Lauantai 20.7.2019

Juha Sipilän väite työttömistä – Nyt vastaa ekonomisti

Luotu: 
9.2.2017 11:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ottaa osaa keskusteluun pitkäaikaistyöttömistä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kiistelevät siitä, onko pitkäaikaistyöttömyys kääntynyt laskuun vai ei.

Uusi Suomi kysyi ekonomisteilta heidän kantaansa asiaan.

– Kyllä: pitkäaikaistyöttömyys kääntynyt laskuun. Taso yhä hälyttävä, Brotherus vasta US:lle Twitterissä.

Brotherus myös huomauttaa itsekin jakaneensa eilen samanlaisen graafin (katso kuva jutun lopusta) kuin pääministeri tänään blogissaan. Siinä näkyy pitkäaikaistyöttömyyden laskusuunta loppuvuonna 2016.

Arhinmäki sanoi eilen eduskunnassa, että Sipilän väite ei pidä paikkaansa työ- ja elinkeinoministeriön lukujen valossa. Arhinmäki kuitenkin vertasi joulukuun lukuja edellisen vuoden joulukuuhun, kun taas Sipilä ja Brotherus vertaavat edellisiä kuukausia toisiinsa.

–  Puheessani viittasin viimeisen puolen vuoden kehitykseen. Tuona aikana kausitasoitetut luvut osoittavat pitkäaikaistyöttömyyden kääntyneen pieneen laskuun, kirjoitti pääministeri Sipilä blogissaan tänään.

Yhtä mieltä sekä Arhinmäki, Sipilä että Brotherus ovat siitä, että vuoden 2016 lopussa oli 122 000 pitkäaikaistyötöntä. Kasvu tai lasku syntyykin siitä, mihin lukuun tuota lukua vertaa.

Lue myös kommentti: Nyt osui Sipilää arkaan paikkaan

Lue myös:

Juha Sipilä veti nyt kuvion esiin – ”Faktat kohdalleen”, vaati Arhinmäki

Arhinmäen ”soitto Valtiokonttoriin” pakotti Sipilän myöntämään koko totuuden velanotosta

Juha Sipilältä kova hehkutus: ”Käänne on nyt tapahtunut – luottamus Suomeen on palautunut”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Työttömyyden lasku tempputyöllistämisellä sosiaaliturvaa vastaan
EI ole työtä josta saa työstä elannon itselle ja perheelle.
Ilman veronmaksajien maksamia työttömyyskorvauksia ja Kelan toimeentulotukea.

Taksvärkki-päivien piti olla ohi jo Torpparilaista lähtien .

Irtisanottu työtön on maksanut itse veroja joka kk Sosiaaliturvaansa ,työttömyysturvaansa ym.
Palkasta vero n.22%+ALV 24%=46% veroa joka tilistä.

Marja-Liisa Kalkela

Vaikka kuntaherruus on kyseessä kuntavaaleissa ,voisi asioista puhua "oikeillanimillä".

lmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista - siltikin "työpaikat karkaavat"!
12. maaliskuu 2012
" Suomesta onkin parissa vuosikymmenessä tullut erilaisten harjoittelujen luvattu maa.
Ennen kaikkea Suomesta on tullut palkattoman harjoittelun luvattu maa.

Ylen MOT-ohjelma laski vuonna 2009, että tuolloin Suomessa teki
-palkatonta työtä 320 000 henkilöä, mikä on 13 prosenttia koko työvoimasta.

Tämä joukko koostui lähinnä työvoimapoliittisiin aktiivitoimenpiteisiin osallistuneista työttömistä sekä opiskelijoista, jotka suorittavat opintoihinsa pakollisina kuuluvia palkattomia harjoittelu- ja työssäoppimisjaksoja.

Tällä hetkellä ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista.
Tämä tarkoittaa noin 60 000:n kokoaikaisen työntekijän työpanosta."

Ei ihme ettei palkallista työtä löydy?
Palkanmaksuhalukkuus on hävinnyt täysin -03-10 Kepu,kok hallituskausilla.

Verokirstun vaje sen kun kasvaa 0 eron työttömien "työpanoksella"!

Tapio Mäkeläinen

Sipilällä on pakkomielle tästä(kin) asiasta . Ensinnäkin sieltä lähti ne lex Lindström vapautetut yli 5 v työtönnä olleet muutama tuhatta . Toistaiseksi Jarpan ainoa positiivinen saavutus.

Tämä poliittinen kikkailu on törkeää . Kun tuli uutinen että työttömyys on laskenut yli 30000 niin samassa uutisessa todettiin että pitkäaikaistyöttömyys nousi ja on jo 37% kaikista työttömistä. Luku on hirvittävä.
Miksi tätä asiaa ei saada yhteismitalliseksi. ?
Puhutaan normitalkoista ja tämä on jatkunut 70- l saakka.
Pitkäaikaistyöttömyyden kova ydin ei ole muuttunut kuin pahemmaksi.
Asiaa valitetaan yleensä vain ja ainoastaan lukuna , kustannuksena ja yrittäjien itkunpillityksenä. Vielä en ole kuullut että joku isokenkäinen olisi pohtinut miltä työttömistä tuntuu. Pl Susanna Koski joka käski risumetsään virkistymään.

Ralf Karlsson

Lex Lindström astunee voimaan kesäkuussa jos se menee talousarviokäsittelyssä läpi. Silloin lähtee tilastoja rumentamasta noin 5500 yli 61 vuotiasta pitkäaikaistyötöntä. Sehän on Lindströmiltä hyvä ehdotus koska kukaan ei työllistä yli 60-vuotiaita vaikka taivaalta sataisi mannaa. En kannata persuja mutta Lindström ainakin yrittää tehdä jotain tuossa hallituksessa. Ehkä johtuen siitä ettei hän ole poliittinen broileri vaan tehnyt pitkän työuran paperitehtaalla. Susanna Koskea ei voi lukea isokenkäisten joukkoon. Puheet ovat kovia mutta näytöt keveät. Hän on taas broileri pahimmasta päästä.

Marja-Liisa Kalkela

Tuolle löytyy hyvä selitys jo-92
Ahon hallituksen hallituspuolueet keskusta,kok,rkp,Krst. hyväksyi EU sopimuksessa
Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen -
Ahon hallitus lähti sitä heti toteuttamaan jo-94.
Kiristämmällä työttömien tukien ehtoja ja leikkaamalla ne niin pieneksi että työtä oli otettava saadakseen toimeentulotuen joka tulee
(työmarkkinatuen riittämättömyydestä elantoon kk) johtuen edm.tuen päälle.

Tuosta on tehty väitökirjakin . "Näin Suomi päätti: Huonot työehdot-matalat palkat"!
TS-11

Mark Andersson

Pitkäaikaistytöttömyyden viimeaikainen lasku johtuu eläköitymisistä. Sipilän hallituksen toimilla ei ole osaa eikä arpaa työllisyyteen eikä talouskasvuun, niihin vaikuttaa maailmantalouden suhdanteet.

Sipilä pyrkii nyt napsimaan pullat rusinasta...

Sami Tilli

Pitkäaikaistyöttömyyttä hoidetaan käytännössä vain ja ainoastaan palkkatuella. Tietyt päivät kun tulee täyteen niin yhdistys saa 100% palkkatuella työttömän töihin. Käytännössä vain työttömien omat yhdistykset "palkkaavat" palkkatuella ihmisiä. Sitten kun on ollut 6kk palkkatuella "töissä" niin pääsee liiton rahoille, joita saa tietyn ajan. Ja sitten on ihme tapahtunut pitkäaikaistyötön onkin vain työtön,kunnes päivät tulee taas täyteen.... Tämä on ollut "lääke" kymmeniä vuosia. Vuodenvaihteessa tähän tuli muutoksia ja kukaan ei oikein enää tiedä miten tätä tautia jatkossa hoidetaan..... Inhimillisempää ois laskea kaikki yli 1000 päivää työttömänä olleet varhaiseläkkeelle. Eläkkeeltähän voi palata töihin jos niitä on ja ihmiset tuntisivat taas itsensä ihmisiksi. Nykyinen systeemi on täysin järjetön....

Asko Korpela

20170209-Työttömyys
Surkuhupaisaa on isojen poikien päätön keskustelu. Perä edeltä on latvasta puuhun noustu. Nyt katsellaan ympärille ja ihmetellään kuinka rumalta näyttää. Eipäsjuupastellaan siitä, näytttäkö enemmän vai vähemmän rumalta kuin silloin kun edellisen kerran hampaattoman politiikan tuloksia pällisteltiin. Korkealla maanpinnan yläpuolella puhutaan ja puhutaan, yhteiskuntasopimuksia tehdään. Valtiontaloutta ja verotusta kiristetään ja löysätään. Kummastellaan kun ei politiikka pure.
Johtuu siitä, että yritetään narulla työntää ja käärmettä pyssyyn ahtaa. On nurinkurinen ja takaperoinen käsitys siitä, miten kansantalous toimii. Se ei toimi tarjontaa säädellen, tuputtaen ja työntäen, hurskaita toiveita kipailukyvystä ladellen. Sopimusvapauteen vedoten korkean tason kaikenkattavia sopimuksia tehdään. Jäsenmaksuiksi nimitetyt suojelurahapurot ohjataan joukkovoimaksi tulevia taisteluita varten. Tällä kaikella kuvitellaan kansantaloutta pyöritettävän. Pahinta on se, että jos pieni valon pilkahdus jossakin näkyy, sen katsotaan tämän politiikan ansiosta syntyneen. Todellisuudessa se on syntynyt tästä huolimatta. Siellä puun juurella, ruohonjuuritasolla.
Kansantaloutta globaalissa maailmassa pyörittää kuluttajien ja yrittäjien fyysisistä ja psyykkisistä tarpeista kumpuava kysyntä nyt kuten aina ennenkin. Ja ennemmin tai myöhemmin se murentaa korkean tason möykkymafian luomukset ja puskee markinoilla kysynnän ja tarjonnan yhteisvaikutuksen avulla tuotannoksi ja työllisyydeksi, taloudelliseksi kasvuksi, jos sikseen on. Ruohonjuuritason kysynnän ja tarjonnan ohjaamat markkinat ovat kaataneet kokonaisia keskusjohtoisia kansantalouksia kuten hyvin tiedetään.
Jos talousprosessiin halutaan vaikuttaa, on korkealla latvassa kinastelun asemesta katse suunnattava ruohonjuuritasolle ja käyttöön otettava talouspolitiikan terävin ase rajakulutusalttius. Mikä ihme se sellainen on? Se on lähes olematon, kaikesta päättäen täysin korkean tason silmälle näkymätön herhiläinen, joka kuitenkin puree tehokkaammin kuin mikään möykkymoukari, jollaisia yhteiskuntasopimuksilla ja joukkovoimaalla heilutetaan. Se nimittäin perustuu siihen oikeaan sopimusvapauteen, siihen joka kuuluu ruohonjuuritasolle, kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen tällä todellisten tarpeiden säätelemällä tasolla.
Automaation ja digitalisoinnin takia ostovoima kertyy yhä harvempien onnekkaiden käsiin, työpalkasta tulee arpalippu tarpeen tyydytyksen toteuttamiseen. Onnekkaiden rajakulutusalttius pienenee eli eurot kertyvät sellaisten käteen, jotka yhä pienemmän osan niistä käyttävät ja tarvitsevat kysyntään eli pyörittämään kansantaloutta. Olisiko siis automaatio ja digitalosointi pysäytettävä ja siten taattava, että rajakulutusalttius ei penene, lisäeuroista suurempi osa käytetään eikä panna laiskana makaamaan. Ei, vaan on huolehdittava siitä, että työtulosta ei tule arpalipuke, vaan ostovoimaa vyöryy myös niille, joita ei automatisoiduissa ja digitalisoisoiduissa prosesseissa tarvita. Muita keinoja ei tällä hetkellä ole näkyvissä kuin kansalaispalkka, joka tuotantoprosessiin osallistumisesta riippumatta takaa osuuden yleisestä kakun jakamisesta. Tähän kohtaan olisi talouspolitiikan kärki kohdistettava. Taattava ostovoima niile, joilla rajakulutusalttius on korkea eli jotka euron käteen saatuaan panevat sen pyörimään eivätkä pinoa laiskana lojumaan tai finanssisijoituksiksi olematonta korkotuottoa odottamaan.
Siis isoille pojille evästys: opetelkaa, mitä tarkoittaa rajakulutusalttius ja toimikaa sen mukaan. Rajakulutusalttius on vipu, joka panee talouden pyörimään. Tähän ruohonjuuritason pikku vipuun voidaan vaikuttaa kakun jakoa säätelemällä. Sen säätelyn kautta toteutuu myös työllisyys ja kasvu.