Keskiviikko 24.7.2019

Professori: Poliitikoilta falskia puhetta – ”Kasvavatko tuloni jos ostan uuden asunnon velaksi?”

Luotu: 
10.3.2017 18:44
Päivitetty: 
10.3.2017 18:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomi ”kasvaa” velkarahalla asuntoja rakennellen ja ostellen, professori Matti Virén kritisoi.
|

Taloustieteen professori Matti Virén pitää poliitikkojen puheita talouden kääntymisestä falskeina. Viren pohtii asiaa teollisuustuotannon kautta Puheenvuoron blogissaan.

– Talous on kuulemma kääntynyt nousuun (leikkaukset on peruttu ja kaikki on hyvin). Mutta miten tämä nyt oikein menee? Kasvavatko minun tuloni, jos käyn velaksi ostamassa uuden auton ja asunnon, Virén kysyy.

Hän viittaa siihen, että Suomen pientä talouskasvua vuonna 2016 ei suinkaan aiheuttanut viennin tai teollisuustuotannon kasvu. Viimevuotisen 1,6 prosentin talouskasvun takana olivat yksityinen kulutus sekä investoinnit eli tässä tapauksessa käytännössä asuntorakentaminen. Lue lisää: Selitys Suomen kasvulle 2016

Sen sijaan vientiteollisuuden tilanne on yhä synkkä, Virén havainnollistaa Tilastokeskuksen tuoreilla luvuilla.

– Teollisuustuotanto oli tammikuussa alemmalla tasolla kuin 1998 (kuva), kaikesta näkyy, että 2009 tuotannon kasvu pysähtyi kuin seinään. Kuka näkee kuviossa kasvutrendin 2009 jälkeen? Sama viesti tulee vastaan, kun katselee uusimpia teollisuustuotannon kasvulukuja (toinen kuva). Missä se kasvu on?

Kuvat löytyvät myös Virénin blogista.

Lisäksi Suomen vientihinnat ovat laskeneet, mikä tarkoitti tavaraviennin arvon laskua viime vuonna vaikka volyymit kasvoivatkin hieman. Suomi siis vie halvempaa tavaraa maailmalle kuin tuo kotimaahan päin, Virén selventää. Viennin tilaan ei ole auttanut edes euron dollarikurssin heikentyminen.

– Siksi ei pidä hirveästi innostua siitä, että BKT:n volyymin kasvuluku on lähes 1.6 %. Kasvun moottorina eivät ole tuotanto, vienti, tuottavuus jne. vaan kulutus (+ 2 %) ja investoinnit. Mutta investointienkin veturina ovat asunnot (kasvua yli 9 %) ja liikerakentaminen. Velkarahalla on hyvä rakentaa. Julkisen sektorin alijäämä kasvaa kuluvana vuotena ainakin EU:n komission ennusteen mukaan, vaikka yksityisen sektorin kysyntä on (sekin velkarahalla) saatu kasvuun, professori kirjoittaa.

– Edellä sanotun valossa tuntuu hieman falskilta, kun poliitikko toisensa perään kertoo, että ”me teimme sen”, ”käänsimme talouden kasvu-uralle”. Ehkä oikea kommentti on se perinteinen: ”hold your horses”, hän lopettaa.

Lue lisää aiheesta:

Selitys Suomen kasvulle 2016 – yksityinen kulutus ja rakentaminen

Suomalaisilla vahva usko tulevaan: ”Lukemat kertovat hurjasta nousukaudesta”

Nordeasta synkkä ennuste Suomelle: Elintaso vaarassa, hyvinvointivaltiota uhkaa ”kuolinisku”

Kansanedustaja: Nämä 4 Suomen hölmöyttä pitää poistaa – menestyvässä Ruotsissa ei yleissitovuutta ole

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vallu Novanto

Mitä enemmän ja kalliimpia asuntoja ostetaan ja vuokrataan, sitä vähemmän jää kotimaiseen kulutuksen ja arvonlisäveroihin . Ja monesti tämä lysti kestää vuosikymmeniä, eli kalliin uuden asunnonostajan kulutus laskee vuosikymmeniksi. Tämä on poissa palvelujen ym. rahoituksesta. Myös kunnilta. Jos kuukaudessa jäisi 200€ enemmän kulutkukseen/ ruokakunta, se olisi jo satojen miljoonien lisäys. Lisäksi yhteiskunta säästäisi asumistuki ym. menoissa.

Jukka Lampinen

Itsepetoksen vallassa oli Kreikkalaisetkin, tuhon viimeisenä hetkenäkin, Kreikan Kokoomus hallitus elvyytti laskemalla veroja.
Kreikan tuhosi sama asia kuin Suomenkin tuhoaa, kukaan ei suostu maksamaan veroja.

Tehokkain yksinkertaisin ja vähiten ongelmia aiheuttava keino, on vientiteollisuuden palkkojen lasku.
Kaikki muut keinot on välillisiä ja niiden vaikutus kyseenalainen.
5% pois palkoista, hitsarista pääjohtajaan asti ja sillä sipuli.

Veli Laurinsalo

Ekonomisteja kannattaa kuunnella. He nimittäin tietävät mistä puhuvat. Nordean pääekonomisti vuodatti juuri katkeraa kalkkia toiveajatteluun taipuvaisten poliitikkojen niskaan sanomalla, että jos todella radikaalia viennin kasvua ei tapahdu, niin elintaso laskee merkittävästi. Nykyinen ns. sosiaalietuuksien jakamisen luomaan turvaan nojaava elintaso perustuu suurelta osin lainarahoituksen varaan. Professori Matti Virén kirjoittaa tässä samasta asiasta. Pitkän päälle ei nimittäin luoda tälle sosiaaliselle elintasolle (siis verotuksen avulla kerätylle tulonjaolle) omaa rahoitusta vain rakentamalla asuntoja ja teitä. Ne eivät nimittäin kovinkaan suoraan lisää vientituloja, millä oikeasti yhteiskuntaa saataisiin lisää ns. omaa rahaa.

No mitä sitten pitäisi tehdä? Suomen perusvienti, eli paperiteollisuus ja metalliteollisuus nyt porskuttaa lievässä myötätuulessa, hyvä niin, mutta se ei riitä, kun jättimäinen IT-klusteri hajosi Nokian alasajon myötä. Nokian sirpaleet toki kasvavat tahollaan, ja esim. peliteollisuuden kasvu lienee osa tätä. Suomessa riittää aika mukavasti IT-insinöörejä. Nyt nämä pitää vain saada luomaan jotain suurta ja kannattavaa. Mutta miten se oikein meneekään. Heti kun uusi firma on saatu kansainvälisen kaupan juureen, niin se myydään ulkomaille, pois Suomesta! Start Uppien perusviestikin on, että kasvata ja myy kun saat hyvän tarjouksen – se on kannattavin bussineksen muoto. Ja näinhän on aina käynytkin. Miksi? Siksi että Suomessa kannattavan firman pitäminen ei kannata.

Eikö tämä ole todellinen kansallinen katastrofi? Eli juuri se, mitä pitäisi tehdä, on tehty niin kannattamattomaksi, että niin ei tapahdu. Yrityksen omistaminen ja tuoton pitäminen yrityksessä pitää tehdä niin kannattavaksi, että sitä ei kannata myydä ulkomaille. Vain sillä tavalla yritys kasvaa ja työllistää suomalaisia. Aika yksinkertaista, eikös vaan? Siinä ei auta syyllistää omistajia, väittää heidän syövän työlaisten pöydästä, tai pilkata omistajia loisiksi, riistäjiksi, työväenluokan vihollisiksi. Sillä vain näiden kasvavien ja suomalaisia työllistävien yritysten avulla saadaan lisää palkkatuloja ja verotuloja maksamaan suomalaista sosiaalista hyvinvointia.

Tarja Laakso

Miksi suomalaisen ei kannata pitää firmaa Suomessa, mutta ulkomaalaisten sijoittajien kannattaa tehdä bisnestä Suomessa?
Suomessa yritysverotus on lähes EU:n alhaisinta, osingoista ei juurikaan makseta veroja (kun yrityksille osingot ovat verottomia ja sillä voidaan kiertää osinkoverotus - ja tietenkin lisäksi veroparatiisien kautta).

Siksi ehkä Suomessa ei kannata omistaa, että jos haluaa tehdä sen laillisesti, ja olet suomalainen yksityishenkilö, piensijoittaja tai yrittäjä, maksat veroja aivan älyttömästi, samoin työvoima on kallista, koska työntekoa verotetaan niin älyttömästi. Mutta jos olet suursijoittaja tai yritys, et juurikaan maksa veroja. Ja siksi tuntuukin ihan älyttömältä, että suomalaiset yritysjohtajat ja sijoittajat, huutavat kuinka työntekijöiden pitäisi alentaa palkkoja, että he saisivat vielä enemmän rahaa.

Kun esimerkiksi IT-puolella (ja muissakin asiantuntijatehtävissä) suomalainen on halpaa työvoimaa - verrattuna esimerkiksi USAn palkkatasoon. Taitaa jopa tavallinen duunarikin tienata USAssa vähintään saman kuin suomalainen vastaava duunari (eiköhän se USAn minimipalkka ollut sitä tasoa, että Suomessa moni tienaa vähemmän).

Kyse ei taida olla kannattavuudesta, vaan ahneudesta.

Hannu Rautomäki

Suomelta eurossa puuttuvat kaikki raha- ja finansssipoliittiset työkalut, joita Tanska ja Ruotsi omassa valuutassaan voivat käyttää vapaasti vientiään tukeakseen.
Näin vientivetoisen Suomen talous polkee paikallaan jatkossakin, ja noin 100 miljrdin euron velkakuorman alla kaikkia yhteiskunnallisia palveluja joudutaan myöhemmin leikkaamaan lisää.
Talouden alamäki sinetöitiin asiattomalla suunsoitolla ja arpapelinä tässä:
https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4&t=9s

Pasi Käyhkö

Ruotsin kruunu on asetettu melko ahtaaseen valuuttaputkeen euron suhteen joten se ei vaikuta paljoakaan kilpailukykyyn muita Emunaita vastaan.
Jos Suomella olisi vielä oma markkavaluutta se olisi devalvoitunut jo kymmeniä kertoja. Mikä olisi elämisen hintataso meillä?

Jukka Lampinen

Aivan, tulon siirroilla, köyhiltä rikkaille tai toisin päin ei vienti lisäänny.
Yksinkertainen suora toiminta, olisi ehdottomasti paras tapa lisätä vientiä.
Lasketaan vain vientialojen palkkoja alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Tosiasia on että nykyiset työläiset, on vain ahneita porvareita, paskiaisia ilman pienintäkään yhteiskunnallista vastuuta.

Erkki Malinen

Ennen Tullihallitus kertoi raportissaan mikä oli talouden tilanne, jos vietiin enempi kun tuotiin talous oli oorningissa mutta jos tuotiin enempi kuin kuin vietiin se oli perseellään. Tämä viimeksi mainittu tilanne on ollu jo pitemmä aikaa tätä ei politikot tunnu ymmärtävän eikä kansaan.

Lauri Kiiski

Suomi on muuten ainoa maa koko Euroopassa, jonka vienti on sakannut pysyvästi pakkaselle v. 2008 finanssikriisin jälkeen. Kaikkien muiden Euroopan maiden viennit kasvoivat v. 2008 tason yläpuolelle jo viimeistään vuoteen 2010 mennessä.

Pelkästään Nokian mahalaskulla ilmiötä ei voida perustella ja hiipuminen on ollut kaikilla vientiteollisuuden aloilla.

Samy Arling

On tässä positiivisen pöhinän Suomessa yksi vientituote joka pitää Pölhölän mainetta maailmanlaajuisestikin korkealla ! Se vientituote on raha, jota viedään vauhdikkaasti EU:n pohjattomien kaivojen täyttämiseksi, se on sitä rahaa joka ei koskaan palaa Suomen talouden kiertoon.Vallan luovuttaminen Eurostoliiton käsiin ja siitä seuranneet talouttamme vahingoittaneet säännökset ovat historiallisestikin vertaansa vailla ! Suomeksi Suomi köyhdytetään.

Timo Nenonen

Ainut , mikä on Suomessa vakaassa ja jämäkässä kasvussa on työttömyys. Irvokasta on vielä se, että kakkua jakamaan tulee vielä sellaisia, jotka eivät KOSKAAN ole centin centtiä, markan markkaakaan veroja maahamme maksaneet.

How dumb is that?

Pasi Salmi

Oletetaan seuraavanlainen skenaario.

1. Kymmenen vuoden sisällä ratkaistaan keinotekoisen fotosyyntesin avulla maailman energiaongelma.
2. Nämä omavaraiset energialähteet ovat halpoja tuottaa.
3. Kolmeuloitteiset tulostimet ovat arkipäivää

Mitä tämän kaltainen teknologinen innovaatio tarkoittaa?

1. Nykyiselle talousjärjestelmälle?
2. Nylyisenkaltaisille yhteiskuntajärjestelmille?
3. Millainen on tuon skenaariomaailman talousjärjestelmä ja mikä vaihdonväline?

Vastauksia odotellen...

Veli-Pekka Moisalo

Kansantalous perustuu uskomuksiin. Professori tuo tämän faktan esiin Suomen nykyisessä taloustilanteessa. Kansaa hullutetaan lähes nollakoroilla. Tässä on elementit samaan prosessiin, joka konkretisoitui 1990-luvun suuressa lamassa. Henkilötasolla tämä tarkoittaa uutta kyvyttömyyttä hoitaa luottoja. Luottotappiot lisääntyvät. Sipilän hallitus tekee ennätyksellisesti velkaa valtiolle ja myy valtion omaisuutta. Lähitulevaisuudesta ei juuri huolehdita.