniten kuntia 204.

Pertti Lindeman

Kankaaniemi, Te olitte Esko Ahon hallituksen Kehitysyhteistyöministeri, eli päättämässä 300miljardilla markalla, 50miljardia euroa, valtionvelan kasavattamisesta 1991-94. Olitte yksi niistä ministereistä, joka otti valtiolle puolet tämän päivän valtion velan määrästä. Velan ottoa ei silloin mikään tiedotusväline tuonut kokonaissummana esille, uutisoitiin vain muutamasta miljardista markasta.

Voisitteko Te nyt kertoa, että minne ne miljardit hävisivät? Summa vastaa tämän vuoden koko valtion budjettin loppusummaa? Kuka tai ketkä saivat ne sadat miljardit markat?

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187554-valehdeltiinko-veronmak...

Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.
Kankaanniemi oli myös päättämässä näistä:
Tuposta /työnantajille 3 Mrd Mk
Sosiaaliturvasta/Pääomille 30 Mrd Mk
Johonkin "hävisi" 60 Mrd Mk
Tulos:
65 000 PK yritystä nurin
Työttömyys ennätys 20,3 % yli ½ miljoonaa
Lähde:
YLE elävä-arkisto -90 lama

Valtio otti velkaa 104 Mrd Mk
KOP ja SYP ulkomaanvelkojen maksuun.Veronmaksajien piikkiin.
Lähde:
Ex- VM-virkamies.

Reima Hunaja-Aro

Kyllä Arhinmäki nyt huomaamatta unohti laskea "oman" Kataisen hallituksen rahankulutuksen. Aika paha moka!!!
Sen sixback rahankäyttö oli todellakin ennätysmäistä.
Siitä eroaminen loppumetreillä oli vaalitemppu, jolla saatiin korjattua kannatusta.