Perjantai 24.5.2019

Ekonomistit hehkuttavat Suomen lukuja: ”Mahdottomana pidetty käymässä toteen?”

Luotu: 
17.4.2017 11:59
Päivitetty: 
17.4.2017 12:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomen talous kasvoi helmikuussa kolme prosenttia viime vuoden helmikuusta.
|

Pääsiäisen alla julkistetut tuoreet talousluvut ovat ekonomistien mukaan selvä merkki paremmasta Suomen taloudessa.

Tilastokeskus kertoi torstaina, että työpäiväkorjattu bkt kasvoi helmikuussa kolme prosenttia viime vuoden helmikuusta. Tammikuussa bkt kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,7 prosenttia vuoden takaisesta. Esimerkiksi Suomen Pankki on ennustanut Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia.

–Yli kolmen prosentin kasvua jo parina kuukautena perätysten ja luottamusluvut povaavat jatkoa. Mahdottomana pidetty käymässä toteen, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kysyy Twitterissä.

 

 

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki puolestaan ennustaan, että ilman vakavia suhdannetöyssyjä kolmen prosentin kasvuvauhti voi jatkua.

–Ilman vakavia suhdannetöyssyjä tuo 3 prosentin nousu voisi jatkua 2017. Otettaisiin hiukan Ruotsia kiinni, jolla pitkä etumatka, hän kommentoi.

 

 

Nordean Olli Kärkkäinen huomauttaa, että kohta saavutetaan ”jo” vuoden 2011 taso.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jairi Palonen

HÖPÖ, HÖPÖ !
Puolimiljoonaa on työttömänä, joten toivon pilkahdukset vähitellen hiipuvat taloudellisesti turvatusta elämästä. Keppiä, keppiä, sitä tarjotaan. Moniko päättäjistä sitä kestäisi päivästä ja vuodesta toiseen?
Työtä ja toimeentuloa nämä ihmiset tarvii, ja on "kaikkien" päättäjien vastuu tehdä sellaista politiikkaa, että tulonjaossa luodaan työpaikkoja että työllistäminen kannattaa, ja että palkalla tulee toimeen, nyt tulonsiirrot suosivat jo ennestään hyvintoimeentulevia.
Ensimmäinen syy on se, että neljäsataatuhatta (400.000) suomalaista on pudotettu pois yhteiskunnan rattaista, heidät on "syrjäytetty" yhteiskunnasta vastoin suomalaista perustuslakia. Työttömyydestä johtuen luottokelvoton on menettänyt kansalaisoikeutensa, josta seuraa se, että työpaikkaa, asuntoa ja muita elämisen perustarpeita ei voi enää tavoittaa. Ne neljäsataatuhatta on tallottu maanrakoon ylikansallisten velkojien ja perintäyhtiöiden toimesta. He kokevat elämänsä niin, että parempi jonottaa leipää, kuin maksaa työtulostaan vippifirmojen ja perintäyhtiöiden kassaan suurin osa tuloistaan. Jos töitä sattuu saamaan se menee vanhojen velkojen maksuun, josta puolet menee veroparatiisien perintäyhtiöille.Sieltä kuopasta kenelläkään ei ole motivaatiota yrittää nousta, sillä yhteiskuntaan palaaminen kestää jopa yli kaksikymmentävuotta, herätkää päättäjät sosiaalinen aikapommi käy. Suurin osa työelämän ulkopuolella olevista, jotka ovat pääkaupunkiseudulla, asuvat vuokra-asunnoissa. Vuokrien suuri kasvu on heikentänyt huomattavasti näiden ihmisten ostovoimaa, vuokratuet menevät keinottelijoiden taskuun. Tämän lisäksi liian huono sääntely pikavippimarkinoilla on johtanut siihen, että suurella osalla (nuorilla) on velkaa ja yhä useampi (nuori) on ulosottovelallinen. Tämä vaikuttaa huomattavasti palkkojen vaatimustasoon, kun mietitään kannattaako työtä ottaa. Työllä pitäisi siis kattaa isot velat ja korkeat vuokrat ja ylimenevällä pitäisi yrittää tulla toimeen. Monia nuoria on myöskin todettu ulosotossa varattomaksi, joten velallisten määrä on paljon suurempi kuin tilastot antavat olettaa
Suomen valtiontaloudelle olisi paljon edullisempaa nostaa takaisin yhteiskunnan jäseniksi 400.000 tuhatta työtöntä , joiden joukossa on noin 70.000 tuhatta "syrjäytettyä nuorta" ,jotka hallitsevat suomen kielen, kulttuurin ja tavat, kuin kymmeniä tuhansia maahanmuuttajaa ongelma maista, ja elättää heitä koko elinkaaren, joilla samoja edellytyksiä ei ole, kuin harvoilla heistä. Suomelle olisi paljon edullisempaa tehdä ”islannit” eli unohtaa pankkien sekä markkinatalouden ylivalta , sekä lainsäädännöllä ja tulonsiirroilla siirtää vastuu ja ote valtiolle ja pelastaa velalliset, niin pelastamme Suomen hyvinvointivaltion.

Pasi Pulkkinen

Yritykset ovat hallinnollisia järjestelmiä kuten valtiokin, joten mitään estettä valtiokapitalismille ei ole. Suomessa monet teollisuuden alat ovat valtiokapitalismin tuotteita. Tärkeintä on se mitä tehdään ei omistusjärjestelyt.

Väitteet valtion tuottamattomasta toiminnasta ovat perusteettomia Suomessa. Näitä väitteitä viljellään uusliberaalissa ideologiassa.

Teppo Oikari

BKT, tuo täysin irrationaalinen käsite mikä ei korreloi minkään relevantin asian tai mittaa juurikaan mitään laadullista. Ekonomioraakkelien bluffikortti joka oikeuttaa pieneen hengenvetoon käyrien tuijottelun lomassa.

Ainoa havainto tänä keväänä on se, että tasaiseen tahtiin on positiivinen massapropaganda työnnetty eetteriin. Joukkopsykologialla gojimit juoksemaan entistä liivaammin pyörivään oravanpyörään. Vaan missäpä on se seppä joka osaisi korjata juoksupyörän laakerit?

Aika näyttää.

Tapio Mäkeläinen

Lähtötaso on ollut tosi matala. Edellinen kirjoitus oli aika synkkä mutta pitkäaikaistyöttömyys kyllä on pommi joka vielä pamahtaa jonkun silmille. Siinä ei tunnu auttavan mikään. Vaikka olisi Jarpan haastatteluja kerran viikossa.
En ymmärrä miksi hallitus koko ajan kaataa asian työttömien niskaan. Läheiseni on suuren kaupungin työhönvalmentaja ja hän etsii pitkäaikaistyöttömille työpaikkoja. Tähän mennessä sijoittanut puolentoista vuoden aikana yli sata. Kaksi henkilöä on ollut alkoholin takia epäsopivia ja yksi muuten kykenemätön. Pula on herran jestas työpaikoista eikä mistään kohtaanto- ongelmasta!
Etelän yliopistokaupungeissa työttömistä iso osa on ollut ylempi toimihenkilö ja korkeakoulutettu. Kummallista ettei niin hehkutettu nousu näy heidän työllistymisessään lainkaan.

Pasi Käyhkö

Niinpä. Bruttokansantuote ei nyt ihan oikeita asioita kerro.
Esimerkiksi jos minä rikon vaikkapa kauppaliikkeen ikkunan niin sen aiheuttama toiminta esim. ikkunan korjaaminen lisää bruttokansantuotetta vaikka siitä on ollut periaatteessa vain haittaa.

Tapio Meriluoto

Johtuu varmaankin siitä, että suomalaiset ovat pohjimmiltaan aika rehellistä kansaa, eivätkä tykkää valehtelemisesta.

Ja silloin homma muuttuu vielä kaksin verroin ärsyttävämmäksi, kun valehtelemista harjoitetaan ihan viranomaisten ja tiedotusvälineiden toimesta.

Mauri Gardin

Pääministeri Sipilä (kes) on tarmokkaasti vienyt maatamme kohti asettamaansa tavoitetta ja uskonut sen vähitellen toteutuvan. Ennen vaaleja media ja " kaiken maailman ekonomistit" lyttäsivät hänen optimistisuutensa. Nyt näyttää, että juna puksuttaa kohti tavoitetta. Vielä on Sipilällä paljon töitä hallituksen toiselle puoliajalle.
"Karavaani kulkee, koirat haukkuu".

Hannu Myllynen

Ainoa kestävä keino taloutemme ja elämisentasomme kohottamiseen on tehdä innokkaammin enemmän tuottavaa työtä ja intohimoisemmin yrittää. Muutaman miljoonan suomalaisen työ on ja on ollut milloin tahansa myytävissä, suhdanteista, valuutoista ym riippumatta , 7 miljardin ihmisen maailmanmarkkinoille jos olisimme päättäneet yhdessä ja päättäisimme yhdessä niin tehdä . Miksemme?

Jari Rutanen

Talouskasvu on syntynyt pääosin yksityisen ja julkisen velkaantumisen ja EKP:n rahaelvytyksen avulla.

EKP:n LTRO rahaelvytyksen ja Target2-järjestelmän kautta pankkijärjestelmään on pumpattu 3000 mrd € ylimääräistä rahaa.

Kun nämä EKP:n rahakekkerit loppuvat on tunnelma aivan toisenlainen.

Iiro Koppinen

Hallitus on oikeassa. Ainoa keino luoda edellytyksiä tuetulle hyvinvoinnille on saada talous kuntoon. Paradoksi että tuettavien edustajat heittävät kapuloita rattaisiin. Muuten: pysyvä asumistuki? Eikö voisi asua edullisemmassa kämpässä, ettei tarvi kupata veronmaksajia?