Tiistai 22.5.2018

Hans Välimäki poistaisi sunnuntaipalkan – PAM-lehti: Ministeriö ei edes keskustellut

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2017 11:11
  • Kuva: Hannu Lahtonen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Hans Välimäki.
|

Työ- ja elinkeinoministeriön hallintoneuvos, työaikalain muutoksia pohtivan työryhmän vetäjä Tarja Kröger sanoo, ettei sunnuntaipalkkaan puuttuminen ole suunnitelmissa. Asiasta kertoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin lehti.

Sunnuntain tuplapalkan poistoa ehdotti hiljattain julkkisravintoloitsija Hans Välimäki MTV:n Huomenta Suomessa. Välimäki sanoi sunnuntain tuplapalkan olevan muinaismuisto. Tilalle hän väläytti esimerkiksi tippauskulttuuria Suomeen.

Kröger sanoo PAM-lehdessä, että aihe ei ole ollut ainakaan toistaiseksi edes keskusteluissa mukana, kun työryhmä on kokoontunut.

Sunnuntaipalkkaan puuttuminen oli mukana pääministeri Juha Sipilän syksyllä 2015 julkistamissa kilpailukykytoimissa, jotka kriitikot nimesivät pakkolaeiksi. Hallitus olisi pienentänyt sunnuntaipalkkaa 75 prosenttiin.

Sunnuntaipalkka on noussut julkiseen keskusteluun tuon jälkeenkin. Esimerkiksi Suomen Yrittäjät on esittänyt, että sunnuntaipalkan velvoite poistettaisiin laista, jolloin siitä sovittaisiin paikallisesti.

Lisäksi hallituspuolue kokoomus esitti viime kesänä Suomi Areenassa niin ikään, että sunnuntaikorvaus poistettaisiin laista.

Lue myös:

Lähihoitajien tyrmistys sunnuntailisän poistosta – ”Uskomattoman röyhkeä palkka-ale”

Juha Sipilä paljasti kovan listansa: Sunnuntain tuplapalkka historiaan – sairauslomiin iso muutos

Yrittäjät: Ylityökorvaus ja sunnuntailisä pois Suomen laista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Ongelma on se, että pyhänä asiakkaalta ei voi periä kaksinkertaista hintaa, vaikka kulut olisivatkin kaksinkertaiset. Pyhänä ei ole palveluja, vaikka silloin asiakkailla olisi eniten aikaa ostaa niitä.
Jos ravintola-ala siirtyisi tarjoilupalkkioihin (gratuity) perustuvaan palkkaukseen, saattaisivat viikonloput olla hyvinkin suosittuja työaikoja.
Meillä on valittu tällainen systeemi, jossa verottajan ja ay-liikkeen edut menevät asiakkaan etujen edelle. Tätä systeemiä markkinoidaan työntekijän eduilla, mutta suuresta työttömyydestä ja talouden kurjuudesta päätellen se saattaa olla huijausta.

Hannu Myllynen

Jos työ ei mene sunnuntaina kaupaksi niin kummassa on vika? Ostavissa asiakkaissa vai työnsä myyjissä? Ketään ei voi pakottaa ostamaan eikä myymään työtä eikä millä ehdoilla tahansa. Jos joku haluaa myydä ilman sunnuntailisää ja pitää vapaata muuna päivänä niin miksi estää, säätää, hallinnoida ja määrätä? Ja tarkastaa ja valvoa ja sakottaa ja ...?

Jukka Mattsson

Tingitään palkasta niin vielä vähemmän ollaan ulkona syömässä. Ja kaiken huipuksi ruuan hinnat EU:n kalleimmat ja ruokapaikat la...su 19:00 jälkeen suljettu.

Hyvää mainosta asiakkaille. Viikollahan sitä kerkeää ulkona syödä!