Perjantai 19.7.2019

”Konkreettinen esimerkki siitä, mikä kaikki on suomalaisessa politiikassa pilalla” – Ville Niinistöltä täyslaidallinen Fennovoimasta

Luotu: 
24.2.2017 10:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Ville Niinistö.
|

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoi kovin sanoin Fennovoiman ydinvoimahanketta. Aihe on ajankohtainen, sillä eilen julkaistussa kirjassaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt Janne "Rysky" Riiheläinen kritisoi hanketta maariskiksi Suomelle.

– Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelema Rosatomin venäläinen ydinvoimala on energia- ja ulkopoliittinen fiasko, Ville Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Niinistön mielestä Suomi on hankkeella tarpeettomasti ajanut itsensä liian lähelle Venäjän vaikutuspiiriä. 

– Fennovoima tulee venymään, maksamaan yhä enemmän ja se luo riippuvuutta Venäjän poliittiseen johtoon. Kaiken aikaa kuntien ja Fortumin rahat ovat kiinni kannattamattomassa hankkeessa kotimaisen uusiutuvan energian käyttöönottamisen sijaan.

Niinistön mielestä on käsittämätöntä, miksi hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat halunneet ajaa hankkeen läpi.

– Tämä ydinvoimalahanke on kyllä varsin konkreettinen esimerkki siitä, mikä kaikki on suomalaisessa politiikassa pilalla. Ei uskota omiin vahvuuksiinsa ja uusiutuvaan energiaan, ulkopolitiikassa ollaan naiiveja ja päätöksentekoa halutaan piilottaa kansalaisilta kerta toisensa jälkeen, Niinistö purkaa tuntojaan.

Janne Riiheläisen mukaan kenelläkään ei ole haluja tai mahdollisuuksia pysäyttää ydinvoimalaprosessia, vaikka jo aiemman hallituksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on puhunut siitä, että maailmanpolitiikan kannalta ajoitus on ollut onneton. Krimin kriisi puhkesi kesken prosessin ja hankkeesta on tullut poliittisen pelin välinen Kremlille. Lue lisää: Arvio Fennovoimasta: ”Suomi nyt altis Venäjän väännölle – poliitikot jäivät jumiin valheensa kanssa”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Niinistö on kuin moderni mainos. Siinä aina kerrotaan mitä tuotteessa ei ole, mutta hyvin vähän mitä siinä on.

Minusta Niinistö on täysin säälittävä "teollisuuspolitiikassaan". On tietenkin hävinnyt järkiperustein kaikki äänekkäästi vastustamansa hankkeet.

Niinistöllä ja vihreillä ei ole minkäänlaista aiettakaan ajaa valtakunnan, ilmaston, luonnon tai kansalaisten etua. He ovat narsistisia huuhailijoita joille elämä on vain kiva harrastus

Markku Marttila

Aika näyttää, kumpi on enemmän oikeassa Fennovoiman "teollisuuspolitiikan" suhteen, asiantuntija M.Toivonen vaiko poliitikko V.Niinistö. Kaikki asiaankuuluva kunnia molemmille; epäilemättä olette vilpittömästi oman kantanne takana.

Peruskansalaisen tasolla sekä vaisto, järki että tunne sanovat: älä anna enää nykyistä enempää sitoa kotimaatamme Kremlin liekanaruun. Ilmaisuna kenties karu ja kovin kriittinen, mutta Siperia on meille runsaasti opetusta antanut.

Omavaraisuus ja itsesuojelu ovat myös kansakunnan tasolla enimmäkseen hyveitä.

Markku Marttila
Vastaus kommenttiin #7

Fennovoimassa on erittäin merkittävä venäläisomistus, 34 % (=Raos Voima Oy, joka on osa Rosatomia).

Polttoaineen toimittaa ROSATOM. Fennovoima on tehnyt kymmenen vuoden sopimuksen Hanhikivi 1:n tarvitseman ydinpolttoaineen ostamisesta Rosatomin tytäryhtiöltä TVELiltä.

Hanhikiven ydinvoimala on epäilemättä mitä suurimmassa määrin riippuvainen ulkomaisesta tahosta; tahosta, joka on suoraan Kremlin valvonnassa.

Tuomo Niemelä

Onko Niinistö itse henkilökohtaisesti näin ydinvoimavastainen? Vai onko tämä kaikki uhoaminen vain Vihreiden äänestäjien enemmistön tyydyttämiseksi?

Jäi epäselväksi, mitä ovat ne "luonnolliset vahvuudet". Tuuliturbiiniteknologia? (ei) Biojalostus? (kyllä)

Ydinvoima kun on (turpeen ohella) ainut suuren mittakaavan sähköntuotantomuoto, jossa Suomella on paljon juurikin niitä luonnollisia vahvuuksia. Jo yksinomaan kylmä ilmanala ja aina viileät vedet suosivat merkittävästi vesijäähdytteisiä voimaloita.

Jukka Lampinen

Kotimainen uusiutuva energia, eikös se ole sitä vihreiden vastustamaa saastuttavaa puuta ja turvetta.
Tai tuonti sähköä, jota nykyään tuodaan paikkamaan vihreiden toista yhmyyttä tuuli ja aurinko sähköä.
Atomi voima on ainoa realistinen tapa, saada sähköä jatkuvasti ja luotettavasti ilman tuontia.
Tällä hetkellä kivihiilen alasajo, on pakoittanut meidät suureen Venäjä tuontiin.
Uraania voidaan varastoida vaikka 20 vuoden käyttöä varten helposti, Venäjän vaikutus voidaan helposti poistaa uraania varastoimalla.
Venäjän vaikutus loppuu siihen kun voimala on valmis ja uraania on kymmenien vuosien varasto.
Mikä toinen energia vaihtoehto, antaa kymmenien vuosien huolto varmuuden.
Emme olisi riippuvaisia, Venäjän kaasusta, tuontisähköstä ja öljystä.

Teemu Terava

Jotta tuulivoiman tuotanto yleensäkään olisi järkevää, tarvitaan sekä perusvoimaa että säätövoimaa.
Tuulienergian tuotanto kattaa parhaimmillaankin vain pienen osan energian tarpeesta. Tarvitaan siis perusvoimaa, joka tuotetaan joko vesi- tai ydinvoimalla.
Tuulienergian määrä vaihtelee suuresti sen mukaan, mistä päin tuulee, vai tuuleeko ollenkaan. Tarvitaan siis säätövoimaa, joka usein tuotetaan hiilivoimaloilla tai muilla fossiilisiin polttoaineisiin perustuvalla tuotannolla, joka on nopea käynnistää ja pysäyttää.
Vihreät vastustavat kaikkea muuta kuin tuulivoimaa, joka ei yksin ratkaise energiatarpeita.