Maanantai 20.5.2019

Uusi varoitus suomalaisten veloista: ”Pahat jäljet”

Luotu: 
14.2.2017 14:50
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn varoittaa ylivelkaantumisen "pahoista jäljistä".
|

Suomen Pankin johtokunnan jäsen, entinen elinkeinoministeri ja talouskomissaari Olli Rehn varoittaa suomalaisten velkaantumisesta.

–Suomen talous on nyt jättänyt taantuman taakseen. Nopea velkaantuminen ei palvele nopeampaa talouskasvua, vaan sisältää ylivelkaantumisen riskin, Rehn kirjoittaa blogissaan

Rehn korostaa, että Suomessa ei kannata tuudittautua siihen, että rahoitusjärjestelmän vakaus olisi jotenkin automaattisesti taattu ilman kunnolla toimivaa sääntelyä. Hän muistuttaa, että Finanssivalvonnan (Fiva) tehtävä on pitää huolta siitä, että rahoitusvakautta ylläpitäviä sääntöjä noudatetaan.

–Kestävä kasvu voi syntyä vain vakaissa rahoitusoloissa. Vakaus on yksittäisen kansalaisen etu. Ylivelkaantumisella on pahat jäljet, eikä pankkivalvoja voi seisoa tumput suorana sen uhatessa, Rehn painottaa

Euroopan järjestelmäriskikomitea ESRB varoitti Suomea viime vuoden lopulla kotitalouksien korkeasta ja kasvavasta velkaantumisesta. Kotitalouksien velkaantumisaste Suomessa oli vuoden 2016 lopulla 127 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Komitean mukaan velkaantuminen voi muodostaa riskin rahoitusjärjestelmän vakaudelle ja reaalitalouden kehitykselle keskipitkällä aikavälillä. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kiinnitti joulukuussa huomiota kotitalouksien kasvaneeseen velkaantumiseen. 

Lue myös: Suomelle varoitus Euroopasta – syynä tavallisten suomalaisten velkaantuminen

Näihin varoituksiin on Rehnin mukaan suhtauduttava vakavasti. Hän huomauttaa, että mainituissa varoituksissa kiinnitetään huomiota siihen, että Suomen viranomaisilla ei ole lakiin perustuvaa mahdollisuutta asettaa rajoituksia lainanottajan tuloihin suhteutetulle lainanotolle, veloille tai velanhoitokustannuksille.

–Vaikka rahoitusjärjestelmän vakauteen ei kohdistu Suomessa välittömiä uhkia, on välttämätöntä, että kansainvälisten asiantuntijoiden esittämiin, kiistämättömiin epäkohtiin puututaan. Myös Suomen Pankki on korostanut tarvetta vahvistaa makrovakausvälineitä. Finanssivalvonta puolestaan kiinnitti vastikään huomiota siihen, että asuntoluottojen säästövelvoitetta kierretään rinnakkaisilla kulutusluotoilla, Rehn toteaa.

Suomen Pankin tammikuun lopulla julkistamien tilastojen mukaan asuntolainojen takaisinmaksuajat pidentyivät vuonna 2016 miltei puolen vuoden verran vuodesta 2015 ja lähes vuoden verran vuodesta 2014. Vuonna 2016 uusien nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 19 vuotta, kun se vuonna 2015 oli 18 vuotta ja 7 kuukautta sekä vuonna 2014 puolestaan 18 vuotta ja kaksi kuukautta.

Samaan aikaan uusia asuntolainoja nostettiin enemmän.  Kotitaloudet nostivat vuoden mittaan uusia asuntolainoja lähes 18 miljardin euron arvosta, eli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuonna 2015 ja 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. 

Suomalaisten velkaantumista kommentoi viimeksi tammikuun lopulla Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen. Hän muistutti, että valtaosa suomalaisten varallisuudesta on kiinni asunnoissa. Se tarkoittaa Mikkosen mukaan sitä, että asuntojen hintojen alueellinen eriytyminen aiheuttaa eriytymistä myös varallisuuskehityksessä.

Lue lisää:

Vakava varoitus suomalaisten velkaantumisesta: ”Pelivaraa on hyvä jättää”

Huoli suomalaisten velkaantumisesta: ”Riski uusista ongelmista kasvaa”

Suomen Pankki huolestui asuntolainoista: ”Velkaantuneet kotitaloudet supistavat kulutustaan, mikä syventää kriisejä”

Huomio suomalaisten veloista: ”Löytyy myös pienituloisista”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juuso Hämäläinen

Mikään ei estä valtiovaltaa puuttumasta lainojen myöntämiseen. Pankkien omavaraisuudelle voidaan asettaa niin korkeat vaatimukset, ettei niillä ole rahaa levittää kevyin perustein eikä liikaa.

Toisekseen halpa lainaraha ei auta ketään asuntoa ostavaa. Helposti saatava lainaraha johtaa suoraan korkeampiin asuntojen hintoihin erityisesti niillä alueilla, joilla kysyntää riittää.

Lainoituksen tulee toimia niin, että lainan korkoa ei pankki saa nostaa lainannoston jälkeen koskaan ja asunto, joka on lainaa otettaessa riittänyt lainan vakuudeksi, on oltava riittävä vakuus myös asuntojen hintojen tippuessa. Lainasopimuksellahan myydään tuote eli rahaa ja on outoa, että ostetun tuotteen hinta voi myyjä nostaa kaupan jälkeen.

Pankit on laitettava täyteen vastuuseen liiketoiminnastaan ilman mitään valtion ja sopimusten tarjoamia turvaverkkoja. Pankeista on tehtävä samanlaisia yrityksiä kuin muistakin. Jollei tämä onnistu niin on parempi kansallistaa koko pankkitoiminta. Nimittäin nykysysteemillä pankkien mokat kuitenkin kaatuvat kansalaisten syliin. Pankkien yksityisyys ei tuota mitään lisäarvoa muuta kuin niiden omistajille ja ylimmälle johdolle.

Juuso Hämäläinen

On kornia, että Rehn puhuu taantumasta ja siitä, että se on jätetty nyt taakse. Molemmat emäluokan valheita. Suomen historia ei nyt tätä kummempia lama-aikoja ole nähnyt sitten sotavuosien. Ja mitään oleellista kohennusta talouteen ole näkyvissäkään. Ihmisten ostovoima surkeampi kuin aikoihin.

Teppo Oikari

Eikös se pyramiditalouden kasvattaminen vaadi nimenomaan löysän rahan lisäämistä ja velkaannuttamista. Onko nyt niin että on käänne tullut ja alkaa pajatson tyhjentäminen? Muutoin Mikkelin Bobrikov höpisee puuta heinää. Viekää sille peili ja laskelmat siitä mitä gojimin ääni maksaa. Http://mekansa.net

Pasi Karlsson

Heti alkaa räkätys velkaantumisesta, monet vuodet ollut velkaannuttamassa Suomea ja koko Eurooppaa !
Nyt yrittää "fiksuna" puhua, ettei se käy ! No KEPU on KEPU , ottaako joku tosissaan Rehnin jutut ? Nauretaan Rehnille BOF :n kulisseissakin ?

Esa Lumppio

Oli syy mikä hyvänsä, eikö ole totta, että kotitaloudet velkaantuvat, kun ei ole aikaa säästää? Kulutamme velalla ja pyöritämme kotimarkkinoita velalla. Milläs kustannamme julkista taloutta, velalla verojen muodossa. Hämmästelin eilen kansantalouksien velkaantumisasteita, jotka Euroopassa huitelee keskimäärin (v.2014) yli 80% BKT, Saksa (käppyrä alaspäin) ja Suomi n. 60% (käppyrä ylöspäin), Ruotsi 40%, Italia 130%, Kreikka 180%.
Vai onko tuo luotettavaa tietoa:
https://www.google.fi/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&stra...
Velkaantumiseen lääke on parempi kilpailukyky vientimarkkinoilla. Kilpailukyky on erinomaisia (muita parempia) vientituotteita (ei bulkkia), hyvällä ammattitaidolla tuotettua. Syitä on niin sysissä kuin sepissä kuiteski!

Teemu Terava

Sääntelyvirkamiehet eivät jaksa miettiä seurauksia. Jos "hyvää tarkoittavaa" asuntolainaan säädettyä omarahoitusosuutta rahoitetaan pikavipeillä, niin "tämä ei tietenkään ollut tarkoitus", vaikka se päinvastoin lisää ylivelkaantumista.
Kuten vanhat ja viisaat tietävät "tie h....ttiin on kivetty hyvillä tarkoituksilla".
Pitäisi jaksaa miettiä myös säädösten seuraukset. Kieltolakikin lisäsi alkoholin kulutusta.
Suomen pankin historiallinen tehtävä on ollut varoittaa kansalaisten velkaantumisesta. Rehnin puoluetoveri Ahti Karjalainenkin rajoitti asuntolainojen saantia.

Mestari Suni

Se on mukavata, kun rikas Suomen Pankin johtajapapparainen pelottelee ihmisiä velkaantumisen vaaroista, vaikka koko pankki- ja rahajärjestelmä perustuu velkaantumiseen. Kiitos taas Uusi Suomi hienosta artikkelista. Olen kuin uusi ihminen.

Hugo Hi

Näin taas yksi euroopan tuhon airut yrittää puhua viisaita. Rehnin ja monen muun yhtä surkean poliitikon märkä päiväuni on saada Turkki EU:n jäseneksi, sen jälkeen ei oikeasti ole sitten enää millään mitään väliä kun sieltä lähtee 10 miljoonaa tyyppiä maleksimaan nyky- eurooppaan. Mutta voihan sitä vielä muutaman vuoden näytellä hyvää ja pätevää vaikka tyhjän takin liepeet vaan heiluu.

Jamie Freeman

Lainat !! Lainat !! Lainat !! Onko ketään täällä joka kamppailee edelleen saada lainaa? Etsitkö yritysten pääoman? Oletko tarvitsevat lainaa jostain syystä ja et tiedä mistä saa halvalla ja luotettava lainat, apuasi on vihdoin täällä tarjoamme halpoja lainoja alhaisella korolla vain 2%. Kiinnostunut lainanottajat ovat yhteyttä sähköpostitse osoitteessa ([email protected]) tai sivuiltamme: Freemanfinance.webs.com ja saat lainaa tänään.

Kiitos.
Jamie Freeman
Sähköposti: [email protected], [email protected]
Verkkosivu: Freemanfinance.webs.com

Pegolanzo Loganziro

Esimerkki yksityisen velkaantuminen/Jos rahoitus-laitoksen lainan kuukausi-erä on esimerkkinä vain 200e/ niin todellinen korko on siten, että lainan lyhennys on noin 50e ja tätäkin esimerkkiä peilaten voitte laskea todellisen/korko-prosentin.Näitä lainoja Suomalaiset ovat täynnä.