Keskiviikko 26.6.2019

Suomen Pankki: Kiky toimii – ”Parantaa tuntuvasti”

Luotu: 
30.3.2017 11:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.
|

Työmarkkinajärjestöjen ja Juha Sipilän (kesk.) hallituksen solmima kilpailukykysopimus parantaa Suomen kilpailutilannetta, arvioi Suomen Pankki.

– Kilpailukykysopimuksen ennustetaan parantavan kustannuskilpailukykyä tuntuvasti. Tästä eteenpäin on tärkeää, että yksikkötyökustannusten kasvu on hitaampaa kuin kauppakumppanimaissa lähivuosina myös kilpailukykysopimuksen umpeutumisen jälkeen, sanoo pääjohtaja Erkki Liikanen.

Suomen Pankki kertoo, että ohjauskorkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasollaan tai sitä alempina pidemmän aikaa. Suomi hyötyy muiden euromaiden lailla keveästä rahapolitiikasta. Euroalueen sekä maailmantalouden kasvun jatkuessa vakaana myös Suomen vienti alkaa voimistua ja kasvun rakenne muuttuu monipuolisemmaksi.

Suomen talouskasvu jatkuu kuitenkin hitaampana kuin finanssikriisiä edeltäneinä aikoina.

Maailmantalouden kasvu jatkuu runsaan kolmen prosentin vauhtia vuosina 2017–2019. Näin arvioi Suomen Pankki tuoreessa katsauksessaan.

– Vaikka reaalitalouden näkymät ovat yleisesti suotuisat, maailmantaloudessa on myös uusia huolia ja riskit painottuvat yhä ennustettua heikomman kehityksen suuntaan, uudessa katsauksessa todetaan.

Maailmantalouden ja kansainvälisen kaupan kehitykseen vaikuttaa Kiinan talouskasvun hidastuminen noin viiden prosentin tasolle ja Yhdysvaltojen uuden hallinnon talouspolitiikka.

– Yhdysvaltojen talouden odotetaan kasvavan vuosina 2017–2019 runsaan 2 prosentin vauhtia. Kasvu voi olla ennustettua nopeampaa, jos uuden hallinnon odotetut kasvua vahvistavat toimet toteutuvat täysimääräisesti. Toisaalta protektionististen toimien mahdollinen lisääntyminen voi heikentää maailmantalouden ja ‑kaupan kasvua oleellisesti, Suomen Pankki arvioi.

– Lisäksi vaikka sääntelyn kumoaminen voi vahvistaa kasvua lyhyellä aikavälillä, erityisesti rahoitusmarkkinasääntelyn purkaminen lisäisi rahoitusvakauteen kohdistuvia riskejä pidemmällä aikavälillä.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kovala

Tilastokeskuksen mukaan työnhinnan osuus vientituotteistamme on alle 10 %. KiKyn vaikutus vientihintoihin on siis promilleluokkaa mutta monelle kotimarkkinayritykselle se voi olla kohtalonkysymys, kun ostovoima putoaa ja asiakkaat kaikkoavat, on lappu pantava luukulle. Asiakkat kun maksavat kaikki yritysten kulut veroja myöten.

Taloussanomissa oli artikkeli miten Saksan ja Ruotsin taloudet ovat nousseet kohisten monivuotisten reilujen palkankorotusten myötä. Ehkä meillä ei sitten haluta talouskasvua.

Pertti Lindeman

KIKY ei toimi, se on tosiasia, mutta panostaminen laatuun, jonka pystyy takaamaan palkallaan toimeentulevat ammattitaitoiset työntekijät. Pätevä ja innovatiivinen yritysjohtaminen on se, jolla tulosta tehdään.

"KodintekstiilivalmistajaFinlaysonkasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 53 prosenttia 35 miljoonaan euroon ja tuplasi liikevoittonsa 2,2 miljoonaan euroon edellisvuoteen verrattuna. Toimitusjohtaja Jukka Kurttilan mukaan kasvun takana on laaja uudistuminen, jossa on uudistettu tuotteiden lisäksi arvoja, designfilosofiaa, johtamista ja myyntiä."

http://www.iltalehti.fi/talous/201703292200093419_ta.shtml

Raimo Tulkki

Liikanen lukee sitä paperia just niikuin Sipilä on sen sille opettanut.
Ei mitään uutta auringon alla.
Mekoinen vatuloija tämä liikanenkin näköjään on. Oppii pian sen mitä sipilä sanoo.
Muistetaan vaan takavuosilta kun Liikanen tuli suureen ääneen huutamaan verotus laskee, meni jonkin aikaa niin huomattiin Liikanen oli laskenut kaikki väärin ja verot senkun nousivat.
Sellainen on Liikanen.

Markku Matikainen

Koko KiKy homma on jo mennyt aivan poskelleen.Sipilä tarkoitti varmaankin alunperin,että saataisiin tuottavuutta lisättyä entisellä palkalla.Nyt kuitenkin julkis-sektorin työntekijät (joilla on jo entuudestaan surkea tuottavuus),noin 600 000 henkilöä ovat päättäneet ulkoilla ja kävellä nuo tarvittavat 20 minuttia.Silläpä sitten Suomi nousee ja tuottavuus paranee.Tätä ilmeisesti tarkoitti myös julkis-sektorilla työskentelevä Erkki Liikanen.

Juuso Hämäläinen

Kasvulla ei ole mitään merkitystä, jollei se siirry palkkoihin suurempana ostovoimana ja sitä kautta mahdollista parempaa työllisyyttä. Kikyn merkitys on täydin mitätön. Sen osaa laskea kuka tahansa.

On myös typerää mainostaa kasvua ennenkuin on saavutettu aiempi palkkataso ja työllisyys sekä valtionvelan taso.

Henri Järvi

Liikanen on hyvä esimerkki demarista. Aate jos sitä ikinä on ollutkaan on kauppatavaraa kun kiivetään ylöspäin vallankabineteissa. Sosialidemokratia on useimmille ollut kai vain portti mukavaan elämään. Jokin aika sitten törmäsin Väyrysestä ja Halosesta vitsejä kertovaan Liikaseen Leppävaaran kirjastossa. Tärkeä virka Liikasella.