Perjantai 22.2.2019

Ekonomisti: Juha Sipilä jäi kiinni helposta virheestä – kaunisteli velkatilannetta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2017 15:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo Uudelle Suomelle, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaunisteli Suomen valtionvelan tilannetta eilen eduskunnassa.

Sipilän sanoihin tarttui vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki heti samassa eduskuntakeskustelussa.

– Kyllä tässä Arhinmäen kritiikki osui oikeaan. Mielenkiintoista on se, kuinka paljon menot ylittävät tulot, eli kuinka paljon se nettovelkaantuminen on, se kertoo totuuden, Brotherus kommentoi.

Brotheruksen mielestä Sipilä sortui helppoon virheeseen.

– Tämä vaikuttaa pääministerin osalta lapsukselta tällä kertaa. Se oli tarpeetonta liioittelua tai kaunistelua sikälikin, että siitä jää niin helposti kiinni, kuten nähtiin.

Sipilä sanoi eduskunnassa eilen näin antaessaan pääministerin ilmoitusta:

– Usean vuoden talouden syöksykierre on saatu oikenemaan. Käänne on nyt tapahtunut. Erityisesti loppuvuoden työllisyyskehitys oli vahvaa. Valtion velkaa tuli viime vuonna lisää vain 2,5 miljardia euroa. Tähän on omat erityissyynsä, mutta fakta on, että alustavien tietojen mukaan valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei kasvanut lainkaan.

Arhinmäki tarttui tähän 2,5 miljardin euron lukuun. Valtion vuoden 2016 budjetin lisätalousarviossa mainitaan nettolainanotoksi noin 5,4 miljardia euroa.

– Ero myönnettyjen velkavakuuksien ja toteutuneen velanoton välillä johtuu isolta osalta siitä, että Valtiokonttorin ei ole tarvinnut ottaa koko budjetissa osoitettua velkaa, koska valtion kassassa on ollut reippaasti rahaa, Arhinmäki sanoi.

Brotherus toteaa, että valtion kassan summat voivat heitellä miljardeilla euroilla, eikä valtion kassan tilanne ole asiassa ”se keskeinen pihvi”. Pääministeri välitti eilen vahvasti sitä viestiä, että Suomen talous nousee ja käänne on tapahtunut. Brotherus arvelee, että kuntavaalien läheisyys on voinut vaikuttaa siten, että into korostaa hyvää taloustilannetta on mennyt jo liiankin pitkälle.

Brotherus arvelee pääministerin itsekin tajunneen lapsuksensa, sillä hän on puolustanut useaan otteeseen väitteitään pitkäaikaistyöttömyydestä, mutta velka-asiaan hän ei ole enää palannut eduskuntakeskustelun jälkeen. Tuossa keskustelussa hän myönsikin osittain Arhinmäen kritiikin oikeaksi.

Mikä on sitten se oikea viesti, joka Suomen taloudesta pitäisi kertoa?

– No, talous kasvaa, mutta hallitus ei näytä saavuttavan tavoitteitaan. Velkasuhteen kääntäminen ei näytä toteutuvan ilman uusia toimenpiteitä. Nykyinen kehityssuunta ei vielä ole riittävä, Brotherus summaa näkemyksensä tilanteesta.

Lue myös:

Arhinmäen ”soitto Valtiokonttoriin” pakotti Sipilän myöntämään koko totuuden velanotosta

Näkökulma: Nyt osui Sipilää arkaan paikkaan

Juha Sipilän väite työttömistä – Nyt vastaa ekonomisti

Lisää aiheesta Talouselämässä: 

Valtion kassa voi pienentyä kuusi miljardia päivässä

Sipilä-Arhinmäki – velkaväittely sanasta sanaan

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Yhdenkauden kansanedustajan nykyisen pm.toinen kausi ei vielä ole opettanut valtiontaloudesta mitään.
Valtio ei ole yritys eikä yrityksen laskentatavat päde valtiontalouden laskelmiin.

Politiikan broilerilla on vielä 2v aikaa oppia ero. Tai" tulos tai Ulos"!

Marja-Liisa Kalkela

IL)
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi pääministerin ilmoituksessa, että usean vuoden talouden syöksykierre on saatu oikenemaan ja "jopa pitkäaikaistyöttömyys on kääntynyt hiljalleen laskuun".
- Tosin työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) joutui myöntämään eduskunnalle, että pitkäaikaistyöttömyys on yhä kasvussa

Lex-Linström
noin 5000 pitkäaikaistyötöntä saa mahdollisuuden jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle.

Joulukuu-16
Aktiivitoimissa 6 000 enemmän kuin -15.
Tem

Ja näin pitkäaikaistyöttömyys laski jopa 11 000.
Näppärää tilastokikkailua.

Pasi Karlsson

Ei taida Sipilä paljon kunnioittaa rehellistä tasetta ja tuloslaskelmaa, enemmänkin tuntuu Sipilä olevan noita tilinpäätöstä rukkaavia koijareita ?
Kuinka sattuikaan, että Terrafamen ihme oli myös kirjanpidollinen koijaus ?

Eero Laine

Pääministerin arvovallalle tällainen jatkuva kompastelu ei tee hyvää. Kompastelu kertoo myös pääministerin esikunnan osaamisesta. Esikuntaa johtaa paremmin jätevesiasetuksen äitinä tunnettu Paula Lehtomäki. Kepun karaokekuningatar.

Matti Kurki

Ellei tätä pelleä pian aseteta valtakunnanoikeuteen, niin pitänee harkita muita vaihtoehtoja. Mitenkä olisi pakkohoito tai ainakin radikaali lääkityksen tarkistaminen. Joulusta on kulunut runsas kuukausi ja äijä haahuilee punanutussaan edelleen. Eikö kukaan huomaa mitä on menossa? Voi tätä tyhmää jengiä tämän mikkihiiren ympärillä.

Risto Parviainen

Se ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta kun Sipilä jää kiinni valehtelusta päin kansan naamaa...
Ei uskoisi että uskovainen mies kehtaa puhua palturia kirkkain silmin, taitaa olla tekouskovainen koko "ukko"..
Mutta valheella on lyhyet jäljet, Sipilä joutuu vielä tilille valehtelusta ja kansan huijaamisesta. Rangaistus tulee korkojen kanssa!!

Marja-Terttu Peltovuoma

Sipilä pääsi hallitukseen ja pääministeriksi kaateettomia lupauksia antaen jotka petti sitten välittömästi virkaan päästessä.Koko pääministeri kautenansa antanut väärää tietoa, kaunistellun tosiasiat....Siis koska tulee aika totuuden, koomista kansalaisten pitää pääministeriä johon ei luota eikä parannusta ole pienintäkään nähtävissä .Kauanko tämä tyhmä kansa vielä luottaa, tyhmiähän me ollaan jos utopiamme on valheellista kansanjohtamiseen uskoa. .