Keskiviikko 17.7.2019

Suomalaisten mielestä yrittämisen riskit ovat kovat: ”Vakava viesti”

Luotu: 
18.3.2017 15:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomalaiset pitävät yrittäjyyden riskejä kovina palkkatyöhön verrattuna.
|

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tutkimuksen mukaan suomalaisten selvä enemmistö kaipaa yrittäjämyönteisempää ilmapiiriä. Yrittäjyyden riskejä palkkatyöhön verrattuna pidetään silti kovina.

77 prosenttia uskoo, että koko yhteiskunta hyötyisi jos maassamme suhtauduttaisiin myönteisemmin yrittäjyyteen. Nuoret uskovat yrittäjyyteen vieläkin tiukemmin: 82 prosenttia alle 35-vuotiaista haluaa muuttaa asenteita yrittäjyysmyönteisimmiksi.

Hallituspuolueita äänestäneiden keskuudessa kaipuu myönteisempään suhtautumiseen on suurinta: kokoomuslaisista 96 prosenttia toivoo positiivisempaa ilmapiiriä, mutta myös keskustan ja perussuomalaisten äänestäjistä yli 90 prosenttia on samalla kannalla. Vähiten tarvetta asennemuutokseen näkevät vasemmistopuolueiden edustajat, mutta myös heistä yli puolet uskoo koko Suomen hyötyvän myönteisemmästä ilmapiiristä.

Tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto pitää tuloksia herättävinä.

–Yrittäjyyden arvo hyvinvoinnin ja työn synnyttäjänä selvästi tunnistetaan. Yrittäjämyönteisen ilmapiirin synnyttämisessä jokainen suomalainen voi toimia, joten muutos voi parhaimmillaan olla nopea, Haavisto arvioi.

Haaviston mielestä suomalaiset pitävät yrittäjyyden riskejä kovina palkkatyöhön verrattuna.

Suomalaisista 59 prosenttia allekirjoittaa väitteen, että yrittäjyyden maksut ja riskit ovat niin suuret, että vain ”hullu” vaihtaa säännöllisen tilipussin yrittäjän arkeen. Eri mieltä väitteestä on 23 prosenttia.

–Suomi tarvitsee lisää riskejä ottavia, kasvuhaluisia yrittäjiä. On vakava viesti, jos yrittäjistäkin 65 prosenttia pitää väitettä totena, Haavisto sanoo.

Perussuomalaisia äänestävät pitävät yrittäjyyden riskejä suurimpina. Heistä 78 prosenttia on sitä mieltä, että maksut ja riskit ovat yrittäjällä suuret. Vasemmistoliiton äänestäjistä näin ajattelee 64 prosenttia mutta SDP:n tukijoista vain 35 prosenttia.

Tulos on aiemmin julkaisematon tieto EVAn vuoden 2017 arvo- ja asennetutkimuksesta. Tänä vuonna kyselyyn vastasi 11.–23.1.2017 yhteensä 2040 henkilöä. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelilla. Tuloksen virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Lähes mahdotontahan Suomessa on yritystä perustaa. Tarkastajan, tarkastajan, tarkastajia ja virkamieskyttääjiä pyörii nurkissa jatkuvasti, ja ennen kuin olet ensimmäistäkään euroa hankkinut, pitää maksaa tuhansia euroja ennakkoveroja ja muita maksuja. Varsinkin jos tarjoat ateria ja tai majoituspalveluja kyllä riittää nillittäjiä ja kampittajia, pelastus, palo, hätä, hygienia, ym. byrokraattia vaatimaan kaikkea.
Suomi on byrokratian verottajan luvattu maa eikä täällä pysty kohta tekemään yhtään mitään. Eletään vaan sosun varassa niin ei tartte tapella tuulimyllyjä vastaan.

Matti Auer

Yritystä perustettaessa ei juuri kerrota, että vielä 10 vuotta sitten 15% yrityksistä lopetti ensimmäisen toimintavuotensa jälkeen ja 40% lopetti viiden vuoden jälkeen (sis. kaksi vuotta ilman liiketoimintaa). Miltei 70% yrityksistä on lopettanut seitsemän toimintavuoden jälkeen. Tilanne on tästä kuitenkin vielä paljon huonontunut viime vuosina.

Lisäksi vaiettu asia on se taloudellinen ahdinko, johon useimmat lopettaneet yrittäjät ajautuvat, jolloin uuden yrityksen perustaminen on käytännössä mahdotonta. Verottaja on kohtuuttomuudellaa suurin konkurssien aiheuttaja, eikä ota huomioon lainkaan yrityksen vaihtelevia maksukykyjä tai suhdannevaihteluita ja piiskaa pienyrittäjiä lähinnä suuryrityksiä varten tehdyillä säädöksillä ja pykälillä.

Irja Laamanen

Monesti jouduimme tukemaan tyttären perhettä, kun mies aloitti yrittäjänä. Verottaja oli tiukkana, vaikka rahaa ei tullut verolappuja tuli postilaatikosta. Epätoivoista, mutta 20 vuotta on jo mennyt yrittäjänä ja tänään menee paremmin. Työn jälki puhuu puolestaan. Toki yritys ei ole kasvanut, mutta verkottunut muiden eri osaamisalueita hallitsevien kanssa. Hyvä niin. Pienyrittäjää ei ymmärretä. Sen ole vuosien saatossa nähnyt ja nyttenkin näen Malmin lentokentän kohdalla. Kaupunki hätää suuren määrän yrittäjiä. Osa menee konkurssiin, osa muuttaa Helsingistä muualle. Jääräpäisiä ja ymmärtämättömiä toisten rahoilla eläviä riittää.

Ilkka Korkalainen

Yrittämisen kannalta pahin mahdollinen on tilanne jossa SDP/SAK on hallituksen pääministeripuolue. Silloin on turha puhua mistään uudistuksista yritystoiminnan esteiden vähentämiseksi, päin vastoin, tuo koalitio tuhoaisi tehokkaasti yritystoiminnan edellytyksiä ja ylikorostaisi työntekijätason etuja ja oikeuksia.

Marja-Liisa Kalkela

Totta SDP yksi puolue eduskunnassa 8 puolueesta ja SAK joka ei PK-yritysten luvista,verovähennyksistä ym.päätä .Ei ole koskaan ollut lakivaliokunnassa/oikeusministerinä ollut päättämässä.
Lakiministerihän on ollut aina porvaripuolueesta .-03-19
Vihreistä,RKP nyt Ps. Hallitukset Kepu 3 kautta ,kok 1 kauden.
Ja jos Lipposen hallituksen jäljiltä-03 jälkeen ei korjauksia ole tehty niin .....?

Mikko Toivonen

Yrittäminen on jokaisen menestyneen kansakunnan peruspalikoita. Toisissa osataan se paremmin ja sitä arvostetaan ja suojellaan paremmin kuin toisissa.

Oman ymmärrykseni mukaan Suomessa siellä teollisen maailman huonoimmasta päästä ja nimenomaan yleisellä-ja viranomaisasennepuolella.

Meidän tulisikin jo peruskouluista lähtien opettaa lapsia ymmärtämään yrittämisen merkitys . Sen edut ja riskit.

Pitäisi saada jo alusta asti opetettua että yrittäminen on kunniallista toimintaa ja että siitä selviää parhaiten sääntöjä noudattamalla. Samoin, että epäonnistuminen ei ole häpeä vaan kallisarvoinen oppi ja sitä monessa maassa pidetäänkin suosituksena enemmän kuin häpeänä.

Pitäisi opettaa miten selvitään hengissä epäonnistumisesta. Samoin tyypillisimmät virheet kuten lähimmäisten rahojen tai sitoumuksien käyttö. Pitäisi opettaa jo pienestä pitäen miten yrittämiseen siirrytään ellei ole perintöjä ja sukukokemusta ja tukea. Pitäisi opettaa, jos vaan osattaisiin, miten pitää varautua ja mihin pitää olla valmis jos asiat eivät sujukaan niin kuin "unelmoitiin". Unelmia pitäisi koettaa mahdollisimman paljon palauttaa realismiin.

Sekin pitäisi opettaa, että jos joku nollasta yrittäjäksi lähtee niin ainoa tapa menestyä on todella rautainen alansa osaaminen ja halu menestyä siinä

Ilkka Korkalainen

Yhteiskunnan rooli on monessa kohdin suorastaan jakomielitautinen suhtautumisessa yrittäjiin. Toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee. Poliitikkojen puheissa yrittämistä ylistetään mutta toimenpiteet ovat usein päinvastaisia mitä puheet. Poliittiset päättäjät ovat antaneet ay-liikkeelle liikaa valtaa ja tehneet ay-liikkeestä puolivirallisen osan hallintokoneistoa jolta kysytään miten pitää menetellä missäkin asiassa. Ay-liike myös käyttää saamaansa valtaa ja painostaa poliittisia päättäjiä jotka eivät uskalla tehdä tarvittavia uudistuksia yrittämisen esteiden raivaamiseksi.

Tapio Mäkeläinen

On hyviä ja vähemmän hyviä liikemiehiä. Kai se nyt kiinni on ideasta ja osaamisestakin.
Ei kaikkea voi aina kaataa valtion ja ulkopuolisten niskaan.
En kyllä pk- sektoria hyvin tunne . Olen seurannut sivusta yhden nuoren kaverin firman pystytystä ja sanoi saaneensa todella hyvin apuja.
Ei se varmaan helppoa ole. Toisaalta sijoittajat sanoo että jotkut bisnesideat joita eteen tulee ovat niin utopistista potaskaa että keskustelu loppuu äkkiä.

Teppo Oikari

Kyllä pienyrittäminen suomessa on lähinnä rikollista toimintaa, tai ainakin kohtelu on samanlaista. Sanktioita ja rasitteita vuoron perään. Ja jos jossain onnistuu niin heti ollaan konfiskoimassa hedelmät pois. Sitten epäonnistuneen yrityksen jälkeen ainoa järkevä vaihtoehto jatkaa elämäänsä yrittäjän kannalta on muuttaa muualle.
Säätäisivät edes järkevän henk. Koht. Konkurssilain esim. 5 vuotta saneerausta ja sitten puhtaat paperit. Luulis että kansantalouskin kukoistaisi paree. Ai niin, nythän se meneekin tukiaisia sosialisoidessa ja vientiyritysten taakse ketjuttaessa rahavirrat.

Hannu Kauppinen

Suomen yritysverotus tarvitsisi täydellisen reformin erityisesti yksinyrittäjien ja mikroyrittäjien kohalta sekä kaikille alle 100 työllistävien osalta. Yhtenä uudistuksen ja korjauksen kohteena pitää olla arvolisäverotus. Arvolisäverotushan on täysin fiskaalinen ja byrokraattien historiallinen jäänne ja rasite, joka perustuu ensisijaisesti valtion verotulojen kartuttamiseen ja toimii osana yritystoiminnan valvontaa ja jäljittävyyttä sekä on 24%:lla arvoketjussa yksi suurimmista valtion tulolähteistä.
Millainenhan olisi tulevaisuus mikro ja pienyrittäjien kannalta, jos kuukausittain riittäisi vero.fi omalle tilille vain edellisen kuukauden myynti ja liikevaihto ja sitten verotus tapahtuisi vuoden todellisen tuloksen perusteella. Ruvettaisiin tukemaan tuottavuutta ja rakentamaan kasvua. Samalla voitaisiin uudistaa YEL, joka on koko yksinyrittäjyyden jatkuva ahdistaja ja kassakriisin totaalinen aiheuttaja sekä kasvunjarru. Henkilöyhtiöt
(t:mi, avoin ja ky) vaatisivat viipymättä uudistuksia.