Maanantai 18.6.2018

Donald Trump lupasi USA:lle kuusi jäänmurtajaa – Suomi hakee suurtilausta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.5.2017 19:02
Päivitetty: 
19.5.2017 19:28
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trump lupasi keskiviikkona USA:n rannikkovartiostolle, että hänen hallintonsa rakentaa useita uusia jäänmurtajia.
|

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on luvannut rakennuttaa pitkään vaadittuja jäänmurtajia rannikkovartiostolle, kertoo sanomalehti Washington Post. Suomikin toivoo saavansa osansa tilauksesta – ja Suomi myös mainitaan amerikkalaislehden sivulauseessa.

Washington Postin mukaan Trump ei keskiviikon lausunnossaan tarkentanut, miten jäänmurtajatilaus rahoitetaan tai miten hänen suunnitelmansa eroaa presidentti Obaman jo tekemistä suunnitelmista.

– Hallintoni alaisuudessa tulemme rakentamaan ensimmäiset uudet raskaat jäänmurtajat, mitkä Yhdysvallat on nähnyt yli 40 vuoteen. Rakennamme monta jäänmurtajaa, Trump lupasi keskiviikkona puhuessaan rannikkovartiostolle.

Trump viittasi puheessaan rannikkovartioston komentajan Paul Zukunftin aiempiin sanoihin. Zukunftin mukaan Trumpin hallinto on viimein myöntänyt rahaa ja USA tulee rakentamaan kuusi uutta jäänmurtajaa.

Washington Postin mukaan USA:lla on neljä jäänmurtajaa, mutta yksi niistä on toimintakyvytön ja vain yksi toimivista aluksista on niin sanottu raskas jäänmurtaja. Tähän viittasi myös Suomen vienninedistäjän Finpron meriteollisuuden asiantuntija Ulla Lainio aiemmin kertoessaan, että Suomi toivoo saavansa jopa 30 prosenttia USA:n jättimäisen jäänmurtajatilauksen työstä. Raumalainen RMC:n telakka on Lainion mukaan tarjonnut Yhdysvalloille mahdollisuutta valmistaa alusten runkoja Suomessa.

– Ilman suomalaisten apua yhdysvaltalaiset eivät pysty näitä murtajia rakentamaan, Lainio sanoi äskettäin Kauppalehdelle.

Mahdollisuuksia heikentävät amerikkalaisten säädökset painottaa hankintojen kotimaisuutta.

Suomi saa kuitenkin maininnan Washington Postin jutussa. Komentaja Zukunftin mukaan USA:n arktinen toiminta olisi pulassa, mikäli ainoa raskas jäänmurtaja Polar Star jumittuisi jäähän. Yhdysvallat tarvitsisi silloin ulkovaltojen apua. ”Suomella on kyvykkäitä aluksia ja se olisi yksi potentiaalinen vaihtoehto”, Washington Post kertoo Zukunftin sanoneen.

Lue myös: Suomi nappaamassa ison siivun USA:n suurtilauksesta? – ”Jäänmurtajat made in Finland”

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Tässä kannattaa olla realistinen toiveissa sillä on kaksi seikkaa, jotka eivät tue suomalaisten osuutta mahdolliseen US jäänmurtajaprojektiin.

Ne ovat juuri sen perusteräksestä rakennetun tuotteen vaatimus US alkuperäisyydestä, erityisesti US teräksestä, mikä oli Trumpetin perusjulistuksia.

Toisaalta on realistista olettaa US tilaavan jäänsärkijöitä, jotka ovat suurempia kuin koskaan Suomessa rakennetut. Esimerkiksi se toimiva referoitu Polar Star on paljon suurempi kuin suurinkaan koskaan rakennettu suomalainen murtaja.

Jenkit kyllä halutessaan osaavat rakentaa jäänmurtajat ihan itse. Osaavathan he rakentaa lentotukialuksiakin.

Jos he katsovat aiheelliseksi rakentaa joustavampia monitoimijäänmurtajia kevyempiin jääolosuhteisiin niin silloin suomalaisella osatoimituksella tai konsultoinnilla voisi olla mahdollisuuksia.

Markku Lehto

Jäänmurtajan suunnittelussa ja rakentamisessa tarvitaan sellaista tietotaitoa, jota "pystymetsästä" tulevilla laivanrakentajilla ei ole. Jäänmurtajien , kuten myös lentotukialusten rakentamisessa tarvitaan pitkät erikoisosaamisen perinteet, joita ei oppikirjoista eikä kompuuttereista löydy.

Mutta voihan amerikkalaiset alkaa itse keksimään uudestaan "pyörää", jos suomalainen tietotaito ja osaaminen ei kelpaa. Se on sitten eri asia mitä se tulee amerikkalaisille maksamaan ja koska ne amerikkalaiset murtajat ovat operatiivisessa käytössä. Suomesta tilattavat murtajat ovat käytössä muutamassa vuodessa sopimuksen laatimisesta ja ne toimivat, kun ne on tilaajalle luvutettu. Asiaa voi kysyä vaikka venäläisiltä.

Mikko Toivonen

Tällä hetkellä kun USD pääkaupunki ainakin henkisesti taitaa olla Moskova, niin tuo barter esimerkiksi juuri hävittäjä hankinnan yhteydessä on todellakin varteenotettava mahdollisuus. Tosin silloinkin vain suunnittelu ja osatoimituksina.

Ei saa nimittäin unohtaa sitä, että US jäänmurtajat ovat rannikkovartioston aluksia eli sota aluksia ja ne rakennetaan vastaavasti. Siinä suhteessa ne poikkeavat täysin suomalaisista. Lukekaapa vaikka Polar Starin specsit Wikistä. Siellä on melkoinen pataljoona sotilaille varattavia tiloja, parit tykit muunmuassa.

Täällä toivotaan tässäkin asiassa olevamme maailman parhaita, mutta ei ole jenkkien resursseja, kykyjä ja itse vehkeen todellista käyttötarkoitusta aliarvioiminen.

Ei meilläkään joka vuosikaan uusia jäänsärkijöitä valmistu joten varsinaisten osaajien määrä on varsin vähissä.